Ανάκληση BMW R NineT

Χαλαρώνουν οι βίδες του ψαλιδιού!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

5/9/2017

Η BMW προχώρησε σε ανάκληση 3.368 R NineT παραγωγής 2014-2017, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία, οι βίδες που συγκρατούν το ψαλίδι στην δεξιά μεριά μπορεί να χαλαρώσουν, ως αποτέλεσμα της μη σωστής κατεργασίας στο πλαίσιο στο σημείο που βιδώνουν (αυτό που λέμε "πατούρα" για τις βίδες). Κατ' επέκταση οι βίδες μπορεί να μην σφίξουν όπως πρέπει όταν θα βιδωθούν με το ροπόκλειδο με τη δύναμη που ορίζει ο κατασκευαστής. Αν χαλαρώσουν οι βίδες που συγκρατούν το ψαλίδι, όπως είναι φυσικό, επηρεάζεται η σταθερότητα και η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια πτώση.

Η BMW ενημερώθηκε αρχικά για το ζήτημα τον Απρίλιο του 2016, βάσει ενός ατυχήματος –χωρίς τραυματισμό- που σημειώθηκε στην Τουρκία με ένα R NineT του 2015. Μέχρι το τέλος της χρονιάς έλαβε άλλες τρεις αναφορές από παράπονα πελατών σχετικά με την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας και το χαλάρωμα των βιδών. Η επόμενη… φουρνιά παραπόνων ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 με δύο ακόμη αναφορές για παρόμοια προβλήματα. Μάλιστα, το ένα από αυτά ανέφερε και απώλεια ελέγχου εξαιτίας της αστάθειας του πίσω τροχού.

Αν χαλαρώσουν οι βίδες που συγκρατούν το ψαλίδι, όπως είναι φυσικό, επηρεάζεται η σταθερότητα και η συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια πτώση

Μετά και από αυτά τα συμβάντα, ξεκίνησε έλεγχος και έρευνα με τυχαία δειγματολειψία η οποία έδειξε πως υπήρχε διαφορετικός βαθμός χαλαρότητας στις βίδες των ψαλιδιών σε διαφορετικές μοτοσυκλέτες. Επιπλέον, προχώρησαν και σε ανάλυση των μηχανολογικών σχεδίων και στα σχέδια από το CAD η οποία τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά οι βίδες, λόγω του ότι δεν ήταν εντός των προδιαγραφών η δημιουργία της πατούρας στο πλαίσιο.

Τον περασμένο μήνα η BMW αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάκληση, τονίζοντας όμως ότι δεν είχε λάβει αναφορές για ατυχήματα που προκάλεσαν τραυματισμούς, τα οποία να προκλήθηκαν απ' αυτό το ζήτημα. Για την επίλυση του θέματος, δεν γίνεται κάποια επεξεργασία στο πλαίσιο αλλά αφαιρούν τις βίδες, τις καθαρίζουν και τις βιδώνουν ξανά αφού περαστούν με ειδική κόλλα σπειρωμάτων, όπως μας επιβεβαίωσε και η ελληνική αντιπροσωπεία της BMW κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί τους.

Ετικέτες

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Από το σπρέι λάσπης για ασφάλτινους Adventurάδες μέχρι Kawabusa και Yamaha V4
Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/4/2025

Πρωταπριλιά σήμερα και όπως πάντα το MOTO το γιόρτασε με ένα άρθρο βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα, που όπως φάνηκε αυτές τις ώρες που μεσολάβησαν, διασκέδασε αρκετά το αναγνωστικό κοινό.
 

Η πρωτάπριλιάτικη ανάρτησή μας:
 

Θα μπορείς να τρέξεις με ό,τι έχεις!

Posted by Moto Magazine Greece on Tuesday, April 1, 2025

 

Αρκετές εταιρείες μπήκαν στην διαδικασία να προετοιμάσουν κάτι για την σημερινή ημέρα επιδεικνύοντας μπόλικη έμπνευση, πετυχημένα αστεία αλλά και αμήχανες αναρτήσεις που ανατριχιάζεις χωρίς να μπορείς να γελάσεις. Είχαμε λοιπόν προσπάθειες όλων των επιπέδων.

Ξεχωρίζουμε και βάζουμε πρώτο στη λίστα μία φανταστική έμπνευση από εταιρεία με προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού, που εμπνεύστηκε ένα σπρέι λάσπης για όλους εκείνους τους αναβάτες Adventure που δεν πατάνε ποτέ χώμα. Πολύ εύστοχα επέλεξαν να συνοδεύσουν την ανάρτηση με ένα λασπωμένο BMW R1200GS πατώντας πάνω στο στερεότυπο πως οι αναβάτες του δεν κάνουν για χώμα, όπως και η ίδια η μοτοσυκλέτα. Η ανάρτηση συνοδευόταν από εξίσου πετυχημένα σχόλια, όπως «να ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν για το ταξιδάκι μου μέχρι τα Starbucks”.

