BMW Group - Επιβεβαίωση της αναπροσαρμοσμένης πρόβλεψης για το δύσκολο 2024

Μειώσεις παραδόσεων και σημαντική μείωση των κερδών προ φόρων - Η μοτοσυκλέτα έχει καλύτερες επιδόσεις από ότι το αυτοκίνητο
BMW - Οικονομικά αποτελέσματα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/11/2024

Το BMW Group επιβεβαιώνει την αναπροσαρμοσμένη για το έτος πρόβλεψή του για το οικονομικό έτος 2024. Σε ανακοίνωση της 10ης Σεπτεμβρίου τονίζεται πως τα κέρδη προ φόρων του Ομίλου θα μειωθούν σημαντικά, και οι παραδόσεις αυτοκινήτων θα είναι ελαφρώς λιγότερες από του προηγούμενου έτους. Το περιθώριο EBIT για το 2024 προβλέπεται να κυμανθεί από 6% έως 7%.

Ο γερμανικός όμιλος αναμένει σταθερή αύξηση των παραδόσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενώ προηγήθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά το οποίο οι τεχνικές διορθωτικές ενέργειες (βλ. ανακλήσεις) που σχετίζονταν με το Σύστημα Πέδησης (IBS) δημιούργησαν σημαντικές και αναπάντεχες προκλήσεις. Όπως αναφέρεται στην έκτακτη ανακοίνωση της εταιρείας στις 10 Σεπτεμβρίου, το τεχνικό αυτό μέτρο σε συνδυασμό με τη μικρή ζήτηση στην Κίνα, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην εικόνα των πωλήσεων και των εσόδων από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, οι πρόσθετες παροχές για υποχρεώσεις εγγύησης που σχετίζονται με το IBS και αγγίζουν τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ επηρέασαν το τρίτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, το BMW Group αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το σύνολο του 2024.

Παρ' όλα αυτά, το ανοδικό momentum της ηλεκτρικής κινητικότητας παρέμεινε ισχυρό και συνέβαλε θετικά στο 3ο τρίμηνο. Οι πωλήσεις BEV του BMW Group αυξήθηκαν σημαντικά κατά +10,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε στο 19,1%.

Το BMW Group παρέδωσε συνολικά 1.754.157 αυτοκίνητα το πρώτο 9μηνο του έτους (2023:1.836.563 αυτοκίνητα/ -4,5%). Κατά το τρίτο τρίμηνο, ο premium κατασκευαστής παρέδωσε 540.881 οχήματα BMW, MINI και Rolls-Royce (2023: 621.699 αυτοκίνητα/ -13,0%).

Οι ματαιώσεις και οι όποιες κωλυσιεργίες στις παραδόσεις που συνδέονται με το IBS επηρέασαν σημαντικά τα βασικά οικονομικά μεγέθη του BMW Group κατά την περίοδο αναφοράς: Στο 3ο τρίμηνο, το BMW Group σημείωσε έσοδα ύψους 32,40 δισ. ευρώ (2023: 38,45 δισ. ευρώ/ -15,7%- προσαρμοσμένα σε συναλλαγματικές ισοτιμίες -15,3, Ιαν - Σεπ: 105,96 δισ. ευρώ, 2023: 112,53 δισ. ευρώ/ -5,8%- προσαρμοσμένα σε συναλλαγματικές ισοτιμίες -4,8%).

Κατά το τέταρτο τρίμηνο, το BMW Group θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που αναφέρονται στις τεχνικές καμπάνιες του IBS στοχευμένα και αναγνωρίζοντας τον χαρακτήρα του επείγοντος του θέματος. Στόχος είναι να παραδοθούν στους πελάτες τα οχήματα που παρακωλύονται μέχρι σήμερα. Σε πολλές αγορές, σημειώνεται ισχυρή ζήτηση για τα premium μοντέλα του BMW Group.

