MotoGP Qatar – FP1

Οι πρώτες ελεύθερες δοκιμές της σεζόν!
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

23/3/2017

Το πάρτι ξεκίνησε, η αναμονή τελείωσε! Πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά των MotoGP, για τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Losail, σε ένα… ξεσκόνισμα ουσιαστικά της πίστας, καθώς η σκόνη ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι αναβάτες της μεγάλης κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί οι ελεύθερες δοκιμές των Moto2 και Moto3. Ενδεικτικό είναι ότι το ποδαρικό των πτώσεων για φέτος έγινε νωρίς, με τον Sam Lowes και την Aprilia να παίρνουν αυτόν τον μη τιμητικό τίτλο, ενώ οι μοτοσυκλέτες σήκωναν σύννεφα σκόνης περνώντας την ευθεία τερματισμού…

Πολύ γρήγορα επίσης, μισή ώρα πριν το τέλος των δοκιμών, ο Vinales φρόντισε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του μπαίνοντας στην κορυφή της λίστας των χρόνων, με τους Dovizioso και Marquez να βρίσκονται κοντά του, την στιγμή που ο επόμενος εργοστασιακός αναβάτης, ο Rossi βρισκόταν στην έκτη θέση.

Στους Marquez και Pedrosa δεν πήρε πολύ χρόνο για να εξοικειωθούν με τις συνθήκες και να βάλουν, προσωρινά, τις δύο μοτοσυκλέτες της Repsol Honda στην πρώτη τετράδα, στην τέταρτη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Η είδηση όμως είναι η μαχητικότητα των Folger και Zarco, δύο rookies της κατηγορίας, που επιβεβαίωσαν την εξαιρετική κατάσταση γενικότερα των Yamaha M1, ακόμη και αυτών των δορυφορικών ομάδων. Αυτό βέβαια φαίνεται ότι δεν ίσχυε για όλους, καθώς ο Rossi στα μισά της διαδικασίας εξακολουθούσε να έχει ένα δευτερόλεπτο διαφορά από τον πρώτο χρόνο του Vinales, με δεδομένο μάλιστα ότι οι χρόνοι γενικότερα ήταν πολύ ψηλά σε σχέση με τα ρεκόρ της πίστας.

Λιγότερο από δέκα λεπτά πριν το τέλος της διαδικασίας, η κατάσταση στην κορυφή ήταν υπόθεση των Vinales, Marquez, Dovizioso και Pedrosa, με τους Lorenzo, Iannone και Rossi να βρίσκονται στην 10η, 11η και 12η θέση αντίστοιχα. Ο αναβάτης της Ducati όμως, βάζοντας το κεφάλι κάτω, έγραψε έναν πολύ καλό χρόνο που τον έφερε προσωρινά στην δεύτερη (!) θέση, την στιγμή που ο Abraham που τον ακολουθούσε βρέθηκε να σέρνεται στην άσφαλτο της πίστας. Τέσσερα λεπτά πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, η διαδικασία θύμιζε συνθήκες αγώνα με όλους τους αναβάτες να βρίσκονται έξω από τα πιτς, με τον Lorenzo να γράφει αρχικά τον ταχύτερο χρόνο, πριν επιστρέψει στην κορυφή ο Vinales και οι Marquez με τον Pedrosa να βγάζουν τον Lorenzo εκτός πρώτης τριάδας. Η πτώση της σημαίας βρήκε όμως τον Folger στην τέταρτη θέση, τον Lorenzo στην πέμπτη τον Baz στην έκτη, τον Crutchlow στην έβδομη, τον Zarco στην όγδοη και τον Rossi στην ένατη θέση, με εμφανές πρόβλημα στο σωστό στήσιμο της μοτοσυκλέτας του.

Πέρα όμως από την κατάταξη των χρόνων σ’ αυτά τα πρώτα δοκιμαστικά, άξια αναφοράς ήταν ο ιδιαίτερος ήχος του νέου big bang κινητήρα της Honda –πολύ πιο οξύς απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει- η ανορθόδοξη τοποθέτηση των ηλεκτρονικών στην μοτοσυκλέτα του Lorenzo σ’ ένα κουτί κάτω από την ουρά –κόντρα στις αρχές της αεροδυναμικής- και οι δοκιμές στις αλλαγές μοτοσυκλετών, καθώς η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγω για βροχές και καταιγίδες, με όλα τα ενδεχόμενα για την πραγματοποίηση του αγώνα να είναι ανοιχτά. Οι επόμενες δοκιμές θα γίνουν αύριο το απόγευμα στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…