Pecco Bagnaia - Ισοφάρισε τον Casey Stoner όσον αφορά στις νίκες με Ducati

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσει εκεί ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2024

Με πέντε μέχρι στιγμής νίκες τη φετινή σεζόν σε οχτώ αγώνες του MotoGP, ο Pecco Bagnaia ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του Casey Stoner με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati!

Με τέσσερις αναβάτες πάνω στις μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας να καταλαμβάνουν τους τέσσερεις πρώτες θέσεις της γενικήγς βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα των αναβατών MotoGP αυτή τη στιγμή, η ανωτερότητα της Desmosedici είναι φέτος κάτι παραπάνω από εμφανής.

Τελευταία απόδειξη η κυριαρχική εμφάνιση του Bagnaia (Ducati Lenovo Team) στον ολλανδικό αγώνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να οδηγεί εξαιρετικά, να είναι ταχύτερος σε όλα τα δοκιμαστικά, να πετυχαίνει ρεκόρ γύρου, να παίρνει την pole position και να κερδίζει και τους δυο αγώνες του ολλανδικού γύρου χωρίς να απειληθεί από κανένα, πλησιάζοντας έτσι στους 10 βαθμούς τον Martin (Prima Pramac Racing) που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα του 24. 

Η νίκη του Bagnaia στην Ολλανδία τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με τον θρύλο Casey Stoner, τον αναβάτη που έδωσε στην Ducati το 2007 το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο MotoGP και το... τελευταίο μέχρι το 2022, όταν ο Pecco στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στην κορυφαία κατηγορία.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Stoner και Bagnaia έφτασαν σε αυτό τον αριθμό νικών σε ηλικία 25 ετών, ωστόσο ο Ιταλός έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να τελειώσει η σεζόν καθώς ο αγώνας στο Assen ήταν μόλις ο όγδοος από τους 20 συνολικά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Ένα ακόμη ρεκόρ του Stoner με την Ducati που απειλείται άμεσα από τον Bagnaia είναι ο αριθμός βάθρων που έχει ο μεγάλος Αυστραλός αναβάτης με το ιταλικό εργοστάσιο. Έχοντας φτάσει ήδη στα 41 ο Bagnaia βρίσκεται μόλις ένα βάθρο πίσω από τον Stoner και αυτό, όπως και ο αριθμός των νικών, θα μπορούσαν να αλλάξουν στον επόμενο κιόλας αγώνα την ερχόμενη Κυριακή στο Sachsenring, πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Πρωταθλήματος.

Με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, υπό απειλή θα μπορούσε να βρίσκεται και το ρεκόρ των 10 νικών σε μία σεζόν με Ducati που έχει πετύχει επίσης ο Stoner, τη χρονιά που κατέκτησε το Πρωτάθλημα.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Παρόλο που οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και τα κατορθώματα του Bagnaia δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους... άθλους του Αυστραλού στη σέλα της Ducati. Ο Stoner είχε στα χέρια του μια μοτοσυκλέτα κατώτερη του ανταγωνισμού όσο καιρό έμεινε με τους Ιταλούς. Αυτό είναι που κάνει τις δικές του 23 νίκες με την Ducati πιο εντυπωσιακές αφού ο μόνος τρόπος για να ισοσκελίσει τη διαφορά και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του τότε ήταν να αξιοποιήσει στο μέγιστο το μοναδικό ταλέντο του. Και ειδικά το 2007 το έκανε με θρυλική συνέπεια.

Ετικέτες

MotoGP 2024, Sachsenring P1 - Ρεκόρ πίστας από τον Maverick Vinales, τρομακτικό highside από Marc Marquez

Πολλές οι πτώσεις στα πρώτα χρονομετρημένα της Γερμανίας, 2ος ταχύτερος ο Jorge Martin, 5ος ο Pecco Bagnaia
Maverick Vinales
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/7/2024

Άκρως επεισοδιακά ήταν τα πρώτα χρονομετρημένα του Sachsenring, όπου την παράσταση έκλεψαν οι πολλές πτώσεις, και ειδικά το ακραίο highside του Marc Marquez, με τον Ισπανό να πέφτει με 190 χλμ/ώρα, και να μην καταφέρνει να περάσει απευθείας στα Q2. Από την άλλη ο "ή του ύψους ή του βάθους" Vinales κατάφερε να αφήσει το σημάδι του στα P1, αφού κατέρριψε το ρεκόρ πίστας, και χάρισε στην Aprilia την πρωτιά την Παρασκευή.