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Brocks αναβίωσε μία συνεργασία από το μακρινό παρελθόν, όταν η Suzuki και η Kawasaki έβγαλαν την ίδια μοτοσυκλέτα με διαφορετικά αυτοκόλλητα και χρώμα. Ήταν το Suzuki V-Strom 1000 που κυκλοφόρησε και ως KLV 1000 και μας θύμισε πως τότε υπήρχε πολύς κόσμος που μας έγραφε ότι κακώς λέμε ότι είναι ίδιες, γιατί το Kawasaki είναι δυνατότερο και «έχει αλλαγές από το εργοστάσιο, διότι η Kawasaki πάντα πρέπει να είναι δυνατότερη». Στο μεταξύ ήταν απλά ένα V-Strom 1000 χωρίς καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ διαφορά. Στο σήμερα η Borcks πήγε την συνεργασία ένα βήμα πιο κάτω, φτιάχνοντας την Kawabusa, ένα ZX-14 και Hayabusa μαζί που θα μπορούσε, σε κάποιο υγρό όνειρο, να είναι η υπερτάτη τουριστική μοτοσυκλέτα, ταυτόχρονα τερματίζοντας και μία αιώνια έχθρα.

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Ο τύπος που πήγε από το σημείο του troll όπως ξεκίνησε, στο να φτιάξει επιχείρηση με αυτοκόλλητα μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, έβγαλε ένα υποτιθέμενο “scoop” για μία Yamaha MT-10 με V4 κινητήρα, δίνοντας βάση για σχόλια του τύπου: «να τα βλέπει αυτά η Yamaha».

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

 

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Polaris ετοίμασε ένα σετ κεριών για άντρες και πήγε την παραγωγή για την σημερινή ημέρα σε άλλα επίπεδα καθώς το γύρισε σε video. Φυσικά τα αρώματα ήταν χαρακτηριστικά του αποτελέσματος της διασκέδασης, ξεκινώντας από φορεμένη μπότα και συνεχίζοντας ψηλότερα από αυτό… Το ζήτημα είναι πως το 2025 κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και πραγματικότητα από την στιγμή που έχουν βγει κεριά με πολύ πιο πικάντικα αρώματα.

 

*Adds to cart.​ #THINKOUTSIDE #April Fools

Posted by Polaris Inc. on Tuesday, April 1, 2025

 

Στην καρδιά πολλών αντιBMWάδικων μίλησε η ίδια η BMW στις Φιλιππίνες με τις βοηθητικές ρόδες για το χώμα:

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Italjer αυτό-τρολάρεται ευφάνταστα με ένα σχέδιο ιπτάμενου σκούτερ φτιαγμένο από ΑΙ όπου στην πράξη μπορεί να πει κανείς πως δεν διαφέρει και πάρα πολύ από τις σκουτερομοτοσυκλέτες που κατασκευάζει:

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Suzuki Αυστραλία ένωσε τους δύο κόσμους του Ιάπωνα κατασκευαστή με ένα δίτροχο Samourai Jimmy ή αλλιώς το Slimny! Το οποίο είπε πως είναι το πρώτο δίτροχο με τετρακίνηση! Κερδίζοντας το πετυχημένο σχόλιο πως «και πάλι 60Κ θα το πουλάτε».

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Καλή και η προσπάθεια της Ολυμπία Οδού ή και όχι, πως εγκαινιάζει λωρίδα για καροτσάκια, θα ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα αν έγραφαν πως: «ανακαλύψαμε πως δεν είναι δυνατόν να χρεώνουμε τις μοτοσυκλέτες στο 80% των αυτοκινήτων καθώς η φθορά που προκαλούν στον δρόμο δεν αγγίζει ούτε το 40% από ένα μεσαίο αυτοκίνητο, για αυτό και αποφασίσαμε να χαρίσουμε σε όλους τα διόδια για ένα χρόνο, επαναφέροντας την σωστή χρέωση από το νέο έτος». Ακούτε εκεί στην Ολυμπία Οδό;

 

🚧 Ανακοίνωση: Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας, εγκαινιάζουμε την πρώτη λωρίδα αποκλειστικά για καρότσια...

Posted by Ολυμπία Οδός on Tuesday, April 1, 2025

 

Ετικέτες