Πλάνο service των MotoGP!

Κάθε πότε θέλει αλλαγή… ο κινητήρας
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

7/1/2019

Την χρονιά που μας πέρασε, έγιναν 18 αγώνες –αν και ήταν προγραμματισμένοι 19, αλλά οι πλημμύρες στο Silverstone δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί το βρετανικό grand prix- με τις μοτοσυκλέτες να πρέπει να είναι άριστα προετοιμασμένες. Όπως έχει υπολογισθεί, κάθε μία μοτοσυκλέτα διανύει περίπου 500 χιλιόμετρα μέσα σε ένα αγωνιστικό τριήμερο (Παρασκευή – Κυριακή) συνυπολογίζοντας τις ελεύθερες και χρονομετρημένες δοκιμές και φυσικά τον ίδιο τον αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην χρονιά, αναβάτες και μοτοσυκλέτες διανύουν περίπου 9.000 με 10.000 χιλιόμετρα, δίχως να υπολογίζονται οι δοκιμές που κάνουν οι ομάδες στην αρχή και ενδιάμεσα της σεζόν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσα πράγματα και πότε πρέπει να ελέγχονται και να αντικαθίστανται για να είναι οι μοτοσυκλέτες των MotoGP στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να παλέψουν οι αναβάτες τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Η επίσημη ιστοσελίδα των MotoGP έδωσε στην δημοσιότητα μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά και δεδομένα από την συντήρηση των αγωνιστικών πρωτοτύπων, για να πάρουμε μια ιδέα του πόσο οριακά σχεδιασμένες είναι οι μοτοσυκλέτες της κορυφαίας κατηγορίας των αγώνων.

Λάδια: Χρειάζονται αλλαγή κάθε 350km, πράγμα που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια ενός αγωνιστικού τριημέρου γίνεται τουλάχιστον μία αλλαγή στα λάδια του κινητήρα.
Αλυσίδα τελικής μετάδοσης: Αλλάζεται κάθε 500km. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι αναβάτες τρέχουν σε κάθε αγώνα με καινούργια αλυσίδα.
Γρανάζια τελικής μετάδοσης: Σε αντίθεση με τις αλυσίδες, τα γρανάζια αλλάζονται κάθε 1.000 χιλιόμετρα, δηλαδή κάθε δεύτερο αγώνα. Εδώ δεν ισχύει ο κανόνας που ακολουθούμε εμείς οι… κοινοί θνητοί στις μοτοσυκλέτες παραγωγής (το ότι δηλαδή σε κάθε αλλαγή αλυσίδας αλλάζουμε και γρανάζια), καθώς η φθορά των δοντιών μετά από έναν αγώνα δεν είναι τόση που να δικαιολογεί την αντικατάστασή τους.
Δίσκοι συμπλέκτη και γρανάζια: Αλλάζονται κι αυτοί κάθε 1.000 χιλιόμετρα, ή αν κρίνει η ομάδα ότι χρειάζεται μπορεί να αλλαχθούν και μετά από μια δοκιμαστική εκκίνηση.


Δίσκοι φρένων carbon και τακάκια: Η υπόθεση φρένα εντάσσεται κι αυτή μέσα στις αντικαταστάσεις των 1.000 χιλιομέτρων (κάθε δεύτερο αγώνα δηλαδή), με την προϋπόθεση, όπως και στα υπόλοιπα εξαρτήματα, ότι είναι μέσα στα πλαίσια των ανοχών που έχει καθορίσει το εργοστάσιο μετά τον έλεγχο που γίνεται πριν από κάθε αγώνα.
Τροχοί: Οι τροχοί των MotoGP αλλάζονται κάθε 1.200km, διότι τα εξωτικά υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένοι (π.χ. μαγνήσιο) είναι πιθανόν να παρουσιάσουν κόπωση σχετικά σύντομα.
Κινητήρες: Με δεδομένο ότι ο διαθέσιμος αριθμός κινητήρων που έχει ο κάθε αναβάτης για την σεζόν είναι συγκεκριμένος (εφτά οι εργοστασιακοί, εννιά οι αναβάτες με τα λεγόμενα "προνόμια"), χρειάζεται μια πολύ καλή διαχείριση από τις ομάδες και με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αποσυρθεί κάποιος κινητήρας εξαιτίας ζημιάς από πτώση. Χοντρικά λοιπόν οι κινητήρες αποσύρονται όταν συμπληρώσουν 2.000 χιλιόμετρα (ή τρέξουν τέσσερις αγώνες).


