Smart key
Κάποιος πίστευε ότι η διαδικασία να βάλεις το κλειδί στον κεντρικό διακόπτη και να το περιστρέψεις είναι μια επίπονη και απάνθρωπη διαδικασία. Οπότε ανακάλυψε το smart key ή αν θέλετε βρήκε ένα τρόπο να μην χρειάζεται να βάλεις το κλειδί στην κλειδαριά. Μέχρι εδώ όλα είναι θαυμάσια, όμως τα προβλήματα ξεκινούν όταν προσπαθείς να κάνεις την εφεύρεσή σου ασφαλή για… ηλίθιους!
Έτσι, από εκεί που με ένα συμβατικό κλειδί αρκούσε να το βάλεις στην κλειδαριά και να πατήσεις τη μίζα, τώρα με τα smart key πρέπει να πατάς δύο ή και τρία διαφορετικά κουμπιά πριν βάλεις τη μοτοσυκλέτα σου εμπρός, ενώ αν πρόκειται για scooter τότε θα πρέπει να αποστηθίσεις δέκα σελίδες οδηγιών! Κι αν το ξεκλείδωμα είναι μια περίπλοκη διαδικασία με τα smart key, το κλείδωμα είναι ακόμα πιο χρονοβόρο!
Στιγμιαία κατανάλωση
Η ένδειξη της στιγμιαίας κατανάλωσης είναι ίσως η πιο άχρηστη πληροφορία των οργάνων προς τον αναβάτη, καθώς κανείς δεν πρόκειται να ρυθμίσει το άνοιγμα του γκαζιού την δεδομένη στιγμή επειδή του το υποδεικνύει η συγκεκριμένη ένδειξη. Υπάρχει εκεί για καθαρά "ακδημαϊκή" γνώση, μόνο και μόνο για να γνωρίζεις τι καίει η μοτοσυκλέτα την στιγμή που ανοίγεις τέρμα το γκάζι, για παράδειγμα.
Το κακό δεν είναι ότι υπάρχει, αφού μπορείςσυνήθως εύκολα να βάλεις κάποια πιο χρήσιμη ένδειξη στη θέση της. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές φορές έχει αντικαταστήσει την ένδειξη της αυτονομίας που είναι η πλέον χρήσιμη.
Πάτημα συμπλέκτη για εκκίνηση κινητήρα
Πρώτη το έβαλε η Suzuki και μετά ακολούθησε η Triumph. Το σκεπτικό τους είναι να μην μπορείς να βάλεις εμπρός τον κινητήρα αν δεν έχεις και τα δύο χέρια στο τιμόνι και το ότι αποφρτίζονται κάπως οι δίσκοι του συμπλέκτη την στιγμή που γυρίζει ο κινητήρας για να πάρει μπροστά. Το θέμα της ασφάλειας για να μην βάλεις μπροστά έχοντας κουμπωμένη σχέση στο κιβώτιο δεν υφίσταται (αν και έτσι ξεκίνησε αρχικά) γιατί πλέον οι μοτοσυκλέτες έχουν αισθητήρες στο κιβώτιο που δεν επιτρέπουν να γυρίσει η μίζα με ταχύτητα.
Στην πράξη δεν προσφέρει τίποτα σε θέμα ασφάλειας, παρά μόνο προσθέτει περισσότερη πολυπλοκότητα στην διαδικασία εκκίνησης του κινητήρα και άλλο ένα περιττό εξάρτημα που έχει πιθανότητα να χαλάσει στο μέλλον.
Ηχοσύστημα
Άλλη μια εφεύρεση με στόχο τους Αμερικάνους είναι τα ηχοσυστήματα στις μοτοσυκλέτες. Κανένα από αυτά δεν δουλεύει σωστά με ταχύτητες άνω των 60km/h.
Όσο καλή ποιότητα ήχου και αν προσφέρουν, αυτό ακυρώνεται από τον θόρυβο του αέρα και την έλλειψη μόνωσης που δεν μπορεί να υπάρχει σε μοτοσυκλέτα, και το μόνο που κάνουν είναι να σπάνε τα νεύρα των γειτόνων. Επίσης όποιος νομίζει ότι η μουσική που ακούγεται από τη μοτοσυκλέτα του θα τον βοηθήσει να βρει γκόμενα, μάλλον δεν ξέρει από γυναίκες.
Καθρέπτες στις άκρες του τιμονιού
Ως ιδέα έρχεται από το μακρινό παρελθόν και εκεί έπρεπε να μείνει. Δυστυχώς όμως επανέρχεται συχνά τα τελευταία χρόνια ως “ψαγμένη” σχεδιαστική ιδέα.
Φυσικά είναι άκρως αντιεργονομικοί γιατί αναγκάζεσαι να γυρίσεις το βλέμμα σου για να κοιτάξεις, ενώ συνήθως βρίσκουν εύκολα στους καθρέφτες των αυτοκινήτων, ενώ προσθέτουν και περιττό βάρος στις άκρες του τιμονιού
Φλας στις χούφτες και τους καθρέπτες
Τα φλας στους καθρέπτες τα έφερε στη ζωή μας ο Tamburini με το Ducati Paso και η BMW με το Κ 100 RS το 1985. Ήταν η εποχή που όλος ο κόσμος έδειχνε ενδιαφέρον για την αεροδυναμική αντίσταση και στα αυτοκίνητα οι εταιρείες διαφήμιζαν στην τηλεόραση τον αεροδυναμικό συντελεστή CX των μοντέλων τους.
Πρακτικά η ενσωμάτωση των φλας στους καθρέπτες, όπως και η ενσωμάτωσή τους στις χούφτες, το μόνο που έχει κάνει στους ιδιοκτήτες τέτοιων μοτοσυκλετών είναι να βάζουν τα κλάματα όταν ακούν την τιμή των ανταλλακτικών σε περίπτωση που σπάσουν.