Jonny Davies - Έκανε... "σκι" στην άσφαλτο με 256,73 χλμ./ώρα πίσω από ένα Kawasaki H2 SX [VIDEO]

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τον Βρετανό κασκαντέρ
Jonny Davies Guinness World Record 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

20/8/2024

Νέο κάτοχο έχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για αναβάτη που κάνει σκι πίσω από μοτοσυκλέτα με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα, έπειτα από 25 χρόνια.

Τα ρεκόρ γίνονται για να σπάνε και αυτό ακριβώς έκανε και ο Jonny Davies την 18η Αυγούστου στο αεροδρόμιο Elvington στο Yorkshire της Αγγλίας μπροστά σε κοινό που παραβρέθηκε για να δει την προσπάθεια του.

Μετά την επιτυχημένη του απόπειρα ο Βρετανός κασκαντέρ είναι ο νέος κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ ταχύτητας Guinness "για αναβάτη που κάνει σκι πίσω από μοτοσυκλέτα" -και παράλληλα την οδηγεί, θα προσθέσουμε εμείς. 

Jonny Davies Guinness World Record 2024

Ο Davies προσπάθησε και κατέρριψε με επιτυχία το ρεκόρ του επίσης Βρετανού Gary Rothwell, το οποίο κρατούσε εδώ και 25 χρόνια. Ο Rothwell έκανε το ρεκόρ το 1999 χρησιμοποιώντας τότε την πρωτοεμφανιζόμενη Suzuki Hayabusa για να φτάσει με αυτή στην ταχύτητα των 251,54 χλτ./ώρα.

Ο Davies έσπασε το ρεκόρ του συμπατριώτη του και το ξεπέρασε κατά πέντε και πλέον χλμ./ώρα φτάνοντας στα 256,73 χλμ./ώρα. Για να το πετύχει ο Βρετανός χρησιμοποίησε πέδιλα που κατασκευάστηκαν από τιτάνιο ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό με την πλάκα της "σόλας" να έχει πάχος 2,3 χλστ. και πήδηξε πίσω από το Kawasaki όταν έφτασε στην ταχύτητα των 177 χλμ./ώρα.

Επίσης, για να μπορεί να ελέγχει ο 32χρονος την ταχύτητα του H2 SX τοποθετήθηκε στην ουρά της μοτοσυκλέτας μία σκανδάλη γκαζιού, ακριβώς κάτω από τη χειροποίητη χειρολαβή που του επέτρεπε να κρατιέται πίσω από τη μοτοσυκλέτα, ενώ έξτρα σταθερότητα προσφέρει ένα σταμπιλιζατέρ τιμονιού της Ohlins. 

Jonny Davies Guinness World Record 2024

Ο Βρετανός πέτυχε το ρεκόρ στη δεύτερη προσπάθειά του έχοντας φτάσει στην πρώτη στα 248,92 χλμ./ώρα, ενώ πριν από αυτή έκανε και μία αναγνωριστική "βόλτα" προθέρμανσης φτάνοντας έως τα 210,33 χλμ./ώρα.

Η προσπάθεια του Davies είχε την επίσημη υποστήριξη της Kawasaki UK, η οποία του προμήθευσε τη μοτοσυκλέτα και φρόντισε για την ολοκλήρωση όλων των μετατροπών σε αυτή.

Μετά την προσπάθειά του ο Davies δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που πέτυχε το ρεκόρ στη δεύτερη προσπάθειά του και ότι δεν θα ήθελε να προσπαθήσει και μία τρίτη φορά, αφού τα έβλεπε όλα θολά, ενώ σε κάποια στιγμή το αριστερό του πόδι προσπάθησε να... απογειωθεί, καθώς η σχεδίαση της "σόλας" στο εμπρός μέρος είναι προς τα πάνω.

Jonny Davies Guinness World Record 2024
Η σκανδάλη γκαζιού στην ουρά της μοτοσυκλέτας

Αυτό είναι το τρίτο ρεκόρ Guinness που πετυχαίνει ο Davies, ο οποίος έχει επίσης το ρεκόρ ταχύτερης σούζας για αναβάτη καθισμένο στο ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας, στα 175,41 χλμ./ώρα, όπως και το ρεκόρ -μαζί με τον Paul Swift- για τα περισσότερα dounts που έχει κάνει αυτοκίνητο σε ένα λεπτό γύρω από μοτοσυκλέτα που κάνει σούζα...

Η BYD που τάραξε την αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, θέλει τώρα να μπει στα σκούτερ!

