MotoGP: Η Yamaha ρίχνει το τελευταίο κάστρο και αποκτά V4 – Η επιβεβαίωση ήρθε!

Βλέπαμε πως έκαναν ετοιμασίες
MotoGP: Η Yamaha ρίχνει το τελευταίο κάστρο και αποκτά V4 – Η επιβεβαίωση ήρθε!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2024

Ο διευθυντής της Yamaha Motor Racing (έως τέλος σεζόν) Lin Jarvis, επιβεβαίωσε κάτι που γνωρίζαμε ήδη και είχαμε δει πως κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, την είσοδό τους στην V4 διάταξη! Μετά την έξοδο της Suzuki από τα MotoGP είχαν μείνει οι μόνοι με εν σειρά τετρακύλινδρο κινητήρα και φαινόταν πως αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καθότι βρίσκονται σταθερά εκτός δεκάδας.

Με την έλευση του Luca Marmorini, του ανθρώπου που βοήθησε την Aprilia να βελτιώσει τον V4 κινητήρα που ήδη είχε και να φτιάξουν μαζί έναν νέο V4 90ο μοιρών, ήταν πλέον ξεκάθαρη η διαδρομή που είχε πάρει η Yamaha.

Ο Jarvis εξήγησε πως τα MotoGP άλλαξαν δραματικά την τελευταία πενταετία και νέες τεχνολογίες μεταμόρφωσαν πλήρως τον ιδανικό τρόπο που η δύναμη κατανέμεται, την μία με την ρύθμιση ύψους και την άλλη με τα αεροδυναμικά βοηθήματα, καθιστώντας αμφίβολο αν πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους σε διαφορετικό δρόμο.

Όπως είχαμε γράψει πριν από λίγες ημέρες εδώ, έχει μεγάλη σημασία να ετοιμαστεί ο κινητήρας τώρα, κερδίζοντας μπόλικο χρόνο σε δοκιμές ακόμη και σε αγωνιστική εμπειρία προς τελειοποίηση της διάταξης πριν εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί από το 2027 και μικρύνει ο κυβισμός.

Όπως είπε ο Jarvis ο εν σειρά τετρακύλινδρος έχει ακόμη χώρο για βελτίωση αλλά σε αυτό το στάδιο που έχουν μείνει μόνοι τους πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την νέα εποχή.

Τόνισε ότι ο κινητήρας είναι έτοιμος και δοκιμάζεται στο δυναμόμετρο πάγκου. Εκεί θα φτιαχτούν και οι πρώτες χαρτογραφήσεις και έπειτα θα βγει στην πίστα για τις δοκιμές, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως μόνο όταν είναι πιο γρήγορος από αυτόν που έχουν τώρα, θα μπει σε αγωνιστική χρήση.

Ο Quartararo τόνισε επίσης πως δεν έχει καμία ανάμειξη στην απόφαση για μετάβαση στον V4 πέρα από την επιθυμία του για περισσότερη δύναμη που έχει εκφράσει δημόσια πολλές φορές. Δεν έχει εμπειρία σε V4 και δεν μπορεί να συμβουλέψει την Yamaha αν πρέπει να κάνει το βήμα ή όχι, θέλει απλά την περισσότερη δύναμη και αν αυτός είναι ο δρόμο για να βρεθεί, τότε θα πρέπει να κάνουν το βήμα.

Η επόμενη περίοδος θα καθορίσει και την διάταξη του κινητήρα από το 2027 και μετά, όπως είπε ο Jarvis. Οι άλλοι κατασκευαστές γνωρίζουν ήδη τα υπέρ και τα κατά και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για το 2027, οπότε πρέπει να κερδίσουν έδαφος το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

MotoGP: Marquez και Bagnaia σχολιάζουν τις δηλώσεις Rossi

«Έχω δουλειά να κάνω» λέει ο Marquez
MotoGP: Marquez και Bagnaia σχολιάζουν τις δηλώσεις Rossi
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

20/9/2024

Ο Rossi επανάφερε την προηγούμενη εβδομάδα την εχθρότητα με τον Marc Marquez στο προσκήνιο, όταν έδωσε μία μακρά συνέντευξη λέγοντας ξεκάθαρα πως ο «πιο βρώμικος αναβάτης στην ιστορία των MotoGP, είναι ο Marc Marquez».

Όπως ήταν αναμενόμενο στα πλαίσια του επόμενου αγώνα ο Marc Marquez ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις αυτές. Θα ήταν παράβλεψη μετά από κάτι τέτοιο, να μην του απευθύνει κάποιος την ερώτηση.

«Φυσικά και τον άκουσα, είδα μάλιστα και το video. Ωστόσο αυτή την στιγμή πρέπει να μείνω συγκεντρωμένος καθότι έχω πολύ σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθώ. Είμαι εδώ στην πίστα γιατί έχω μία δουλειά να κάνω, είμαι ακόμη εν ενεργεία αναβάτης και δεν με νοιάζει να εμπλακώ σε τέτοιες λεκτικές διαμάχες».

«Τα έχω περάσει όλα αυτά, έχω περάσει αυτό το στάδιο και γνωρίζω που πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μου αυτή την στιγμή και κανείς που δεν θα καταφέρει να με κάνει να κοιτάξω αλλού».

Valentino Rossi - “Κανείς αθλητής δεν ήταν ποτέ τόσο βρώμικος όσο ο Marquez!” [VIDEO]

Με την σειρά του τώρα ο Bagnaia που για μερίδα των οπαδών εκεί έξω έχει αναλάβει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Rossi εντός πίστας και τον εμπλέκουν στις συζητήσεις τους, χωρίς ο ίδιος να έχει εκδηλωθεί ξεκάθαρα, επίσης ρωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του μέντορά του.

«Ειλικρινά είμαι εκτός από όλα αυτά. Δεν βρισκόμουν στο MotoGP εκείνα τα χρόνια και θέλω να μείνω εκτός αυτής της συζήτησης γιατί είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει».

Προς το παρόν ο Marquez αφήνει πίσω του μία συνέντευξη που έχει ήδη μείνει στην ιστορία και αφήνει τον αντίκτυπο να περάσει από πάνω του και να φύγει. Πρέπει όμως να θεωρείται δεδομένο πως θα επιστρέψει σε αυτό όταν θα έχει την κατάλληλη ευκαιρία, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Μπορεί να περιμένει μέχρι την επόμενη νίκη ή ακόμη και το επόμενο πρωτάθλημα, όσος χρόνος και αν χρειαστεί να έρθει η κατάλληλη αυτή ευκαιρία.