Marc Marquez - Η εξήγηση πίσω από τη χαοτική εκκίνηση στο GP της Αυστρίας

Παρά τα τεχνικά προβλήματα, ο "Comeback King" έκανε πάλι το... θαύμα του, και από 13ος ανέβηκε στην 4η θέση
Marc Marquez - Η εκκίνηση στο αυστριακό GP
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

19/8/2024

Ένα πρόβλημα που προέκυψε πριν από την έναρξη του αγώνα της Κυριακής ήταν και εκείνο που προκάλεσε την επεισοδιακή εκκίνηση του Marc Marquez στην Αυστρία και του στέρησε έναν καλύτερο τερματισμό.

Η κακή εκκίνηση ήταν και εκείνη που στέρησε από τον Marquez ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον αγώνα της Κυριακής στην Αυστρία, με τον Ισπανό να ανταμείβει ωστόσο το φιλοθεάμον κοινό από εκεί και έπειτα με έναν φανταστικό αγώνα που τον έφερε από την 13η στην 4η θέση στο πέσιμο της καρό σημαίας έπειτα από συνεχείς προσπεράσεις.

Ο οχτάκις Παγκόσμιος Πρωταθλητής έδειξε ότι είχε την ταχύτητα για να βρεθεί κοντά τόσο στον νικητή του αγώνα Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) όσο και στους Jorge Martin (Prima Pramac Racing) και Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) που τον ακολούθησαν στο βάθρο στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, όμως με την καταστροφική του εκκίνηση εξαφάνισε τις πιθανότητές του για κάποια θέση στο βάθρο.

Marc Marquez

Αιτία για την εκκίνηση στην οποία έδειχνε να έχει βάλει... όπισθεν, με τους υπόλοιπους αναβάτες να τον προσπερνούν σαν σταματημένο, ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα που έκανε την εμφάνισή του πριν από την έναρξη του αγώνα και ξεκίνησε ένα ντόμινο συμβάντων που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε πτώση τόσο τον ίδιο τον Ισπανό όσο και τον Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing) με τον οποίο είχε επαφή λίγο πριν από την πρώτη στροφή.

Σύμφωνα και με τις εξηγήσεις που δόθηκαν έπειτα από την ολοκλήρωση του αυστριακού αγώνα, το πρόβλημα είχε να κάνει με τη βαλβίδα του εμπρός ελαστικού στη μοτοσυκλέτα του Marquez με τους μηχανικούς του να προχωρούν πανικόβλητοι σχεδόν σε αλλαγή ζάντας λίγο πριν την εκκίνηση.

Marc Marquez

Ο χρόνος που απέμεινε για την έναρξη του αγώνα δεν ήταν αρκετός για να έρθει ξανά το ελαστικό στην απαιτούμενη θερμοκρασία που θα επέτρεπε στον αναβάτη της Gresini Racing να βρει πρόσφυση έγκαιρα για να ενεργοποιήσει το σύστημα που κλειδώνει το πιρούνι στην εκκίνηση.

Ο Marquez επικεντρώθηκε στον γύρο της προθέρμανσης στο να ανεβάσει τη θερμοκρασία του ελαστικού όμως δεν είχει τον χρόνο που χρειαζόταν για να ενεργοποιήσει το βοήθημα της εκκίνησης, κι έτσι ξεκίνησε χωρίς τη βοήθειά του.

"Ήταν κρίμα γιατί η αίσθηση που είχα από τη μοτοσυκλέτα όλο το Σαββατοκύριακο ήταν πολύ καλή. Διασκέδαζα και ήμουν γρήγορος στις δοκιμές, σε όλα τα session, σε όλους τους γύρους, αλλά έκανα λάθη στον αγώνα Sprint (έπεσε χωρίς να πιέζεται) και στον κυρίως αγώνα. Και χθες και σήμερα (Σάββατο και Κυριακή) η ταχύτητα ήταν εκεί, μάθαμε από το χθεσινό μας λάθος αλλά είναι αλήθεια ότι είχαμε ένα τεχνικό πρόβλημα πριν τον αγώνα.

Μετά η ομάδα το διόρθωσε αλλά με αυτό το χάος ήταν λίγο δύσκολο να συγκεντρωθώ. Ξεκίνησα με χαμηλότερη απόδοση (σ.σ. αφού δεν μπορούσε να κλειδώσει το πιρούνι στην εκκίνηση) και ήμουν στη μέση του γκρουπ πριν την πρώτη στροφή. Είπα στον εαυτό μου ότι θα παραμείνω ψύχραιμος και θα δω τι θα γίνει μετά την πρώτη στροφή. Μετά όμως είχα μια σχεδόν καταστροφική επαφή με τον Morbidelli, οι δυο μας βρεθήκαμε εκτός πίστας και από εκείνο το σημείο και έπειτα ξεκίνησα την άνοδό μου για να φτάσω στην τέταρτη θέση." 

Marc Marquez πρόβλημα Αυστρία MotoGP 2024

Όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Marquez μέχρι στιγμής και για διάφορους λόγους δεν έχει καταφέρει να βιώσει ένα αγωνιστικό τριήμερο χωρίς προβλήματα με την ομάδα του, ενώ δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Ισπανός παραμένει ωστόσο αισιόδοξος. Στηριζόμενος και στην απόδοση της μοτοσυκλέτας του ανέφερε ότι αυτό θα έρθει νομοτελειακά, και η απόδοση του στην αυστριακή πίστα έδειξε -σύμφωνα με τον ίδιο- πως σύντομα θα παλέψει για το κορυφαίο σκαλί του βάθρου.

Moto2: Χωρίζουν οι δρόμοι της Preicanos Racing & του Bo Bendsneyder – Εντάσεις εκ των έσω

Η συνεργασία τους άρχισε το 2021, αλλά η διαρροή πληροφορίων την σταματάει πριν τον αγώνα του Misano
moto2 bendsneyder
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/9/2024

Ο Ολλανδός αναβάτης Bo Bendsneyder, είχε κάνει το ντεμπούτο του στην κατηγορία της Moto2 με την ομάδα της Tech 3. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει όλη την χρονιά, καθώς το ατύχημα που είχε στο Ιαπωνικό GP, τον άφησε εκτός των τριών τελευταίων αγώνων. Το 2019 πήγε στην NTS RW Racing τερματίζοντας 26ος γενικής και το 2021 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Preicanos Racing έως και σήμερα.

Όμως, ο μη αναμενόμενος στόχος των προσδοκιών τους και οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ τους, λόγω της διαρροής των εμπιστευτικών πληροφοριών, οδηγήθηκαν να την διακόψουν εσπευσμένα, πριν τον αγώνα του Misano.

Ωστόσο, η Ισπανική ομάδα Preicanos Racing, η οποία παλαιότερα λεγότανε SAG Racing είχε πάρει ήδη την απόφαση να μην ανανεώσει για τη νέα χρονιά, έπειτα των 4 σεζόν που ήτανε μαζί. Η καλύτερη θέση που είχε φέρει ο Bo, ήταν αυτή της τρίτης θέσης στον περσινό αγώνα του GP Αμερικής και της πέμπτης στο Γαλλικό GP του 2021.

Ο οδηγός που θα σταθεί δίπλα στον Jaume Masia για το υπόλοιπο της σεζόν, θα είναι ο Daniel Munoz ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον Bendsnayder στις αρχές του έτους μετά από τον τραυματισμό του.