MotoGP Τσεχίας: Τράβηξε χαρτί στο 20!

"Στους αγώνες το ρίσκο είναι εκείνο που αποδίδει"
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

6/8/2017

Όλα τα σενάρια βγήκαν αληθινά στο MotoGP του Brno, με τον καιρό να καθορίζει την εξέλιξη του αγώνα και την στρατηγική να καθορίζει τον νικητή. Σε επανάληψη εκείνου το βρόχινου Sachsenring πέρσι και σχεδόν σε κάθε τελευταίο αγώνα που χρειάστηκε γρήγορη αλλαγή μοτοσυκλέτας, ο Marquez έδειξε ότι έχει την καλύτερη στρατηγική, ή μάλλον ότι ξέρει να παίρνει το ρίσκο και μάλιστα του βγαίνει! Και σχεδόν πάντα ο Rossi κάνει άλλον έναν μαγικό αγώνα σκαρφαλώνοντας θέσεις για να διορθώσει την δική του επιλογή…

«Προπονησούλα» οδηγώντας μόνος του μπροστά μέχρι την νίκη ο Marquez, σερφάροντας για το πρωτάθλημα σε ήρεμα νερά, όμως μέχρι εκείνο το σημείο που μόνο η πτώση θα τον σταματούσε, τα πάνα έδειχναν ότι είχε κάνει το λάθος. Όπως δηλαδή τότε στο Sachsenring που έβαλε τα Slick πριν στεγνώσει η πίστα και όλοι λέγαμε ότι μόλις πέταξε κάθε ευκαιρία από το παράθυρο, μόνο και μόνο για να διαψεύσει τους πάντες, ακόμα και τα αρνητικά μυαλά της ομάδας του και να κερδίσει.

Η μητέρα των επαναλήψεων γέννησε σήμερα το αδερφάκι του Sachsenring, με τον Marquez να κοιτά τους πάντες πονηρά και να τραβάει χαρτί στο 20… ποιος να το περίμενε ότι θα μάντευε τόσο καλά πως η βροχή δεν θα έπεφτε ξανά; Ποιος πέρα από την ομάδα του που έμαθε να εμπιστεύεται το ρίσκο του, θα μπορούσε να πάρει την ευθύνη για αυτό που έκανε σήμερα ο Marquez; Που για να λέμε την αλήθεια του βγήκε από καθαρή τύχη;

Βάζοντας τα μαλακά βρόχινα ελαστικά και ετοιμάζοντας την δεύτερη μοτοσυκλέτα του με Slick, όταν όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι αναβάτες είχαν τις δεύτερες μοτοσυκλέτες έτοιμες για βροχή, ο Marquez είχε εκπονήσει ένα σχέδιο που αν και πέτυχε στο μισό του, ήταν τόσο καλό που απέδωσε. Υπολόγιζε να χτίσει μία μικρή διαφορά από τους υπόλοιπους και να αλλάξει γρήγορα και πρώτος ελαστικά για στεγνή πίστα, ανακάπτοντας και κερδίζοντας την διαφορά. Το θέμα ήταν να μην επέστρεφε η βροχή, που οπτικά τίποτα δεν μαρτυρούσε μία τέτοια εκδοχή, το αντίθετο έλεγε όποιος έβλεπε τον ουρανό. Όμως εκεί στην Honda έχουν πέσει τόσες φορές μέσα στην πρόβλεψη τους, που θα αρχίσουν τα σενάρια. Μπορεί να έχουν κατεβάσει κανένα βουδιστή γκουρού από τα βουνά της Ιαπωνίας και διαβάζει τα σύννεφα ή τα διατάζει κιόλας, μπορεί οι τεχνολογικά προηγμένοι Ιάπωνες να έχουν φτιάξει τον καλύτερο μίνι-μετεωρολογικό σταθμό που προβλέπει αν θα πέσει νερό γύρω από την πίστα, μπορεί απλά να είναι κωλόφαρδος ο Marquez, το γεγονός παραμένει ότι του βγαίνει το ρίσκο με τις αποφάσεις που παίρνει για τον καιρό!

