MotoGP Qatar Race: Ο Bagnaia κερδίζει με άνεση αφήνοντας τους Binder-Martin να παλέψουν για το βάθρο

Θετικό το ντεμπούτο του Marc Marquez με σε αγώνα πλήρους διάρκειας, τερματίζοντας 4ος
motomag MotoGP Qatar Race: Ο Bagnaia κερδίζει με άνεση αφήνοντας τους Binder-Martin να παλέψουν για το βάθρο
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/3/2024

O Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), ελέγχοντας τον ρυθμό κατάφερε να φύγει από το Qatar νικητής αφήνοντας πίσω του τους Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) και Jorge Martin (Prima Pramac Racing), οι οποίοι έδωσαν τη δική τους μάχη για τις δύο εναπομείνασες θέσεις του βάθρου.

MotoGP Qatar Race

Και ενώ περιμέναμε να σβήσουν τα κόκκινα φώτα στο Qatar και να έχουμε εκκίνηση, η μοτοσυκλέτα του Raul Fernandez (Trackhouse Racing) είχε άλλη άποψη. Η Aprilia RS-GP παρουσίασε μηχανικό πρόβλημα και ως εκ τούτου η εκκίνηση έπρεπε να αναβληθεί για μερικά λεπτά με τον Fernandez να αναγκάζεται να ξεκινήσει από το τέλος του grid.

MotoGP Qatar Race

Οι αναβάτες αφού έκαναν ακόμη έναν γύρο σχηματισμού παρατάχθηκαν για δεύτερη φορά στη σειρά εκκίνησης. Με το που έσβησαν τα κόκκινα φώτα την καλύτερη εκκίνηση έκανε o Jorge Martin (Prima Pramac Racing), με τον Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) και Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) να ακολουθούν κατά πόδας.

MotoGP Qatar Race

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Bagnaia δεν είχε σκοπό να περιμένει και με μία αποφασιστική κίνηση πέρασε στην πρώτη θέση αφήνοντας στη δεύτερη τον Martin και στην τρίτη τον Binder. Καλή εκκίνηση είχαν κάνει οι Marc Marquez (Gresini Racing Team) και Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) οι οποίοι είχαν βρεθεί στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Μπαίνοντας στον δεύτερο γύρο ο Binder κατάφερε στη στροφή 1 να περάσει τον Martin, με τον αναβάτη της Pramac να έχει στο νου του και τον Marquez καθώς αυτός είχε καταφέρει να βρεθεί ακριβώς πίσω του. Η μονομαχία Binder - Martin - Marquez, είχε επιτρέψει στον πρωτοπόρο Bagnaia να αυξήσει λίγο τη διαφορά από τους υπόλοιπους ωστόσο ακόμη δεν είχε κριθεί τίποτα.

MotoGP Qatar Race

Ο Bagnaia μπορεί να ήταν στην πρώτη θέση ωστόσο αυτός που ήταν ταχύτερος όλων ήταν ο Pedro Acosta (Red Bull Tech3 GASGAS), ο οποίος είχε καταφέρει να βρεθεί πίσω από τον Alex Marquez (Gresini Racing Team) στην έκτη θέση. Κάπου εκεί θα είχαμε και την πρώτη πτώση στον αγώνα με τον Jack Miller να πέφτει στη στροφή 1 και τα πράγματα να στενεύουν επικίνδυνα από εδώ και στο εξής για το μέλλον του αναβάτη της Red Bull KTM Factory Racing.

