Ταξίδι-Arabian Tour: Δ' Ανταπόκριση

Στη χλιδή του… πετρελαίου!
3/5/2022

Μετά την Μεδίνα, σειρά είχε κατόπιν η Μέκκα, η ιερότερη πόλη του Ισλάμ. Εκεί βρίσκεται το ιερότερο τέμενος των Μουσουλμάνων, το Μεγάλο Τζαμί (Masjid al Haram), που στο εσωτερικό του δεσπόζει η Κάαμπα, ένα από τα πιο ιερά σημεία του Ισλάμ. Λόγω όμως της απίστευτης κοσμοσυρροής του Ραμαζανιού, στάθηκε αδύνατο να μπω στο Μεγάλο Τζαμί. Για τις τρεις επόμενες μέρες δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη ημερομηνία εισόδου –τα ραντεβού εισόδου κλείνονταν μόνο μέσω διαδικτύου. Μεγάλη ατυχία!

Λίγο πριν την ανατολή, ξεκίνησε η αυθημερόν πορεία μου για την πρωτεύουσα Ριάντ (845 χλμ.), στην γεωγραφική καρδιά της χώρας. Στο Ριάντ έφτασα αργά το απόγευμα, κατάκοπος από τα χιλιόμετρα της διαδρομής και εξαντλημένος από την πείνα–νηστεία του Ραμαζανιού. Και μόλις ο ήλιος επιτέλους έδυσε, ξεχύθηκα –όπως όλοι οι μουσουλμάνοι άλλωστε– να ικανοποιήσω την τρελή μου πείνα!

Το Ριάντ των 7.200.000 κατοίκων, που ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας το 1932, δεν μου έκλεψε την καρδιά, όπως συνέβη με την Τζέντα. Στη διήμερη γνωριμία μου με την πλουσιότερη πόλη της χώρας, “στάθηκα” στο National Museum Park Murabba, στο τζαμί Imam Turki bin Abdullah, στο φρούριο-μουσείο Al Masmak και στον επιβλητικό ουρανοξύστη Kingdom Tower (302 μ.). Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι αυτή η πόλη με εξιτάρισε.

Μετά την πρωτεύουσα Ριάντ, η κόκκινη γραμμή του χάρτη συνέχιζε ανατολικά και κατέληγε στις ακτές του Περσικού κόλπου (480 χλμ. μακριά). Εκεί με περίμενε η γέφυρα “King Fahd Causeway” (μήκους 25 χλμ.), η οποία συνδέει την Σαουδική Αραβία με το Μπαχρέιν. Ναι, το λιλιπούτειο νησί–βασίλειο του Μπαχρέιν καρτερούσε τον Έλληνα αναβάτη του “Arabian Tour”.

Αφού ολοκλήρωσα σχετικά γρήγορα τις συνοριακές διαδικασίες (έβγαλα βίζα εισόδου για Μπαχρέιν και αγόρασα ασφαλιστική κάλυψη για την μοτοσυκλέτα), βρέθηκα να οδηγώ πάνω στην κολοσσιαία γέφυρα και ενθουσιασμένος έβαλα ρόδα στο λιλιπούτειο βασίλειο του Περσικού κόλπου.

Για την Ιστορία, στους πανάρχαιους μύθους των Σουμερίων το νησί του Μπαχρέιν αναφερόταν ως ο καταπράσινος Κήπος της Εδέμ, ενώ ο Έλληνας ναύαρχος Νέαρχος –υπό τις διαταγές του Μεγάλου Αλεξάνδρου– είχε αποβιβαστεί στο νησί πριν από περίπου 2.300 χρόνια. Οι δε αρχαίοι πρόγονοί μας, ονόμαζαν το νησί Τύλος!

Η καρδιά του νησιού κτυπούσε δυνατά στην πρωτεύουσα Manama. Οι δεκάδες ουρανοξύστες που "βελόνιζαν" τον ουρανό, τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους και τα λαμπερά εμπορικά κέντρα (Malls) “πρόδιδαν” την ευημερία και τον πλούτο που έχουν προσφέρει στο Μπαχρέιν τα άφθονα κοιτάσματα πετρελαίου που κρύβει ο βυθός του Περσικού κόλπου. Χλιδή και πολυτέλεια, όλα σε υπερθετικό βαθμό!

