WSBK: ‘Έκοψαν στροφές από την Ducati, τις έδωσαν στην Honda!

Σε άμεση ισχύ οι νέοι κανονισμοί
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

10/4/2019

Όπως ήταν αναμενόμενο μετά τον ένατο αγώνα, δηλαδή μετά την τρίτη αγωνιστική συνάντηση, η FIM έβαλε σε ισχύ τους υπάρχοντες κανονισμούς και με βάση όλα όσα προβλέπονταν ήδη από την πρότερη εποχή της κυριαρχίας της Kawasaki, έκανε αυτό που όλοι περιμέναμε. Έκοψε, ευτυχώς λίγες αλλά καίριες το δίχως άλλο, στροφές από την Ducati και έδωσε τις διπλάσιες στην Honda! Πλέον το όριο για την V4 της Ducati πέφτει στις 16.100 από τις 16.350 στροφές, μειωμένο κατά 250 ενώ αυξήθηκε κατά 500 στροφές για την Honda. Κι έτσι η Honda θα είναι τώρα η μόνη εταιρία με πάνω από 15.000 στροφές και η μόνη πιο κοντά –σε αριθμό στροφών δηλαδή- στην Ducati, αν και οι διαφορές όλων, πλην των Ιταλών στο V4 είναι μικρές. Στο επίπεδο που μιλάμε βέβαια μόλις 50 είναι ένα σεβαστό νούμερο, και δεν είναι τυχαία η βοήθεια αυτή στην Honda και το γεγονός πως φτάνει πλέον στις 15.050 στροφές, καθώς αυτό θα την βοηθήσει να έρθει πιο κοντά σε απόδοση με τους υπόλοιπους που έχουν την ίδια διάταξη κινητήρα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι αυξομειώσεις του ορίου στροφών δεν γίνονται τυχαία, ή άτακτα αλλά σε βήματα των 250 στροφών. Έτσι αν υπολογίστηκε, για παράδειγμα, πως για την Honda το προβάδισμα που έπρεπε να της δώσουν ήταν 350 στροφές, δεν μπορούσαν θεσμικά να το κάνουν, κι έπρεπε να επιτρέψουν ακριβώς 500, μιας και το βήμα είναι συγκεκριμένο. Αντίστοιχα δεν μπορούσαν να κόψουν μόλις 100 ή 200 από την Ducati.

Motul WorldSBK, Aragon: 350η νίκη για την Ducati - Πρώτος Ισπανός νικητής στην Aragon

Ο περιορισμός βέβαια εξαπλώνεται και πιο βαθιά, καθώς για την Ducati και την Kawasaki σταματά τώρα κάθε ευκαιρία για εξέλιξη. Εννοώντας βέβαια πως μπορεί η εξέλιξη να μην σταματά ποτέ, αλλά τα αποτελέσματά της για φέτος δεν θα τα δούμε στο πρωτάθλημα καθώς δεν έχουν πλέον δικαίωμα αλλαγών στα λεγόμενα «σκληρά» αναλώσιμα. Όλα τα τμήματα και εξαρτήματα που δεν αποτελούν το μπλοκ του κινητήρα, με εξαίρεση την κεφαλή, και περιλαμβάνουν την εισαγωγή του αέρα στο σύνολό της, την τροφοδοσία και ένα σωρό ακόμη στοιχεία του κινητήρα που μπορούν να κάνουν την διαφορά στην απόδοση. Οι υπόλοιποι διατηρούν το δικαίωμα της μίας ακόμη παρέμβασης, σε όλα τα παραπάνω, η Ducati και η Kawasaki όχι.

Αν ο Rea τα πήγαινε ελάχιστα χειρότερα, αν δηλαδή είχε μόλις ακόμη δύο πόντους διαφορά από την Ducati, τότε δεν θα τον έπιανε ο κανόνας και οι αλλαγές θα κλείδωναν μονάχα για τους Ιταλούς. Το ζήτημα για την διοργάνωση, αλλά και για τις ίδιες τις ομάδες, που πρώτες –ΚΑΙ η Ducati- είχαν κάποια στιγμή όλες συμφωνήσει για να μπει αυτός ο περιορισμός, είναι να μην χάνεται το θέαμα. Ακόμη και για εκείνον που είναι πρώτος, αν σηκώνει το κύπελλο το ένα πίσω από το άλλο και κάθε φορά ολοένα και λιγότεροι είναι από κάτω για να τον χαιρετήσουν, η διαρκής επιτυχία χάνει την αξία που πρέπει να έχει.

