MotoGP: Το παρασκήνιο της μετακίνησης του Jorge Martin από την KTM στην Ducati

Είχε συμβόλαιο για το 2021
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2020

Ο Jorge Martin, ο αναβάτης που κέρδισε τον τελευταίο αγώνα της Moto2 στην Αυστρία αλλά έχασε την πρώτη θέση γιατί πάτησε οριακά εκτός πίστας, στο πράσινο, ακύρωσε το συμβόλαιό του με την KTM λίγο πριν ξεκινήσει καθυστερημένα η φετινή σεζόν. Για να το κάνει αυτό ενεργοποίησε μία δικλείδα ασφαλείας που έως τώρα δεν είχε γίνει γνωστή. Προχώρησε σε αυτή την πράξη γιατί δεν πίστεψε πως η KTM θα έφερνε φέτος την ανανέωση που είχε υποσχεθεί. Πρόκειται για ειδησεογραφία που έχουμε καλύψει τις ημέρες που εξελισσόταν, εδώ κι εδώ, αλλά τώρα ο διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της KTM αποκαλύπτει πώς οδηγήθηκαν τα πράγματα σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο Martin που κυνηγά το πρωτάθλημα στην Moto2 θέτει τα παράπονά του στους κριτές για την ποινή κατά τον τερματισμό στον τελευταίο αγώνα

Θυμίζουμε πως στον Martin προσφέρθηκε μία θέση στην Pramac Ducati την οποία και δέχτηκε, ενώ είχε συμβόλαιο με την KTM για την επόμενη σεζόν, χωρίς αυτό να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ducati.

Αρχικά η KTM είχε σκοπό να ανεβάσει τον Martin στα MotoGP από φέτος και να του δώσει την θέση του Zarco. Ωστόσο ο manager του Martin αλλά και ο ίδιος, θεώρησαν πως θα έπρεπε να μείνει άλλη μία χρονιά στην Moto2 με στόχο να πάρει τον τίτλο και να ανέβει στα MotoGP ως δύο φορές πρωταθλητής. Ο Martin είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Moto3 το 2018. Η απόφασή του αυτή έγινε σεβαστή, κι έτσι τώρα ο Martin παλεύει για τον φετινό τίτλο στην Moto2 κι αυτή την στιγμή είναι τρίτος στην βαθμολογία.

Ο Pit Beirer από την πλευρά της KTM εξηγεί πως υπήρχε ένας όρος στο συμβόλαιο του Martin για την Moto2 από παλαιότερα, κι απλά μεταφέρθηκε με την ανανέωση που έγινε την περασμένη Άνοιξη. Η δέσμευση του Martin με την KTM μπορούσε να λήξει από την πλευρά του Martin αν η KTM δεν ήταν στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020!

Το πρόβλημα είναι πως δεν έγιναν αγώνες MotoGP μέχρι τον Ιούνιο του 2020, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να προβλέψει το συμβόλαιο, εκτός κι αν διευκρινιζόταν πως ο όρος αυτός έχει ισχύ σε μία κανονική περίοδο όπου διεξάγονται αγώνες. Ποιος όμως μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια πιθανότητα, όπου δεν θα γίνονται αγώνες;

Κι όμως, ο manager του Martin, ο Albert Valera που είναι επίσης manager του Jorge Lorenzo, αλλά και ο ίδιος ο Martin, θέλησαν να ενεργοποιήσουν την δικλείδα ασφαλείας σπάζοντας το συμβόλαιο με την KTM. «Προσπάθησα να εξηγήσω στον manager του Martin» λέει ο κ.Beirer, «πως μπορεί να μην είμαστε στην δεκάδα, αλλά δεν είμαστε και εκτός αυτής, από την στιγμή που δεν διεξάγονται αγώνες. Δυστυχώς όμως ο manager και ο Martin δεν θέλησαν να συνεχίσουν να πιστεύουν σε εμάς. Προτίμησαν να διακόψουν το συμβόλαιο με βάση την επιλογή αυτή που είχαν. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με αυτό που συνέβη γιατί επενδύουμε τεράστια ποσά στην Moto2, μόνο και μόνο για να προετοιμάσουμε αναβάτες για τα MotoGP!».