Ταχύτερος πρώτος χρόνος απο΄τον Jack Miller στο 1:21.837, με τον Quartararo να διαδέχεται τον Αυστραλό άμεσα στην κορυφή, πριν έχουμε την πρώτη πτώση των P1, από τον Marco Bezzecchi, μια πτώση με πολλά στην 11, με τον Ιταλό να παίρνει αρκετές τούμπες στα χαλίκια. Ευτυχώς κατόπιν σηκώνεται και επιστρέφει στα pits μόνος του.

Εντωμεταξύ ο Pecco Bagnaia που χασμουριόταν στα FP1 με τη σειρά του γράφει τον ταχύτερο χρόνο στα P1, για να τον διαδεχτούν αρκετοί "δεύτεροι" αναβάτες όπως ο Digia, ο Miller, ο... Zarco, και στη συνέχεια ο Acosta με 1:20.953.

Marc Marquez

Ούτε δέκα λεπτά δεν έχουν περάσει από την αρχή των P1 και ο Marc Marquez έχει μια τρομακτική πτώση, ένα χάσιμο διαρκείας του πίσω τροχού, με τον τελευταίο να πιάνει και να πετάει τον Ισπανό στον αέρα σε ένα άσχημο highside με 190 χλμ/ώρα... δεύτερη πτώση για τον αναβάτη της Gresini, μετά την πρώτη στα FP1, ευτυχώς όμως χωρίς ο 8 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής να τραυματιστεί -τουλάχιστον έτσι δείχνει η πρώτη ανάγνωση, μένει να δούμε πόσο  γρήγορα θα ξαναμπεί στα P1, καθώς δεν έχει γράψει ακόμα χρόνο.

Pecco Bagnaia

Ασχολούμενοι με την πτώση του Marc, έχουμε χάσει την πρόοδο του Pecco, με τον Ιταλό να έχει σκαρφαλώσει στην 1η θέση των χρόνων, με 1:20.649, με δεύτερο τον Pedro Acosta και τρίτο τον Enea Bastianini.

Έξοδο έχει ο Jack Miller, που βρίσκεται 9ος εκείνη τη στιγμή, χωρίς να πέσει όμως.

Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη των P1, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Bagnaia, Bastianini, Acosta, Vinales, Oliveira. 

Digia

Η δεύτερη πτώση των P1 αφορά στον Fabio di Giannantonio, με τον Ιταλό να πέφτει άσχημα και να δείχνει να πονάει, κρατώντας το δεξί του χέρι, με τρόπο που "φωνάζει" κάταγμα... κλείδα, ώμος, θα δούμε σε λίγο. Σημειώστε πως η Ducati του έχει καταλήξει να σκαρφαλώνει πάνω στον αεροφράχτη, και εδώ βγαίνει η κόκκινη σημαία, μέχρι να διορθωθεί η ζημιά στον φράχτη ασφαλείας. Οι αναβάτες επιστρέφουν στα pits, κάτι που θα δώσει και χρόνο στον Marc Marquez να συνέλθει, πριν μπει ξανά στην πίστα.

Μόλις αντικαταστάθηκε το τμήμα του αεροφράχτη που είχε πάθει ζημιά, τα P1 ξεκινούν ξανά, με τον Vinales να έχει μια έξοδο χωρίς να πέσει, όμως αμέσως μετά πέφτει ο Nakagami της Honda στην 1, ευτυχώς χωρίς ο Ιάπωνας να χτυπήσει.

Marc Marquez

Ο Marc Marquez καταφέρνει να σημειώσει τον πρώτο του χρόνο στα P1, μόλις στην 22η θέση, όμως συνεχίζει να κατεβάζει, ακολουθώντας τον Bastianini ως σημείο αναφοράς, για να γράψει στον δεύτερο γύρο του... τον ταχύτερο χρόνο των P1, με 1:20.384! Των άκρων ο Ισπανός, που δεν δείχνει να επηρεάστηκε καθόλου από την τρομακτική του πτώση.

Με μισή ώρα να απομένει, έχουμε καλά νέα από το ιατρικό κέντρο της πίστας, καθώς οι γιατροί αναφέρουν πως ο Digia δεν έχει κανένα κάταγμα, και μπορεί να συνεχίσει τα δοκιμαστικά! Πραγματικά ευχάριστη έκπληξη για τον αναβάτη της VR46.

Joan Mir

Τον κατάλογο των πτώσεων πλουτίζει ο Joan Mir, ο οποίος σέρνεται στα χαλίκια, και όταν σηκώνεται καταφέρεται με χειρονομίες ενάντια της RC213V, δείχνοντας πραγματικά θυμωμένος, απορώντας για μια ακόμη φορά για ποιον λόγο τον έριξε η μοτοσυκλέτα του.