Κι ακόμα και τώρα όμως, δεν έχουν αλλάξει πολλά για την ενασχόληση του κόσμου. Υπάρχει μία τάση, περισσότερα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα για παράδειγμα, τα οποία είναι όμως άνευ αξίας και περιεχομένου καθώς όλοι όσοι σχολιάζουν δεν είναι απαραίτητα και θεατές, κι απλά βρίσκονται εκεί για την… φασαρία. Με τη προοπτική να είναι, όπως εξηγεί η ίδια η διοργάνωση, να μεταφραστεί ένα ποσοστό των «περαστικών» σε μόνιμους, οι κανονισμοί αυτοί έχουν έρθει για να μείνουν. Με βάση το γεγονός πως την άλλη πλευρά την έχουμε δει πολλές σεζόν στην σειρά, μπορεί να έχουν και δίκιο. Σε κάθε περίπτωση τώρα τα πράγματα είναι αυτά που είναι…

Τα νέα όρια συγκριτικά με πριν
ΜΟΤΟ
Νέο όριο
Παλιό όριο
Aprilia
14700
14700
BMW
14950
14950
BMW 2019
14900
-
Ducati V2
12400
12400
Ducati V4
16100
16350
Honda
15050
14550
Kawasaki 2018
14100
14100
Kawasaki 2019
14600
14600
MV Agusta
14950
14950
Suzuki
14900
14900
Yamaha
14700
14700

 

Για την Ducati 250 στροφές δεν είναι ούτε τράβηγμα στο αυτί. Μπορεί κάθε πενήντα να βλέπεις την διαφορά, όμως στην πράξη τα αποθέματα δύναμης της V4 φτάνουν πολύ πιο χαμηλά από αυτό και σίγουρα δεν πρόκειται να φέρουν τα πάνω κάτω. Όπως αντίστοιχα δεν περιμένει κανείς να κυριαρχήσει η Honda επειδή απλά πήρε 500 στροφές περιθώριο.

Τα μάτια τώρα είναι στραμμένα στην BMW, την τελευταία που μπορεί να δεχτεί μείωση κι αυτό θα γίνει σε άλλους δύο αγώνες από την στιγμή που τώρα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τον νέο κινητήρα, στην πλήρη αγωνιστική μορφή του. Αν αυτός τους δώσει πράγματι το περιθώριο που έλειπε, τότε η περίπτωσή τους θα εξεταστεί εκ νέου με τα νέα δεδομένα.

Ετικέτες

Motul WSBK - Αλλαγές και νέοι κανονισμοί για το 2025

Περιορισμός στη ροή καυσίμου, μείωση διαθέσιμων ελαστικών, νέοι κανόνες αεροδυναμικής
WorldSBK 2025 rules
Από το

motomag

22/11/2024

Αφού ολοκληρώθηκε η αγωνιστική σεζόν του 2024, ανακοινώθηκαν οι αλλαγές που θα έρθουν το 2025 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SBK.  Οι αλλαγές που θα γίνουν για την νέα αγωνιστική σεζόν δεν θα εφαρμοστούν μόνο στη μεγάλη κατηγορία, αλλά και στις WSSP και WSS300, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα κατηγορία που θα αντικαταστήσει τα WSSP300 το 2026.

