KTM Freeride E 2025 - Το ηλεκτρικό enduro σχεδιάστηκε από την αρχή [Video]

Μεγαλύτερη μπαταρία, νέο πλαίσιο και κινητήρας και βάρος 112 κιλά
KTM Freeride E 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/10/2024

Το ανανεωμένο ηλεκτρικό mini cross ήταν τελικά ο προπομπός της KTM που παρουσίασε το καινούργιο Freeride E δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση της πρώτης μοτοσυκλέτας.

Βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα το ηλεκτρικό Freeride E δέχτηκε πλήθος βελτιώσεων από την πρωτοπόρο στην κατηγορία KTM ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο, το οποίο διαφέρει σε σχέση με εκείνο που έρχεται να αντικαταστήσει στο 99% των μερών του, σύμφωνα με τους Αυστριακούς.

Ο νέος ηλεκτρικός κινητήρας έχει μικρότερες διαστάσεις από τον προηγούμενο και είναι ακόμη πιο ήσυχος στη λειτουργία του. Αποδίδει σταθερά 15 ίππους και 3,83 κιλά ροπής και η μέγιστη απόδοσή του βρίσκεται στους 26 ίππους και επί της ουσίας, όπως και ο προηγούμενος, δεν έχει απαιτήσεις σε συντήρηση, ενώ και τώρα το "κιβώτιο" είναι μονής σχέσης. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 95 χλμ./ώρα και η μοτοσυκλέτα μπορεί να βγάλει και πινακίδα και να κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο.

KTM Freeride E 2025

Ο αναβάτης έχει στη διάθεσή του τρία διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας που αυξάνουν προοδευτικά την απόδοση του μοτέρ μέχρι και το μέγιστό της, ενώ μπορεί να ρυθμίσει και την ανάκτηση της ενέργειας και κατά συνέπεια το φρένο του κινητήρα, σε τρία διαφορετικά επίπεδα: υψηλό, μεσαίο και off. Η μοτοσυκλέτα εφοδιάζεται και με αισθητήρα πτώσης που κόβει την παροχή ενέργειας αν η μοτοσικλέτα βρεθεί απότομα στο έδαφος.

Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου ζυγίζει 29 κιλά, είναι αδιάβροχη (πιστοποίηση IP67) και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα στον αναβάτη να την αλλάξει εύκολα και σχετικά γρήγορα -σε 10 περίπου λεπτά- και να συνεχίσει να διασκεδάσει με το Freeride E εφόσον έχει μαζί του και δεύτερη. 

KTM Freeride E 2025

Σε σχέση με την προηγούμενη, η νέα μπαταρία έχει αυξήσει την ενεργειακή της χωρητικότητα κατά 37% και από τα τέσσερα έχει φτάσει στα 5,5 kWh. Ο αναβάτης απολαμβάνει 20% περισσότερο χρόνο οδήγησης με την KTM να εκτιμά ότι αυτός βρίσκεται μεταξύ δύο και τριών ωρών. Με τον φορτιστή των 660 W της αυστριακής εταιρείας και τη χρήση οικιακής πρίζας η νέα μπαταρία φορτίζει ταχύτερα σε σχέση με την προηγούμενη και χρειάζεται κάτι λιγότερο από οχτώ ώρες για το 100% από άδεια και λιγότερο από έξι ώρες για να φτάσει από το 20% στο 80%.

Αλλαγές έχουμε και στο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που έχει αλλάξει τη γεωμετρία του ενώ έχει αυξηθεί και το μεταξόνιο, στα 1.455 χλστ., για υψηλότερα επίπεδα σταθερότητας και άνεσης, σύμφωνα με την KTM. Το υποπλαίσιο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, fiber glass και πλαστικό και η απόσταση της μοτοσυκλέτας από το έδαφος βρίσκεται στα 345 χλστ.

KTM Freeride E 2025

Στις αναρτήσεις έχουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι WP XACT, το οποίο ρυθμίζει με αέρα τη σκληρότητά του στο αριστερό καλάμι -η μοτοσυκλέτα συνοδεύεται από τρόμπα αέρα- και αμορτισέρ XPLOR PDS. Το χωρίς μοχλικό αμορτισέρ είναι καινούργιο και σε σχέση με πριν προσφέρει 240 χλστ. διαδρομής για τον τροχό, ενώ η διαδρομή για τον εμπρός τροχός βρίσκεται στα 250 χλστ.

Τα φρένα είναι της BRAKTEC και προέρχονται από τα συμβατικά enduro της KTM με δίσκο 260 χλστ. εμπρός και διπίστονη δαγκάνα, ενώ ο πίσω δίσκος έχει διάμετρο 220 χλστ.

 

Royal Enfield- Έρχεται ο νέος "Ιπτάμενος Ψύλλος"

Το teaser των Ινδών στο Instagram - Αποκάλυψη αρχές Νοέμβρη
Royal Enfield Ηλεκτρική μοτοσυκλέτα
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

18/10/2024

Η Royal Enfield μας προϊδεάζει για την αποκάλυψη της επόμενης μοτοσυκλέτας που θα παρουσίαστει, η οποία όπως δείχνουν όλα, θα είναι και η πρώτη ηλεκτρική στην ιστορία της.

Δεν πάει πολύς καιρός από την τελευταία ενημέρωση που σας κάναμε στις αρχές Αυγούστου, σχετικά με την εξέλιξη της αμιγώς ηλεκτρικής μοτοσκλέτας της Royal Enfield που κατέθεσε πατέντες προς κατοχύρωση και μας έδειξε έτσι ότι η ημερομηνία παρουσίασής της δεν βρίσκεται πολύ μακριά.

Τελικά και σύμφωνα με το video που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram η ημερομηνία που θα παρουσιαστεί επίσημα η πρώτη ηλεκτρική μοτοσυκλέτα  στην ιστορία της RE είναι η 4η Νοεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν η φετινή EICMA ανοίξει επίσημα τις πύλες της στο κοινό και μία ημέρα πριν από την πρόσβαση των δημοσιογράφων σε αυτή.

Στο video, που φαίνεται η μοτοσυκλέτα να έρχεται από το διάστημα με αλεξίπτωτο, αποκαλύπτεται για λίγο και το προφίλ της, το οποίο είναι σύμφωνο με τις πατέντες της Royal Enfield. 

Οι πατέντες με τη σειρά τους δείχνουν ότι η ηλεκτρική μοτοσυκλέτα έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη ρετρό σχεδίαση της πρωτότυπης Electrik01 που είναι εμπνευσμένη από την στρατιωτική WD/RE του 2ου ΠΠ, γνωστή με το παρατσούκλι "Flying Flea" (Ιπτάμενος Ψύλλος), λόγω του εξαιρετικά μικρού βάρους της που της επέτρεπε να πέφτει με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο.

Με αλεξίπτωτο πέφτει και η μοτοσυκλέτα στο video και ίσως εκτός από τη σχεδίαση η ηλεκτρική RE να έχει ως όνομα και το παρατσούκλι του θερμικού προγόνου της.

Περισσότερα λοιπόν για την αμιγώς ηλεκτρική μοτοσυκλέτα των Ινδών στις 4 Νοεμβρίου, εκτός αν μέχρι τότε έχει διαρρεύσει κάτι άλλο. Δείτε το video της Royal Enfield εδώ.