Αρχίζοντας η πίστα να στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περίμενε ο καθένας, ακόμα και η Honda, ο Marquez βρέθηκε σε μειονεκτική θέση και ενώ ξεκίνησε πρώτος, είδε τον Lorenzo να ανεβαίνει γρήγορα και να μπαίνει μπροστά του. Κόβοντάς του την ευκαιρία να χτίσει μία μικρή διαφορά για να μπει στα πιτ πρώτος, ο Marquez αντιλαμβανόταν ότι με την πίστα να στεγνώνει γρήγορα έχανε κάθε ευκαιρία που ήθελε να δημιουργήσει. Όπως είπε ο ίδιος, η απόφαση για τα Slick στην δεύτερη είχε παρθεί από την αρχή, αλλά τα μαλακά πίσω το αποφάσισε την τελευταία στιγμή. Χάνοντας συνεχώς θέσεις βγήκε αμέσως για αλλαγή και πήρε έτσι άλλο ένα ρίσκο. Με την πίστα να έχει διαδρόμους με διαφορετικό χρώμα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν κατάλληλη για Slick ελαστικά, ο Marquez παρατρίχα να πέσει όπως στις ελεύθερες δοκιμές ή να αρχίσει να γλιστρά σώζοντας με δυσκολία, όπως στα χρονομετρημένα. Την ώρα που ο Rossi, που στο μεταξύ είχε περάσει την κορυφή της κούρσας οδηγώντας τον αγώνα, αποφάσιζε –καθυστερημένα- να μπει για αλλαγή ελαστικών, ο Marquez θα περνούσε τον Zarco που εντελώς αναπάντεχα δεν μπήκε πίσω από τον Rossi. Ο Ισπανός θα έχτιζε έτσι διαφορά στα 22 δευτερόλεπτα, που αργότερα έπεσε στα 12 μπροστά από τον Pedrosa ο οποίος τόνισε πως έπρεπε να αλλάξει μοτοσυκλέτα έναν γύρο νωρίτερα και ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει ο καιρός, αν και εκείνη την στιγμή γελούσε και έδειχνε την μοτοσυκλέτα του Marquez… Μέχρι το σημείο όμως που ο Marquez οδηγούσε μοναχικά τον αγώνα, είχαν γίνει τόσα πολλά στα pit και τόσα λάθη από μεγάλες και μικρές ομάδες, που χωρά πολύ κουβέντα.

εξαιρετική οδήγηση από τον Rossi για να ανακάμψει, μετά την αλλαγή!

Πρώτο ζήτημα η Ducati που δεν είχε έτοιμες τις μοτοσυκλέτες με Slick ελαστικά και ρυθμίσεις. Ούτε του Lorenzo, ούτε του Dovizioso. Το αποτέλεσμα ήταν να μπει ο Dovizioso καθυστερημένα, ταυτόχρονα με τον Rossi ενώ ο Lorenzo που μπήκε νωρίτερα καθυστέρησε να αλλάξει τόσο πολύ, που ποτέ δεν ανέκαμψε την διαφορά. Ήταν μία από τις ελάχιστες στιγμές στην σύγχρονη καριέρα του, που βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα σε συνθήκες κακής πρόσφυσης και όταν ήρθε η ευκαιρία να οδηγήσει στο στεγνό η ομάδα του την πέταξε από το παράθυρο.

Εκείνη την ώρα θα γινόταν κάτι ακόμα πιο χαζό, για τα δεδομένα επαγγελματισμού που κυριαρχεί στο MotoGP, πράγμα που απλά δείχνει ότι και οι καλύτεροι κάνουν λάθη. Ο Aleix Espargaro θα έφευγε χωρίς να τον κρατήσει η ομάδα του την στιγμή που ο Iannone πήγαινε να μπει στα pit και φρενάροντας απότομα για να τον αποφύγει, μπλόκαρε τον εμπρός τροχό και έπεσε μέσα στα pit, μπροστά στους μηχανικούς του!

