Bimota ΚΒ5 - Ετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2025

Αντίστροφη μέτρηση για τη superbike της Bimota με την "υπογραφή" της Kawasaki
Bimo0ta KB5 Superbike
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

27/6/2024

Η Bimota ετοιμάζεται πυρετωδώς για την είσοδό της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Superbike χωρίς ωστόσο να έχει κάνει ακόμη την εμφάνισή της η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει στον θεσμό.

Έπειτα από οχτώ τίτλους Αναβατών και έξι Κατασκευαστών η εργοστασιακή ομάδα της Kawasaki (KRT) στο WSBK δίνει τη σκυτάλη στην Bimota by Kawasaki Racing Team από την επόμενη σεζόν, σε μια ιστορική στιγμή για τους Ιάπωνες με τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παρουσίας στον θεσμό.

Η νέα ομάδα έχει ήδη κλείσει για το 2025 τους Alex Lowes και Axel Bassani, ενώ διατηρείται σε γενικές γραμμές το προσωπικό της KRT με κάποιες προσθήκες από τη θυγατρική -πλέον- της ιαπωνικής εταιρείας.

Το υπάρχον ZX-10RR θα είναι ο "δωρητής οργάνων" στην πρώτη σύγχρονη superbike της Bimota για το WSBK, η οποία θα πρέπει σύντομα να παρουσιάσει μια μοτοσυκλέτα που θα φέρει λογικά διαφορετικό πλαίσιο, σχεδιασμένο από την ίδια, όπως και διαφορετικό φέρινγκ με τα δύο να είναι σύμφωνα με την δική της φιλοσοφία και προσέγγιση. 

Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει από τότε που οι Ιταλοί πάλεψαν για το Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στην πρώτη επίσημη σεζόν του WSBK το 1988. Για την ιστορία στο τέλος της πρώτης σεζόν βρέθηκαν στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Honda, με τον τρίτο στο Πρωτάθλημα Davide Tardozzi να έχει τις περισσότερες νίκες από όλους τους αγωνιζόμενους με πέντε, πάνω στην ΥΒ4 με μοτέρ της Yamaha -ο Fred Merkel είχε μόλις δύο. 

Bimota KB5 αντίστροφη μέτρηση για την ιταλική superbike

Η επιστροφή της Bimota στον θεσμό το 2000 δεν ήταν το ίδιο επιτυχημένη καθώς εκείνη τη χρονιά χρεοκώπησε, ωστόσο κατάφερε μια νίκη στη βρεγμένη πίστα του Phillip Island, με τον Anthony Gobert. Ούτε η νέα προσπάθεια της αναγεννημένης εταιρείας το 2014 καρποφόρησε, με τον αποκλεισμό της αγωνιστικής ομάδας γιατί οι Ιταλοί δεν κατάφεραν τότε να κατασκευάσουν τον αριθμό των μοτοσυκλετών παραγωγής που απαιτούσαν οι κανονισμοί για να συνεχίσουν την προσπάθειά τους!

Με την οικονομική υποστήριξη της Kawasaki, η Bimota δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα φέτος όμως σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει κατασκευάσει τουλάχιστον 125 μοτοσυκλέτες παραγωγής μέχρι την ημέρα που θα πάρει έγκριση τύπου, άλλες 125 έως το τέλος του 2025 και 500 σύνολο έως το τέλος της επόμενης σεζόν (2026).

Το πιο πιθανό είναι η μοτοσυκλέτα, που θα πρέπει να έχει τιμή λιανικής έως 44.000 ευρώ μαζί με τους φόρους, να φέρει ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα με αλουμινένιες ή ανθρακονημάτινες πλάκες στο πίσω μέρος. Έτσι τουλάχιστον θέλει η παράδοση των Ιταλών στη δημιουργία πλαισίων με ιαπωνικά μοτέρ και ονειρεύεται και το περιοδικό Young Machine με το ψηφιακό σχέδιο που βλέπετε στο άνοιγμα του άρθρου. Η μοτοσυκλέτα θα μπορούσε να φέρει αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών, όπως άλλωστε είχε και η ΥΒ4.

