Motul WSBK 2020: Ανακοινώθηκαν τα όρια περιστροφής των κινητήρων!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

6/2/2020

Από το 2018, η FIM εισήγαγε τον κανονισμό σχετικά με τα όρια περιστροφής των κινητήρων, με στόχο να υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός και μάχες, αντί να έχουμε αγώνες με έναν αναβάτη να εξαφανίζεται μπροστά λόγω της τεχνολογικής υπεροχής της μοτοσυκλέτας του και μαζί του να εξαφανίζεται και το ενδιαφέρον του αγώνα. Τα πράγματα το 2019 εξελίχθηκαν διαφορετικά με την έλευση του Bautista και της νέας V4R της Ducati, που κέρδισαν με τεράστια χρονομετρική διαφορά τους εννέα πρώτους αγώνες του πρωταθλήματος. Αυτό συνέβη επειδή η V4R ήταν ολοκαίνουργια και δεν είχε κάποιον περιορισμό στις στροφές που μπορούσε να ανεβάσει ο κινητήρας της, αλλά είχε οριστεί με βάση του μοντέλου παραγωγής στις 16.350. Μετά τον ένατο αγώνα, δηλαδή μετά τον τρίτο γύρο του πρωταθλήματος (αφού σε κάθε αγωνιστικό διήμερο γίνονται ουσιαστικά τρεις αγώνες), η FIM είχε αρκετά δεδομένα και με βάση τον κανονισμό αναπροσάρμοσε το όριο της V4R στις 16.100, κόβοντάς 250 στροφές. Βέβαια και πάλι δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει τον Ισπανό να συνεχίσει το σερί του καθώς κέρδισε άλλους δύο αγώνες, πριν γευτεί την πικρή γεύση της ήττας στο άγνωστο –γι' αυτόν- έδαφος της Imola. Ωστόσο, η FIM κατάφερε να προσφέρει αρκετό θέαμα συνολικά, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα σεζόν.

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ανακοινώνονται τα νέα όρια περιστροφής για όλες τις μοτοσυκλέτες που έχουν αποφασιστεί με βάση τις επιδόσεις των αναβατών τους απ’ τους τρεις τελευταίους αγώνες της προηγούμενης σεζόν. Στην περίπτωση της Honda όμως, επειδή η CBR1000RR-R (SC82) (σ.σ. το SC82 αντιπροσωπεύει το νέο μοντέλο, ενώ το SC77 το απερχόμενο) είναι ολοκαίνουργια, το όριο περιστροφής του κινητήρα ορίστηκε στις 15.600, όσο δηλαδή είναι και της μοτοσυκλέτας παραγωγής. Επίσης, στην ανακοίνωσή της η FIM τονίζει πως το όριο περιστροφής της ανανεωμένης R1 του 2020, ορίστηκε με βάση τις επιδόσεις των αναβατών απ’ τους τρεις τελευταίους αγώνες της περσινής σεζόν, παρότι αυτές έγιναν με την R1 του 2019. Στην περίπτωση που ο Bautista, καταφέρει να επαναλάβει τις περσινές του επιδόσεις πάνω στη σέλα της triple R, τότε μετά τον αγώνα της Jerez (27-29 Μαρτίου) η FIM θα επέμβει για άλλη μια φορά ώστε να αναπροσαρμόσει το όριο περιστροφής.

 
Μοτοσυκλέτα
Όριο περιστροφής κινητήρα
Aprilia
14700
BMW
 14950
BMW 2019
 14900
Ducati V2
 12400
Ducati V4
 16100
Honda (SC77)
 15050
Honda (SC82)
 15600
Kawasaki
 14600
MV Agusta
 14950
Suzuki
 14900
Yamaha
 14950

 

Ετικέτες

WorldSBK 2025, 2ος γύρος, Portimao - Hat-Trick ο Toprak, από κοντά ο Bulega

Ο Τούρκος ίσως πρέπει να πάρει πίσω τα όσα είχε πει εκνευρισμένος για “Κύπελο Ducati”
WorldSBK 2025, Portimao
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/3/2025

Μπορεί ο Toprak να “τα είχε πάρει στο κρανίο” στον πρώτο γύρο, όπου δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τον Bulega κάνοντας οργισμένες δηλώσεις για “Κύπελο Ducati”, δηλώνοντας πως “αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω αν θα παραμείνω στο WorldSBK” όμως καλύτερα θα ήταν να είχε κρατήσει την ψυχραιμία του, αφού στον δεύτερο γύρο σάρωσε τα πάντα, παίρνοντας pole position με ρεκόρ πίστας (δις) αλλά και 3 νίκες, αν και ο Bulega τον είχε από κοντά.