Pedro Acosta

Κι οι πτώσεις συνεχίζουν να έρχονται στα P1, με τον Pedro Acosta να πέφτει με λίγα στην 1, με τρόπο-carbon με την πτώση του Marc στα FP1.

Όπως φαίνεται ο ομόσταυλός του Acosta, Augusto Fernandez "ζήλεψε", και λίγους γύρους αργότερα πέφτει κι εκείνος, ανώδυνα για καλή του τύχη. Δύο στα δύο για την GASGAS σε αυτά τα δοκιμαστικά για την ώρα.

Είκοσι πέντε λεπτά πριν το τέλος και ο Digia μπαίνει στην πίστα, μην έχοντας τελικά κάποιον τραυματισμό, έτοιμος να διεκδικήσει μια θέση στα Q2.

Πέντε λεπτά αργότερα, και βλέπουμε τον Marc Marquez να έχει βγάλει τη φόρμα του και να κατευθύνεται στο ιατρικό κέντρο για έλεγχο... μάλλον δεν είναι όλα καλά με το σώμα του, παρά τον πρώτο χρόνο που σημείωσε ο Ισπανός, χρόνο που ίσως είναι αρκετός για να τον περάσει απευθείας στα Q1 -μένει να το δούμε αυτό.

Alex Marquez

Τον αδελφό του, διαδέχεται στην κορυφή ο Alex Marquez, γράφοντας 1:20.193, ενώ έναν γύρο αργότερα στο πάρτι κορυφής έρχεται να προστεθεί ο Maverick Vinales που σταματά το χρονόμετρο στο 1:20.035, με δεύτερο τον Miguel Oliveira, τρίτο τον Alex Marquez, τέταρτο τον Franco Morbidelli και πέμπτο τον Marc.

Οι χρόνοι πέφτουν, και με 13 λεπτά να απομένουν, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως ο Marc Marquez θα περάσει απευθείας στα Q2...

Jorge Martin

Δέκα λεπτα πριν το τέλος, ο Jorge Martin που δεν είχε φανεί στα P1 σημειώνει τον 4ο ταχύτερο χρόνο, ενώ ξεκινά να κατεβάζει και ο Pecco, που βρίσκεται μόλις... 14ος! Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022-2023 δείχνει να "το έχει", με τη συνήθη τακτική του να πιέζει στο τέλος των P1, ανεβαίνοντας στην 2η θέση, με 1:20.061.

Στα 9 λεπτά ο Alex Marquez ανεβαίνει εκείνος πρώτος, με 1:20.029, ενώ την ίδια στιγμή μαθαίνουμε πως οι γιατροί έδωσαν το πράσινο φως στον Marc Marquez για να συνεχίσει στο γερμανικό GP.

Maverick Vinales

Το δικό του σημάδι αφήνει όμως στα P1 και ο Vinales, για να γίνει ο πρώτος αναβάτης στο φετινό GP της Γερμανίας που πέφτει στο 1:19, με χρόνο 1:19.622, που αποτελεί νέο ρεκόρ γύρου στο Sachsenring -το παλιό ήταν 1:19.765 και το είχε ο Pecco από το 2022.

Πέντε λεπτάκια απέμειναν, όμως οι πτώσεις συνεχίζονται. Αυτή τη φορά πέφτει στην 11 και ο Bastianini, lowside ευτυχώς αυτός, και όχι high όπως ο Marc.

Remy Gardner

Πτώση έχει και ο Remy Gardner με πολλά, χωρίς όμως επιπλοκές για την υγεία του, καθώς σηκώνεται άμεσα για να επιστρέψει απογοητευμένος στα pits.

Με 2 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Marc Marquez τίθεται εκτός δεκάδας, και θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για μια θέση στην πρώτη δεκάδα της σχάρας εκκίνησης.

Zarco

Η καρό σημαία πέφτει, μαζί με τον Johann Zarco, στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά που ήταν γεμάτα πτώσεις, αν και ευτυχώς χωρίς κανέναν τραυματισμό.

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Maverick Vinales, Aprilia
2. Jorge Martin, Ducati
3. Miguel Oiliveira, Aprilia
4. Alex Marquez, Ducati
5. Pecco Bagnaia, Ducati
6. Enea Bastianini, Ducati
7. Franco Morbidelli, Ducati
8. Pedro Acosta, GASGAS
9. Fabio di Giannantonio, Ducati
10. Brad Binder, KTM

Δέκατος τρίτος είναι ο Marc Marquez, μόλις 14ος είναι ο Fabio Quartararo της Yamaha, και πρώτος αναβάτης της Honda ο Zarco στην 16η θέση.

Ετικέτες