Αλλαγές ξανά στο καθεστώς για τα τρέιλερ - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε ισχύ η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023
Τρέιλερ
Από το

motomag

12/6/2023

Η νέα υπουργική Απόφαση ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τις διατάξεις για τα τρέιλερ, ωστόσο μένει να δούμε αν αυτή θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που χρόνια τώρα μας απασχολεί.

Η αλήθεια είναι πως τα νομοθετικά πλαίσια όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα ρυμουλκούμενα ταλανίζουν εδώ και χρόνια τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα. Αν βάλουμε στην εξίσωση και τις αλλαγές που γίνονται συνεχώς κατά το δοκούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τότε ο άλυτος γρίφος της νομοθεσίας για τα ρυμουλκόμενα καλά κρατεί.

Θα πιάσουμε το κουβάρι του γρίφου από τον Μάρτιο του 2023 -αν και το πρόβλημα ξεκινά δεκαετίες πίσω- όπου μία ακόμη υπουργική απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προσπαθώντας να αποσαφηνίσει -όσο το δυνατόν- τι ισχύει εν τέλει με τις ρυθμίσεις για τα ρυμουλκούμενα. Στο εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις», προστέθηκαν πέντε νέα άρθρα τα οποία όριζαν τις τελικές ρυθμίσεις για τα ρυμουλκούμενα.

Ειδικότερα στα άρθρα 82, 87, 88, 89 και 90 του ΦΕΚ 83 Α΄/03.04.2023, ξεκαθαρίζεται ότι δίδεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και πινακίδων και στα ρυμουλκούμενα κατηγορίας “Ο1” (μικτού βάρους μέχρι 750 κιλά) και “Ο2”, τα οποία δεν διαθέτουν σημείωμα ρυμούλκησης και για τα οποία απαιτείται η προσκόμιση ειδικής υπεύθυνης δήλωσης από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Τεχνολόγο Μηχανολόγο Μηχανικό. Επίσης σε αυτά τα άρθρα αναφέρονται οι διατάξεις όσον αφορά στα τέλη αδείας και μεταβίβασης ρυμουλκουμένων μετά την έκδοση ανεξάρτητης άδειας κυκλοφορίας, τα όσα προβλέπει η διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας οχημάτων κατηγορίας “Ο” που έχουν τεθεί σε κυκλοφορία ως ανεξάρτητα οχήματα και τον καθορισμό του ύψος του τέλους για τη χορήγηση ανταλλακτικών πινακίδων λόγω φθοράς, καταστροφής, κλοπής ή απώλειάς σε οχήματα κατηγορίας “Ο” με ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας.

Τρέιλερ

Καλά όλα αυτά αλλά και πάλι ο χρήστης του τρέιλερ των άνωθεν κατηγοριών πρέπει να έχει είτε διδακτορικό δίπλωμα στα ρυμουλκούμενα ή να είναι ο νομοθέτης του εν λόγω νομοσχεδίου ώστε να καταλάβει τι ισχύει και τι όχι και αν εν τέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει το τρέιλερ του νόμιμα και με ασφάλεια στο δρόμο.

Και ερχόμαστε τώρα στον Απρίλιο του 2023, όπου η Κυβέρνηση με νέα υπουργική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 2525 Β/18-4-2023) κάνει σαφές τα όσα ισχύουν από εδώ και στο εξής για τα ρυμουλκούμενα.

