Scott Redding: “Θα μπορούσα να τρέχω με BMW!”

Οι λόγοι που δεν υπέγραψε
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

15/4/2020

Η καριέρα του Scott Redding είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα με τη μεγαλύτερη κατρακύλα να σημειώνεται πριν από δύο χρόνια. Η πορεία του ξεκίνησε φανταστικά και ήταν γεμάτη επιτυχίες καθώς αποτελεί τον μικρότερο σε ηλικία αναβάτη που στέφθηκε νικητής σε έναν αγώνα της GP125 το 2008. Αργότερα, το 2014, έκανε το ντεμπούτο του στα MotoGP φορώντας τα χρώματα της Gresini, πάνω στη σέλα της Honda και το 2015 στο Misano σημείωσε τον πρώτο του τερματισμό εντός βάθρου. Ένα χρόνο αργότερα, με τα χρώματα της Octo Pramac Racing πλέον, κατέκτησε άλλο ένα βάθρο στο Assen με τη μοτοσυκλέτα της Ducati. Ωστόσο, το 2018 επέστρεψε στην Gresini, η οποία αυτή τη φορά χρησιμοποιούσε τη μοτοσυκλέτα της Aprilia και οι επιδόσεις τους δεν ήταν αρκετά καλές ώστε να συνεχίσει στα MotoGP.

Προς το τέλος του πρωταθλήματος του 2018, ο Scott Reding είχε απασχολήσει τον ειδικό Τύπο με τη συμπεριφορά του εκτός αγώνων, η οποία είχε επηρεαστεί απ’ την επικείμενη αποχώρησή του απ’ τα MotoGP. Όλοι θυμόμαστε το video που o Redding είχε κοινοποιήσει στα social media ραπάρωντας σε μια όχι και τόσο συνειδητή κατάσταση, ενώ αργότερα υπήρξε φυσικός αυτουργός (κατά λάθος) στην εξάρθρωση του ώμου του Marc Marquez όταν ο Ισπανός πανηγύριζε τον έβδομο τίτλο του. Όπως αποδεικνύεται πλέον, η ψυχολογία του Redding είχε κλονιστεί όταν είδε την καριέρα του να οδηγείται σε αδιέξοδο και σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του – θυμίζει λίγο Barry Sheene, πάντα ετοιμόλογος και γυναικάς – πήρε αρκετές λάθος αποφάσεις. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πώς η συμπεριφορά του δεν είναι αδικαιολόγητη, αφού και η ψυχολογία του Johann Zarco επηρεάστηκε απ’ τον ίδιο λόγο, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που να παλεύει με την κατάθλιψή…

O Redding πανηγυρίζει τον τίτλο του στα BSB το 2019

 

Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο Redding δείχνει ότι έχει πάρει τον ίσιο δρόμο και είναι πιο αφοσιωμένος από ποτέ στο σκοπό του, που δεν είναι άλλος απ’ το να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής. Αυτό φάνηκε τόσο απ’ τον τίτλο στα BSB (το βρετανικό πρωτάθλημα των Superbike) πάνω στη σέλα Ducati V4R, που ήταν αρκετό για να του αυξήσει το ηθικό κατακόρυφα αλλά και απ’ τις αμέτρητες ώρες που επενδύει στην προπόνηση. Τώρα, έχει επιστρέψει στη παγκόσμια σκηνή με ένα εκρηκτικό ντεμπούτο στα Motul WSBK, όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά αν είχε επιλέξει να συνεργαστεί με τη BMW το 2018. Πριν πάρει μέρος στα BSB, η Shaun Muir Racing, που είναι η εργοστασιακή ομάδα της BMW πλέον, του έκανε πρόταση να γίνει ο teammate του Tom Sykes. “Ήμουν πολύ κοντά στο να υπογράψω,” ανέφερε στο speedweek ο πλέον εργοστασιακός αναβάτης της Ducati στα Superbikes. Παράλληλα αποκάλυψε πώς ο λόγος που δεν το έκανε ήταν επειδή κανένας αναβάτης δεν έχει κερδίσει αγώνα με την S1000RR – κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα, αν και ο Sykes έχει τερματίσει συνολικά τέσσερις φορές είτε δεύτερος είτε τρίτος με τα χρώματα της BMW. “Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι η μοτοσυκλέτα που θα οδηγούσα, θα ήταν αρκετά ανταγωνιστική ώστε να μπορέσω να παλέψω για τον τίτλο. Ήξερα πως η μοτοσυκλέτα της Ducati είχε αυτή τη δυνατότητα και αυτό είναι κάτι που βοηθά την ψυχολογία σου, επειδή έχεις λιγότερα θέματα να σε προβληματίζουν σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της μοτοσυκλέτας. Έτσι πήρα το ρίσκο και δεν υπέγραψα με τη BMW,” ανέφερε ο Redding.

