WorldSBK 2024, Donington Park - Δεύτερο συνεχόμενο χατ-τρικ Toprak-BMW!

Και φόρος τιμής από τον Τούρκο σε Rossi και Marquez με τους πανηγυρισμούς του
Toprak Razgatlioglu
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

15/7/2024

Ο Toprak Razgatlioglu ήταν για μια ακόμη φορά σε δαιμονισμένη φόρμα, κάνοντας ένα απίστευτο σώσιμο που θύμιζε Marc Marquez, παίρνοντας την pole position με χρόνο ρεκόρ, και κυριαρχόντας απόλυτα και στους τρεις αγώνες του βρετανικού γύρου, για να αυξήσει κι άλλο το προβάδισμά του στη γενική κατάταξη του Πρωταθλήματος. Κερασάκι τα σκετσάκια και τα κόλπα του στους εορτασμούς των νικών του, που απέτισαν φόρο τιμής σε Valentino Rossi και Marc Marquez.

Τα πυροτεχνήματα στο Donington Park ξεκίνησαν από την Pole Position, όπου ο “El Turco” ήταν σε άλλο πλανήτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ πίστας με 1:24.892, 1,2 δευτερόλεπτα κάτω από το ρεκόρ του 2023, με τον δεύτερο αναβάτη (Nicolo Bulega) να βρίσκεται 0,573 δευτερόλεπτα πιο πίσω!

Η συνέχεια δόθηκε στους τρεις αγώνες, όπου ο εργοστασιακός αναβάτης της BMW ήταν και πάλι άπιαστος, καταποντίζοντας τις ελπίδες των αντιπάλων του, που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια απάντηση. Τερματίζοντας με τεράστια διαφορά από τους διώκτες του, ο Toprak επιδόθηκε και σε μια σειρά από σκετσάκια που απέτισαν φόρο τιμής σε Rossi & Marquez, τόσο με τους “αστυνομικούς” που τον περίμεναν για να του κόψουν κλήση, όσο και με τις… κολυμβητικές κινήσεις στον τερματισμό (Marquez), ενώ είχαμε και “τεχνικούς της Dorna” που πέρασαν την M 1000 RR του Τούρκου από… τεχνικό έλεγχο για να του δώσουν τελικά το ok. Και φυσικά τα εορταστικά endo έπεφταν βροχή!

Race 1

Race 1

Μετά από την κυριαρχία του Toprak στα δοκιμαστικά, σειρά είχαν οι αγώνες, με τον Τούρκο να ξεκινά πρώτος στον Race 1, για να μην απειλείται από κανένα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, παίρνοντας τη νίκη με διαφορά 11,384 δευτερολέπτων από τον επόμενο αναβάτη! Στον πρώτο γύρο ο Scott Redding της Bonovo Action BMW κατάφερε να ανέβει στη δεύτερη θέση, ενώ αντίθετα ο Nicolo Bulega της Aruba.it Racing – Ducati έπεφτε στην 4η θέση, χάνοντας έδαφος σε σχέση με τον Redding και τον Andrea Locatelli της της Pata Prometeon Yamaha.

Race 1

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bautista ξεκίνησε να ανεβαίνει θέσεις, εκκινόντας από την κακή 11η θέση, ενώ σύντομα ο Bulega πέρασε τον Redding, με τον Alex Lowes της Kawasaki να παλεύει με τον Βρετανό για την τελευταία θέση του βάθρου. Τελικά ο Lowes πέρασε όχι μόνο τον Redding, ο οποίος εγκατέλειψε λίγο αργότερα τον αγώνα από μηχανική βλάβη, αλλά και τον Bulega, για να τερματίσει τελικά δεύτερος. Η τρίτη θέση πήγε στον Alvaro Bautista (από 11ος - 3ος), ενώ ο Jonathan Rea που αγωνίζεται να εξοικειωθεί με το R1 πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με την εργοστασιακή ομάδα της Yamaha, τερματίζοντας στην 5η θέση. Πτώση είχε ο τοπικός Tarran Mackenzie (γιος του θρύλου Niall Mackenzie).

Η πρώτη εξάδα του πρώτου αγώνα στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +11.384s

3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +13.167s

4. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +14.913s

5. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) +16.349s

6. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) +16.611s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) – 1’25.786s (νέο ρεκόρ γύρου)

Superpole Race

Superpole race

Στον αγώνα Superpole, που παρεμβάλλεται ανάμεσα σε Race 1 & Race 2, ο “Stoprak” πήρε την 47η νίκη της καριέρας του, ενώ ο Jonathan Rea κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στο βάθρο με τη Yamaha R1.

Αυτή τη φορά η νίκη για τον Τούρκο δεν ήρθε το ίδιο εύκολα με τον πρώτο αγώνα, καθώς στην εκκίνηση, ο Nicolo Bulega κατάφερε να στρίψει εκείνος πρώτος, καταφέρνοντας να ηγηθεί της κούρσας για τους πρώτους τρεις γύρους. Ο Toprak που πίεζε τον αναβάτη της Ducati από την αρχή, κατάφερε να περάσει μπροστά στην 11 στον 3ο γύρο, ξεκινώντας αμέσως να χτίζει διαφορά.

Jonathan Rea

Πίσω από τους Razgatlioglu και Bulega, στην τρίτη θέση του βάθρου βρέθηκε -επιτέλους- ο Jonathan Rea, που φάνηκε να έχει κάνει μεγάλο βήμα βελτίωσης με την ομάδα της Yamaha. Κι ο Ιρλανδός θα μπορούσε να κάνει ακόμα καλύτερους τερματισμούς, αν είχε καταφέρει να πετύχει κάτι παραπάνω από την 8η θέση στα δοκιμαστικά.

Για την τέταρτη θέση είχαμε μια εξαιρετική μάχ μεταξύ Redding, Lowes και Bautista, με τον αναβάτη της BMW να καταφέρνει -έκπληξη- να βρεθεί εκείνος μπροστά από τους εργοστασιακούς αγωνιζόμενους Kawasaki & Ducati! Πτώση στον αγώνα είχαμε από τον Axel Bassani της Kawasaki Racing Team WorldSBK, στον 2ο μόλις γύρο.

Η πρώτη εξάδα του αγώνα Superpole στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +4.826s

3. Jonathan Rea (Pata Prometeon Yamaha) +6.526s

4. Scott Redding (Bonovo Action BMW) +8.375s

5. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +8.576s

6. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +9.188s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) , 1’25.733s (νέο ρεκόρ γύρου)

Race 2

Race 2

Ο αναβάτης με το νούμερο #54 έκλεισε το τέλειο σαββατοκύριακο στο Donington Park, πετυχαίνοντας μια ακόμη νίκη, μπροστά από τους Nicolo Bulega και Alex Lowes. Αυτή ήταν η νίκη με τον αριθμό 9 για τον Τούρκο με την BMW, και πάλι με μεγάλη διαφορά από τον 2ο Bulega, καθώς τερμάτισε 8.062 δευτερόλεπτα μπροστά του. Αυτή ήταν η 300η αγωνιστική εκκίνησή για τον τρίτο Lowes. Το δράμα εδώ ξεκίνησε πριν πέσει η σημαία εκκίνησης, από τον Bautista, καθώς ο Πρωταθλητής 2022 και 2023 έπεσε στον αναγνωριστικό γύρο… ευτυχώς η ομάδα της Ducati έφτιαξε τη μοτοσυκλέτα του Ισπανού, πριν την έναρξη του αγώνα.

Race 2

Μόλις έσβησαν τα φώτα, ο Razgatlioglu πετάχτηκε μπροστά, για να κρατηθεί εκεί μέχρι τον τερματισμό (8,062 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο), με τις όποιες μάχες να δίνονται για τις υπόλοιπες θέσεις και μόνο. Δεύτερος θα τερμάτιζε ο Bulega, και τρίτος ο Lowes. Πτώση είχαμε για τον Adam Norrodin της PETRONAS MIE Racing Honda, που εγκατέλειψε νωρίς τον αγώνα, ενώ εγκατάλειψη είχαμε και από τον Andrea Iannone λόγω arm-pump, 6 γύρους πριν το τέλος.

