MotoGP Βρετανίας: Αγωνία σε δοκιμές με νέα ρεκόρ!

Δυνατή μάχη για την κατάταξη φέρνει ανυπομονησία για τον αγώνα
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

26/8/2017

Αυτό που έγινε στην κατάταξη του Silverstone ξέφευγε από κάθε πρόβλεψη, καθώς το ρεκόρ ταχύτερου γύρου έσπασε δύο φορές και τέσσερις αναβάτες πάλευαν μέχρι την καρό σημαία για την πρώτη θέση του βάθρου! Ο Marquez κουβαλούσε το ρεκόρ από το ’15, το έσπασε στις χρονομετρημένες δοκιμές οδηγώντας τόσο επιθετικά που όπως είπε δεν ήθελε να βλέπει τον εαυτό του! Μπαίνοντας στο box, ο σκηνοθέτης έπαιζε στην τηλεόραση συνέχεια επαναλήψεις της προσπάθειάς του, που με αλλεπάλληλα drift και αναρίθμητες στιγμές που έχανε πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό, κατάφερνε να στηρίξει την μοτοσυκλέτα με το σώμα του και να συρθεί μέχρι να ανακτήσει πρόσφυση. «Κλείστε την τηλεόραση, δεν θέλω να βλέπω» δήλωσε ο Marquez πως διέταξε την ομάδα του, πριν συνεχίσει: «πιστεύω πως μπορώ να σπάσω το όριο των δύο λεπτών, πιστεύω πως μπορώ να κατέβω στο 1:59». Μετρώντας πτώσεις από εχθές, κι έχοντας υπερβεί κάθε όριο για να σπάσει το προηγούμενό του ρεκόρ, η δήλωση αυτή φαινόταν προάγγελος μίας ακόμα πτώσης.

Όμως δεν ήταν ο μόνος που πήγαινε για το 1:59, σε ένα τελευταίο κομμάτι των δοκιμών που είχε αγωνία αντίστοιχη κανονικού αγώνα! Ο Rossi και αντίστοιχα οι υπόλοιπες Yamaha, μαζί με εκείνες των Tech3 είχαν επιλέξει την μεσαία εμπρός γόμα, αντίθετα με τους υπόλοιπους που είχαν την σκληρή. Ο παρονομαστής, το πίσω ελαστικό, ήταν κοινό για όλους εκείνη την στιγμή καθώς η μαλακή γόμα αποδεικνυόταν εξαιρετική επιλογή στο απαιτητικό Silverstone. Οι Yamaha φαινόταν λοιπόν πως είχαν βρει τις κατάλληλες ρυθμίσεις κερδίζοντας έδαφος, όταν αμέσως μετά την εκπληκτική απόδοση του Marquez, ο Rossi διεκδικούσε το απόλυτο ρεκόρ της πίστας για τον εαυτό του, και μαζί και την πρώτη θέση της εκκίνησης. Παράλληλα πίσω από τον Marquez, ο Crutchlow έκλεβε χιλιοστό με χιλιοστό, πηγαίνοντας ακριβώς για το ίδιο ρεκόρ! Συνολικά τέσσερις αναβάτες πήγαιναν να κατέβουν κάτω από το όριο των δύο λεπτών, με τον Dovizioso να χάνει χρόνο μετά το δεύτερο μισό της πίστας. Ο Marquez τα έβαζε με τον εαυτό του πηγαίνοντας να σπάσει ξανά το ρεκόρ, δείχνοντας ότι θα είναι ο πρώτος που θα πέσει κάτω από τα δύο λεπτά. Κι όμως, ήταν ο Rossi που ερχόταν με -0.356 καλύτερο χρόνο, δείχνοντας ότι το ρεκόρ θα είναι μπαλάκι του τέννις και θα αλλάζει χέρια! Όμως στο τελευταίο κομμάτι της πίστας χάθηκαν πολύτιμα χιλιοστά από την Yamaha και όπως είπε και ο Rossi, είναι ένα κομμάτι της πίστας που πάντα τον ταλαιπωρεί και πάντα χάνει χρόνο σε αυτό. Το αποτέλεσμα των τελευταίων, γεμάτων αγωνία γύρων, ήταν να κρατήσει ο Marquez το ρεκόρ και την πρώτη θέση της εκκίνηση, ως η πρώτη μοτοσυκλέτα που σπάει το φράγμα των δύο λεπτών, στην απαιτητική Βρετανική πίστα.

