Η Μινεσότα γίνεται η έκτη πολιτεία των Η.Π.Α. που νομιμοποιεί τη διήθηση

Ιστορικής σημασίας απόφαση, που αναμένεται να μπει σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου του 2025
motomagΗ.Π.Α. – Η Μινεσότα γίνεται η έκτη πολιτεία που περνά νόμο για την διήθηση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

28/5/2024

Αν και μέχρι πρότινος η Μινεσότα ανήκε στις πολιτείες που απαγόρευαν την διήθηση, με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που υπεγράφη από τον Κυβερνήτη Tim Walz, η πολιτεία των βόρειων μεσοδυτικών Η.Π.Α. γίνεται η έκτη από τις 50 πολιτείες που νομιμοποιεί την διήθηση.

Την αρχή είχε κάνει η Καλιφόρνια το 2016, με τις Γιούτα, Μοντάνα, Αριζόνα και Κολοράντο να ακολουθούν. Τώρα, στον κατάλογο έρχεται να προστεθεί και η Μινεσότα, η οποία μέχρι πρότινος είχε νόμο που απαγόρευε την διήθηση, ενώ από την 1η Ιουλίου του 2025 αυτό αναμένεται να αλλάξει. Όπως γνωρίζουμε, η κάθε πολιτεία στην Αμερική είναι κάπως σαν ξεχωριστό κράτος, επομένως ορισμένες χώρες δεν έχουν ασχοληθεί καν με την διήθηση, όπως η Βόρεια Καρολίνα, το Τέξας, η Δυτική Βιρτζίνια κ.α., ενώ άλλες όπως το Κολοράντο, η Αλαμπάμα, η Αλάσκα ανήκαν μέχρι πρότινος στην ομάδα της Μινεσότα, απαγορεύοντας ρητά κάθε είδους διήθηση.

Η.Π.Α. – Η Μινεσότα γίνεται η έκτη πολιτεία που περνά νόμο για την διήθηση

Η νέα δυνατότητα που δίνεται στους μοτοσυκλετιστές με τη νομιμοποίηση της διήθησης, ανάμεσα σε αργά κινούμενα ή σταματημένα οχήματα, έχει ως στόχο να αυξήσει την ασφάλειά τους. Παράλληλα, μετά το Κολοράντο -το οποίο επίσης ανήκε στις πολιτείες που απαγόρευαν την διήθηση μέχρι αρκετά πρόσφατα- η Μινεσότα αποτελεί μία ακόμα νίκη της American Motorcyclist Association, η οποία πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί σημείο-κλειδί για την ασφαλέστερη συνύπαρξη των μοτοσυκλετών με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου.

Η.Π.Α. – Η Μινεσότα γίνεται η έκτη πολιτεία που περνά νόμο για την διήθηση

Ο εν λόγω νόμος ήρθε στα πλαίσια ενός συμπληρωματικού νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό, ο οποίος επηρέασε μεταξύ άλλων και το Υπουργείο Μεταφορών της Μινεσότα. Σύμφωνα με την τροπολογία των Γερουσιαστή Scott Dibble και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων Frank Hornstein, Brad Tabke και Erin Koegel, οι μοτοσυκλετιστές που κάνουν διήθηση δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 25 μ.α.ω. (40 χ.α.ω.), ενώ ταυτόχρονα η ταχύτητα δεν μπορεί να ξεπερνά τα 15 μ.α.ω (24 χ.α.ω.) σε σχέση με την ταχύτητα που κινούνται οι υπόλοιποι χρήστες της λωρίδας.

Εκτός όμως από τις υποχρεώσεις των μοτοσυκλετιστών, το νομοσχέδιο προβλέπει και ποινές για τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Αν και στη Ελλάδα δεν το έχουμε τόσο συχνά, στην Αμερική είναι σύνηθες ορισμένοι οδηγοί να επιχειρούν σκοπίμως να ανακόψουν την πορεία της μοτοσυκλέτας, κάνοντας απότομη κίνηση και κλείνοντάς της τον δρόμο. Κάτι τέτοιο, όπως καταλαβαίνουμε όλοι όσοι οδηγούμε μοτοσυκλέτα ενέχει τεράστιο κίνδυνο και αυξάνει κατά πολύ τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος. Γι’ αυτό λοιπόν και η συμπερίληψη των οδηγών, οι οποίοι σύμφωνα με άρθρο εντός του νομοσχεδίου, απαγορεύεται να αποπειραθούν να ανακόψουν εσκεμμένα την πορεία μίας μοτοσυκλέτας, όταν αυτή προβαίνει σε διήθηση.

Η.Π.Α. – Η Μινεσότα γίνεται η έκτη πολιτεία που περνά νόμο για την διήθηση

Πέρα από τις 6 πολιτείες με νόμους που πλαισιώνουν την διήθηση, οι υπόλοιπες είτε δεν έχουν κάποιο νόμο, αφήνοντας την εκάστοτε περίπτωση στην κρίση των αρχών, είτε οι νόμοι τους είναι απαγορευτικοί. Συνολικά, 12 πολιτείες δεν αναφέρουν πουθενά στον Κ.Ο.Κ τους κάτι για τη διήθηση, ενώ 34 ακόμα -από τις 50 πολιτείες- απαγορεύουν ρητά την οδήγηση μοτοσυκλέτας ανάμεσα στα αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Ουάσινγκτον. Μακρύς ο δρόμος ακόμα, λοιπόν, που όμως όπως φαίνεται έχει αρχίσει να στρώνεται στην αντίπερα πλευρά του ατλαντικού.

Όσο για εμάς εδώ στην Ελλάδα η διήθηση είναι ακόμα παράνομη, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες χώρες (και πολιτείες στην περίπτωση των Η.Π.Α.) να την νομιμοποιούν, και ελπίζουμε να δούμε στο άμεσο μέλλον ανάλογες διατάξεις και στον δικό μας Κ.Ο.Κ.

AJP PR7 - Σε τιμή προσφοράς, 1.000 ευρώ φθηνότερη από πριν

Η Adventure - Rally μοτοσυκλέτα της πορτογαλικής εταιρείας τώρα πιο προσιτή
AJP PR7 σε τιμή προσφοράς
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

6/9/2024

Η αντιπροσωπεία της AJP στην Ελλάδα, ανακοινώνει νέα τιμή προσφοράς για την Adventure - Rally μοτοσυκλέτα PR7, η οποία διατίθεται σε τιμή φθηνότερη κατά 1.000 ευρώ σε σχέση με πριν, με την προσφορά να ισχύει μόνο για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποκτήστε την AJP PR7 με 11.500 ευρώ, σε μια ενδιαφέρουσα προσφορά για τους φίλους των ράλι.

Η διαθεσιμότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία στην Λ. Φιλαδελφείας 161, Αχαρνές (Έξοδος 7 Αττικής Οδού) και στο τηλέφωνο 2105540640.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την AJP PR7, δείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες