MotoGP: Στην 10η θέση ο Marc Marquez με ποινή – Εξηγεί και γιατί άφησε τον Di Giannantonio

Τιμωρείται με 16 δευτερόλεπτα για χαμηλή πίεση ελαστικών
MotoGP: Στην 10η θέση ο Marc Marquez με ποινή – Εξηγεί και γιατί άφησε τον Di Giannantonio
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2024

Μία ποινή που επιβλήθηκε μετά το τέλος του αγώνα στον Marc Marquez εξηγεί και την κίνησή του να αφήσει τον Di Giannantonio να περάσει εμπρός.

Μπορεί να τερμάτισε στην 4η θέση έχοντας ξανά περάσει τον Di Giannontonio στην μοναδική μάχη που είχε ο αγώνας στο Assen, περισσότερα εδώ, όμως ο Marc Marquez δεν ξέφυγε από την τιμωρία που τον κατεβάζει στην 10η θέση και μαζί η συγκομιδή των 13 βαθμών, πέφτει στους έξι την ώρα που ο Bagnaia και ο Martin ανοίγουν την βαθμολογική ψαλίδα στην κούρσα για το πρωτάθλημα.

Αυτή η ποινή ενδεχομένως εξηγεί και την κίνηση του Marc Marquez που ξεκάθαρα άφησε τον Di Giannantonio να περάσει μπροστά καθώς ήξερε πώς είχε χαμηλότερες πιέσεις και ακολουθώντας από κοντά έναν άλλο αναβάτη που παίρνει όλο τον αέρα ψύχοντας το δικό του ελαστικό, ο Marquez υπολόγιζε πως θα μπορούσε να περάσει το όριο των κανονισμών.

Οι νέοι κανόνες θέλουν να υπάρχει πάνω από 1.8 bar για το 60% της απόστασης που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν περίπου 118 χιλιόμετρα σε 26 γύρους.

Μία ασφαλής υπόθεση είναι πως ο Marquez υπολόγιζε να βρίσκεται συνέχεια στο κατόπι των εμπρός αναβατών, ακόμη και των νεότερων Ducati, αν και αυτό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο καθώς η πίστα ευνοεί την νέα έκδοση και ήδη είχαν δείξει από την Q2 πώς οι νέες Ducati θα ήταν πολύ καλύτερες από την δική του, καθώς σάρωσαν το περσινό ρεκόρ που είχε θέσει αυτή η μοτοσυκλέτα. Αν δεν είχε πέσει στην Q2 και αν δεν είχε κάνει ένα λάθος που η δική του πλευρά χαρακτήρισε rookie, ολοκληρώνοντας τον αγώνα Sprint τότε θα είχε δει πως ήταν άπιαστοι ή μπορεί να θεώρησε πως ο Vinales θα είναι πιο ανταγωνιστικός. Υπό τον κίνδυνο να βρεθεί με υψηλότερες πιέσεις μετά από πολύ κυνήγι φαίνεται πήρε την απόφαση για χαμηλότερες πιέσεις και αυτό αποδεικνύεται από την ποινή και η κίνηση με τον Di Giannantonio δείχνει πως ήταν κάτι που γνώριζε και ήθελε να αποφύγει με έξυπνο τρόπο.

Ταυτόχρονα όμως και οι συνθήκες στην πίστα δεν ήταν οι αναμενόμενες με χαμηλότερη θερμοκρασία ασφάλτου και χωρίς εκείνον τον ήλιο που το Σάββατο έκανε την διαφορά. Ήταν δύσκολα μαθηματικά και ένα ρίσκο που όπως φάνηκε δεν απέδωσε στο μέγιστο βαθμό.

 

Ετικέτες

Pecco Bagnaia - Ισοφάρισε τον Casey Stoner όσον αφορά στις νίκες με Ducati

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσει εκεί ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2024

Με πέντε μέχρι στιγμής νίκες τη φετινή σεζόν σε οχτώ αγώνες του MotoGP, ο Pecco Bagnaia ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του Casey Stoner με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati!

Με τέσσερις αναβάτες πάνω στις μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας να καταλαμβάνουν τους τέσσερεις πρώτες θέσεις της γενικήγς βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα των αναβατών MotoGP αυτή τη στιγμή, η ανωτερότητα της Desmosedici είναι φέτος κάτι παραπάνω από εμφανής.

Τελευταία απόδειξη η κυριαρχική εμφάνιση του Bagnaia (Ducati Lenovo Team) στον ολλανδικό αγώνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να οδηγεί εξαιρετικά, να είναι ταχύτερος σε όλα τα δοκιμαστικά, να πετυχαίνει ρεκόρ γύρου, να παίρνει την pole position και να κερδίζει και τους δυο αγώνες του ολλανδικού γύρου χωρίς να απειληθεί από κανένα, πλησιάζοντας έτσι στους 10 βαθμούς τον Martin (Prima Pramac Racing) που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα του 24. 

Η νίκη του Bagnaia στην Ολλανδία τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με τον θρύλο Casey Stoner, τον αναβάτη που έδωσε στην Ducati το 2007 το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο MotoGP και το... τελευταίο μέχρι το 2022, όταν ο Pecco στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στην κορυφαία κατηγορία.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Stoner και Bagnaia έφτασαν σε αυτό τον αριθμό νικών σε ηλικία 25 ετών, ωστόσο ο Ιταλός έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να τελειώσει η σεζόν καθώς ο αγώνας στο Assen ήταν μόλις ο όγδοος από τους 20 συνολικά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Ένα ακόμη ρεκόρ του Stoner με την Ducati που απειλείται άμεσα από τον Bagnaia είναι ο αριθμός βάθρων που έχει ο μεγάλος Αυστραλός αναβάτης με το ιταλικό εργοστάσιο. Έχοντας φτάσει ήδη στα 41 ο Bagnaia βρίσκεται μόλις ένα βάθρο πίσω από τον Stoner και αυτό, όπως και ο αριθμός των νικών, θα μπορούσαν να αλλάξουν στον επόμενο κιόλας αγώνα την ερχόμενη Κυριακή στο Sachsenring, πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Πρωταθλήματος.

Με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, υπό απειλή θα μπορούσε να βρίσκεται και το ρεκόρ των 10 νικών σε μία σεζόν με Ducati που έχει πετύχει επίσης ο Stoner, τη χρονιά που κατέκτησε το Πρωτάθλημα.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Παρόλο που οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και τα κατορθώματα του Bagnaia δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους... άθλους του Αυστραλού στη σέλα της Ducati. Ο Stoner είχε στα χέρια του μια μοτοσυκλέτα κατώτερη του ανταγωνισμού όσο καιρό έμεινε με τους Ιταλούς. Αυτό είναι που κάνει τις δικές του 23 νίκες με την Ducati πιο εντυπωσιακές αφού ο μόνος τρόπος για να ισοσκελίσει τη διαφορά και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του τότε ήταν να αξιοποιήσει στο μέγιστο το μοναδικό ταλέντο του. Και ειδικά το 2007 το έκανε με θρυλική συνέπεια.

Ετικέτες