Το αυτόματο KTM Super Adventure 1390 φρενάρει και σταματάει μόνο του!

Επαναστατικά συστήματα υποβοήθησης της Bosch για την AMT έκδοση της νέας μεγάλης Adventure των Αυστριακών
KTM 1390 Super Adventure AMT
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2024

Νέα γενιά λειτουργιών υποβοήθησης αναβάτη με μπροστινό ραντάρ που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά από την KTM, θα τεθούν σε παραγωγή το 2025, με πρώτη εφαρμογή στο νέο KTM 1390 Super Adventure, που θα κυκλοφορήσει με αυτόματο (και υποψιαζόμαστε μαζί και με ημί-αυτόματο) κιβώτιο AMT.

Η Bosch αποκάλυψε έξι νέα συστήματα υποβοήθησης που βασίζονται σε ραντάρ, που περιλαμβάνουν πέντε παγκόσμιες πρωτιές. Σύμφωνα με την Έρευνα Ατυχημάτων της Bosch, τα νέα συστήματα του ραντάρ της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη όχι ενός στα επτά ατυχήματα όπως σε παλαιότερα συστήματα, αλλά έως και ενός στα έξι ατυχήματα. Η Bosch είχε φέρει πρώτη επαναστατικά βοηθήματα για μοτοσυκλετιστές στην αγορά το 2020. Τώρα, από τις έξι νέες λειτουργίες υποβοήθησης, οι τέσσερις θα παρουσιαστούν στο νέο 1390 Super Adventure της KTM με αυτόματο / ημί-αυτόματο κιβώτιο AMT, τον Νοέμβριο του 2024, με το μοντέλο να βγαίνει στην παραγωγή το 2025. Μένει να δούμε την ακριβή λειτουργία του συστήματος ΑΜΤ και το αν θα έχει -το πιθανότερο αφού μιλάμε για την KTM- και δυνατότητα αλλαγής ταχυτήτων με κουμπιά, πέρα από την εντελώς αυτόματη μετάδοση. Στη φωτογραφία του ανοίγματος βλέπουμε να απουσιάζει η μανέτα του συμπλέκτη, ενώ το κουμπί που φαίνεται στο πίσω μέρος του γκριπ δείχνει να είναι ανάλογο με τα κουμπιά των DCT της Honda και του Y-AMT της Yamaha. Σε μια δεύτερη φωτογραφία (κάτω) φαίνεται και ένα δεύτερο κουμπί που ενισχύει την παραπάνω άποψη.

KTM 1390 Super Adventure AMT

Θυμίζουμε πως μέσα στο 2023 είχαν κυκλοφορήσει πατέντες για την έκδοση με το ημί-αυτόματο / αυτόματο κιβώτιο του επερχόμενου KTM 1390 Super Adventure, ενώ τον Ιούνιο του 2024 οι Αυστριακοί δοκίμασαν την AMT έκδοση της μεγάλης Adventure μοτοσυκλέτας τους στο Erzberg Rodeo!

Τώρα έρχεται η Bosch να δώσει πληροφορίες για την εξέλιξη των ραντάρ μοτοσυκλέτας, “δίνοντας στεγνά” το Super Adventure ΑΜΤ που θα είναι το πρώτο όχημα που θα φέρει τα παραπάνω βοηθήματα.

Ο Geoff Liersch, επικεφαλής της Two-Wheeler & Powersports της Bosch δηλώνει ότι: “Ο δηλωμένος στόχος της Bosch είναι να κάνει τη μοτοσυκλέτα ακόμα πιο ασφαλή και πιο άνετη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες χωρίς να μειώνεται η απόλαυση στην οδήγηση”.

Η Bosch υποστηρίζει ότι όλα τα νέα βοηθήματα που θα δούμε παρακάτω, έχουν σχεδιαστεί και αναπτυχθεί συγκεντρώνοντας απόψεις μεγάλης μερίδας αναβατών.

Adaptive cruise control – stop and go (ACC S&G)

ACC

Για τις μοτοσυκλέτες η κυκλοφοριακή συμφόρηση μπορεί να είναι επίπονη αλλά και επικίνδυνη. Οι αναβάτες χρειάζεται να κάνουν συνεχώς χρήση του συμπλέκτη χρησιμοποιώντας τα φρένα για να επιβραδύνουν και να ξαναρχίσουν να κινούνται. Οπότε προς διευκόλυνση τους, η Bosch κυκλοφόρησε το προσαρμοζόμενο cruise control ACC το 2020, όπου μόλις ρυθμιστεί η επιθυμητή ταχύτητα, αυτό το σύστημα προσαρμόζει συνεχώς την ταχύτητα του οχήματος με τη ροή της κυκλοφορίας, ενώ διατηρεί την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Η Bosch ανεβάζει τώρα αυτή την τεχνολογία σε ένα νέο επίπεδο για να προσφέρει αυξημένη οδηγική άνεση με τη νέα λειτουργία ACC S&G, η οποία μπορεί να φέρει τη μοτοσυκλέτα σε ελεγχόμενη στάση, υποστηρίζοντας τον αναβάτη! Αυτό λειτουργεί καλύτερα με ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων όπως αυτό που χρησιμοποιείται στην KTM, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα ενσωματώσει αυτή τη νέα λειτουργία. Εάν η μοτοσυκλέτα σταματήσει, δεν χρειάζεται ο αναβάτης να χρησιμοποιήσει τον συμπλέκτη. Μπορεί να θέσει και πάλι σε κίνηση τη μοτοσυκλέτα του απλά πατώντας ένα κουμπί ή ενεργοποιώντας για λίγο το γκάζι μόλις ξεκινήσει να κινείται το προπορευόμενο όχημα.