Η πρώτη εξάδα του 2ου αγώνα στο Donington Park είχε ως εξής:

1. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team)

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) +8.062s

3. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) +10.026s

4. Scott Redding (Bonovo Action BMW) +12.275s

5. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) +13.476s

6. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) +15.562s

Ταχύτερος γύρος: Toprak Razgatlioglu (BMW) – 1’25.597s – (νέο ρεκόρ γύρου)

Toprak

Κατάταξη Πρωταθλήματος μετά και τον γύρο του Donington Park

1 Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 241 βαθμοί

2. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 200

3. Alvaro Bautista (Aruba.it Racing - Ducati) 186

4. Alex Lowes (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 165

5. Andrea Locatelli (Pata Prometeon Yamaha) 116

6. Andrea Iannone (Team GoEleven) 88

Σειρά έχει ο γύρος της Τσεχίας, στις 19-21 Ιουλίου.

Ετικέτες

MOTUL WSBK Magny-Cours Race 1: Νίκη van der Mark σε χάος πτώσεων!

Η νίκη ήταν του πιο ψύχραιμου
MOTUL WSBK Magny-Cours Race 1: Νίκη van der Mark σε χάος πτώσεων!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2024

Με απόντα το φαβορί Razgatlioglou που μετά από την πτώση στην FP2 είναι στο νοσοκομείο, αναμένοντας μία πλήρη ανάρρωση σε σύντομο χρόνο, η BMW δεν έχασε την ευκαιρία στον δρόμο προς την απόλυτη επικράτηση που αποζητά στο WSBK – και που έπρεπε να την είχε βάλει στόχο εδώ και πολλά χρόνια είναι η αλήθεια.

Κι αυτό γιατί τελικά ο Michael van der Mark πήρε μια ξεκάθαρη νίκη κόντρα στις πολύ δύσκολες συνθήκες στο Magny-Cours. Είναι μία πίστα στο μεταξύ που όσο αλλάζει ο καιρός, τόσο πιο απρόβλεπτη γίνεται, συγκριτικά με άλλες της περιοχής ή κοντινές όπως το Assen που παρουσιάζουν πιο ομοιογενή συμπεριφορά όταν ο καιρός χαλάσει. Φυσικά ο Van der Mark ξέρει πολύ καλά και το Magny-Cours που είναι όμως μόνο ένα μικρό κομμάτι της εξίσωσης για την σημερινή μεγάλη απόσταση, οκτώ δευτερόλεπτα μπροστά από τον Alvaro Bautista και 24 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Danilo Petrucci.

Το άλλο είναι πως η στεγνή πίστα έθρεψε τις ελπίδες στεγνού αγώνα σε πολλούς αναβάτες ποντάροντας ότι αν έβρεχε, δεν θα ήταν σε βαθμό καταστροφικό. Ο Garrett Gerloff έπαιξε το παιχνίδι του μικρότερου ρίσκου επιλέγοντας τα ενδιάμεσα ελαστικά, σε ένα αντίθετο από τους υπόλοιπους στοίχημα. Ο Alex Lowes πήρε από νωρίς το προβάδισμα, αποφεύγοντας το χάος πίσω του όταν ο Jonathan Rea κούρεψε τον πίσω τροχό του Nicolo Bulega σε ένα δώρο προς τον Toprak Razgatlioglu.

