Η Zongshen γίνεται ο μεγαλύτερος μέτοχος της Loncin!

Αποκτά το 24,55% της κατόχου της VOGE, και έχει πλέον ελεγκτικό ρόλο στην Loncin
Η Zongshen αγόρασε τη Loncin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/7/2024

Ο κινεζικός κολοσσός Zongshen, γνωστός και για τις μοτοσυκλέτες και τα ATV του που εξάγονται και στο εξωτερικό κάτω από το εμπορικό όνομα Cyclone, ετοιμάζεται να προχωρήσει στην εξαγορά του 24,55% του έτερου κινέζικου γίγα Loncin του οποίου τις μοτοσυκλέτες έχουμε γνωρίσει και στην Ελλάδα από την Voge. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν έδρα στην Chongqing, και συνολικά απασχολούν περίπου 50.000 εργαζόμενους.

Στις 2 Ιουλίου, η Zongshen Power ανακοίνωσε πως η εταιρεία της, Zongshen Xinzhizao σκοπεύει να αποκτήσει 504 εκατομμύρια μετοχές της Loncin General, κάτι που αντιπροσωπεύει το 24,55% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, μετοχές αξίας 3.346 δις Γουαν. Με τη συμπλήρωση της συναλλαγής, η Zongshen New Manufacturing θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Loncin General έχοντας πλέον ελεγκτικό ρόλο σε αυτήν. Ως επακόλουθο, ο Zuo Zonghsen, ιδρυτής και CEO της Zonghsen, θα είναι ο ισχυρός ανήρ της Loncin General. Η κίνηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και μένει να επικυρωθεί μετά από αντιμονοπωλιακό έλεγχο από τις κινέζικες αρχές, όμως θα πρέπει να θεωρούμε πως ο έλεγχος αυτός είναι απλά τυπικός, καθώς η κινέζικη κυβέρνηση έχει βάλει το χέρι της στην εξαγορά αυτή.

Οι δυο εταιρείες είναι πραγματικοί γίγαντες της κινεζικής βιομηχανίας μοτοσυκλετών και ATV, ενώ αμφότερες έχουν δεκάδες θυγατρικές, σε βαθμό που είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν εξωτερικό παρατηρητή να βγάλει άκρη για όλα τα παρακλάδια τους και τα rebranded προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο. H Zongshen έχει συνεργασία τόσο με τη Harley-Davidson όσο και με την Piaggio, ενώ η Loncin έχει μεταξύ άλλων συνεργασία με την BMW, κατασκευάζοντας μοτοσυκλέτες και scooter για τους Βαυαρούς.

Στο ΜΟΤΟ είχαμε πληροφορίες για την παραπάνω εξαγορά εδώ και δυο μήνες, όμως δεν μπορούσαμε να γράψουμε κάτι από τη στιγμή που δεν είχαν γίνει ανακοινώσεις από τις δυο εταιρείες. Τώρα η είδηση έκανε την εμφάνισή της στον κινέζικο τύπο, χωρίς όμως πολλές λεπτομέρειες για τους λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτή τη μεγάλη επιχειρηματική κίνηση.

Αυτό που εμείς γνωρίζουμε είναι πως η Loncin είχε πρόβλημα ρευστότητας από επενδύσεις στο real estate που τον τελευταίο καιρό στην Κίνα περνάει μεγάλη κρίση, όπως είδαμε και από την κατάρρευση του κολοσσού Evergrande, μια εταιρεία που θεωρούνταν υπερβολικά μεγάλη και κραταιά για να καταρρεύσει. Ωστόσο στα τέλη του Ιανουαρίου του 2024 δόθηκε εντολή από δικαστήριο στο Χονγκ-Κονγκ για ρευστοποίηση της αυτοκρατορίας των κατασκευών, που είχε φτάσει να έχει παθητικό ύψους 330 δισ. Δολαρίων! Το θέμα είναι πως τα χρόνια προβλήματα της Evergrande δεν έχουν αφήσει πολλά περιουσιακά στοιχεία για ρευστοποίηση, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύρια αγοραστές στην Κίνα έχουν ήδη πληρώσει τον όμιλο (περίπου 90 δις. δολάρια), για σπίτια που δεν παραδόθηκαν ποτέ!