Στην τουριστική ατζέντα μου είχα σημειώσει –και επισκέφθηκα φυσικά– το Τέμενος Al Fateh Grand Mosque (ένα από τα μεγαλύτερα τζαμιά του μουσουλμανικού κόσμου), το πορτογαλικό φρούριο Qal’at al Bahrain, την πύλη Gate of Bahrain και το παραδοσιακό παζάρι της πόλης (σουκς).

Και μετά το Μπαχρέιν, ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός της BMW F850 GS; Μα φυσικά, με βλέπω για… Κουβέιτ!

QJMOTOR TRANS ASIA 2024, Μέρος Κ’ - Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα

Welcome to Hellas
Trans Asia
Από τον

Κωνσταντίνο Μητσάκη

27/9/2024

Η SRT800X και ο Κωνσταντίνος Μητσάκης συνεχίζουν ακάθεκτοι, οδεύοντας προς το τέλος του QJMOTOR TRANS ASIA 2024, περνώντας από την εμπόλεμη Ουκρανία και ταξιδεύοντας μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Με το "Welcome to Hellas" ολοκληρώνεται η συναρπαστική ταξιδιωτική περιπέτεια στους δρόμους της πολυπολιτισμικής Ασίας.

“Μετά την ριψοκίνδυνη και άκρως αγχωτική διάσχιση της εμπόλεμης Ουκρανίας, οι τροχοί της QJMOTOR SRT 800X άρχισαν να ρολάρουν στα γνώριμα μονοπάτια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Διεκπεραιωτικά πλέον τα χιλιόμετρα στις δύο βαλκανικές χώρες, οι οποίες, μέσω της διαδρομής Siret – Bucuresti – Ruse – Sofia – Kulata ανέλαβαν να με φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα, πιο κοντά στο οριστικό φινάλε του δίτροχου διηπειρωτικού άθλου QJMOTOR TRANS ASIA 2024.

Οι πρωτεύουσες Βουκουρέστι και Σόφια μού προσέφεραν στέγη, ξεκούραση και χαλαρή ξενάγηση σε κάποια επιλεγμένα αξιοθέατά τους, ενώ με σύμμαχο έναν ηλιόλουστο καιρό, τα δίτροχα βήματά μου μοιραία με οδήγησαν κατόπιν και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

"Welcome to Hellas" λοιπόν, μετά από μια συναρπαστική ταξιδιωτική περιπέτεια στους δρόμους της πολυπολιτισμικής Ασίας. Μέσα σ’ έναν χρονικό ορίζοντα τριών μηνών, στην ταξιδιωτική δίνη του QJMOTOR TRANS ASIA 2024, πλημμύρισα από ποικίλα και αντικρουόμενα συναισθήματα, αντιμετώπισα δύσκολες οδικές καταστάσεις, πολεμικές προκλήσεις και ακραίες καιρικές συνθήκες, βίωσα ζεστές ανθρώπινες συμπεριφορές, αποτύπωσα μοναδικές φυσικές ομορφιές και συνομίλησα -για πολλοστή φορά- με τον εαυτό μου.

Από την Kabul στο Magadan κι από το Πακιστάν στην Ουκρανία και στο Ιράν, το QJMOTOR TRANS ASIA 2024 αποδείχθηκε ένας μακρύς και απρόβλεπτος δρόμος στρωμένος με σπάνιες εμπειρίες ζωής, που με ώθησε να “ανοίξω” τον εαυτό μου με εμπιστοσύνη στο άγνωστο και να επιδιώξω την απρόσκοπτη αιώρησή μου προς την ελευθερία."

Το διηπειρωτικό ταξίδι QJMOTOR TRANS ASIA 2024 με την SRT 800X ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώνοντας την αντοχή και την αξιοπιστία της μεγαλύτερης Adventure μοτοσυκλέτας της εταιρίας. Διανύοντας πάνω από 24.000 χιλιόμετρα κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, η SRT 800X ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στις απαιτήσεις του ταξιδιού, προσφέροντας άνεση, λειτουργικότητα και σιγουριά στον αναβάτη.
Εξοπλισμένη με εργονομική θέση οδήγησης, ισχυρά φρένα και προοδευτικές αναρτήσεις για δύσκολες διαδρομές, αποδείχθηκε ιδανική τόσο για μεγάλες αποστάσεις όσο και για δύσκολους χωματόδρομους. Με εξαιρετική κατανάλωση καυσίμου και αξιόπιστη λειτουργία σε κάθε είδους έδαφος, η QJMOTOR SRT 800X απέδειξε ότι είναι φτιαγμένη για ταξίδια χωρίς περιορισμούς.