Magna Graecia 2024 - Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιήγηση στα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας

Οι 20 συμμετέχοντες απόλαυσαν την φιλοξενία των ντόπιων εκπροσώπων της ελληνόφωνης κοινότητας
Magna Grecia
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/7/2024

Στις 19-25 Ιουνίου 2024 η Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας πραγματοποίησε με επιτυχία ένα επταήμερο ταξίδι στα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας, το οποίο ήταν ένας φόρος τιμής στα μέρη τα οποία υπάρχει ελληνική παρουσία και ιστορία εδώ και 2.500 χρόνια.

Οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν όλες αυτές τις ημέρες ανέβασαν τον δείκτη δυσκολίας του οδοιπορικού κατακόρυφα. Ωστόσο, η υποδοχή που επιφύλασσαν οι Γκρεκάνοι -οι ντόπιοι εκπρόσωποι της ελληνόφωνης κοινότητας- στους συμμετέχοντες ήταν τέτοια, που δρόσιζε την ψυχή και ανανέωνε το ηθικό τους.

Magna Graecia 2024 – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιήγηση στα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας

Αρχικά στο Crucoli, στη συνέχεια στο Crotone, τον θρυλικό Κρότωνα, και στη Bova (Μπούα, όπως προφέρεται εκεί) οι συμμετέχοντες της εκδήλωσης μοιράστηκαν την περηφάνια της κοινής καταγωγής, αισθανθήκαν αλλιώς την έννοια του μακρινού συγγενή, του ανθρώπου που λαχταρά να γνωρίσει αυτόν που θεωρεί αίμα του. Η αίσθηση αυτή σφραγίστηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Γλώσσας στη Bova, το “Museo Della Lingua Greco-Calabra”. Η περιήγησή τους είχε και άλλες στάσεις, στο επιβλητικό χωριό Pentedattilo, (Πεντάδάκτυλος), στο Αλτομόντε και στο Alberobello.

Magna Graecia 2024 – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιήγηση στα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας

Όλοι στην Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσικλέτας, θέλουν να πουν ένα μεγάλο και θερμό  “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που τίμησαν, προσέγγισαν, μίλησαν, βοήθησαν να καταλάβουν και να νιώσουν ότι είναι ανάγκη να κοινωνήσουμε την εμπειρία αυτή που ζήσαν, ώστε η σχέση των ανθρώπων της Μεγάλης Ελλάδας, της Μagna Graecia με τους συγγενείς τους Έλληνες, να διατηρηθεί ζεστή για άλλη μια αιωνιότητα.

Magna Graecia 2024 – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιήγηση στα Ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Β’ – Ιράν (Τεχεράνη)

Πίσω στον "τόπο του εγκλήματος" με την QJMOTOR SRT 800X
QJMOTOR TRANS ASIA
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

3/7/2024

Μόλις ένα μήνα πριν, ο Κωνσταντίνος Μητσάκης ήταν στο Ιράν, ακολουθώντας τον Δρόμο του Μεταξιού. Αυτή τη φορά όμως, η Τεχεράνη δεν αποτελεί σκοπό του ταξιδιού αλλά μια μικρή διήμερη στάση πριν ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια προς την άκρη της Ανατολής.

Μια μικρή ανάσα, μια μικρή ευκαιρία για περιήγηση σε μέρη γνωστά αλλά πάντα εντυπωσιακά και αποστομωτικά, ενταγμένα σε μια διαφορετική κουλτούρα που μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Β’ – Ιράν (Τεχεράνη)

“Δεν είχε περάσει ούτε ένας μήνας που είχα αποχαιρετήσει το Ιράν, και να που γύρισα και πάλι στον τόπο του… εγκλήματος με την QJ SRT 800X. Αυτή την φορά όμως, η διαδρομή των 2.100 ιρανικών χιλιομέτρων του QJ TRANS ASIA θα ήταν εντελώς διαφορετική (Tabris – Tehran – Mashhad), μιας και στην έξοδο από την χώρα με περίμενε το Αφγανιστάν.

Στην πολύβουη Τεχεράνη παρέμεινα δυο μέρες, προκειμένου να πάρω την απαραίτητη βίζα εισόδου από την πρεσβεία του Αφγανιστάν. Στο μεσοδιάστημα επισκέφθηκα το πρώην Παλάτι του Σάχη και αντίκρισα χλιδή και πολυτέλεια σε υπερθετικό βαθμό, σουλατσάρισα στο υπαίθριο παζάρι της ιρανικής πρωτεύουσας, αντίκρισα οικογένειες να δειπνούν στα πάρκα της πόλης και κατέληξα στην εμβληματική πλατεία της Ελευθερίας (Azadi Square).

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Β’ – Ιράν (Τεχεράνη)

Όμως, την πιο συγκινητική ανάμνηση από την Τεχεράνη θα μού την χάριζε ο Reza, ο συμπαθέστατος ιδιοκτήτης της πανσιόν όπου διέμενα. Το πρωινό που έφευγα, ο Reza ακούμπησε πάνω μου το Κοράνιο και μου διάβασε μια ευχή και αμέσως μετά έριξε δίπλα στη μοτοσυκλέτα λίγο νερό για καλή τύχη. Άραγε, πόση αγνότητα, καλοσύνη και ομορφιά έκρυβε μέσα στην καρδιά του αυτός ο άνθρωπος;

Δυο μέρες μετά, διασχίζοντας τις βόρειες παρυφές της αδυσώπητης ερήμου Lut, αντίκριζα την συνοριακή γραμμή του Αφγανιστάν. Είχε έρθει η ώρα να 'παίξω μπάλα' στο γήπεδο των Ταλιμπάν”.

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Β’ – Ιράν (Τεχεράνη)