Ενώ ο Marquez μπήκε στον δεύτερο γύρο, αλλάζοντας σε Slick μαζί με άλλους αλλά κερδίζοντας μόνος του το προβάδισμα, ο Rossi με τον Dovizioso μπήκαν στον τέταρτο όταν ο τρίτος ήταν ήδη μία ασφαλής επιλογή. Για αυτό και η ομάδα του Rossi του είχε ετοιμάσει ήδη πίνακα που τον καλούσε στα pit, σε περίπτωση που συνέχιζε. Βγαίνοντας από τα pit ο Rossi ήταν στην 13η θέση με τον Vinales λίγο πιο μπροστά του αλλά ακόμα εκτός δεκάδας, καθώς είχε αλλάξει μοτοσυκλέτα νωρίτερα. Οι δύο Yamaha θα έβαζαν το κεφάλι κάτω με στόχο το βάθρο. Η πρώτη θέση, που εκείνη την στιγμή είχε 20 δευτερόλεπτα διαφορά, έμοιαζε ήδη εκτός από κάθε πιθανότητα που ήταν στο χέρι τους. Με τον Rossi να κάνει εξαιρετικό αγώνα χωρίς ρίσκο, μένοντας πίσω από κάποιον αναβάτη που για αρκετή ώρα, να δεν ερχόταν η ασφαλής προσπέραση, και τον Vinales να είναι λίγο πιο επιθετικός, οι Yamaha σταδιακά ανέβαιναν. Ο Pol Espargaro καθυστέρησε τον Rossi λίγο περισσότερο από αυτό που θα περίμενε και ο ίδιος, ο Petrucci και ο «πονεμένος» Cruthlow καθυστέρησαν εξίσου και τους δύο, όμως τελικά οι δύο Yamaha έκαναν έναν εξαιρετικό αγώνα από την στιγμή που άλλαξαν ελαστικά και μετά, μπαίνοντας πίσω από τις δύο Honda. Είχε προηγηθεί και η άνοδος του Pedrosa στην δεύτερη θέση, του αναβάτη που με αυτό το βάθρο ισοφάρισε την πορεία του με τα ονόματα των Rossi και Agostini, σε μία πίστα που είχε νικήσει το ’14 τον Marquez που κυνηγούσε τότε το πρωτάθλημα. Ο Pedrosa είναι ο πολύτιμος αναβάτης που θα φέρει σίγουρους βαθμούς σε μια ομάδα και στο Brno ήταν πολύ γρήγορος από τις δοκιμές.

Ξεχνώντας την πρώτη θέση, ο αγώνας είχε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώντας την μάχη για την δεύτερη και μετά για την τρίτη θέση και όλες από εκεί και πίσω, καθώς ο Rossi είχε βάλει στόχο να μην χάσει ούτε έναν πόντο ακόμα, από εκείνους που είχε ήδη απωλέσει με την αλλαγή μοτοσυκλετών.

Ο καιρός έπαιξε τεράστιο ρόλο όλη την ημέρα και ανέδειξε την στρατηγική που θα καθόριζε τον νικητή. Όπως μου είχε πει και ο Kevin Schwantz, που έχει χαρίσει το όνομά του σε στροφή αυτής της πίστας, όταν τότε στο Sachsenring βλέπαμε μαζί υπό την φιλοξενία της MOTUL την στρατηγική του Marquez να αποδίδει, «το ρίσκο κερδίζει πρωτάθλημα σε αυτό το επίπεδο αγώνων, όχι το ανάποδο»!

Διδακτική λοιπόν ημέρα με μπόλικο θέαμα, κι αν κανείς αναρωτιέται αν ποτέ θα εκλείψει το θέαμα από τα MotoGP, οι προηγούμενες κατηγορίες έχουν την απάντηση. Στην Moto3 ο Mir, πρώτος στο πρωτάθλημα ήταν τέταρτος στην τετράδα που κυνηγούσε την πρώτη θέση, ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους για ένα μεγάλο διάστημα όταν διαλύθηκε η βροχή που όλη την ημέρα ερχόταν με κύματα. Ο Fenati δεύτερος σε βαθμούς πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή πως θα τα καταφέρει, έχοντας αφήσει πίσω τους τον Bo Bendsneyder της KTM που ενθουσιασμένος οδηγούσε για αρκετούς γύρους πριν μείνει πίσω, όταν ο Mir έκανε την επίθεση και πέρασε εμπρός κερδίζοντας έναν αγώνα που στην καλύτερη περίπτωση έλεγες πως ίσως ανέβει στο βάθρο.