Ειδικότερα στη νέα υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας των ρυμουλκούμενων Δημοσίας Χρήσης θα φέρουν το γράμμα “Ρ” και για τα υπόλοιπα θα υπάρχει συνδυασμός δύο χαρακτήρων με αρχικό γράμμα το “Τ”. Επιπρόσθετα ξεκαθαρίζεται τι έγγραφα και πιστοποιητικά χρειάζονται για τα καινούρια ή εισαγόμενα μεταχειρισμένα τρέιλερ ενώ για τις ιδιοκατασκευές η υπουργική Απόφαση ορίζει ότι χρειάζεται επιπλέον η υποβολή δήλωσης διπλωματούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ή Πτυχιούχου Μηχανολόγου Μηχανικού ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με συναφή επαγγελματικά δικαιώματα η οποία υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά και ψηφιακά υπογεγραμμένη, είτε αυτοπροσώπως στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας. Ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες νομιμοποίησης αποτελεί η χάραξη αριθμού αναγνώρισης του τρέιλερ από Μηχανολόγο Μηχανικό ή Πτυχιούχο Μηχανολόγο Μηχανικό ΤΕ ή άλλων ειδικοτήτων με τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα, ο οποίος χαράσσει στο ρυμουλκούμενο τον νέο αριθμό αναγνώρισης δεκαεπτά ψηφίων. Όταν ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει νέα έγχρωμη φωτογραφία του οχήματος με ανάλυση τουλάχιστον 640x480 pixels, διαστάσεων 7x10 εκατοστών, στην οποία φαίνεται ο νέος χαραγμένος δεκαεπταψήφιος αριθμός αναγνώρισης καθώς και επιπλέον, νέο αποτύπωμα του νέου εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης του οχήματος.

Για να γίνουμε όμως ακόμη πιο σαφείς και να βοηθήσουμε όλους εσάς που έχετε τρέιλερ και θέλετε να μάθετε με απλό και περιεκτικό τρόπο τι τελικά ισχύει επικοινωνήσαμε με το μηχανολογικό γραφείο μελετών οχημάτων Auto Deals (Στέλιος Αποστολίδης – Ελένη Καντάρογλου) στην Αγία Παρασκευή -τηλ. 2106084477-, ώστε να μας δώσουν τα «σημεία κλειδιά» για τη νέα τάξη πραγμάτων στα ρυμουλκούμενα.

Τα ρυμουλκούμενα αποκτούν δική τους «οντότητα»

Ρουμανία

Τα ρυμουλκούμενα τρέιλερ, σύμφωνα με την απόφαση Β’ 4966 του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πρέπει πλέον να έχουν δική τους άδεια κυκλοφορίας και να ασφαλίζονται μόνα τους για αστική ευθύνη, ξεχωριστά από την ασφάλεια αυτοκινήτου -όπως συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες (δείτε φωτογραφία πάνω από τη Ρουμανία). Με την ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας, τα ρυμουλκούμενα πλέον αποκτούν πινακίδες κυκλοφορίας και μπορούν να έλκονται από οποιοδήποτε όχημα το οποίο έχει δυνατότητα ρυμούλκησης. Επιπρόσθετα στην κατηγορία “0”, συναντάμε τέσσερις υποκατηγορίες -συνήθως εμάς μας ενδιαφέρουν οι υποκατηγορίες “01” και “02” στις οποίες οι μοτοσυκλετιστές μεταφέρουν τις αγωνιστικές και μη μοτοσυκλέτες τους- για ρυμουλκούμενα τα οποίες σας αναφέρουμε αναλυτικά:

  • Ο1: Ρυμουλκούμενα με μέγιστη μάζα έως 0,75 τόνους (750 κιλά).
  • Ο2: Ρυμουλκούμενα με μέγιστη μάζα άνω των 0,75 τόνων και μέχρι 3,5 τόνους.
  • Ο3: Ρυμουλκούμενα με μέγιστη μάζα άνω των 3,5 τόνων και έως 10 τόνους.
  • Ο4: Ρυμουλκούμενα με μέγιστη μάζα άνω των 10 τόνων.

Πώς θα εκδώσετε άδεια κυκλοφορίας στο τρέιλερ και τι χρήματα θα δαπανήσετε

Για να εκδώσετε άδεια κυκλοφορίας στο τρέιλερ θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα έγγραφα στις κατά τόπους Διευθύνσεις Μεταφορών.

