Ιταλική αγορά δικύκλου - Άνοδος 37,7% τον Ιανουάριο του 2023!

Συνεχίζεται η ανοδική τάση και για τη νέα χρονιά
Άνοδος ιταλικής αγοράς δικύκλου
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/2/2023

Ο ANCMA (ο ιταλικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών και Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών) έδωσε στη δημοσιότητα τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις ταξινομήσεις της αγοράς δικύκλου για τον Ιανουάριο του 2023, όπου σημειώθηκε άνοδος 37,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Ο Πρόεδρος του ANCMA, Paolo Magri, δήλωσε πως “η τάση της αγοράς για τον πρώτο μήνα του 2023 συνεχίζει στα πρότυπα των προηγούμενων δύο ετών, με τη χώρα μας σε ηγετική θέση στην Ευρώπη, τόσο στις ταξινομήσεις όσο και στην παραγωγή.”

Κάπως έτσι, τον Ιανουάριο του 2023, στην Ιταλία ταξινομήθηκαν 21.314 δίκυκλα, με την αύξηση του 37,7% να αποδίδεται και σε κρατικές επιδοτήσεις, οι οποίες όμως τελείωσαν ήδη. Μεγάλο μέρος της αλματώδους τάσης της γείτονας αγοράς αποδίδεται στα scooter, με την κατηγορία να παρουσιάζει αύξηση 77,4%, για ένα σύνολο 9.482 δικύκλων.

Μόνη κατηγορία που παρουσιάζει πτώση είναι τα μοτοποδήλατα / πενηντάρια (ΑΜ) με μείωση 33,97%, για ένα σύνολο 1.112 ταξινομήσεων. Παρόλα αυτά, η πτώση αυτή είναι τεχνητή, καθώς το 2022 είχε σημειωθεί μεγάλη άνοδος στην κατηγορία λόγω εταιρικών προμηθειών, ενώ με αυτό τον τρόπο παρασύρθηκε και η αγορά ηλεκτρικών δικύκλων (πολλά από αυτά ανήκουν στην κατηγορία ΑΜ) που έπεσε 17,10% στις 868 ταξινομήσεις.

Ετικέτες

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.