Στην Moto2 που διακόπηκε και ξεκίνησε μόλις για 6 γύρους στην βροχή, ο Luthi έκανε μία επίθεση από το πουθενά και κυριάρχησε στον αγώνα, δηλαδή στους έξι αυτούς γύρους, με τεράστια διαφορά, παίρνοντας επίσης ένα μεγάλο ρίσκο με τα ελαστικά. Άκρως διδακτική ημέρα λοιπόν, για τις ίδιες τις ομάδες πρώτα, για τους αναβάτες έπειτα και μετά για τους θεατές! 

 

 

η πτώση του Alvaro BAUTISTA πίσω από τον Lorenzo

Alvaro BAUTISTA

 

Ετικέτες

MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!

Δεν είχε απάντηση σήμερα ο Bagnaia!
MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2024

Από την πρωί της Παρασκευής και σίγουρα από το σημερινό πρωινό του Σαββάτου, ο κόσμος στο Misano περίμενε να ζήσει έναν Ιταλικό θρίαμβο και τουλάχιστον ένα πανηγύρι αποφοίτων της VR46 σχολής αλλά ο Martin αποφάσισε να καταστρέψει την φιέστα. Απίστευτη εκκίνηση για σεμινάριο που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη κακή εκκίνηση του Bagnaia, πασπαλίστηκε από εξαιρετική επιλογή πλασαρίσματος στην δεύτερη στροφή από τον Martin, έχοντας κρατήσει τα φρένα βαθιά στην πρώτη και ανοίγοντας δεν άφησε κανένα περιθώριο για την είσοδο της επόμενης. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κανένα περιθώριο. Ο Martin δεν αμφισβητήθηκε όσο ήταν μπροστά οδηγώντας προς τη 14η νίκη του στο Sprint και όπως είπε χαρακτηριστικά έκανε κάθε γύρο λες και ήταν για pole position! Ο Bagnaia δεν ήταν ευχαριστημένος με την εκκίνηση και την πορεία της ημέρας που στο τέλος μεγάλωσε την βαθμολογική απόσταση, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είχε απάντηση στον Martin. Απεναντίας αν υπήρχαν περισσότεροι γύροι μπορεί να πάλευε να κρατήσει και την δεύτερη θέση, έχοντας πίσω τον Franco Morbidelli, ο οποίος απόλαυσε το πρώτο του βάθρο στο σπριντ.

Από την πρώτη στιγμή ο Morbidelli ήταν κοντά στο βαθμολογικό δίδυμο του πρωταθλήματος ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους. Φανταστική εκκίνηση έκαναν ο Brad Binder και ο Enea Bastianini μπαίνοντας στην πρώτη πεντάδα, μπροστά από τον Pedro Acosta, ενώ ο Jack Miller ανέβηκε στην 7η θέση και αντίθετα από όλους ο Marco Bezzecchi βρέθηκε πέρασε από την πρώτη σειρά στην 8η θέση με την χειρότερη εκκίνηση της ημέρας. Ο Marc Marquez βρέθηκε για άλλη μία φορά φέτος να παλεύει να ανέβει από το πίσω μέρος της τρίτης σειράς και παρόλο που δεν ξεκίνησε λάθος, δεν κατάφερε να κερδίσει αμέσως θέση και παρέμεινε 9ος, με τον Fabio Quartararo να συμπληρώνει την πρώτη 10άδα.