Ο Beirer εξήγησε επίσης πως αν κάποιος τους εγκαταλείψει σε μία τόσο δύσκολη στιγμή, όπως της πανδημίας, τότε θα σκεφτόντουσαν διπλά να τον δεχτούν πίσω στην οικογένεια της KTM. Άλλωστε ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για τον Beirer, καθώς πλέον η KTM έχει υπογράψει με τον Petrucci, και ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος με την επιλογή που έχουν κάνει στους αναβάτες. Προφανώς και το όνομα του Martin θα είναι κάτι που θα τους προβληματίζει καιρό και θα τους ενοχλεί, γιατί η KTM θέλει οι αναβάτες της να προάγονται εσωτερικά ξεκινώντας την αγωνιστική τους καριέρα μέσα από την εταιρεία.

Τα MotoGP είναι άθλημα αναβατών πρώτα και έπειτα μοτοσυκλετών, σε αντίθεση με τα Superbike. Η KTM θέλει αυτό να αλλάξει, ώστε ο κόσμος να αντιλαμβάνεται την πρόοδο της στην κατάταξη ως κάτι που κάνει η μοτοσυκλέτα και όχι ο αναβάτης. Το παράδειγμα του Marquez όπου ο κόσμος βλέπει πως χωρίς αυτόν η Honda δεν ανεβαίνει στο βάθρο, είναι κάτι που τους προβληματίζει. Σε αυτό βέβαια φταίει η ίδια η Honda που επένδυσε σε έναν μόνο αναβάτη αντί για τέσσερις. Η KTM βλέπει επίσης και την πρότερη εικόνα της Ducati μετά την αποχώρηση του Stoner και θέλει να επενδύει έτσι σε δικούς της αναβάτες. Η περίπτωση του Martin είναι μία επένδυση που δεν απέφερε το αναμενόμενο κέρδος.

Για αυτό και ο Beirer είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον manager του Martin: «Το μόνο που σκέφτονται οι managers είναι το τελευταίο i-phone και πώς να κάνουν την δική τους ζωή πιο εύκολη. Βάζουν τις ομάδες να κονταροχτυπιούνται μεταξύ τους για να αυξάνουν την αξία των συμβολαίων. Αλλά είναι αυτό που είναι. Εμείς αναγκαστήκαμε να βρούμε αναβάτες και τα έχουμε καταφέρει, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επόμενη σεζόν με την σύνθεση αναβατών που έχουμε ετοιμάσει».

 

Ετικέτες

Yamaha Y/AI και Fabio Quartararo - Όλα για τον τίτλο στο MotoGP 2025 [VIDEO]

Ποιος V4 κινητήρας... Η λύση για το Πρωτάθλημα έρχεται μέσω χρονομηχανής, από το Τόκιο του 2125
Fabio Quartararo - Tokyo Override
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/11/2024

Εντάξει, μας πιάσατε, αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι η M1 του 2025, αλλά το πρωτότυπο μοντέλο Y/AI της Yamaha που εμφανίζεται στη νέα σειρά anime "Tokyo Override" του Netflix, με την ιαπωνική εταιρεία να επιδεικνύει το concept στην ομάδα MotoGP της, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να φωτογραφίζονται καβάλα σε αυτό.

Η είδηση αφορά τη συνεργασία της Yamaha με το Netflix, στην παραγωγή του Tokyo Override (για το οποίο σας είχαμε γράψει ΕΔΩ), ενός πρωτότυπου anime που κυκλοφορεί παγκοσμίως μέσω streaming, από τις 21 Νοεμβρίου 2024.

Το Tokyo Override, σκηνοθεσίας των FUKUDA, Yusuke και Veerapatra Jinanavin, διαδραματίζεται στο Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον, όπου η AI έχει ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή και όλες οι πτυχές της αστικής ζωής είναι αυτοματοποιημένες. Σε αυτό το γεμάτο δράση με μοτοσυκλέτες anime επιστημονικής φαντασίας, υπαρκτές και πρωτότυπης σχεδίασης μοτοσυκλέτες πρωταγωνιστούν στους δρόμους του Τόκιο.

