Motul WSBK: Το “μυστικό όπλο” του Scott Redding

Ένας άνθρωπος που τον καταλαβαίνει
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

10/12/2019

Κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών των Superbikes, τόσο στην Aragon (εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τι έγινε την πρώτη και τη δεύτερη μέρα) όσο και στη Jerez (αντίστοιχα μπορείτε να διαβάσετε για τη πρώτη και τη δεύτερη μέρα εδώ), ο Scott Redding έκανε το ντεμπούτο του στο Motul WSBK, έχοντας φέρει μαζί και το “μυστικό όπλο” του απ’ τα BSB. Δεν είναι άλλο απ’ τον αρχιμηχανικό της ομάδας, Giovanni Crupi, με τον οποίο έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική επαγγελματική σχέση και στον πρώτο χρόνο της συνεργασίας τους κατέκτησαν μαζί τον τίτλο των BSB. Όπως ανέφερε ο Βρετανός αναβάτης, πίεσε πάρα πολύ τη Ducati για να φέρει και τον μηχανικό του στην ομάδα, ώστε να έχει περισσότερα εφόδια ως πρωτοεμφανιζόμενος.

Από την άλλη, για τον Ιταλό μηχανικό δεν θα είναι το ντεμπούτο του στα Superbikes, καθώς από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του το 2008. Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με πάρα πολλές ομάδες που χρησιμοποιούσαν τις μοτοσυκλέτες της εταιρείας, όπως τις Althea και Barni Racing, ενώ το 2014 πήγε και στην εργοστασιακή ομάδα, αποκτώντας έτσι μια εξειδίκευση στις Ducati.

Το 2016 ο Crupi πήγε στα BSB, μια κίνηση που στο μέλλον (στα τέλη του 2018) θα συνέβαλλε στη γνωριμία του με τον Scott Redding. Στις δοκιμές της Jerez, ο Redding ήταν ξεκάθαρος χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν το να έρθει ο αρχιμηχανικός του στην Aruba.IT. “Πάρα πολύ! Έιναι ένας απ’ τους ανθρώπους που με παρακίνησε περισσότερο από όλους.” Είπε ο Redding. Παράλληλα, έκανε λόγο και για τους μηχανικούς της Ducati, που ενώ είναι εξαιρετικοί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη σχέση που έχει δημιουργήσει με τον Crupi. Μάλιστα, ο Redding είπε πως είναι η πρώτη φορά που μπόρεσε να βρει το “μάστορά” του, έναν άνθρωπο που να τον καταλαβαίνει πλήρως. “Ξέρει πόσο σκληρά δουλεύω, πως μου αρέσει να περνάω καλά και ότι οργανώνω μερικά πάρτι. Αλλά πάνω από όλα, γνωρίζει πώς να με διαχειριστεί.

Επάνω σε αυτό το κομμάτι μάλιστα, έφερε και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ τα BSB. “Πέρσι, είχα νευριάσει πραγματικά με τον Andrew Irwin, στο Cadwell Park.” Τότε, ο αναβάτης της Honda, Irwin, είχε κάνει ένα λάθος στα φρένα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στη Ducati του Redding και να βγουν και οι δυο εκτός μάχης. Ο Redding ήταν πραγματικά έξαλλος και έβριζε, ενώ ο τρόπος που πλησίασε τον Irwin έδειχνε αρκετά απειλητικός… Ωστόσο, η διοργάνωση τιμώρησε τον αναβάτη της Honda για το λάθος του, ενώ ο Crupi ανέλαβε την “πυρόσβεση” της οργής του Redding και τον καθοδήγησε στο πώς να χειριστεί το θέμα και τι να πει στις δηλώσεις του. “Ο Giovanni με άρπαξε και μου είπε: Μην κάνεις εκείνο, μην κάνεις το άλλο, πρόσεχε κλπ. Ακόμη και στη συνέντευξη στεκόταν παραδίπλα και δεν ήθελε να με δει να μπλέκω. Το να έχεις κάποιον να σε νοιάζεται, σημαίνει πως υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη.”

Η στιγμή που ο Redding πλησιάζει τον Irwin, στολίζοντάς τον με διάφορα κοσμητικά επίθετα μετά την πτώση τους στο Cadwell Park.

 

Μια τέτοια σχέση ανάμεσα σε αρχιμηχανικό και αναβάτη είναι πραγματικά δυσεύρετη και φαίνεται στο αποτέλεσμα της δουλειά τους. “Γνωρίζει πολύ καλά και κατανοεί τι θέλω, μερικές φορές η αίσθηση του αναβάτη είναι πιο σημαντική απ’ τα δεδομένα της τηλεμετρίας και ο Crupi το γνωρίζει. Αυτό δεν το είναι κάτι που μπορείς να το έχεις με πολλούς αρχιμηχανικούς.” Συμπλήρωσε ο Redding.

Αυτό είναι και από τα πιο σημαντικά προτερήματα του Crupi, καθώς μέσα απ' την συνεργασία τους μπορούν να κάνουν τη V4R ακόμη πιο ανταγωνιστική. “Όταν μιλούσα με τους ανθρώπους της Ducati τους είπα πως αν θέλουν να προσπαθήσουν και να κερδίσουν το τίτλο στα Superbikes, ο Crupi θα πρέπει να έρθει μαζί μου. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά. Συμφώνησαν και πιστεύω πως είναι ο καλύτερος άνθρωπος που θα μπορούσα να έχω για αυτό το ρόλο.”