Οι Yamaha μας έδειξαν ότι έβγαλαν μεγαλύτερη τελική ταχύτητα από τις Honda, όμως στις διαδοζικές στροφές και στην είσοδο των στροφών γενικότερα οι Honda του Marquez και του Crutchlow κέρδιζαν το προβάδισμα! Πίσω από τον Vinales στην τέταρτη θέση, ήρθαν οι δύο εργοστασιακές Ducati, με πρώτο τον Lorenzo που σήμερα κέρδισε το χειροκρότημα και δεύτερο τον Dovizioso που για λίγο βρέθηκε να διεκδικεί μία από τις πρώτες θέσεις. Ο Lorenzo είχε κλέψει την παράσταση στην FP4 όταν εγκατέλειψε από πρόβλημα στην μοτοσυκλέτα ενώ ξεκίνησε να δοκιμάζει διαφορετικό ζευγάρι ελαστικών και τρέχοντας πήγε να βρει την ομάδα του στο box. Αμέσως μετά έκανε τον καλύτερο χρόνο, στρέφοντας επάνω του τα βλέμματα. Φυσικά πρόσκαιρα, γιατί ήρθε ο Marquez με drift, διπλώματα, φρεναρίσματα πέρα από το όριο των υπολοίπων και μία ακραία οδήγηση που άφηνε τους πάντες με το στόμα ανοικτό. Rossi και Vinales έγραψαν περίπου πέντε χιλιόμετρα τελικής περισσότερα από τις Honda του Marquez και Crutchlow. Ο Rossi είχε ένα γύρο που στα πρώτα τρία τέταρτα της πίστας ήταν ταχύτερος από τον Marquez, χωρίς να στηρίζει την μοτοσυκλέτα στον αγκώνα, χωρίς όλα αυτά τα μαγικά που έκανε η Honda του Ισπανού. Όμως το πρώτο τμήμα της πίστας και μέχρι σχεδόν την μέση της, είναι πιο ανοικτές στροφές και ευνοούνται οι Yamaha, που σημειώνουν και υψηλότερη ταχύτητα. Μετά όμως μπαίνουμε στα λημέρια του Marquez κι όσα έχουν καταφέρει να βρουν εκεί στην Honda ώστε να στρίβουν με τον μοναδικό και εντυπωσιακό αυτό τρόπο. Τα στοιχεία αυτά μας αφήνουν να δούμε τι θα γίνει αύριο στους πρώτους γύρους, που είναι πιθανό να μην αφήσουν κάποιον αναβάτη να ξεφύγει μπροστά και να απολαύσουμε έτσι ένα αγώνα γεμάτο σασπένς. Ο Crutchlow επίσης θα παίξει σημαντικό ρόλο αύριο, παραδοσιακά στην έδρα του είναι ένας από τους ταχύτερους και θα παλέψει και στην εκκίνηση. Αν δεν γίνει κάποιο απρόοπτο, με τόσους που θα θέλουν να βγουν μπροστά και γρήγορα, θα απολαύσουμε αγώνα.

Από πτώσεις, ευτυχώς, δεν είχαμε πολλές με τον Pol ESPARGARO να τρομάζει μονάχα τους θεατές, καθώς έπεσε με μεγάλη ταχύτητα αλλά αποχώρησε περπατώντας αν και φανερά απογοητευμένος.

Ο αυριανός αγώνας θα μεταδοθεί στις 17:30, δική μας ώρα.

 
1
Marc MARQUEZ
Honda
320.4
1'59.941
 
2
Valentino ROSSI
Yamaha
324.6
2'00.025
0.084 / 0.084
3
Cal CRUTCHLOW
Honda
320.0
2'00.106
0.165 / 0.081
4
Maverick VIÑALES
Yamaha
325.7
2'00.341
0.400 / 0.235
5
Jorge LORENZO
Ducati
319.6
2'00.399
0.458 / 0.058
6
Andrea DOVIZIOSO
Ducati
327.8
2'00.572
0.631 / 0.173
7
Dani PEDROSA
Honda
322.4
2'00.578
0.637 / 0.006
8
Johann ZARCO
Yamaha
322.4
2'00.622
0.681 / 0.044
9
Aleix ESPARGARO
Aprilia
322.9
2'00.764
0.823 / 0.142
10
Jonas FOLGER
Yamaha
320.6
2'00.829
0.888 / 0.065
11
Pol ESPARGARO
KTM
322.8
2'01.378
1.437 / 0.549
12
Scott REDDING
 
Ducati
323.4
2'01.994
2.053 / 0.616

 

Ετικέτες

MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!