Στον τομέα των μοτοσυκλετών, το BMW Group εκτιμά ότι οι παραδόσεις θα κυμανθούν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος, παρά το δύσκολο περιβάλλον της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Το περιθώριο EBIT για το 2024 θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7%, με απόδοση απασχολούμενων κεφαλαίων (RoCE) μεταξύ 14% και 16%. Αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν με μικρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

Η ανωτέρω πρόβλεψη προϋποθέτει ότι οι γεωπολιτικές και μακροοικονομικές συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν. Δεδομένης της υψηλής αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει τους υφιστάμενους κινδύνους και τις ευκαιρίες, η πραγματική επιχειρηματική απόδοση του BMW Group ενδέχεται να αποκλίνει από τις τρέχουσες προβλέψεις.

Ετικέτες

ΑΑΔΕ: Δεν θα μπορείς να φύγεις από μάστορα, βενζινάδικο, πλυντήριο & πάρκινγκ χωρίς απόδειξη! - Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο!

Έρχεται Απρίλιο σε συνεργεία, βενζινάδικα, πάρκινγκ, φανοποιεία και πλυντήρια
Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Υποτίθεται πως θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς το ψηφιακό πελατολόγιο που θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές, τελικά ανακοινώθηκε πως ξεκινά τώρα, μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και την αναγκαστική έκδοση απόδειξης για κάθε χρηματική συναλλαγή μεταξύ μιας εταιρείας και του καταναλωτικού κοινού (όχι πως η έκδοση απόδειξης ή τιμολογίου δεν είναι υποχρεωτικά από τον νόμο ήδη), το "Ψηφιακό Πελατολόγιο" θα ξεκινήσει να τηρείται από τις επιχειρήσεις από τα μέσα Απριλίου. 

Αυτό τη στιγμή που η σύμφωνα με προωθητική καμπάνια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων το μέτρο, που μπορεί να τη βρει κανείς και στο κανάλι της ΑΑΔΕ, θα έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 

Ψηφιακό πελατολόγιο - Πλυντήρια, βενζινάδικα, πάρκινγκ, συνεργεία 2025

Ο πρώτος κλάδος που πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ώστε οι συναλλαγές (χονδρικές ή λιανικές) μεταξύ εταιρειών και καταναλωτικού κοινού να καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο από την ΑΑΔΕ και πριν από την παροχή υπηρεσιών είναι εκείνος του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. 

Συγκεκριμένα οι πρώτες επιχειρήσεις που υποχρεώνονται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμοφή myDATAapp για το ψηφιακό πελατολόγιο e-pelates, αρχικά πιλοτικά, είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι εταιρείες τοποθέτησης συναγερμών, ηχοσυστημάτων και άλλου εξοπλισμού σε οχήματα, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια οχημάτων όπως και οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις άλλωστε, περισσότερο από όλα στα βενζινάδικα, παρατηρείται και μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.

Και πώς θα λειτουργεί η καταγραφή στην πράξη; Μέσω κινητού τηλεφώνου με το οποίο ο επαγγελματίας θα φωτογραφίζει/σκανάρει την πινακίδα του εκάστοτε οχήματος που μπαίνει στην επιχείρησή του για την παροχή κάποιας υπηρεσίας. 

Με το σκανάρισμα, η πινακίδα κυκλοφορίας θα συμπληρώνεται αυτόματα, ενώ κατά την έξοδο του καταναλωτή από την εταιρεία θα σκανάρεται η απόδειξη που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση (ή το τιμολόγιο) και έτσι θα κλείνει για την ΑΑΔΕ η συναλλαγή αφού θα υπάρχει και η σχετική ενημέρωση στο σύστημα.

Στην πιλοτική φάση θα φανούν και οι αδυναμίες του συστήματος αναφορικά με τη δυνατότητα φοροδιαφυγής από την πλευρά της επιχείρησης αλλά και από εκείνη του καταναλωτή, ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί σε εταιρείες διοργάνωσης πάρτι, δεξιώσεων και εκδηλώσεων όπου παρατηρείται επίσης πολύ υψηλή φοροδιαφυγή.