MotoGP: Νέοι κανονισμοί από το 2025 για Moto2 και Moto3

Με αλλαγές σε περίπτωση βροχής, στις δοκιμές κατάταξης και ημέρες δοκιμών
MotoGP: Νέοι κανονισμοί από το 2025 για Moto2 και Moto3
Από το

motomag

16/10/2024

Η GPC (Grand Prix Commision), δίνει το πράσινο φως σε τεχνικές και αθλητικές διαδικασίες με τους κανονισμούς να ακολουθούν ένα μέρος της μεγάλης κατηγορίας MotoGP.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2024 η επιτροπή του GP, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος της Dorna), Carlos Ezpeleta (Dorna), Paul Duparc (FIM), Herve Poncharal (IRTA), Biense Bierma (MSMA), Mike Webb (IRTA Γραμματέας συνάντησης), Corrado Cecchinelli (Διευθυντής Τεχνολογίας), Jorge Viegas (Πρόεδρος FIM), Paul King (Διευθυντής FIM CCR) και ο Dominique Hebrard (Τεχνικός Διευθυντής FIM, αποφάσισαν την εφαρμογή νέων κανονισμών για τις μικρές κατηγορίες στο πλαίσιο αλλαγών που έχουν ήδη γίνει και στα MotoGP.

Η πρώτη αλλαγή αφορά τον τρόπο που καθορίζεται ποιοι αναβάτες προωθούνται απευθείας στην Q2 και θα ακολουθηθεί η διαδικασία των MotoGP, τώρα που αυτή δοκιμάστηκε στην μεγάλη κατηγορία. Έτσι κατανέμεται πιο δίκαια ο χρόνος δοκιμών και προσπάθειας για κατάταξη.

Ουσιαστικά αυτό θα δώσει 2 FP τα οποία δεν θα υπολογίζονται για την είσοδο στο Q2 και ένα Session ελεύθερων δοκιμών το απόγευμα της Παρασκευής, που θα καθορίσει τους συμμετέχοντες που προωθούνται απευθείας στο δεύτερο στάδιο της κατάταξης.

Άλλη μια αλλαγή που περίμεναν οι αναβάτες των μικρών κατηγοριών και μπαίνει και αυτή σε εφαρμογή από τη νέα σεζόν, είναι η διαδικασία όταν βγουν οι λευκές σημαίες σε περίπτωση βροχόπτωσης. Οι μοτοσυκλέτες που βρίσκονται στο grid, θα μπορούν να μπουν στην pit lane, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις και αλλαγές.

Επίσης όσον αφορά τους τεχνικούς κανονισμούς στη Moto3, για πλαίσιο και κινητήρα, αναπροσαρμόζεται μετά από μια περίοδο δέκα ετών με στόχο την εξισορρόπηση κόστους που συνεχώς αυξάνεται, παράλληλα με την απόφαση για επέκταση στο πάγωμα της εξέλιξης όλων των εξαρτημάτων που επηρεάζουν την απόδοση τόσο σε κινητήρα, όσο και σε πλαίσιο μέχρι τέλους 2026.

Επιπρόσθετα, οι κατασκευαστές που επωφελούνται από παραχωρήσεις στη Moto2, θα έχουν στην διάθεσή τους 9 ημέρες δοκιμών, από 7 που ισχύουν τώρα.

Οριστική ρήξη QJMOTOR - Gresini για το κεφαλομάντηλο Hachimaki του Gonzalez στη Moto2

Το όνομα της κινέζικης εταιρείας δεν υπάρχει πια στους χορηγούς των Ιταλών
Gonzalez, Hachimaki
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/10/2024

Σας είχαμε γράψει για το περιστατικό στο GP του Motegi, όπου ο Manuel Gonzalez της Gresini φόρεσε το παραδοσιακό ιαπωνικό κεφαλομάντηλο Hachimaki, για να τον κατακεραυνώσει μετέπειτα ο μεγάλος χορηγός της ομάδας, QJMOTOR, με τους Κινέζους να απαιτούν από την Gresini να απολύσει τον Ισπανό αναβάτη, καθώς το Hachimaki έχει μισητό παρελθόν για τους Κινέζους, καθώς έχει συνδεθεί με τις αγριότητες των Ιαπώνων στον Κινεζό-Ιαπωνικό πόλεμο 1937-1945. Τώρα ήρθε η δεύτερη πράξη του δράματος…

Φυσικά η Gresini δεν ήθελε να απολύσει τον Gonzalez, ο οποίος είναι ανερχόμενο ταλέντο, είναι νεαρός και έκανε την κίνηση με το Hachimaki για να δώσει χρώμα στη συμμετοχή του στην Ιαπωνία, μην θέλοντας να προσβάλλει κανέναν.

Μάλιστα ο 22χρονος Ισπανός ζήτησε συγγνώμη από την QJMOTOR, δημοσίως μάλιστα, δηλώνοντας τα εξής: “ζητώ συγγνώμη από τους Κινέζους φαν που μπορεί να αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από μερικές από τις φωτογραφίες μου στη σχάρα εκκίνησης του Motegi."

"Δεν είχα σκοπό να στείλω πολιτικό μήνυμα, αυτές ήταν φωτογραφίες σχετικές με τη χώρα που φιλοξενούσε το ιαπωνικό GP. Δεν ήταν ποτέ σκοπός μου να φανώ ασεβής ή να προσβάλλω το κοινό της Κίνας, ήταν μια επιπόλαιη πράξη και μια βιαστική χειρονομία και την έχω μετανιώσει. Ξανά ζητώ συγγνώμη και ελπίζω να μπορέσετε να με συγχωρήσετε και να συνεχίσω να έχω την υποστήριξή σας, σας ευχαριστώ.”

Όπως φαίνεται όμως, οι Κινέζοι ήταν ανένδοτοι, και οι διαπραγματεύσεις με την Gresini έπεσαν στο κενό. Πλέον οι μοτοσυκλέτες και το site της Gresini έχουν κενό εκεί όπου βρισκόταν το λογότυπο της QJMOTOR, με την κινέζικη εταιρεία να έχει αποσυρθεί από μεγάλος χορηγός της ομάδας και να μην εμφανίζεται πουθενά στο site των Ιταλών.