Κλιπόν και σέλα/ουρά: Λόγω της καταπόνησης που δέχονται από το βάρος του αναβάτη και των δυνάμεων που ασκεί πάνω τους, τα κλιπόν και το μονοκόματο τμήμα της σέλας με την ουρά από carbon (καθώς δεν υπάρχει υποπλαίσιο), αντικαθίσταται κάθε 4.000 χιλιόμετρα ή πιο πρακτικά στο μέσον της σεζόν…


Πλαίσιο – ψαλίδι: Εκτός από τον κινητήρα, πρόκειται για δύο από τα πιο νευραλγικά τμήματα της μοτοσυκλέτας. Η αλλαγή τους γίνεται κάθε 4.500 χιλιόμετρα (μετά από οκτώ ή εννέα αγώνες δηλαδή).
 

Ετικέτες

MotoGP: Η εξήγηση για το μεσαίο δάχτυλο του Marc Marquez στην Gresini – Τι είχε προηγηθεί [VIDEO]

Όταν ο Marc ενημερώθηκε ότι o Alex ήταν μπροστά, αντέδρασε
MotoGP: Η εξήγηση για το μεσαίο δάχτυλο του Marc Marquez στην Gresini
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

21/11/2024

Ένας διάλογος με διάθεση πειράγματος που είχαν τα αδέρφια Marquez, μέσα στο τελευταίο Σαββατοκύριακο της αγωνιστικής σεζόν MotoGP 2024, συνεχίστηκε και την Τρίτη στη Βαρκελώνη που ήταν η πρώτη ημέρα δοκιμών.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη του ημέρα ως αναβάτης πλέον της εργοστασιακής ομάδας της Ducati, ο Marc Marquez πέρασε μπροστά από το box της Gresini, σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο και ενώ οι κάμερες ήταν μπροστά και κατέγραφαν.

Μαζί κατέγραψαν και την αντίδραση της Gresini που ήταν να χαμογελάσουν χαρούμενοι, κάνοντας σήμα πως τον αγαπούν ακόμη.

Υπάρχει μία μικρή ιστορία πίσω από αυτό το στιγμιότυπο που αρχικά παρεξηγήθηκε από μερίδα θεατών καθώς δεν ήξερε κανείς, τον λόγο που ο Marc Marquez προχώρησε στην χειρονομία.

Την Κυριακή μετά τον τελευταίο αγώνα και ενώ ήταν έτοιμος να βγάλει για τελευταία φορά τα χρώματα της Gresini, οι τεχνικοί και ο Team Manager Michele Masini, όπως και ο αδερφός του ο Alex Marquez του είπαν πως θα συνεχίσει να τα βλέπει καθώς από εδώ και πέρα θα τερματίζουν μπροστά του σε κάθε αγώνα.

Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι και φυσικό επακόλουθο από τα διαρκή πειράγματα στο box της Gresini και όπως και όλα τα υπόλοιπα γρήγορα έμεινε πίσω.
Όμως ο Alex Marquez ήταν τελικά ταχύτερος στο τελευταίο τεστ για φέτος και το πρώτο της επόμενης σεζόν, καθιστώντας εκείνο το αστείο ξανά επίκαιρο.

Για αυτό και οι παρευρισκόμενοι που ήταν ο πατέρας των αδερφών Marquez, οι τεχνικοί της Gresini και ο Team Manager γέλασαν καθώς περνούσε ο Marc, με εκείνον να κάνει στάση μπροστά στο box για να τους απαντήσει κατάλληλα.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη MotoGP™ (@motogp)

 

Ο Alex, επιβεβαιώνει ότι το box της Gresini, προκάλεσε τον Marc και του είπανε είμαστε μπροστά σου.

«Ακόμη και ο πατέρας μου ήταν εκεί, διαλέγοντας τον ταχύτερο γιο», συμπλήρωσε ο Marc Marquez, τονίζοντας ότι δεν ήταν παρά ένα αστείο μεταξύ τους.

Ο Marc Marquez τερμάτισε τέταρτος στη δοκιμή πηγαίνοντας απευθείας από το Ducati GP23 στο GP25, χωρίς να κάνει ενδιάμεση στάση στις δοκιμές.

Περισσότερα για το τεστ της Βαρκελώνης, εδώ.