Στη μεγάλη κατηγορία WorldSBK, τέθηκε περιορισμός στις δοκιμές για τη μείωση του κόστους ανάπτυξης, μειώνοντας και τον αριθμό των ελαστικών, ενώ εισάγονται νέοι κανόνες για αεροδυναμικά βοηθήματα και για πρώτη φορά έχουμε… “κόφτη” ροής καυσίμου, που θα περιορίζει τη ροή καυσίμου και κατ’ επέκταση την απόδοση! Το 2024 η Dorna προχώρησε σε μετρήσεις στους αγώνες, ώστε να καθορίσει ένα μέγιστο όριο για το 2025. Το συγκεκριμένο όριο ροής καυσίμου για όλους τους κατασκευαστές ορίζεται έτσι στα 47 Kg/H (κιλά / ώρα), ενώ ορίστηκε ανοχή 2 γραμμαρίων ανά γύρο πάνω από το όριο των 47 Kg/H. Για το 2026, το όριο θα αποφασιστεί στα τέλη Ιουλίου του 2025 μετά από τα δεδομένα που θα έχουν πάρει από το πρώτο μέρος της σεζόν. Ο νέος αυτός κανονισμός θυμίζει την αλλαγή του κυβισμού στα 850 κ.εκ. του MotoGP, με στόχους τη μείωση της απόδοσης και των τελικών ταχυτήτων. 

Σχετικά με τα αεροδυναμικά βοηθήματα θα εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν και στο MotoGP, με τη τοποθέτηση των αεροδυναμικών φτερών, όπου υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας, τα εξαρτήματα θα πρέπει να έχουν μέγιστη παραμόρφωση 10 mm σε οποιοδήποτε σημείο, όταν εφαρμόζεται κατακόρυφο φορτίο των 50 N προς τα κάτω. Τέλος, η σήμανση ενός νέου ανταλλακτικού πλαισίου θα μπορεί να γίνει ελεύθερα, αλλά θα καθιστά αναγκαίο να περιέχει τον κωδικό μοντέλου που έχει καταχωρηθεί στο FIM Homologation της μοτοσυκλέτας, ενώ αποφασίστηκε ότι η διαδικασία ανάγνωσης της νέας σήμανσης πρέπει να δηλωθεί από κάθε κατασκευαστή στον Τεχνικό Διευθυντή της FIM πριν από την έναρξη της σεζόν.

Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της FIM, ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να επιτευχθεί για να προκριθεί κάποια αναβάτρια, ορίστηκε στο 110% του ταχύτερου χρόνου. Επίσης, ένας αγώνας WorldWCR που έχει ξεκινήσει σε στεγνές συνθήκες μπορεί να διακοπεί εάν αλλάξουν τα καιρικά φαινόμενα και η πίστα είναι βρεγμένη.

Οι φόρμες με αερόσακο είναι υποχρεωτικές για όλους εδώ και χρόνια, όμως για το 2025 οι αερόσακοι που θα χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι μόνο των τύπων 1 ή 2 που πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια ασφαλείας σύμφωνα με τον κατάλογο της FIM.

Με τους κανόνες που εισήχθησαν πρόσφατα σχετικά με την ελάχιστη ηλικία των αναβατών που θα αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Supersport FIM 2025, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι 3 κορυφαίοι αναβάτες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Supersport 300, του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Moto2 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος FIME Stock, ακόμα κι αν ο αναβάτης δεν έχει συμπληρώσει την ελάχιστη ηλικία που είναι τα 18 έτη. Ωστόσο, για να ισχύουν αυτές οι εξαιρέσεις, απαιτείται η ελάχιστη ηλικία των 17 ετών.

Αν και οι ισχύοντες κανόνες σχετικά με τις κίτρινες σημαίες προβλέπουν κυρώσεις εάν οι αναβάτες δεν κόβουν ταχύτητα, η επιτροπή SBK αποφάσισε να θέσει πιο αυστηρούς κανόνες προκειμένου να προστατεύσει ακόμη περισσότερο τους κριτές. Από εδώ και στο εξής, οι αναβάτες πρέπει να επιβραδύνουν επαρκώς για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των άλλων αναβατών και του προσωπικού της πίστας. Αν ένας αναβάτης δεν επιβραδύνει έγκαιρα όταν υπάρχει η κίτρινη σημαία, ενδέχεται να δεχθεί πιο σκληρή τιμωρία από ότι ήδη υπάρχει στα τωρινά δεδομένα.

Ετικέτες