Ducati Desmo450 MX & Tony Cairoli - Δύσκολο ντεμπούτο στο MXGP

Συλλογή πολύτιμων δεδομένων για τη νέα μοτοσυκλέτα που ηγείται στο Ιταλικό Πρωτάθλημα ΜΧ
Desmo450 MX
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/8/2024

Μια 15η θέση και ένα DNF ήταν τα αποτελέσματα που έφερε στον ολλανδικό γύρο του MXGP 2024 o θρύλος του ΜΧ Toni Cairoli, στην παρθενική συμμετοχή του Ducati Desmo450 MX στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross.

Το Ολλανδικό GP ήταν μια ακόμα ευκαιρία για την Ducati να συλλέξει στοιχεία για την εξέλιξη της νέας MX μοτοσυκλέτας της, αν και ο Tony Cairoli που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στο project των Ιταλών δεν είχε εύκολη δουλειά.

Το ντεμπούτο της Ducati στο MXGP στην Ολλανδία ξεκίνησε ελπιδοφόρα στα δοκιμαστικά, όπου ο Cairoli -που μετρά απουσία 3 ετών από τα GP- τερμάτισε 7ος στα δοκιμαστικά του Σαββάτου που έχουν τη μορφή αγώνα, ενώ ήταν 4ος για μεγάλο μέρος των δοκιμαστικών.

Στον πρώτο αγώνα της Κυριακής, ο Tony έκανε κακή εκκίνηση, τερματίζοντας τελικά 15ος. Στον δεύτερο αγώνα, ο Cairoli, που ανέβηκε έως και την ένατη θέση, με σταθερά γρήγορο γυρολόγιο (σημείωσε και τον 6ο ταχύτερο γύρο), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω τεχνικού προβλήματος στον 6ο γύρο.

Ducati Desmo450 MX - Ολλανδικό MXGP

 

Πριν από τον αγώνα η ομάδα είχε προβεί σε εξαντλητικά δοκιμαστικά τριών εβδομάδων, όμως όπως ανέφερε ο Cairoli, οι δύσκολες συνθήκες της πίστας του Arnhem στον αγώνα της Ολλανδίας ήταν εντελώς διαφορετικές από των δοκιμών.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, οι Ιταλοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, καθώς το Desmo450 MX είναι ακόμα “στα σπάργανα”, ενώ και ο Cairoli είναι αρκετά… “σκουριασμένος”.

Ducati Desmo450 MX - Ολλανδικό MXGP

Παράλληλα με τα πολύτιμα στοιχεία που συνέλεξε η Ducati για την εξέλιξη της μοτοσυκλέτας, αξίζει να σημειωθεί πως το Desmo450 MX συμμετείχε στον αγώνα του Arnhem με προδιαγραφές ήχου 2025 (και την αντίστοιχη μείωση ιπποδύναμης που φέρνουν αυτές), καθώς από την επόμενη σεζόν στους αγώνες του MXGP το επίπεδο μέγιστου θορύβου θα πέσει από τα 112 στα 109 db.

Το πρόγραμμα εξέλιξης του Desmo450 MX συνεχίζεται στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου στον 5ο γύρο του Ιταλικού Πρωταθλήματος ΜΧ στο Castiglione del Lago. Εκεί θυμίζουμε πως ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, Alessandro Lupino, προηγείται στη γενική βαθμολογία, με δυο ακόμα γύρους να απομένουν για τη λήξη της σεζόν.

Ετικέτες

MXGP 2024, Τουρκία – Prado στην κορυφή, μείωσε τη διαφορά από Gajser

Πρωταθλήτρια στις Γυναίκες η 17χρονη Lotte Van Drunen
MXGP Τουρκία 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

9/9/2024

O 18ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Motocross, έρχεται με έναν Luca Coenen της MX2 να είναι άπιαστος όλο το διήμερο και τον Jorge Prado να κερδίζει την μεγάλη κατηγορία  με τους Έλληνες να νοιώθουν υπερήφανοι με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Κουζή στην MXGP.

Στο Afyon της Τουρκίας διεξάχθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο ο 18ος γύρος του MXGP. Οι συνεχόμενες μάχες που γινόντουσαν στα τούρκικα χώματα και ο αέρας που επικρατούσε, o οποίος συντελούσε στο γρήγορο στέγνωμα της πίστας, έδωσαν άλλη πνοή στην εξέλιξη του πρωταθλήματος και οι Τούρκοι οπαδοί απόλαυσαν μοναδικές μάχες της μεγάλης κατηγορίας. 

MXGP Τουρκία 2024

MXGP
Ο Jorge Prado κέρδισε την 47η νίκη της καριέρας του, για την Red Bull GASGAS Factory Racing, μειώνοντας το προβάδισμα του Tim Gajser της Team HRC σε μόλις 14 πόντους. Ο Jeffrey Herlings προσπάθησε αρκετά αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι καλύτερο, έτσι είναι 53 βαθμούς πίσω από την κορυφή, σε θέση όπου θα χρειαστεί πολλή τύχη για να αλλάξουν τα δεδομένα και να τον δούμε σε καλύτερη θέση για το Πρωτάθλημα στους επόμενους δύο αγώνες που μένουν. Σημαντική ήταν είναι και η συμμετοχή του Έλληνα πολυπρωταθλήτη Παναγιώτη Κουζή, ο οποίος έτρεξε με TM “βλέποντας” την 21η θέση. 

Ο Jorge Prado δήλωσε: “Παρόλο που έκανα ένα μικρό λάθος, ο αγώνας πήγε πολύ καλά κερδίζοντας σημαντικούς βαθμούς, αναμένοντας τους επόμενους δύο τελευταίους γύρους της σεζόν.” 

