Suzuki Hayabusa 2023 - Ανάκληση για τα σωληνάκια των φρένων
Επηρέασε και την ελληνική αγορά, αφορούσε σε περίπου 20 μοντέλα
Από τον
Κώστα Γκαζή
7/3/2024
Καθυστερημένα δημοσίευσε το ευρωπαϊκό σύστημα ανακλήσεων RAPEX θέμα που προέκυψε στα φρένα μιας παρτίδας Suzuki GSX1300R Hayabusa του 2023. Η συγκεκριμένη ανάκληση επηρέασε και την ελληνική αγορά, με την αντιπροσωπεία να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για όλες τις μοτοσυκλέτες που επηρεάζονταν.
Η ανάκληση αφορά Hayabusa που έχουν παραχθεί μεταξύ 07.07.2023 και 01.12.2023, ενώ αφορά στις βίδες που ενώνουν τα σωληνάκια των φρένων με τη μονάδα του ABS, βίδες που μπορεί να μην έχουν βιδωθεί σωστά. Οι βίδες αυτές θα μπορούσαν να φύγουν από τη θέση τους, κάτι που πιθανώς να οδηγούσε σε διαρροή υγρών φρένου, οδηγώντας σε αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος.
Στην Ελλάδα η ανάκληση αφορούσε 20 εισηγμένα από την αντιπροσωπεία Hayabusa, εκ των οποίων μόνο τα 2 είχαν πωληθεί όταν το θέμα έγινε γνωστό. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να σφιχτούν σωστά οι βίδες, κάτι που έκανε η αντιπροσωπεία, και το θέμα λύθηκε. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφερθεί, τόσο για την έγκαιρη επέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, όσο και για λόγους αρχείου, αλλά και για αναγνώστες που μας διαβάζουν σε χώρες του εξωτερικού όπου οι εκεί αντιπροσωπείες ίσως να μην έχουν καταφέρει να εντοπίσουν όλες τις μοτοσυκλέτες που επηρεάζονταν.
ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!
Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Από τον
Θοδωρή Ξύδη
2/4/2025
Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου.
Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου.
Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας.
Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.
Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας.
Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.
Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.