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση της Κίνας "πάντρεψε" τις Zongshen & Loncin, ζητώντας από τη δεύτερη να δεχτεί την πρόταση εξυγίανσης μέσω της πρώτης.

Τώρα περιμένουμε να δούμε με ποιον τρόπο θα εξελιχθεί αυτή η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο κινέζικων κολοσσών που μεταξύ άλλων παράγουν μοτοσυκλέτες και ATV με τα εμπορικά ονόματα Cyclone και Voge, με τα οχήματά τους να καταλήγουν τόσο σε Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Ετικέτες

Italjet Dragster 700 Twin - Τα κυβικά αυγάτισαν, οι παραγγελίες ξεκινούν

Το κτηνώδες sport μοντέλο των Ιταλών έρχεται σύντομα κοντά μας
Italjet Dragster 700 Twin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/7/2024

Το ταξίδι ξεκίνησε με την παρουσίαση του 500GP στην EICMA, το οποίο εξελίχθηκε στο 559 Twin, και τώρα ανεβάζει ταχύτητα για να φτάσει τα 700 κυβικά από έναν δικύλινδρο κινητήρα! Θα το λέγατε scooter; Οι Ιταλοί πάντως το αποκαλούν "μοτοσυκλέτα", και σύντομα περιμένουμε αποκαλύψεις.

Η Italjet αναφέρει πως ο λόγος που ανέβασε τον κυβισμό του μεγάλου επερχόμενου Dragster scooter της ήταν πως μετά από εκτεταμένες δοκιμές του 559 Twin, η εταιρεία αποφάσισε πως τα κυβικά... δεν ήταν αρκετά, και χρειαζόταν αύξηση για να έρθουν οι επιδόσεις εκεί που ήθελαν οι Ιταλοί.

Παρόλο τώρα που το εργοστάσιο δεν δίνει κανένα στοιχείο για τον κινητήρα πέρα από τον κυβισμό και τον αριθμό των κυλίνδρων του, η Italjet ανοίγει τις προ-παραγγελίες του hyper-scooter της από την Παρασκευή 12 Ιουλίου στις 16.00 ώρα Ιταλίας, ήτοι 17.00 ώρα Ελλάδας. Σημειώστε πως οι προ-παραγγελίες αφορούν σε μια πρώτη έκδοση περιορισμένης παραγωγής με το όνομα Dragster 700 Twin Factory Limited Edition, για την οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το παραμικρό. Η Italjet αναφέρει πως στις επόμενες ημέρες θα αποκαλύπτει σταδιακά διάφορα χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου της.

Dragster 559 Twin

Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη μορφή του, το 559 Twin φορούσε κινητήρα 550 κ.εκ. από μοτοσυκλέτα αγνώστου προέλευσης με 6τάχυτο κιβώτιο και με μανέτα συμπλέκτη. Η εμφάνιση του δικύλινδρου Dragster εμπνέεται από Superbike μοτοσυκλέτα, κομπλέ με αεροδυναμικά φτερά, διαθέτοντας πολλές ιδιαίτερες λεπτομέρειες όπως το πλαίσιο και το υποπλαίσιο σε διάταξη χωροδικτύωμα, φαλτσοκομμένα τελικά εξατμίσεων, καρίνα, και ζάντες 15 ιντσών με ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Pirelli Diablo. Το ανεστραμμένο πιρούνι στην έκδοση της EICMA είχε κτηνώδη διάμετρο 48 mm, ενώ πίσω μας τα χάλαγε λίγο με τα δύο αμορτισέρ, αντί του ενός. Στην πέηδη το 559 Twin φόραγε δυο δίσκους 270 mm μπροστά με ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες, έχοντας έναν ακόμα δίσκο 230 mm πίσω. Το μεταξόνιο είχε ανακοινωθεί στα 1.542 mm, το ύψος σέλας στα 795 mm, η χωρητικότητα ρεζερβουάρ στα 16 λίτρα, και το κενό βάρος στα 180 κιλά. Σημειώστε τέλος πως η Italjet σχεδίαζε να κυκλοφορήσει και Α2 έκδοση με 48 hp.

Περιμένουμε τώρα να δούμε περισσότερες πληροφορίες, ποια στοιχεία και χαρακτηριστικά θα παραμείνουν ίδια με του 559 και ποια θα αλλάξουν.