Το ντεπούτο του Scott Redding ήταν εντυπωσιακό με τρεις τερματισμούς στη τρίτη θέση στον πρώτο αγώνα των Superbikes για το 2020  

 

Οι πλανήτες ευθυγραμμίστηκαν ή καλύτερα τα μηδενικά που προσέφερε η Honda ήταν περισσότερα από αυτά που έδινε η Ducati στον Alvaro Bautista κι έτσι η σέλα της V4R στην Aruba.it – Racing Ducati έμεινε κενή, δημιουργώντας τις κατάλληλες συγκυρίες για την επιστροφή του Redding στη παγκόσμια σκηνή. Μια θέση που του αξίζει και με το παραπάνω, αφού απέδειξε πως έχει το πνεύμα του πρωταθλητή, κερδίζοντας τον τίτλο στα BSB, ενώ αν κρίνουμε απ’ το Phillip Island έχει και τη σταθερότητα που απαιτείται για να είσαι πάντοτε έτοιμος να διεκδικήσεις τη νίκη όταν έχεις την ευκαιρία. Τέλος, ένας απ’ τους λόγους που είναι πολύ πιθανό να απέρριψε τη BMW ο Βρετανός αναβάτης είναι ότι η γερμανική εταιρεία δεν συμμετέχει στα MotoGP, καθώς σε περίπτωση που ο Redding θα ήθελε να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο αγώνων, θα ήταν αδύνατο να το κάνει μέσα απ’ αυτήν.

Ετικέτες

WorldSBK 2025, 2ος γύρος, Portimao - Hat-Trick ο Toprak, από κοντά ο Bulega

Ο Τούρκος ίσως πρέπει να πάρει πίσω τα όσα είχε πει εκνευρισμένος για “Κύπελο Ducati”
WorldSBK 2025, Portimao
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Μπορεί ο Toprak να “τα είχε πάρει στο κρανίο” στον πρώτο γύρο, όπου δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Bulega κάνοντας οργισμένες δηλώσεις για “Κύπελο Ducati”, δηλώνοντας πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν θα παραμείνω στο WorldSBK” όμως καλύτερα θα ήταν να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του, αφού στον δεύτερο γύρο σάρωσε τα πάντα, παίρνοντας pole position με ρεκόρ πίστας (δις) αλλά και 3 νίκες, αν και ο Bulega τον είχε από κοντά.

Η παντοδυναμία του Toprak στο Portimao συνοδεύτηκε από την… εκτόξευσή του στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αφού από 8ος, μετά την κακή του εμφάνιση στην Αυστραλία, είναι πλέον 2ος, με μικρή διαφορά από τον πρώτο Bulega.

Η δαιμονισμένη φόρμα του Razgatlioglu φάνηκε από νωρίς, αφού κατά τη διάρκεια της pole position έσπασε δυο φορές το ρεκόρ πίστας για να πάρει την πρωτιά, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό του, Nicolo Bulega της εργοστασιακής Ducati. Τρίτος ήταν ο Danilo Petrucci, ανεξάρτητος αναβάτης με Ducati, τέταρτος ο Andrea Locatelli της Yamaha που αποδεικνύεται το μεγάλο αστέρι της Iwata για μια ακόμη χρονιά, με την  πρώτη πεντάδα να κλείνει με τον Sam Lowes, κι αυτός όπως και ο Danilo ανεξάρτητος με μοτοσυκλέτα της Ducati. Ποινή για slow riding δέχτηκε εδώ ο Andrea Iannone, που πέτυχε τον 13ο χρόνο, αλλά πήρε τρεις θέσεις “δωράκι” για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή.

1ος αγώνας

Race 1

Ο Toprak και ο Nicolo αντάλλαζαν προσπεράσεις καθ’ όλο τον πρώο αγώνα, με τον αναβάτη της εργοστασιακής BMW να τερματίζει τελικά πρώτος, με τον αναβάτη της Ducati κολλημένο από πίσω του στη γραμμή τερματισμού, με διαφορά μόλις 0,067 δευτερολέπτων. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli της Yamaha, τέταρτος ήταν ο φοβερός και τρομερός Petrucci και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Xavi Vierge της Honda. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Bautista και Redding, με τους δυο αναβάτες Ducati, εργοστασιακό και ιδιώτη, να τερματίζουν έτσι άδοξα την προσπάθειά τους.

Αγώνας Superpole

Superpole

Ο Toprak πήρε τη νίκη και στον αγώνα Superpole, με 0,055 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bulega, για να ισοφαρίσει τον Carl Fogarty στην τρίτη θέση των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του WorldSBK -αν και στην εποχή του Βρετανού δεν υπήρχε Superpole αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Alvaro Bautista, σχεδόν 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Razgatlioglu, τέταρτος ήταν ο Petrucci (με την Ducati να κατακτά τις θέσεις 2,3 και 4) και πέμπτος ο Locatteli της Yamaha.

2ος αγώνας

Race 2

Ο “El Turco” ολοκλήρωσε τον απόλυτο θρίαμβο του στο Portimao παίρνοντας τη νίκη και στον 2ο αγώνα του πορτογαλικού γύρου, στην 60η νίκη του στο WorldSBK, ξεπερνώντας έτσι τον King Carl σε νίκες. Ο αγώνας εδώ απεδείχθη επεισοδιακός με αρκετές πτώσεις, ενώ το ατύχημα του Jason O’Halloran της Pata Maxus Yamaha στον 10ο γύρο έφερε κόκκινη σημαία, με τον αγώνα να συνεχίζεται κατόπιν για 11 ακόμα γύρους. Εκεί ο Toprak κέρδισε για μια ακόμη φορά τον Bulega, με τρίτο τον Alvaro Bautista, τέταρτο τον Andrea Locatteli και πέμπτο τον Michael van der Mark της BMW.

Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 111 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 82

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 60

4. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 59

5. Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) 56

Ετικέτες