Διαφορετικό σε σχέση με το ZX-10RR θα είναι και το φαίρινγκ και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τον δρόμο που θα ακολουθήσει σχεδιαστικά σε αυτό το σημείο η Bimota προσπαθώντας να προσφέρει στη μοτοσυκλέτα της την καλύτερη δυνατή αεροδυναμική απόδοση. 

Την πέδηση και την ανάρτηση θα "αναλάβουν" οι Brembo και Ohlins, ενώ η μοτοσυκλέτα δεν αποκλείεται να φέρει και κάποιες καινοτομίες έναντι της ιαπωνικής superbike που θα την κάνουν να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο από τον ανταγωνισμό. Η ισχύς θα βρίσκεται κοντά στους 220 ίππους και η μοτοσυκλέτα αναμένεται να παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ετικέτες

BMW R 1300 GS Adventure 2025 - Παρουσιάζεται στις 5/7/2024

"The Ultimate Globetrotter", η υπέρτατη ταξιδιωτική έκδοση του R 1300 GS
BMW R 1300 GS Adventure 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/7/2024

Στα τέλη Μαίου, σας είχαμε γράψει για ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του R 1300 GS Adventure 2025. Τώρα η BMW μας δίνει την ημερομηνία στην οποία θα παρουσιάσει στο κοινό τη νέα υπέρτατη ταξιδιωτική On-Off / Crossover μοτοσυκλέτα της.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και στην R 1300 GS Adventure του 2025 (που δεν μετονομάζεται σε 1400 όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες), αναμένουμε πρώτα απ' όλα να δούμε τη μοτοσυκλέτα να εφοδιάζεται με μεγαλύτερο ρεζερβουάρ από το 19άρι της βασικής έκδοσης, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλο θα είναι αυτό. Στο 1250 η διαφορά ήταν στα 10 επιπλέον λίτρα καυσίμου, με τη βασική έκδοση να φέρει ρεζερβουάρ 20 λίτρων και την Adventure 30, και περιμένουμε ανάλογη διαφορά και το 2025.

Χάρη σε κάποια έγγραφα προδιαγραφών από την Ελβετία, είχαμε διαπιστώσει πως ο 19άρης μπροστινός τροχός παραμένει ατόφιος, με την BMW να δίνει Crossover χαρακτήρα και στο Adventure μοντέλο της, αφήνοντας τα ακραία Off-Road χαρακτηριστικά για το F 900 GS.

Η μεγάλη διαφορά στο μέγιστο ανακοινώσιμο ύψος της μοτοσυκλέτας που φτάνει τα 100 mm σε σχέση με τη βασική έκδοση, εκτός από την ψηλότερη ζελατίνα πιθανώς να αφορά και σε μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Φυσικά η νέα Adventure θα έρχεται φορτωμένη με πλούσιο βασικό εξοπλισμό, ενώ ενδιαφέρον έχει να δούμε αν θα αποτελέσει το πρώτο μοντέλο της BMW που θα εξοπλίζεται με το νέο σύστημα ASA (Automated Shift Assistant), που αποτελεί την πρόταση των Βαυαρών για απλουστευμένο σύστημα συμπλέκτη, στα χνάρια των Honda (DCT & E-Clutch), MV Agusta (Smart Clutch System). Μέσω αυτού καταργείται η μανέτα του συμπλέκτη, με τον αναβάτη να μπορεί να αλλάξει ταχύτητες με το λεβιέ στο πόδι, είτε να αφήσει τη μοτοσυκλέτα να ανεβάζει και να κατεβάζει εκείνη, αυτόματα, σχέσεις.

Λίγες ημέρες υπομονής έμειναν ακόμα, για να αποκαλυφθεί πλήρως το μεγάλο μοντέλο περιπέτειας της BMW. Για την live παρουσίαση δίνουμε ραντεβού ΕΔΩ στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, αυτή την Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Ετικέτες