MXGP Τουρκία 2024

Ο Tim Gajser είπε: “Η δεύτερη θέση με έφερε στο βάθρο, όπου αυτός ήταν και ο στόχος μας ως ομάδα. Δυσκολεύτηκα λίγο να βρω τις κατάλληλες γραμμές, αλλά ήμουνα πάντα εκεί, περιμένοντας πότε θα κάνει ένα λάθος ο Prado, για να επωφεληθώ. Οδήγησε όμως πολύ καλά και αρκέστηκα στους βαθμούς της δεύτερης θέσης. Είμαι ευχαριστημένος και αναμένω τον επόμενο αγώνα.”

Ο πρωτοπόρος Tim Gajser έχει 910 βαθμούς, ακολουθεί ο Jorge Prado με 896 και έρχεται στην τρίτη θέση ο Jeffrey Herlings με 857 βαθμούς.

MX2
Στην MX2 ο Lucas Coenen επέστρεψε στις νίκες και πάλι για τη Nestaan Husqvarna Factory Racing, καθώς είχε πολύ γρήγορο ρυθμό και τις δύο μέρες που του εξασφάλιστε την πρώτη θέση. Πλησίασε τον συναθλητή του Kay de Wolf και κράτησε έτσι ζωντανές τις ελπίδες του για το Πρωτάθλημα. Ο Kay έφερε στην ομάδα του μία 4η θέση το Σάββατο και μια 2η τη Κυριακή. Ο Simon Laengenfelder, την πρώτη ημέρα βρέθηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ τη δεύτερη ημέρα τερμάτισε στην 4η θέση. Μετά από μια καλή εμφάνιση που είχε στον πρώτο αγώνα ο Haarup Mikkel, πέτυχε την 6η θέση και μελέτησε ακόμα καλύτερα τους αντιπάλους του, τερματίζοντας στον δεύτερο αγώνα στην 3η θέση μετά από μια ωραία μάχη με τον Simon. Η πεντάδα έκλεισε με τους Everts Liam με 3η θέση και 5η στον δεύτερο αγώνα και του Adamo Andrea 5η και 9η αντίστοιχα. 

MXGP Τουρκία 2024

Για τις νίκες του ο Lucas Coenen είπε: “Έκανα αρκετά λάθη και δυσκολεύτηκα πολύ, αλλά ακολουθώντας τις γραμμές του Simon και μετά του Kay de Wolf λειτούργησε προς όφελός μου”. 

Από την πλευράτου ο Kay de Wolf δήλωσεε: “Ένοιωθα πολύ καλά αλλά αντιμετώπισα δυσκολίες από τον πρώτο αγώνα. Η πίστα ήταν αρκετά ολισθηρή και δεν μπόρεσα να φέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά είμαι αρκετά ευχαριστημένος και περιμένω τον επόμενο γύρο.”
“Το τερέν είχε διαφορά από την μια μέρα στην άλλη και όντως στριμωγμένος από τους άλλους αναβάτες, ήταν δύσκολες οι προσπεράσεις. Πάμε στην Κίνα χαρούμενοι και με καλύτερες προσδοκίες!”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο Simon Laengenfelder.

Στο Πρωτάθλημα μπροστάρης είναι ο Kay de Wolf με 873 βαθμούς, ακολουθεί ο Lucas Coenen με 829 και η τριάδα ολοκληρώνεται με τον Simon Laengenfelder με 774 βαθμούς.

WMX
Η αυλαία έπεσε για το Παγκόσμιο Γυναικείο Πρωτάθλημα Γυναικών που αγωνίστηκαν με υψηλές θερμοκρασίες περθιβάλλοντος. Ο συναγωνισμός των Kiara Fontanesi της FontaMX, της Daniella Guillen και της Charli Cannon προσέφερε στους θεατές πλούσιο θέαμα, με τις αναβάτριες να δημιουργούν μοναδικές στιγμές και έντονο συναγωνισμό για την κατάκτηση των πέντε πρώτων θέσεων. Η 17χρονη πρωτοπόρος Lotte van Drunen της De Baets Yamaha MX-Team, ήταν 17 βαθμούς μπροστά από την συναγωνίστρια της, Daniela Guillen και έχοντας καταφέρει να τερματίσει στην 5η θέση γενικής, στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια FIM WMX.

MXGP Τουρκία 2024

Η νεαρή αναβάτρια είπε για το επίτευγμά της: “ Δεν μπορώ να το πιστέψω, είμαι μόλις 17 ετών και κατάφερα το απίστευτο. Μετά από πολύ προσωπική δουλειά από εμένα και των ανθρώπων που είναι δίπλα μου, μπορώ να πω ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Οι εκκινήσεις μου δεν ήταν καλές, κάποια αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, αλλά είμαι πραγματικά υπερήφανη που ολοκληρώθηκε έτσι η σεζόν.”

Από την πλευρά της η Guillen δήλωσε:  “Αρχικά θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη Lotte. Για εμένα ήταν ‘ένα πολύ ωραίο διήμερο που τελείωσα το πρωτάθλημα σε αυτή την θέση, έχοντας πολύ καλό ρυθμό. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα μου, τη μητέρα μου και την αδερφή μου που ήταν δίπλα σε όλο αυτό.”

Τέλος η Kiara Fontanesi είπε: “ Ήθελα ειλικρινά να κερδίσω το GP, αλλά δεν θα έπαιζε κάποιον καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Οπότε, είμαι πολύ χαρούμενη για την εξέλιξή του, είναι ο πρώτος αγώνος που δεν ήταν στο πλευρό μου τα παιδιά μου και το μόνο που θέλω να τους πω είναι, Ciao!”