Ομαδική υποβοήθηση βόλτας (GRA)

GRA

Η ομαδική οδήγηση σε σχηματισμό είναι δημοφιλής μεταξύ των αναβατών μοτοσυκλέτας, αν και μπορεί να είναι δύσκολη με το ACC, επειδή η λειτουργία αναμένει ότι οι μοτοσυκλέτες που βρίσκονται μπροστά θα κινούνται στη μέση της λωρίδας. Το GRA είναι μια χρήσιμη προσθήκη στο ACC, χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, όπου ανιχνεύει πότε μια ομάδα οδηγεί σε σχηματισμό και ρυθμίζει την ταχύτητα για να διατηρεί αυτόματα την ίδια απόσταση από τις μοτοσυκλέτες μπροστά! Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία βοηθά τους αναβάτες να επιτύχουν έναν φυσικό σχηματισμό ομάδας. Όταν δεν οδηγείτε σε ομάδες, το σύστημα GRA λειτουργεί το ίδιο με το ACC.

Υποβοήθηση απόστασης οδήγησης (RDA)

RDA

Όταν η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά και η RDA είναι ενεργοποιημένη, βοηθά στη διατήρηση της κατάλληλης απόστασης από τα προπορευόμενα οχήματα και έτσι συμβάλει στην αποφυγή συγκρούσεων από πίσω. Με το ACC, πρέπει να ρυθμιστεί μια επιθυμητή ταχύτητα, αλλά όταν ενεργοποιηθεί το RDA, η μοτοσυκλέτα μπορεί να ελεγχθεί κανονικά μέσω του γκριπ του γκαζιού. Κατά την οδήγηση, το σύστημα μειώνει αυτόματα την επιτάχυνση του οχήματος ή ενεργοποιεί τα φρένα όπως και όταν απαιτείται. Οι αναβάτες μπορούν να ορίσουν εκ των προτέρων την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και εάν το επιθυμούν, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν έναν διακόπτη για να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία ή να ανοίξουν το γκάζι για να παρακάμψουν την επιβράδυνση που δημιουργείται από το σύστημα RDA. Αυτό επιτρέπει στη λειτουργία να συνδυάζεται φυσικά και άνετα στη δυναμική ροή της οδήγησης.

Υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης (EBA)

EBA

 

Οι επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο απαιτούν όχι μόνο ταχεία απόκριση, αλλά και έντονα φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει όταν πρόκειται για την πρόληψη συγκρούσεων και την αποφυγή δυνητικά σοβαρών συνεπειών. Το EBA ενεργοποιείται όταν το σύστημα ανιχνεύσει κίνδυνο σύγκρουσης και ο αναβάτης δεν φρενάρει αρκετά δυνατά. Σε αυτήν την περίπτωση, η λειτουργία αυξάνει ενεργά την πίεση του φρένου του τροχού για να μειώσει την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Προειδοποίηση πίσω απόστασης (RDW)

RDW

Το RDW παρακολουθεί την κατάσταση πίσω από τον αναβάτη και αναβοσβήνει μια προειδοποίηση στην οθόνη εάν άλλο όχημα πλησιάσει πολύ. Με βάση αυτή την προειδοποίηση, ο αναβάτης μπορεί να λάβει τα ανάλογα μέτρα για αποτροπή μιας σύγκρουσης από πίσω.

Προειδοποίηση οπίσθιας σύγκρουσης (RCW)

RCW

Το RCW προειδοποιεί τα οχήματα πίσω από τη μοτοσυκλέτα όταν επίκειται για ξαφνική ακινητοποίηση ή έντονη επιβράδυνση, αναβοσβήνοντας γρήγορα τα φλας. Με αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία αυτή προστατεύει ακόμη περισσότερο από τα οχήματα που ακολουθούν.

Ετικέτες

BMW Next Level Big Boxer Culture - Teaser φωτογραφία για επερχόμενο μοντέλο

Αποκάλυψη την 1η Οκτωβρίου 2024 στις 6 το απόγευμα
BMW Next Level Boxer
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/9/2024

Η BMW ανέβασε στο διαδίκτυο ένα teaser video για ένα επερχόμενο  που δείχνει τoν μέγιστο boxer κινητήρα παραγωγής της εταιρείας, αυτόν του R18 και την σιλουέτα ενός Roadster μοντέλου. Θα θέλαμε να  πιστέψουμε πως στην 1η Οκτωβρίου θα δούμε να παρουσιάζεται το R20 όπως είχαμε γράψει πριν λίγους μήνες, όμως ο αναγραφόμενος κυβισμός (1.800) κάνει την... λαχτάρα μας να σκοντάψει απότομα. Εκτός κι αν η φωτογραφία θέλει επίτηδες να μας μπερδέψει, δείχνοντας το... προηγούμενο level (από το Next) στον Boxer.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Μάιο, η BMW επέλεξε να παρουσιάσει το “Big Boxer Roadster” στην λίμνη Como της Ιταλίας, χρησιμοποιώντας τον θηριώδη δικύλινδρο αερόψυκτο κινητήρα που έχουμε συναντήσει στα R18, υπερκυβισμένο στα 2.000 κυβικά εκατοστά.

Κι αν δεν είναι το R20 τότε τι θα είναι; Ένα βελτιωμένο R18; Μια διαφορετική έκδοση της μοτοσυκλέτας; Οι απαντήσεις την 1 Οκτωβρίου του 2024 στις 18:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.