Bimota KB998: Πρώτες φωτογραφίες της νέας μοτοσυκλέτας της BbKRT που πάει WSBK!

Με υβριδικό πλαίσιο, φτερά, νέο ψαλίδι και νέο φαίρινγκ σε σχέση με το ZX-10RR
Bimota KB998 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/10/2024

Όπως σας είχαμε γράψει, το 2025 η Kawasaki θα λάβει μέρος στο WorldSBK με μια νέα ομάδα, την Bimota by Kawasaki Racing Team, ή αλλιώς BbKRT. Η Bimota KB998 (Kawasaki Bimota συν τον κυβισμό του τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα του ZX-10RR) που θα οδηγούν οι Alex Lowes & Axel Bassani βασίζεται στο ZX-10RR, έχει όμως υβριδικό πλαίσιο και νέο ψαλίδι, αλλά και νέο φαίρινγκ, με τα σήματα της Bimota παντού, ενώ στην “ούγια” γράφει Powered by Kawasaki.

Kawasaki και Bimota ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις δοκιμές της KB998 στην πίστα της Jerez στην Ισπανία, στις 22 Οκτωβρίου, με τους εργοστασιακούς αναβάτες Alex Lowes και Axel Bassani να συνεχίζουν τη συνεργασία τους με το Akashi, καβάλα στη νέα μοτοσυκλέτα.

Το πράσινο χρώμα του ZX-10RR έχει δώσει τη θέση του στο μαύρο της KB998, αν και πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν αυτό είναι το χρώμα των δοκιμών, όπως μαύρο ήταν το χρώμα και στα ZX-10RR των χειμερινών δοκιμών, και αν στη συνέχεια έχουμε νέο χρωματικό συνδυασμό.

Bimota by Kawasaki Racing Team

 

Team Manager παραμένει ο Guim Roda, ενώ στις θέσεις τους παραμένουν και οι άνθρωποι της KRT, απλώς με νέες στολές.

Bimota

Για την ώρα Kawasaki και Bimota δεν αναφέρονται καθόλου στα τεχνικά χαρακτηριστικά της KB998, ενώ δίνουν στη δημοσιότητα μόνο μια φωτογραφία στην οποία ξεχωρίζει το νέο υβριδικό πλαίσιο που αποτελείται από αλουμινένια τμήματα στο πίσω μέρος του και από ένα κόκκινο ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα μπροστά. Νέο είναι και το ψαλίδι, νέο και το φαίρινγκ, ενώ παραμένει ίδιο το πιρούνι της Showa, ίδια η εξάτμιση της Akrapovic και φανταζόμαστε ίδιος και ο κινητήρας του Kawasaki ZX-10RR. Νέο είναι το μπροστινό φτερό, νέα τα ιδιαίτερα αεροδυναμικά βοηθήματα στα πλαινά του φαίρινγκ, που θυμίζουν... φτυάρια, ενώ παραμένουν ως είχαν τα φρένα της Brembo.

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για την παρουσίαση της KB998 σε μορφή παραγωγής, την οποία θα δούμε στην EICMA 2024.

MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025

Έντονες οι μάχες αλλά μεγάλη η βαθμολογική απόσταση
MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/10/2024

Δυνατός ο τελευταίος αγώνας του MOTUL WSBK όπου ο Bulega έχει περάσει στην αντεπίθεση. Μία αντεπίθεση που έρχεται αργά όμως καθώς ήταν αδύνατο να αλλάξει την πορεία του φετινού τίτλου από μόνος του αν ο ίδιος ο Razgatlioglu δεν έκανε κάποιο λάθος.

Ο Toprak έχει κερδίσει από την επένδυση που έχει γίνει επάνω του από την κυβέρνηση των γειτόνων και την BMW και αυτή την στιγμή είναι ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός και γρήγορος αναβάτης που χαλά την επιθυμία της Ducati για ολική επικράτηση σε WSBK και MotoGP. Ο Bulega ξεκίνησε ήδη δηλώσεις στον Ιταλικό τύπο για την επόμενη σεζόν.

Στον πρώτο αγώνα ο Toprak έπρεπε να ανέβει απλά στο βάθρο και δεν ήταν καθόλου δύσκολο να το καταφέρει. Με μία θέση στο βάθρο θα είχε τον δεύτερο τίτλο και ταυτόχρονα θα έδινε στην BMW τον πρώτο της. Η Ducati θα εξασφάλιζε τον τίτλο κατασκευαστών και η Aruba των ομάδων, αλλά όλα αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα επικοινωνιακά καθώς ο κόσμος ακολουθεί τον πρωταθλητή και την πρώτη μοτοσυκλέτα.

