Η BMW αναπτύσσει διάφορες ιδέες για ένα νέο σύστημα διεύθυνσης στον πίσω τροχό, που θα στρίβει αντίθετα με τον μπροστινό, προσδίδοντας ευελιξία ακόμα και σε μεγάλου όγκου μοτοσυκλέτες με μακρύ μεταξόνιο.
Η ιδέα πίσω από το σύστημα διεύθυνσης στον πίσω τροχό δεν είναι καινούργια. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από τη δεκαετία του 1980 δημιούργησαν διάφορα μοντέλα με σύστημα διεύθυνσης στους τέσσερις τροχούς, τη γνωστή σε όλους μας τετραδιεύθυνση.
Όσον αφορά στα δίτροχα, ο Αυστραλός μηχανικός Ian Drysdale το 1990 δημιούργησε το πρωτότυπο Dryvtech 2x2x2 με σύστημα κίνησης και διεύθυνσης και στους δύο τροχούς.
Στις πατέντες παρατηρούμε πως υπάρχουν συστήματα τα οποία στρίβουν αυτόματα τον πίσω τροχό στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη του μπροστινού τροχού, ενώ τα σχέδια διέπονται από μια κοινή ιδέα. Η ιδέα πίσω από αυτές τις πατέντες είναι με το στρίψιμο του τιμονιού η αντίθετη φορά των δυο στροφών να μικραίνει την ακτίνα στροφής και να βελτιώνει τον χειρισμό της. Για την ώρα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η διεύθυνση του πίσω τροχού θα αλλάζει ανάλογα με την ταχύτητα της μοτοσυκλέτας.
Στα σχέδια βλέπουμε ένα cruiser μοντέλο, κατηγορία στην οποία οι ελιγμοί γίνονται πιο δύσκολα λόγω του μεγάλου μεταξονίου. Το εν λόγω σύστημα διεύθυνσης επιτρέπει στον πίσω τροχό να αποκτήσει τον δικό του άξονα διεύθυνσης, με την καινοτομία αυτή να ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας φανερώνουν επίσης πρόσθετα πλεονεκτήματα του συστήματος διεύθυνσης στον πίσω τροχό, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας βελτίωσης της αεροδυναμικής. Δεδομένου ότι ο πίσω τροχός μπορεί πλέον να στρίβει, το εύρος διεύθυνσης του μπροστινού τροχού μπορεί να μειωθεί, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νέα φαίρινγκ με μικρότερους συμβιβασμούς. Επίσης το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγωνιστική χρήση, καθώς η μοτοσυκλέτα θα μπορεί να κατευθύνεται ακόμη και αν ο μπροστινός τροχός βρίσκεται στον αέρα!