Το Δημιουργικό Κέντρο της Yamaha Motor έδωσε την πλήρη συνεργασία του στην παραγωγή της σειράς, παρέχοντας δεδομένα 3D και υποστήριξη για τη χρήση ήχων των YZF-R1 και VMAX της Yamaha, καθώς και τη συνεργασία με το World Building για την ιστορία και τη σχεδίαση της πρωτότυπης αγωνιστικής μοτοσυκλέτας concept Y/AI που κυκλοφορεί 100 χρόνια από τώρα, στο μέλλον.

Yamaha YAI

Ένα από τα κυριότερα σημεία του Tokyo Override είναι οι σκηνές δράσης, όπου η ηρωίδα Amarin τρέχει σε αγώνες στο φουτουριστικό Τόκιο, επάνω στη σέλα της Y/AI, με τη Yamaha να συνεργάζεται και να επιβλέπει διάφορα μέρη της διαδικασίας παραγωγής. Για παράδειγμα, οι χαρακτήρες διασχίζουν τους δρόμους της πόλης του μέλλοντος σε θρυλικές κλασικές μοτοσυκλέτες, όπως οι Yamaha YZF-R1 και VMAX. Πέρα από την παροχή των δεδομένων τρισδιάστατης σχεδίασης και ηχογραφήσεων του ήχου των πραγματικών μοντέλων, οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές της Iwata συμμετείχαν επίσης ενεργά στη διαδικασία παραγωγής της σειράς, δημιουρτώντας τη σκηνή των αγώνων μοτοσυκλέτας 100 χρόνια στο μέλλον και σχεδιάζοντας τη μοτοσυκλέτα που αγωνίζεται.

Μετά τον σχεδιασμό της φουτουριστικής μοτοσυκλέτας στον υπολογιστή, η Yamaha δημιούργησε ένα κανονικού μεγέθους πρωτότυπο μοντέλο της Y/AI, το οποίο θα εκτεθεί στην ερχόμενη Motor Expo 2024 στην Ταϊλάνδη (29 Νοεμβρίου - 10 Δεκεμβρίου).

"Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν η διαδικασία δημιουργίας σεναρίου, η λεγόμενη World Building που ακολουθήσαμε με την ομάδα παραγωγής", αναφέρει ο Satoshi Nakamura από το Τμήμα Σχεδιασμού και Προγραμματισμού. "Δαπανήσαμε πολύ χρόνο σε πολυάριθμες συζητήσεις για το πώς θα ήταν ο κόσμος του Τόκιο 100 χρόνια στο μέλλον και συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα σε μια 'βίβλο' την οποία θα ακολουθούσαμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα γεγονότα και τα οχήματα που βλέπετε στη σειρά, αλλά και το ίδιο το σενάριο είναι όλα βασισμένα σε αυτήν την 400 σελίδων βίβλο."

Yamaha YAI

Στην κοινωνία που κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από AI, όπως απεικονίζεται στο Tokyo Override, τροχαία ατυχήματα και άλλα παρόμοια προβλήματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να συμβούν. Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος των αγώνων συνεχίζει να είναι πολύ πιο απρόβλεπτος.

"Στους αγώνες, είναι πάντα δυνατό να προκύψουν μη αναμενόμενες ατυχίες. Η ιδέα του να προτάσσεται αυτό ως μέσο για την αναγνώριση κινδύνων και την εύρεση δρόμων για μετάβαση σε ασφαλέστερο περιβάλλον είναι μοναδική και, καθώς ο πρόσθετος παράγοντας της ψυχαγωγίας είναι συνυφασμένος με τους αγώνες, ένιωθα ότι υπήρχε μια αίσθηση της πραγματικότητας όταν προσπαθούσα να φανταστώ τι νόημα θα έχουν οι αγώνες σε 100 χρόνια από σήμερα", εξηγεί ο Nakamura.

Ετικέτες