Ο Bulega ωστόσο δεν ήθελε να αφήσει την BMW και τον Toprak να κάνουν μία απλή βόλτα προς τον τίτλο, πήρε την πρώτη θέση από pole position και με τον Alex Lowes ακόμη πιο πίσω, έστριψε πρώτος με τον Andrea Locatelli και τον Danilo Petrucci να περνάνε και αυτή και τον Petrucci να πέφτει αμέσως μετά. Τις πτώσεις συνέχισαν οι Tommy Bridewell και Taz Mackenzie πριν κλείσει ο γύρος με τον Mackenzie να συνεχίζει όμως για να τερματίσει τελευταίος.

Ο Bulega οδήγησε τον αγώνα με τον Razgatlioglu και τον Locatelli πίσω του, ενώ ο Bautista σημείωσε πτώση στην 6η στροφή του δεύτερου γύρου. Είναι φανερό πως ο περσινός πρωταθλητής έχει δώσει την θέση του στο κυνήγι του Toprak, στον Bulega για την επόμενη σεζόν.

Έχοντας πάρει σοβαρά αυτό τον ρόλο έκανε ταχύτερο γύρο στο 1'39.371 με διαφορά ασφαλείας από τον Toprak που όπως είπαμε το μόνο που είχε να κάνει, είναι να πάρει το λιγότερο ρίσκο για να μην γίνει ντέρμπι ο σύντομος Superpole που ακολουθούσε και ο δεύτερος αγώνας κατά επέκταση.

MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025

Στα μισά του πρώτου αγώνα ο Bulega συνέχιζε να είναι ο ταχύτερος αναβάτης έχοντας μία κανονική διαφορά ασφαλείας περίπου δύο δευτερολέπτων ώστε να μπορεί να του συγχωρεθεί και κάποιο μικρό λάθος. Το λάθος αυτό δεν ήρθε ποτέ και έτσι η διαφορά διπλασιάστηκε από τον Toprak που έκανε μοναχικό αγώνα με τον Locatelli ακόμη πιο πίσω και χωρίς να υπάρχει θέαμα εμπρός.

Ο Bulega πήρε την νίκη χωρίς φυσικά πανηγυρισμούς καθώς πίσω του τερμάτιζε ο φετινός προωταθλητής που το γιόρτασε με τον κατάλληλο τρόπο. Φόρεσε και μία μάσκα εξωγήινου, για να δείξει πως οδηγικά έχει έρθει από άλλο πλανήτη. Τον περίμενε μάλιστα και ένα UFO για να τον μεταφέρει πίσω στον γαλαξία από όπου έχει έρθει, αλλά μας έκανε την τιμή και θα μείνει μαζί μας για να έχουμε έντονες μάχες και την επόμενη σεζόν.

Superpole

Στον Superpole ο Bulega πήρε ξανά την νίκη με μικρότερη, αλλά όχι μικρή διαφορά από τον Razgatlioglou και την ημέρα να ξεκινά με 20ο και όλους εκτός του Lecuona με SCQ ελαστικά.

Από την εξωτερική αυτή τη φορά κατάφερε να επικρατήσει ο Bulega και να επαναλάβει την χθεσινή επίδοση μπαίνοντας από νωρίς πρώτος. Από την στιγμή που ο Petrucci δεν έπεσε αμέσως όπως έκανε το Σάββατο, θα υπήρχε άλλος ένας γρήγορος αναβάτης πίσω από τον Razgatlioglu που θα αναστάτωνε λίγο την κατάταξη, όχι όμως τόσο, όσο θα θέλαμε για να απολαύσουμε μάχες.

MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025

Μάλλον αυτό σκέφτηκε και ο Toprak και πήρε την πρώτη θέση από τον Bulega στον δεύτερο γύρο, όσο ο Lowes έβαζε άγκυρα στους πιο πίσω και δεν τους άφηνε να γίνουν μέρος της μάχης. Κάπως έτσι οι δύο Honda έπεσαν στην 6η στροφή που έχει μετρήσει πολλές πτώσεις. Ο Lecuona κατέληξε στο νοσοκομείο από αυτή την πτώση με τον Vierge να είναι καλύτερα.