Όλοι οι αναβάτες στηρίζονται στις ομάδες τους και προπαντός στους αρχιμηχανικούς τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το πόσο συχνά τους αναφέρουν και τους εξυμνούν λέγοντας πως έπαιξαν κομβικό ρόλο στη νίκη τους. Ο Rea είναι ένα απ’ τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ιδίως πέρσι που δεν είχε σταματήσει να εκεθιάζει τα μέλη της ομάδας, καθώς τον βοήθησαν πραγματικά να πάρει τον πέμπτο του τίτλο. Είναι δεδομένο πως η Ducati θέλει να αναβιώσει τις ένδοξες εποχές του παρελθόντος κάνοντας τα πάντα για την κατάκτηση του τίτλου και γι' αυτό άκουσε τον Redding φέρνοντας τον Crupi στα Superbikes.

Ετικέτες

WorldSBK 2025, 2ος γύρος, Portimao - Hat-Trick ο Toprak, από κοντά ο Bulega

Ο Τούρκος ίσως πρέπει να πάρει πίσω τα όσα είχε πει εκνευρισμένος για “Κύπελο Ducati”
WorldSBK 2025, Portimao
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Μπορεί ο Toprak να “τα είχε πάρει στο κρανίο” στον πρώτο γύρο, όπου δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Bulega κάνοντας οργισμένες δηλώσεις για “Κύπελο Ducati”, δηλώνοντας πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν θα παραμείνω στο WorldSBK” όμως καλύτερα θα ήταν να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του, αφού στον δεύτερο γύρο σάρωσε τα πάντα, παίρνοντας pole position με ρεκόρ πίστας (δις) αλλά και 3 νίκες, αν και ο Bulega τον είχε από κοντά.

Η παντοδυναμία του Toprak στο Portimao συνοδεύτηκε από την… εκτόξευσή του στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αφού από 8ος, μετά την κακή του εμφάνιση στην Αυστραλία, είναι πλέον 2ος, με μικρή διαφορά από τον πρώτο Bulega.

Η δαιμονισμένη φόρμα του Razgatlioglu φάνηκε από νωρίς, αφού κατά τη διάρκεια της pole position έσπασε δυο φορές το ρεκόρ πίστας για να πάρει την πρωτιά, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό του, Nicolo Bulega της εργοστασιακής Ducati. Τρίτος ήταν ο Danilo Petrucci, ανεξάρτητος αναβάτης με Ducati, τέταρτος ο Andrea Locatelli της Yamaha που αποδεικνύεται το μεγάλο αστέρι της Iwata για μια ακόμη χρονιά, με την  πρώτη πεντάδα να κλείνει με τον Sam Lowes, κι αυτός όπως και ο Danilo ανεξάρτητος με μοτοσυκλέτα της Ducati. Ποινή για slow riding δέχτηκε εδώ ο Andrea Iannone, που πέτυχε τον 13ο χρόνο, αλλά πήρε τρεις θέσεις “δωράκι” για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή.

1ος αγώνας

Race 1

Ο Toprak και ο Nicolo αντάλλαζαν προσπεράσεις καθ’ όλο τον πρώο αγώνα, με τον αναβάτη της εργοστασιακής BMW να τερματίζει τελικά πρώτος, με τον αναβάτη της Ducati κολλημένο από πίσω του στη γραμμή τερματισμού, με διαφορά μόλις 0,067 δευτερολέπτων. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli της Yamaha, τέταρτος ήταν ο φοβερός και τρομερός Petrucci και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Xavi Vierge της Honda. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Bautista και Redding, με τους δυο αναβάτες Ducati, εργοστασιακό και ιδιώτη, να τερματίζουν έτσι άδοξα την προσπάθειά τους.

Αγώνας Superpole

Superpole

Ο Toprak πήρε τη νίκη και στον αγώνα Superpole, με 0,055 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bulega, για να ισοφαρίσει τον Carl Fogarty στην τρίτη θέση των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του WorldSBK -αν και στην εποχή του Βρετανού δεν υπήρχε Superpole αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Alvaro Bautista, σχεδόν 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Razgatlioglu, τέταρτος ήταν ο Petrucci (με την Ducati να κατακτά τις θέσεις 2,3 και 4) και πέμπτος ο Locatteli της Yamaha.

2ος αγώνας

Race 2

Ο “El Turco” ολοκλήρωσε τον απόλυτο θρίαμβο του στο Portimao παίρνοντας τη νίκη και στον 2ο αγώνα του πορτογαλικού γύρου, στην 60η νίκη του στο WorldSBK, ξεπερνώντας έτσι τον King Carl σε νίκες. Ο αγώνας εδώ απεδείχθη επεισοδιακός με αρκετές πτώσεις, ενώ το ατύχημα του Jason O’Halloran της Pata Maxus Yamaha στον 10ο γύρο έφερε κόκκινη σημαία, με τον αγώνα να συνεχίζεται κατόπιν για 11 ακόμα γύρους. Εκεί ο Toprak κέρδισε για μια ακόμη φορά τον Bulega, με τρίτο τον Alvaro Bautista, τέταρτο τον Andrea Locatteli και πέμπτο τον Michael van der Mark της BMW.

Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 111 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 82

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 60

4. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 59

5. Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) 56

Ετικέτες