Αν υπάρχει έγκριση τύπου για το ρυμουλκούμενο θα χρειαστείτε:

  • Συμπληρωμένη αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας
  • Το πρωτότυπο σημείωμα ρυμούλκησης

Τέσσερες περιμετρικές φωτογραφίες του οχήματος, διαστάσεων 7x10εκατοστών. Σε αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να φαίνεται ευκρινώς η πίσω όψη του οχήματος με τα φώτα και τη θέση πινακίδας, η πλάγια καθώς και εμπρόσθια όψη (μαζί με τη διάταξη σύνδεσης με το όχημα) ενώ τέλος σε κάποια φωτογραφία θα πρέπει να φαίνεται και ο χαραγμένος αριθμός πλαισίου. Με τα παραπάνω δικαιολογητικά εκδίδεται άμεσα η άδεια κυκλοφορίας για το ρυμουλκούμενο.

Αν το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης έχει εκδοθεί βάση της υπ’ αριθμ. οικ. 34075/3603/1999 (Β΄ 2117) υ.α τότε θα καταθέσετε όλα τα δικαιολογητικά πλην του αριθμού πλαισίου και στη συνέχεια η Υπηρεσία σας χορηγεί τον 17ψήφιο αριθμό αναγνώρισης.

Έπειτα πηγαίνετε ξανά στην ειδική υπηρεσία και καταθέτετε:

  • Βεβαίωση τεχνολόγου μηχανικού ότι χάραξε τον αριθμό πλαισίου στο ρυμουλκό
  • Φωτογραφίες διαστάσεων 7x10εκατοστών στις οποίες να φαίνεται ο αριθμός αναγνώρισης
  • Το αποτύπωμα του εγχάρακτου αριθμού αναγνώρισης
  • Κόστος και παράβολα για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας

Για την κατηγορία “01”, την πιο συνηθισμένη δηλαδή κατηγορία ρυμουλκών, το κόστος είναι 30 ευρώ και καταβάλλεται μέσω παράβολου με τον κωδικό 2992 (ανταλλακτικά πινακίδων), ενώ για την κατηγορία “02” και άνω το τέλος είναι 75 ευρώ.

Ποιο είναι το κόστος του τεχνολόγου μηχανικού και πόσα χρήματα θα δώσω για το τέλος υπέρ του Δημοσίου, για τη χορήγηση ανταλλακτικών πινακίδων σε οχήματα κατηγορίας “Ο”.

Όσον αφορά το κόστος των υπηρεσιών ενός τεχνολόγου μηχανικού σχετικά με τα ρυμουλκούμενα, αυτό κυμαίνεται ανάλογα τον τύπο του καθώς και αν για παράδειγμα ένα γραφείο αναλάβει όλη την διεκπεραίωσή του τρέιλερ.

Αν πάλι ο κάτοχος του τρέιλερ θέλει να εκδώσει ανεξάρτητη άδεια κυκλοφορίας λόγω φθοράς, καταστροφής, κλοπής ή απώλειάς τους, θα πρέπει να δαπανήσει 15 ευρώ για την πρώτη φορά και 30 ευρώ για τη δεύτερη και κάθε επόμενη φορά. Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής, φθοράς ή καταστροφής κρατικών πινακίδων οχημάτων κατηγορίας “Ο”, χορηγούνται ανταλλακτικές πινακίδες με νέο αριθμό κυκλοφορίας. Για θέματα διαδικασίας αντικατάστασης, είσπραξης του τέλους και κάθε σχετικό θέμα που δεν ρυθμίζεται ειδικά στο παρόν, εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις που ισχύουν για τις ανταλλακτικές πινακίδες των αυτοκινήτων.

Χρειάζεται να ασφαλίσω το τρέιλερ ή ισχύει κανονικά η ασφάλεια μου;

Τρέιλερ

Μετά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκδώσουν άμεσα ασφάλεια τρέιλερ καθώς πλέον είναι αυτοτελή και ανεξάρτητη από την ασφάλεια αυτοκινήτου που ήδη διαθέτουν. Με απλά λόγια θα πρέπει να ασφαλίσετε το ρυμουλκούμενο καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται παράνομο. Εμείς κάναμε μια γρήγορη έρευνα, με το κόστος -αναλόγως τι τύπου τρέιλερ διαθέτετε- να βρίσκεται στα 29 περίπου ευρώ το έτος. Να σημειώσουμε πως σε μερικές περιπτώσεις η ασφαλιστική εταιρεία δύναται να ζητήσει γνωστοποίηση των αυτοκινήτων που έλκουν το ρυμουλκόμενο, κάτι που θα πρέπει να δείτε με την ασφαλιστική σας.