Όσο οι Martin, Bagnaia και Morbidelli άνοιγαν εμπρός, ο Binder κρατούσε πάνω από ένα δευτερόλεπτο πίσω τους υπόλοιπους με Bastianini και Acosta να προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν φτάνοντας τελικά στο 1,7 δευτερόλεπτα μέχρι τη στιγμή που ο Ιταλός έκανε την κίνησή του στον τέταρτο γύρο. Ο Acosta ακολούθησε το παράδειγμά του έναν γύρο αργότερα, αλλά βρισκόταν ήδη ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bastianini και δεν είχε τον ρυθμό να κλείσει την ψαλίδα που μόλις είχε ανοίξει. Ο Binder παρέδωσε την θέση σε Miller και Marquez στους επόμενους δύο γύρους, με τον Marquez να έχει παλέψει λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελε με τον Bezzecchi πριν τον περάσει. Δεν ήταν μία καλή ημέρα για τον Bezzecchi όμως καθώς η 9η θα ήταν και η τελευταία θέση που βρέθηκε στην κατρακύλα του προς τα πίσω, πριν σημειώσει πτώση βγαίνοντας εκτός αγώνα.

Σχεδόν από την μέση του Sprint Martin και Bagnaia άφησαν τον Morbidelli ενάμισι δευτερόλεπτο πίσω και ο Bastianini τον μάζευε σταθερά χωρίς ο Acosta να μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό το κυνήγι, κάνοντας μοναχικό αγώνα με μεγάλες διαφορές εκατέρωθεν. Στο μεταξύ ο Marquez είχε περάσει πιο εύκολα τον Miller εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα της πόρτας από την KTM στην Κ8 και έφτασε γρήγορα τον ελαφρώς πιο αργό Binder. Στο τέλος του 9ου γύρου ο Marquez πέρασε τελικά τον Binder με πολλά χιλιόμετρα, έχοντας πλέον μία διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον προπορευόμενο Acosta, μία απόσταση που μείωσε στο μισό μέσα σε έναν γύρο.

Στους τελευταίους δύο γύρους ο Bagnaia απλά αφέθηκε από κάθε προσπάθεια παραδεχόμενος πλέον την πραγματικότητα με τον Martin να ξεμακραίνει όμως έτσι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τους Morbidelli και Bastianini. Δεν υπήρχε ο χρόνος για άλλες αλλαγές στο βάθρο όμως, για αυτό άλλωστε και ο Bagnaia αποφάσισε να μειώσει το ρίσκο μίας πτώσης, διαφορετικά δεν θα άφηνε τους δύο πίσω να πλησιάσουν τόσο. Ο Marquez δεν είχε περιθώριο για κάτι καλύτερο κρατώντας την 5η θέση με έναν Acosta μπροστά του που θα ήταν εύκολος στόχος αν δεν είχε φτάσει εκεί νωρίτερα ενώ ο Binder τερμάτισε τελικά μπροστά από τον Miller. Ο Quartararo πήρε έναν βαθμό κρατώντας τον Alex Marquez που μόνο στο τέλος ξύπνησε για να επιτεθεί.

Αύριο ο Bagnaia πρέπει να βρει μία απάντηση για την εκκίνηση του Martin, που νωρίτερα σήμερα είχαμε προβλέψει πως θα είναι πολύ δυναμική, αν και κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο καλή, ούτε και ο ίδιος!

Θέση

Ν#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος/Διαφ.

1

89

Jorge Martin

Ducati

19:56.502

2

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1.495

3

21

Franco Morbidelli

Ducati

1.832

4

23

Enea Bastianini

Ducati

2.041

5

93

Marc Marquez

Ducati

6.469

6

31

Pedro Acosta

KTM

6.796

7

33

Brad Binder

KTM

9.979

8

43

Jack Miller

KTM

10.726

9

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.015

10

73

Alex Marquez

Ducati

11.352

11

12

Maverick Viñales

Aprilia

11.658

12

41

Aleix Espargaro

Aprilia

12.083

13

5

Johann Zarco

Honda

21.119

14

44

Pol Espargaro

KTM

21.542

15

88

Miguel Oliveira

Aprilia

21.995

16

37

Augusto Fernandez

KTM

23.442

17

25

Raul Fernandez

Aprilia

24.280

18

10

Luca Marini

Honda

24.747

19

42

Alex Rins

Yamaha

24.873

20

30

Takaaki Nakagami

Honda

25.154

Πτώσεις

 

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

09:42.338

 

72

Marco Bezzecchi

Ducati

06:15.405

 

6

Stefan Bradl

Honda

03:20.418

 

Ετικέτες