Στην παραγωγή το Shoei με HUD

Διαθέσιμο απ' την άνοιξη του 2020
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

14/2/2019

Η συνεργασία της NS West με την Shoei έχει ξεκινήσει απ’ το 2016 όταν η πρώτη έψαχνε έναν έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη για να δημιουργήσουν μαζί ένα κράνος με Head Up Display (HUD) τεχνολογία. Έκτοτε είχαν παρουσιάσει δύο διαφορετικά πρωτότυπα, ενώ φέτος παρουσίασαν το τελευταίο όπως φαίνεται πρωτότυπο, τον περασμένο Ιανουάριο στην έκθεση CES (Consumer Electronic Show) στο Las Vegas. Το μοντέλο θα κυκλοφορήσει στην αγορά την άνοιξη του 2020 και ανακοινώθηκαν τα πρώτα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός του κράνους έχει γίνει εξ ολοκλήρου απ’ την Shoei, με το πρόσθιο τμήμα του που βρίσκεται στο ύψος του σαγονιού να είναι εμφανώς μεγαλύτερο απ’ τα συνηθισμένα κράνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως εκεί βρίσκεται η μονάδα ελέγχου του HUD. Επίσης διαθέτει ηχεία, μικρόφωνο και τη δυνατότητα σύνδεσης με smartphone μέσω Bluetooth. Ως εκ τούτου είναι δυνατή η αναπαραγωγή μουσικής και η απάντηση κλήσεων.

Διαθέτει δύο κουμπιά στην αριστερή πλευρά του, ένα για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του HUD συστήματος κι άλλο ένα για την αυξομείωση της έντασης των ηχείων. Παρά τις προσπάθειες της Shoei να διατηρήσει το βάρος σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα, χρησιμοποιώντας μια εξωτερική μπαταρία που θα συνδέεται μ’ αυτό μέσω καλωδίου ενώ θα είναι τοποθετημένη στο πάνω μέρος του κορμού του αναβάτη, δεν κατάφερε να παραμείνει ιδιαίτερα χαμηλό. Για την ακρίβεια το βάρους του ανέρχεται στα 1.800 γραμμάρια εκ των οποίων τα 260 να αναλογούν στο βάρος του HUD, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο μειονέκτημά του. Παρά το γεγονός αυτό, η NS West ανέφερε πως δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τη χρήση μιας ενσωματωμένης μπαταρίας στο κράνος, αν βρεθεί κάποια αρκετά μικρή και με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα ώστε να έχει μεγάλη διάρκεια. Η τιμή του κράνους δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη όμως αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς η Shoei υπάγεται στις premium εταιρείες της κατηγορίας.

Ετικέτες

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.