Μπορώ να δώσω το τρέιλερ μου σε κάποιον άλλον και τι ισχύει για τους κοτσαδόρους;

Με την άδεια κυκλοφορίας και την ασφάλεια του τρέιλερ, μπορείτε να ρυμουλκήσετε το όχημα με οποιοδήποτε αυτοκίνητο, αρκεί να έχει τις αντίστοιχες δυνατότητες ρυμούλκησης. Παρόλα αυτά, ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει σε περίπτωση ελέγχου να επιδείξει στο αρμόδιο όργανο εγγράφως αν το όχημα είναι σε θέση να ρυμουλκήσει το τρέιλερ.

Οι κοτσαδόροι θα πρέπει είτε να είναι αναδιπλούμενοι είτε αποσπώμενοι, ώστε στις περιπτώσεις που το αυτοκίνητο δεν έλκει ρυμουλκούμενο, αυτοί να μην προεξέχουν από τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να πληρώσω τέλη κυκλοφορίας και να περάσω ΚΤΕΟ το τρέιλερ;

Με τα τωρινά δεδομένα οι κάτοχοι τρέιλερ δεν χρειάζεται να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, ενώ ούτε χρειάζεται να περάσουν ΚΤΕΟ καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν υποστηρίζουν τον έλεγχο τους. Αν στο μέλλον αλλάξει κάτι σε αυτούς τους δύο παράγοντες φανταζόμαστε το αντίτιμο θα είναι αρκετά μικρό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αποστολίδη Στέλιο από την AUTO DEALS για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Ετικέτες

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Από το σπρέι λάσπης για ασφάλτινους Adventurάδες μέχρι Kawabusa και Yamaha V4
Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/4/2025

Πρωταπριλιά σήμερα και όπως πάντα το MOTO το γιόρτασε με ένα άρθρο βγαλμένο από την ελληνική πραγματικότητα, που όπως φάνηκε αυτές τις ώρες που μεσολάβησαν, διασκέδασε αρκετά το αναγνωστικό κοινό.
 

Η πρωτάπριλιάτικη ανάρτησή μας:
 

Θα μπορείς να τρέξεις με ό,τι έχεις!

Posted by Moto Magazine Greece on Tuesday, April 1, 2025

 

Αρκετές εταιρείες μπήκαν στην διαδικασία να προετοιμάσουν κάτι για την σημερινή ημέρα επιδεικνύοντας μπόλικη έμπνευση, πετυχημένα αστεία αλλά και αμήχανες αναρτήσεις που ανατριχιάζεις χωρίς να μπορείς να γελάσεις. Είχαμε λοιπόν προσπάθειες όλων των επιπέδων.

Ξεχωρίζουμε και βάζουμε πρώτο στη λίστα μία φανταστική έμπνευση από εταιρεία με προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού, που εμπνεύστηκε ένα σπρέι λάσπης για όλους εκείνους τους αναβάτες Adventure που δεν πατάνε ποτέ χώμα. Πολύ εύστοχα επέλεξαν να συνοδεύσουν την ανάρτηση με ένα λασπωμένο BMW R1200GS πατώντας πάνω στο στερεότυπο πως οι αναβάτες του δεν κάνουν για χώμα, όπως και η ίδια η μοτοσυκλέτα. Η ανάρτηση συνοδευόταν από εξίσου πετυχημένα σχόλια, όπως «να ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν για το ταξιδάκι μου μέχρι τα Starbucks”.