Pos	Rider	Nat	Team	Time/Diff 1	Francesco Bagnaia	ITA	Ducati Lenovo (GP24)	39m 34.869s 2	Brad Binder	RSA	Red Bull KTM (RC16)	+1.329s 3	Jorge Martin	SPA	Pramac Ducati (GP24)	+1.933s 4	Marc Marquez	SPA	Gresini Ducati (GP23)	+3.429s 5	Enea Bastianini	ITA	Ducati Lenovo (GP24)	+5.153s 6	Alex Marquez	SPA	Gresini Ducati (GP23)	+6.791s 7	Fabio Di Giannantonio	ITA	VR46 Ducati (GP23)	+9.161s 8	Aleix Espargaro	SPA	Aprilia Racing (RS-GP24)	+11.242s 9	Pedro Acosta	SPA	Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)*	+11.595s 10	Maverick Viñales	SPA	Aprilia Racing (RS-GP24)	+13.197s 11	Fabio Quartararo	FRA	Monster Yamaha (YZR-M1)	+17.701s 12	Johann Zarco	FRA	LCR Honda (RC213V)	+18.075s 13	Joan Mir	SPA	Repsol Honda (RC213V)	+18.437s 14	Marco Bezzecchi	ITA	VR46 Ducati (GP23)	+19.194s 15	Miguel Oliveira	POR	Trackhouse Aprilia (RS-GP24)	+20.717s 16	Alex Rins	SPA	Monster Yamaha (YZR-M1)	+24.093s 17	Augusto Fernandez	SPA	Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)	+24.106s 18	Franco Morbidelli	ITA	Pramac Ducati (GP24)	+24.641s 19	Takaaki Nakagami	JPN	LCR Honda (RC213V)	+25.556s 20	Luca Marini	ITA	Repsol Honda (RC213V)	+42.422s 21	Jack Miller	AUS	Red Bull KTM (RC16)	+42.761s  	Raul Fernandez	SPA	Trackhouse Aprilia (RS-GP23)	DNF

Η πτώση του Miller μονοπώλησε για λίγο το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη ενώ με το που επέστρεψε στους πρώτους ο Martin είχε καταφέρει να βρεθεί μπροστά από τον Binder ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση. Ο αναβάτης της Pramac προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά του από τον πρωτοπόρο του αγώνα Bagnaia ωστόσο έναν γύρο αργότερα θα έχανε τη θέση του και πάλι από τον Binder, με τον αναβάτη της KTM να ανεβαίνει εκ νέου στη δεύτερη θέση.

MotoGP Qatar Race

Ο Marc Marquez από την άλλη κρατούσε επαφή με τους τρεις πρώτους και περίμενε να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος ενώ με τη σειρά του ο Acosta είχε καταφέρει να περάσει τον Alex Marquez στον δρόμο για την πέμπτη θέση. Με 13 γύρους να απομένουν ο Bagnaia είχε καταφέρει να ανοίξει τη διαφορά του στο 1 δευτερόλεπτο από τον Binder ο οποίος με τη σειρά του προσπαθούσε να κρατήσει πίσω του τους Martin, Marquez και Acosta.

Με δέκα γύρους να απομένουν ο rookie της μεγάλης κατηγορίας Pedro Acosta έκανε την επίθεση του στη στροφή 1 καταφέρνοντας να περάσει τον Marc Marquez για την τέταρτη θέση. Ο οκτώ φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής προσπάθησε να μείνει πίσω από τον αναβάτη της GASGAS ωστόσο στις επόμενες στροφές είδε τη διαφορά του από τον Acosta να αυξάνεται πολύ γρήγορα.

MotoGP Qatar Race

Πίσω στους πρωτοπόρους ο Bagnaia κρατούσε τη διαφορά από τον Binder στο 1 δευτερόλεπτο με τον τρίτο Martin να απέχει με τη σειρά του περίπου 1 δευτερόλεπτο από τον Binder. Στην τέταρτη θέση είχε καταφέρει να βρεθεί ο Marc Marquez καθώς ο Acosta υπέφερε από την φθορά των ελαστικών -χρειάζεται χρόνο ακόμη ο νεαρός της GASGAS για να κατανοήσει το πως συμπεριφέρονται τα ελαστικά στον αγώνα.

Μπαίνοντας στους τελευταίους πέντε γύρους του αγώνα ο Bagnaia συνέχιζε να κρατά στο 1 δευτερόλεπτο τη διαφορά του από τον Binder. Ο Marc Marquez πιέζοντας με την GP23 είχε καταφέρει να μειώσει τη διαφορά από τον τρίτο Martin στο μισό δευτερόλεπτο, με τον νέο αναβάτη της Gresini να ψάχνει το πρώτο βάθρο της χρονιάς. Ο Acosta ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη φθορά των ελαστικών είχε υποχωρήσει στην έβδομη θέση, με τους Alex Marquez και Enea Bastianini να ανεβαίνουν με τη σειρά τους στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα.

MotoGP Qatar Race

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Bagnaia έδειχνε να κρατά με άνεση τη διαφορά από τον Binder στο 1 δευτερόλεπτο και όπως όλα έδειχναν ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2023 θα περνούσε με άνεση την γραμμή του τερματισμού. Όπερ και εγένετο ο Pecco Bagnaia δύο γύρους αργότερα καθάρισε την μπουγάδα στο Qatar κερδίζοντας τον πρώτο αγώνα της χρονιάς για την Ducati Lenovo Team.

Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Brad Binder ο οποίος είδε τον Jorge Martin να πλησιάζει στο τέλος με τον αναβάτη της Pramac να θέλει να του κλέψει τη δεύτερη θέση. Ο αναβάτης της ΚΤΜ ωστόσο κατάφερε με επιτυχία να κρατήσει πίσω του τον Martin ο οποίος αρκέστηκε στην τρίτη θέση.

MotoGP Qatar Race

Ο Marc Marquez βελτίωσε κατά μία θέση τον τερματισμό του σε σχέση με τον χθεσινό αγώνα Sprint όπου είχε τερματίσει τις, για να βρεθεί στην τέταρτη θέση με τους ανθρώπους της Gresini να είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για την εμφάνιση του νέου τους αναβάτη που ακόμα προσαρμόζεται στη νέα του μοτοσυκλέτα. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για αυτούς αν ο Enea Bastianini δεν τους χαλούσε το 4-5, καταφέρνοντας λίγους γύρους πριν το τέλος να βρεθεί μπροστά από τον Alex Marquez κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολύτιμους βαθμούς της πέμπτης θέσης.

Μία θέση πιο πίσω στην έκτη υποχώρησε ο Alex Marquez ο οποίος δεν απειλήθηκε από τους Fabio di Giannantonio (Pertamina Enduro VR46) και Aleix Espargaro (Aprilia Racing) οι οποίοι τερμάτισαν στην έβδομη και όγδοη θέση στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στο Qatar.

MotoGP Qatar Race

Χειροκροτήματα στο box της GASGAS για τον Pedro Acosta ο οποίος τερμάτισε στην ένατη θέση. Το νέο αστέρι του MotoGP έδειξε πως μπορεί να είναι ανταγωνιστικός ωστόσο χρειάζεται ακόμη τον απαραίτητο χρόνο εκμάθηση, ώστε να μην διαλύει το πίσω ελαστικό με τον καταιγιστικό του ρυθμό. Την δεκάδα συμπλήρωσε ο Maverick Vinales (Aprilia Racing), ο οποίος έκανε έναν μοναχικό αγώνα. Αν αναρωτιέστε σε ποια θέση θα βρούμε την πρώτη ιαπωνική μοτοσυκλέτα τότε η απάντηση είναι... στην ενδέκατη θέση.

MotoGP Qatar Race

Ο Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) τερμάτισε σχεδόν 18 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bagnaia και τα καμπανάκια στη Yamaha μάλλον θα ξεκινήσουν να χτυπούν πιο έντονα από εδώ και πέρα. Στο δεύτερο ιαπωνικό εργοστάσιο αυτό της Honda τα πράγματα δεν είναι και καλύτερα όμως. Ο Johann Zarco (LCR Honda Castrol) ήταν το ταχύτερο Honda στην δωδέκατη θέση με τον εργοστασιακό αναβάτη της Repsol Honda Team, Joan Mir να βρίσκεται μία θέση πιο πίσω.

MotoGP Qatar Race

Όσον αφορά την βαθμολογία ο Pecco Bagnaia προηγείται με 31 βαθμούς, με τον Brad Binder να ακολουθεί στη δεύτερη θέση έχοντας 29 βαθμούς. Ο Jorge Martin με 28 βαθμούς βρίσκεται στην τρίτη, με τον Marc Marquez να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 18 βαθμούς.

MotoGP

Οι πρωταγωνιστές του MotoGP θα βρεθούν από τις 22 έως τις 24 Μαρτίου στην Γηραιά ήπειρο και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία όπου στην πίστα Autódromo Internacional do Algarve θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος της χρονιάς.

Τα αποτελέσματα του αγώνα στο Qatar

Θέση Αναβάτης Εθνικότητα Ομάδα Χρόνος/Διαφορά
1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 39m 34.869s
2 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +1.329s
3 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +1.933s
4 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +3.429s
5 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +5.153s
6 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +6.791s
7 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +9.161s
8 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +11.242s
9 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +11.595s
10 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +13.197s
11 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +17.701s
12 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +18.075s
13 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +18.437s
14 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +19.194s
15 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +20.717s
16 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +24.093s
17 Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) +24.106s
18 Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) +24.641s
19 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +25.556s
20 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +42.422s
21 Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) +42.761s
  Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP23) DNF
Ετικέτες

MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…