Motobot vs Rossi

Τα αποτελέσματα της κόντρας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/10/2017

Πριν από δύο χρόνια η Yamaha αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, προχωρώντας πολύ παρακάτω το μέλλον της μοτοσυκλέτας. Κατασκεύασε ένα ρομπότ που θα μπορούσε να οδηγεί μοτοσυκλέτα, το οποίο μάλιστα θα μπορούσε να είναι εξίσου γρήγορο και αποτελεσματικό όσο ο μεγαλύτερος αναβάτης όλων των εποχών, ο Valentino Rossi!

Το Motobot, όπως ονομάστηκε από τη Yamaha, εξέλιξε την τεχνολογία σε έναν πραγματικά δύσκολο τομέα που επηρεάζεται από αμέτρητους παράγοντες, όπως είναι η δυναμική του αναβάτη. Τα πολλαπλά οφέλη ενός τέτοιου project είναι εύκολα κατανοητά, αν συνυπολογίσουμε και το κέρδος στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών με έναν μηχανικό test rider που θα λειτουργεί με ψηφιακή ακρίβεια, προσομοιώνοντας τις ανθρώπινες αντιδράσεις, τόσο στο δρόμο όσο και στην άσφαλτο.

Τώρα, η Yamaha με τη συμβολή της θυγατρικής της στην Καλιφόρνια, είναι έτοιμοι να βγάλει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα από την απευθείας κόντρα ανάμεσα στο Motobot και τον Valentino Rossi, με κοινό σημείο αναφοράς ένα Yamaha YZF R1M, ενώ τρέχει παράλληλα και μια online ψηφοφορία για όσους θέλουν να μαντέψουν το αποτέλεσμα.

Το πεδίο της κόντρας ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πίστα Thunderhill Raceway –λίγο έξω από το Sacramento της Καλιφόρνια- εκεί όπου η ομάδα που εξέλιξε το Motobot έκανε τις περισσότερες δοκιμές, κατά τη διάρκεια της παραμονής του Rossi για το GP του Austin. Σύμφωνα με τα δεδομένα της πίστας, οποιοσδήποτε χρόνος κάτω από τα δύο λεπτά θεωρείται ένας γρήγορος γύρος, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσει ο κόσμος.

Mε τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η Yamaha θα παρουσιάσει στο Tokyo Motor Show το δεύτερο πρωτότυπο Motobot 2.0, παράλληλα με τα αποτελέσματα της κόντρας, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν είναι αυτό που κοντραρίστηκε με το Rossi ή είναι το αποτέλεσμα όλων όσων έμαθαν μετά από αυτή την αναμέτρηση.

Ετικέτες

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.