Honda - Πατέντα για νέα θέση στους καθρέπτες των naked μοτοσυκλετών της

Για καλύτερη ορατότητα, βελτιωμένη οδική συμπεριφορά και πιο όμορφη εμφάνιση
Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών
Από το

motomag

29/8/2023

Σύμφωνα με πατέντες που κατέθεσε η Honda, φαίνεται να σκέφτεται ένα διαφορετικό σημείο έδρασης των καθρεπτών για τις γυμνές μοτοσυκλέτες της, με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική στήριξη στο τιμόνι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Honda ασχολείται με το συγκεκριμένο σημείο στις μοτοσυκλέτες της, καθώς το 2019 είχαν κάνει την εμφάνισή τους σχέδια τα οποία έδειχναν ένα Fireblade στο οποίο εκτός από την γνωστή μας λειτουργία να παρέχουν ορατότητα για το τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του αναβάτη, οι καθρέπτες εκτελούσαν και χρέη αεροδυναμικών φτερών. Το χαρακτηριστικό αυτό ωστόσο δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή του στα νέα CBR 1000 RR-R και CBR 1000RR-R SP.

Τώρα η Honda κατέθεσε νέες πατέντες, αυτή τη φορά για την τοποθέτηση των καθρεπτών στις γυμνές μοτοσυκλέτες της. Όπως βλέπουμε, στα συγκεκριμένα σχέδια το σημείο έδρασης είναι κάτω από την άνω τιμονόπλακα της μοτοσυκλέτας, με τους καθρέπτες να είναι τοποθετημένοι πιο μπροστά και ελαφρώς πιο χαμηλά από την ευθεία του τιμονιού.

Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών

Αν και στην αγορά aftermarket αξεσουάρ υπάρχουν αντίστοιχες επιλογές που “καθαρίζουν”, το πάνω μέρος της μοτοσυκλέτας, όλες οι μέχρι στιγμής εφαρμογές έχουν να κάνουν με καθρέπτες που εδράζονται στα άκρα του τιμονιού (bar-end mirrors). Μερικές εταιρείες μάλιστα έχουν προτιμήσει, να βάλουν εκεί τους καθρέπτες από το εργοστάσιο, χωρίς να δίνουν επιλογή για την τοποθέτησή τους πάνω στο τιμόνι, όπως για παράδειγμα κάνει η Triumph με το Street Triple 765 RS.

Αν και δίνουν μία πιο “καθαρή” εμφάνιση στην μοτοσυκλέτα, οι bar-end καθρέπτες στην πράξη εμφανίζουν αρκετά μειονεκτήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η τοποθέτηση των καθρεπτών στο συγκεκριμένο σημείο δεν προσφέρει τα ίδια επίπεδα ορατότητας προς τα πίσω, ενώ για να δει τι συμβαίνει πίσω του ο αναβάτης χρειάζεται τις περισσότερες φορές να πάρει το βλέμμα του από το δρόμο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συμβαίνει με τους συμβατικούς. Εκτός αυτών, στις υψηλές στροφές, οι κραδασμοί που περνούν στο τιμόνι, φτάνουν συνήθως μέχρι και τους καθρέπτες, δημιουργώντας συντονισμούς και θολώνοντας την εικόνα που προσφέρουν. Επίσης, σε υψηλές ταχύτητες στις εθνικές οδούς -και ακόμα πιο έντονα στην πίστα- λειτουργούν σαν πηδάλια ανακατεύθυνσης του αέρα, δημιουργώντας ταλαντώσεις στο τιμόνι.