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Brocks αναβίωσε μία συνεργασία από το μακρινό παρελθόν, όταν η Suzuki και η Kawasaki έβγαλαν την ίδια μοτοσυκλέτα με διαφορετικά αυτοκόλλητα και χρώμα. Ήταν το Suzuki V-Strom 1000 που κυκλοφόρησε και ως KLV 1000 και μας θύμισε πως τότε υπήρχε πολύς κόσμος που μας έγραφε ότι κακώς λέμε ότι είναι ίδιες, γιατί το Kawasaki είναι δυνατότερο και «έχει αλλαγές από το εργοστάσιο, διότι η Kawasaki πάντα πρέπει να είναι δυνατότερη». Στο μεταξύ ήταν απλά ένα V-Strom 1000 χωρίς καμία ΑΠΟΛΥΤΩΣ διαφορά. Στο σήμερα η Borcks πήγε την συνεργασία ένα βήμα πιο κάτω, φτιάχνοντας την Kawabusa, ένα ZX-14 και Hayabusa μαζί που θα μπορούσε, σε κάποιο υγρό όνειρο, να είναι η υπερτάτη τουριστική μοτοσυκλέτα, ταυτόχρονα τερματίζοντας και μία αιώνια έχθρα.

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Ο τύπος που πήγε από το σημείο του troll όπως ξεκίνησε, στο να φτιάξει επιχείρηση με αυτοκόλλητα μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας, έβγαλε ένα υποτιθέμενο “scoop” για μία Yamaha MT-10 με V4 κινητήρα, δίνοντας βάση για σχόλια του τύπου: «να τα βλέπει αυτά η Yamaha».

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

 

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Polaris ετοίμασε ένα σετ κεριών για άντρες και πήγε την παραγωγή για την σημερινή ημέρα σε άλλα επίπεδα καθώς το γύρισε σε video. Φυσικά τα αρώματα ήταν χαρακτηριστικά του αποτελέσματος της διασκέδασης, ξεκινώντας από φορεμένη μπότα και συνεχίζοντας ψηλότερα από αυτό… Το ζήτημα είναι πως το 2025 κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι και πραγματικότητα από την στιγμή που έχουν βγει κεριά με πολύ πιο πικάντικα αρώματα.

 

*Adds to cart.​ #THINKOUTSIDE #April Fools

Posted by Polaris Inc. on Tuesday, April 1, 2025

 

Στην καρδιά πολλών αντιBMWάδικων μίλησε η ίδια η BMW στις Φιλιππίνες με τις βοηθητικές ρόδες για το χώμα:

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Italjer αυτό-τρολάρεται ευφάνταστα με ένα σχέδιο ιπτάμενου σκούτερ φτιαγμένο από ΑΙ όπου στην πράξη μπορεί να πει κανείς πως δεν διαφέρει και πάρα πολύ από τις σκουτερομοτοσυκλέτες που κατασκευάζει:

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Η Suzuki Αυστραλία ένωσε τους δύο κόσμους του Ιάπωνα κατασκευαστή με ένα δίτροχο Samourai Jimmy ή αλλιώς το Slimny! Το οποίο είπε πως είναι το πρώτο δίτροχο με τετρακίνηση! Κερδίζοντας το πετυχημένο σχόλιο πως «και πάλι 60Κ θα το πουλάτε».

Πρωταπριλιά 2025 στην Μοτοσυκλέτα: Πώς το γιόρτασαν οι εταιρείες!

Καλή και η προσπάθεια της Ολυμπία Οδού ή και όχι, πως εγκαινιάζει λωρίδα για καροτσάκια, θα ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα αν έγραφαν πως: «ανακαλύψαμε πως δεν είναι δυνατόν να χρεώνουμε τις μοτοσυκλέτες στο 80% των αυτοκινήτων καθώς η φθορά που προκαλούν στον δρόμο δεν αγγίζει ούτε το 40% από ένα μεσαίο αυτοκίνητο, για αυτό και αποφασίσαμε να χαρίσουμε σε όλους τα διόδια για ένα χρόνο, επαναφέροντας την σωστή χρέωση από το νέο έτος». Ακούτε εκεί στην Ολυμπία Οδό;

 

🚧 Ανακοίνωση: Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών μας, εγκαινιάζουμε την πρώτη λωρίδα αποκλειστικά για καρότσια...

Posted by Ολυμπία Οδός on Tuesday, April 1, 2025

 

Ετικέτες