Ταράζει και τον εγχώριο ανταγωνισμό της με αυτή την κίνηση
Η BYD που τάραξε την αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, θέλει τώρα να μπει στα σκούτερ!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

12/9/2024

Μόλις πριν από λίγους μήνες η BYD δήλωνε πως δεν είχε στόχο να εισέλθει στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, εννοώντας εδώ τις ηλεκτρικές καθώς είναι μία εταιρεία που ειδικεύεται στην ηλεκτροκίνηση.

Στην Κίνα τα αυτοκίνητα της BYD απολαμβάνουν ένα τεράστιο μερίδιο αγοράς και την προτίμηση του κόσμου και ένα άνοιγμα στα μικρά δίκυκλα που κατά εκατομμύρια πωλούνται στην Κίνα και τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές της Ασίας, φαντάζει απολύτως λογικό. Όπως άλλωστε έχει πράξει όλος ο ανταγωνισμός της.

Φαίνεται λοιπόν πως οι δηλώσεις προ μηνών ότι θα αποφύγει την μετάβαση, ήταν προσπάθεια συγκράτησης μιας διαρροής που είχε ήδη ξεκινήσει και πλέον περνά και τα σύνορα.

Η πρότερη διάψευση της BYD είναι επίσης πολύ πιθανό να έγινε για να καθησυχάσει το πελατολόγιό της καθώς κατασκευάζει ήδη σκούτερ για λογαριασμό τρίτων, όπως η Ισπανική Nerva. Πήρε το όνομά της από την αντίστοιχη πόλη της Ισπανίας και παρουσίασε το NERVA EXE ένα 100% ηλεκτρικό maxi σκούτερ. Υπάρχει μάλιστα αντιπροσώπευση και στην Ελλάδα για το μοναδικό αυτή την στιγμή μοντέλο της Nerva από την GATSOULIS.

Η BYD που τάραξε την αγορά αυτοκινήτου στην Ευρώπη, θέλει τώρα να μπει στα σκούτερ!

Εκτός της Nerva, η BYD κατασκευάζει και για άλλες μάρκες της ασιατικής αγοράς αλλά όπως φαίνεται θα κάνει την μετάβαση και σε δικό της μοντέλο, το οποίο θυμίζει το Nerva EXE αλλά ανήκει στην μικρο-μεσαία κατηγορία.

Αυτή η απόφαση ενδεχομένως συνδυάζεται με την αποκάλυψη που έχουμε κάνει στην έντυπη έκδοση του ΜΟΤΟ για την οδηγία της Κινέζικης κυβέρνησης προς τους μεγάλους κατασκευαστές να αναπτύξουν τις δικές τους μάρκες και να σταματήσουν να παράγουν μοντέλα για λογαριασμό τρίτων, παρέχοντας και οικονομικά οφέλη με την μορφή χαμηλού δανεισμού, σε όποιον ακολουθήσει το παράδειγμα.

Η BYD ξεκίνησε ως κατασκευαστής μπαταριών για άλλους, όπως και γενικότερη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας, πριν γίνει και ο ίδιος κατασκευαστής με ραγδαία ανάπτυξη. Ταχεία ήταν και η εξάπλωσή της σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης.

Μπορεί να φέρει την επάνασταση και στα σκούτερ, ιδιαίτερα αν φτιάξει ένα ηλεκτρικό με μία από τις μεγαλύτερες αυτονομίες αυτή την στιγμή και κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα με ιμάντα τελικής μετάδοσης.

Το σκούτερ της BYD αναμένεται να αποδίδει 25-35 ίππους και να είναι δηλαδή αντίστοιχο είτε τον 250, είτε των σκούτερ των 350 κυβικών με τροχούς 15-14 εμπρός και πίσω αντίστοιχα. Ανεστραμμένο πιρούνι εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω καθώς και δύο δισκόπλακες εμπρός που δεν φαίνονται στο σκίτσο. Μεγάλη σχάρα και ευρύχωρη σέλα με πλούσιο εξοπλισμό όπως φαίνεται από τα χειριστήρια θα καταστήσουν το σκούτερ εξαιρετικά ανταγωνιστικό, τουλάχιστον στην τοπική αγορά που η ηλεκτροκίνηση είναι ιδιαίτερα διαδομένη. Αναμένουμε να δούμε τον ντόρο που θα προκαλέσει όταν εμφανιστεί στην τοπική αγορά καθώς και τις νέες δηλώσεις της εταιρείας για την είσοδο της στα δίκυκλα.