Πατέντα της Honda για καθρέπτες naked μοτοσυκλετών

Εδώ έρχεται το Big H, το οποίο όπως ισχυρίζεται στις πατέντες του, έχει επιλέξει το συγκεκριμένο σημείο στο πιρούνι, καθώς προσφέρει ακόμα καλύτερη ορατότητα, χωρίς να δημιουργούνται συντονισμοί, με τους καθρέπτες να τοποθετούνται πιο μπροστά από το τιμόνι και χαμηλότερα από τους αγκώνες του αναβάτη, έχοντας καλύτερο οπτικό πεδίο. Ταυτόχρονα η θέση αυτή δεν επηρεάζει την αεροδυναμική, καθώς δεν μεγαλώνει το πλάτος στα άκρα της μοτοσυκλέτας. Τέλος, το τρίτο πλεονέκτημα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ότι λόγω της χαμηλότερης τοποθέτησης εξαλείφεται το ποσοστό της αδράνειας που εμφανίζουν οι συμβατικοί καθρέπτες, βελτιώνοντας την απόκριση στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Honda Hawk

Η Honda χρησιμοποιεί ήδη ένα παρόμοιο σύστημα στο Hawk 11, το οποίο φέρει τον ίδιο δικύλινδρο εν σειρά κινητήρα με το Africa Twin, και παράγεται μόνο για την ιαπωνική αγορά. Εκεί, ωστόσο, οι καθρέπτες είναι τοποθετημένοι πάνω στο φαίρινγκ, που σημαίνει ότι το μόνο πλεονέκτημα που έχουν από όσα αναφέραμε παραπάνω είναι η καλύτερη ορατότητα που προσφέρουν.

Το πιο πιθανό μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά η συγκεκριμένη πατέντα είναι το επόμενο CB1000R, το οποίο σύμφωνα με τον ιαπωνικό τύπο αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρό από την τρέχουσα έκδοση.

Ετικέτες

Στο Gov.gr Wallet τα στοιχεία των Βαθμών Ποινής του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών

Αφορούν όλες τις παραβάσεις που έχουν προσμετρηθεί την τελευταία πενταετία
gov.gr
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/11/2024

Mέσω του Gov.gr Wallet, είναι διαθέσιμες από σήμερα για τους οδηγούς οι πληροφορίες για τους βαθμούς ποινής, που προσμετρούνται στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεργασίας των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνου Πετραλιά, προστίθεται στην ψηφιακή άδεια οδήγησης στο Gov.gr Wallet νέα επιλογή με τίτλο "ΣΕΣΟ Παραβάσεις". Με αυτόν τον τρόπο, οι οδηγοί έχουν πρόσβαση στις παραβάσεις τους, που έχουν καταγραφεί στο ΣΕΣΟ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και στις τυχόν ειδοποιήσεις αφαίρεσης της άδειας οδήγησης.

Οι πληροφορίες αντλούνται από την εφαρμογή του Υπουργείου Μεταφορών "Βεβαίωση Βαθμών Ποινής στο ΣΕΣΟ" μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ανανεώνονται άμεσα κάθε φορά που ο πολίτης ανοίγει την επιλογή "ΣΕΣΟ Παραβάσεις" στο ψηφιακό πορτοφόλι του. Τα στοιχεία που εμφανίζονται αφορούν όλες τις παραβάσεις που έχουν προσμετρηθεί την τελευταία πενταετία, ανεξαρτήτως αν έχουν παραγραφεί ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι βαθμοί ποινής, όπως εμφανίζονται στο Gov.gr Wallet σχετικά με τις παραβάσεις στο ΣΕΣΟ, δεν έχουν αποδεικτική ισχύ και αποσκοπούν μόνο στην ενημέρωση των χρηστών για την οδηγική τους συμπεριφορά.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το Υπουργείο Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να εγκαθιστούν την εφαρμογή Gov.gr Wallet απευθείας στο κινητό τους τηλέφωνο μέσω του App Store ή του Google Play, καθώς και μέσω του wallet.gov.gr. Οι βαθμοί ποινής στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών είναι το ενδέκατο έγγραφο που εντάσσεται στο Gov.gr Wallet. Είναι ήδη διαθέσιμα τα εξής έγγραφα: το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), το Σήμα Δακτυλίου για ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο της Αθήνας, τα στοιχεία οχήματος (MyAuto), η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα, η Άδεια Ταχύπλοου Σκάφους, η Ασφαλιστική Ικανότητα e-ΕΦΚΑ, και τα Ζώα Συντροφιάς.