Η παντοδυναμία του Toprak στο Portimao συνοδεύτηκε από την… εκτόξευσή του στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος, αφού από 8ος, μετά την κακή του εμφάνιση στην Αυστραλία, είναι πλέον 2ος, με μικρή διαφορά από τον πρώτο Bulega.

Η δαιμονισμένη φόρμα του Razgatlioglu φάνηκε από νωρίς, αφού κατά τη διάρκεια της pole position έσπασε δυο φορές το ρεκόρ πίστας για να πάρει την πρωτιά, μπροστά από τον μεγάλο αντίπαλό του, Nicolo Bulega της εργοστασιακής Ducati. Τρίτος ήταν ο Danilo Petrucci, ανεξάρτητος αναβάτης με Ducati, τέταρτος ο Andrea Locatelli της Yamaha που αποδεικνύεται το μεγάλο αστέρι της Iwata για μια ακόμη χρονιά, με την  πρώτη πεντάδα να κλείνει με τον Sam Lowes, κι αυτός όπως και ο Danilo ανεξάρτητος με μοτοσυκλέτα της Ducati. Ποινή για slow riding δέχτηκε εδώ ο Andrea Iannone, που πέτυχε τον 13ο χρόνο, αλλά πήρε τρεις θέσεις “δωράκι” για αργή οδήγηση στην αγωνιστική γραμμή.

1ος αγώνας

Race 1

Ο Toprak και ο Nicolo αντάλλαζαν προσπεράσεις καθ’ όλο τον πρώο αγώνα, με τον αναβάτη της εργοστασιακής BMW να τερματίζει τελικά πρώτος, με τον αναβάτη της Ducati κολλημένο από πίσω του στη γραμμή τερματισμού, με διαφορά μόλις 0,067 δευτερολέπτων. Τρίτος τερμάτισε ο Locatelli της Yamaha, τέταρτος ήταν ο φοβερός και τρομερός Petrucci και η πρώτη πεντάδα έκλεισε με τον Xavi Vierge της Honda. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση Bautista και Redding, με τους δυο αναβάτες Ducati, εργοστασιακό και ιδιώτη, να τερματίζουν έτσι άδοξα την προσπάθειά τους.

Αγώνας Superpole

Superpole

Ο Toprak πήρε τη νίκη και στον αγώνα Superpole, με 0,055 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bulega, για να ισοφαρίσει τον Carl Fogarty στην τρίτη θέση των αναβατών με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του WorldSBK -αν και στην εποχή του Βρετανού δεν υπήρχε Superpole αγώνας. Τρίτος τερμάτισε ο Alvaro Bautista, σχεδόν 4,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Razgatlioglu, τέταρτος ήταν ο Petrucci (με την Ducati να κατακτά τις θέσεις 2,3 και 4) και πέμπτος ο Locatteli της Yamaha.

2ος αγώνας

Race 2

Ο “El Turco” ολοκλήρωσε τον απόλυτο θρίαμβο του στο Portimao παίρνοντας τη νίκη και στον 2ο αγώνα του πορτογαλικού γύρου, στην 60η νίκη του στο WorldSBK, ξεπερνώντας έτσι τον King Carl σε νίκες. Ο αγώνας εδώ απεδείχθη επεισοδιακός με αρκετές πτώσεις, ενώ το ατύχημα του Jason O’Halloran της Pata Maxus Yamaha στον 10ο γύρο έφερε κόκκινη σημαία, με τον αγώνα να συνεχίζεται κατόπιν για 11 ακόμα γύρους. Εκεί ο Toprak κέρδισε για μια ακόμη φορά τον Bulega, με τρίτο τον Alvaro Bautista, τέταρτο τον Andrea Locatteli και πέμπτο τον Michael van der Mark της BMW.

Η πρώτη πεντάδα της γενικής βαθμολογίας έχει ως εξής:

1. Nicolo Bulega (Aruba.it Racing - Ducati) 111 βαθμοί

2. Toprak Razgatlioglu (ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team) 82

3. Danilo Petrucci (Barni Spark Racing Team) 60

4. Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati) 59

5. Andrea Locatelli (Pata Maxus Yamaha) 56

Ετικέτες