Ο Toprak αντιστάθηκε για λίγο στον Bulega που στον 6ο γύρο στην 5η στροφή κατάφερε να περάσει ξανά μπροστά και μάλιστα να κάνει και ταχύτερο γύρο, ουσιαστικά τελειώνοντας την μάχη για τον συγκεκριμένο αγώνα.

Από εκείνη την στιγμή και μετά άνοιγε συνεχώς την ψαλίδα της διαφορά του και πήρε την νίκη με 2.375 από τον ήδη, φετινό πρωταθλητή Toprak με τον Lowes να καταφέρνει να πετύχει τον στόχο του και παρά τις μάχες να επικρατήσει του Petrucci και με διαφορά.

Race2

Στον τελευταίο αγώνα για φέτος η θερμοκρασία είχε ανέβει στους 24ο βαθμούς με τον Vierge να έχει τιμωρηθεί με ποινή μακρύτερου γύρου για την πτώση με τον Lecuona και τον τραυματισμό του δεύτερου και τον Torpak να έχει μία τελευταία ευκαιρία να νικήσει μέσα στην Jerez με την BMW.

Ταυτόχρονα όμως ο Bulega έχει φτάσει κοντά σε ένα δικό του προσωπικό ρεκόρ, να πάρει δηλαδή το πρώτο του καθαρό τριήμερο με τρεις νίκες.

Το θέλουν λοιπόν εξίσου και οι δύο, χωρίς να υπάρχει άγχος για το πρωτάθλημα που έχει λήξει από εχθές. Με τον Bulega να φεύγει μπροστά και τον Razgatlioglu να κάνει ταχύτερο γύρο από την δεύτερη θέση, φαινόταν πως θα δούμε την μάχη που δεν είδαμε το Σάββατο και που παραλίγο να δούμε στον Superpole. Με μία επιθετική και καθαρή κίνηση παίρνει την πρώτη θέση και πλέον η μάχη έχει φουντώσει. Ο Tommy Bridewell με τον Taz Mackenzie ξανά πέφτουν σε ξεχωριστά περιστατικά δημιουργώντας περίεργο συνειρμό όσο ο van der Mark κάνει την επίθεσή του και παίρνει την τρίτη θέση από τον Locatelli.

MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025

Ο Locatelli άρχισε να χάνει θέσεις αμέσως από Lowes, Iannone και Petrucci ενώ ο Toprak άνοιγε την ψαλίδα εμπρός, με τον Bulega να είναι πίσω ένα δευτερόλεπτο.

Στον 12ο γύρο, έχοντας ξεκινήσει από τα μισά του 10ου ο Bulega κλείνει την διαφορά με τον Toprak προετοιμάζοντας την επίθεσή του. Η ομάδα του Toprak του λέει να βάλει το Traction Control πιο χαμηλά για να ανταπεξέλθει στη φθορά του ελαστικού ενώ παράλληλα είναι ενήμερος πως η επίθεση του Bulega πλησιάζει.

Πράγματι οι επιθέσεις έγιναν αλλά δεν ήταν σε θέση να κάνουν τον Toprak να αφήσει να χαθεί το κλείσιμο της σεζόν και η κατάκτηση του τίτλου χωρίς νίκη. Δεν είχε τίποτα πλέον να χάσει και κράτησε την θέση του. Ο Dominique Aegerter πέφτει, η μοτοσυκλέτα του Iannone ανατινάζεται και βγαίνουν οι κόκκινες σημαίες.

Μπορεί ο Bulega να πει πως του στέρησαν την ευκαιρία να κερδίσει τον Toprak και στον τελευταίο αγώνα και να κάνει την τριπλή νίκη αλλά στην πράξη κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο. Οι δύο πρώτοι του πρωταθλήματος χαιρέτησαν ο ένας τον άλλο και με ένα burnout έκλεισαν την σεζόν με τον Iannone να τους περιμένει στο parc ferme ως πρώτος των ανεξάρτητων.

Ο Razgatlioglu θα βάλει τώρα στο σαλόνι του και μία BMW δίπλα στην Yamaha, γιορτάζοντας τον δεύτερο τίτλο και με τον άσο στην μοτοσυκλέτα του θα δώσει μία πιο έντονη μάχη, όπως φαίνεται, την επόμενη σεζόν!

MOTUL WSBK Jerez: Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Razgatlioglu- Ο Bulega επιφυλάσσεται για το 2025