Η βροχή που τελικά ήρθε ανάγκασε τους πάντες να μπουν στα pits με τον Gerloff εκείνη την στιγμή να πανηγυρίζει μέσα στο κράνος του, ανοίγοντας μία διαφορά πάνω από 43 δευτερόλεπτα. Αν η βροχή δεν δυνάμωνε θα είχε ένα σοβαρό προβάδισμα, αλλά όσο συνέχιζε τα ενδιάμεσα ελαστικά του Gerloff δεν θα ήταν σε θέση να καθαρίσουν το νερό και να δώσουν πρόσφυση. Έφτασε να είναι 10 δευτερόλεπτα πιο αργός από τους αναβάτες που είχαν αλλάξει σε βρόχινα. Αν η αλλαγή των συνθηκών γινόταν πιο αργά μέσα στον αγώνα, ή εξελισσόταν με διαφορετικό ρυθμό, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και ο Gerloff έπρεπε απλά να το πάρει απόφαση. Κάτι που δυστυχώς δεν έκανε μέχρι να πέσει, αναγκασμένος να επιστρέψει στα pits για να αλλάξει σε βρόχινα. Τα προβλήματα δεν θα τελείωναν εδώ γιατί ο Gerloff δεν τήρησε τον υποχρεωτικό χρόνο αλλαγής ελαστικών των 45 δευτερολέπτων και του επιβλήθηκε ποινή 1 λεπτού στο τέλος του αγώνα.

Με τον Gerloff εκτός, Alex Lowes και Michael van der Mark βρέθηκαν να παλεύουν αλλάζοντας θέσεις και χωρίς κάποιον να δείχνει πιο ικανός να την κρατήσει. Τελικά η επικράτηση θα ερχόταν για εκείνον που πήρε το μικρότερο ρίσκο καθώς ο Lowes προσπάθησε να πιέσει για να ξεκολλήσει από τον Van der Mark σημειώνοντας πτώση στην Κ7. Συνέχισε τον αγώνα και μάλιστα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο βάθρο, αλλά ο κίνδυνος να αφήσει το μισό φαίρινγκ μέσα στην πίστα δημιουργώντας προβλήμα ασφαλείας σε κάθε έναν που ακολουθούσε, ήταν μεγάλος, με αποτέλεσμα να του δείξουν τον δρόμο της εξόδου από τον αγώνα.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Michael van der Mark να πρέπει απλά να μείνει όρθιος, κάτι αυτονόητο κάθε φορά, εκτός από σήμερα, ωστόσο τα κατάφερε. Ο Alvaro Bautista δεν γινόταν να ψαλιδίσει την διαφορά τους ενώ ο Danilo Petrucci απλά προσπάθησε να κρατήσει πίσω του τον Scott Redding, που ενδεχομένως να ήταν πιο δύσκολη δουλειά, αν ο αναβάτης της BMW δεν είχε πέσει νωρίτερα.

 

Θέση

N#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Διαφ.

1

60

M. VAN DER MARK

BMW M 1000 RR

 

2

1

A. BAUTISTA

Ducati Panigale V4R

8.288

3

9

D. PETRUCCI

Ducati Panigale V4R

24.285

4

45

S. REDDING

BMW M 1000 RR

34.037

5

29

A. IANNONE

Ducati Panigale V4R

42.108

6

7

I. LECUONA

Honda CBR1000 RR-R

50.799

7P

97

X. VIERGE

Honda CBR1000 RR-R

1.562

8

55

A. LOCATELLI

Yamaha YZF R1

0.008

9

21

M. RINALDI

Ducati Panigale V4R

1'11.573

10

52

A. DELBIANCO

Yamaha YZF R1

1'18.169

11

47

A. BASSANI

Kawasaki ZX-10RR

1'25.369

12 P

31

G. GERLOFF

BMW M 1000 RR

2'06.163

RET

14

S. LOWES

Ducati Panigale V4R

4 Laps

RET

87

R. GARDNER

Yamaha YZF R1

5 Laps

RET

22

A. LOWES

Kawasaki ZX-10RR

7 Laps

RET

28

B. RAY

Yamaha YZF R1

9 Laps

RET

95

T. MACKENZIE

Honda CBR1000 RR-R

11 Laps

RET

5

P. OETTL

Yamaha YZF R1

12 Laps

RET

53

T. RABAT

Kawasaki ZX-10RR

18 Laps

RET

75

I. LOPES

Honda CBR1000 RR-R

20 Laps

RET

65

J. REA

Yamaha YZF R1

 

RET

11

N. BULEGA

Ducati Panigale V4R