Δεν είχε απάντηση σήμερα ο Bagnaia!
MotoGP Misano Sprint: Φανταστικός Martin παίρνει εκκίνηση και νίκη!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

7/9/2024

Από την πρωί της Παρασκευής και σίγουρα από το σημερινό πρωινό του Σαββάτου, ο κόσμος στο Misano περίμενε να ζήσει έναν Ιταλικό θρίαμβο και τουλάχιστον ένα πανηγύρι αποφοίτων της VR46 σχολής αλλά ο Martin αποφάσισε να καταστρέψει την φιέστα. Απίστευτη εκκίνηση για σεμινάριο που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη κακή εκκίνηση του Bagnaia, πασπαλίστηκε από εξαιρετική επιλογή πλασαρίσματος στην δεύτερη στροφή από τον Martin, έχοντας κρατήσει τα φρένα βαθιά στην πρώτη και ανοίγοντας δεν άφησε κανένα περιθώριο για την είσοδο της επόμενης. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κανένα περιθώριο. Ο Martin δεν αμφισβητήθηκε όσο ήταν μπροστά οδηγώντας προς τη 14η νίκη του στο Sprint και όπως είπε χαρακτηριστικά έκανε κάθε γύρο λες και ήταν για pole position! Ο Bagnaia δεν ήταν ευχαριστημένος με την εκκίνηση και την πορεία της ημέρας που στο τέλος μεγάλωσε την βαθμολογική απόσταση, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είχε απάντηση στον Martin. Απεναντίας αν υπήρχαν περισσότεροι γύροι μπορεί να πάλευε να κρατήσει και την δεύτερη θέση, έχοντας πίσω τον Franco Morbidelli, ο οποίος απόλαυσε το πρώτο του βάθρο στο σπριντ.

Από την πρώτη στιγμή ο Morbidelli ήταν κοντά στο βαθμολογικό δίδυμο του πρωταθλήματος ξεχωρίζοντας από τους υπόλοιπους. Φανταστική εκκίνηση έκαναν ο Brad Binder και ο Enea Bastianini μπαίνοντας στην πρώτη πεντάδα, μπροστά από τον Pedro Acosta, ενώ ο Jack Miller ανέβηκε στην 7η θέση και αντίθετα από όλους ο Marco Bezzecchi βρέθηκε πέρασε από την πρώτη σειρά στην 8η θέση με την χειρότερη εκκίνηση της ημέρας. Ο Marc Marquez βρέθηκε για άλλη μία φορά φέτος να παλεύει να ανέβει από το πίσω μέρος της τρίτης σειράς και παρόλο που δεν ξεκίνησε λάθος, δεν κατάφερε να κερδίσει αμέσως θέση και παρέμεινε 9ος, με τον Fabio Quartararo να συμπληρώνει την πρώτη 10άδα.

Όσο οι Martin, Bagnaia και Morbidelli άνοιγαν εμπρός, ο Binder κρατούσε πάνω από ένα δευτερόλεπτο πίσω τους υπόλοιπους με Bastianini και Acosta να προσπαθούν να βρουν τρόπο να περάσουν φτάνοντας τελικά στο 1,7 δευτερόλεπτα μέχρι τη στιγμή που ο Ιταλός έκανε την κίνησή του στον τέταρτο γύρο. Ο Acosta ακολούθησε το παράδειγμά του έναν γύρο αργότερα, αλλά βρισκόταν ήδη ένα δευτερόλεπτο πίσω από τον Bastianini και δεν είχε τον ρυθμό να κλείσει την ψαλίδα που μόλις είχε ανοίξει. Ο Binder παρέδωσε την θέση σε Miller και Marquez στους επόμενους δύο γύρους, με τον Marquez να έχει παλέψει λίγο περισσότερο από όσο θα ήθελε με τον Bezzecchi πριν τον περάσει. Δεν ήταν μία καλή ημέρα για τον Bezzecchi όμως καθώς η 9η θα ήταν και η τελευταία θέση που βρέθηκε στην κατρακύλα του προς τα πίσω, πριν σημειώσει πτώση βγαίνοντας εκτός αγώνα.

Σχεδόν από την μέση του Sprint Martin και Bagnaia άφησαν τον Morbidelli ενάμισι δευτερόλεπτο πίσω και ο Bastianini τον μάζευε σταθερά χωρίς ο Acosta να μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό το κυνήγι, κάνοντας μοναχικό αγώνα με μεγάλες διαφορές εκατέρωθεν. Στο μεταξύ ο Marquez είχε περάσει πιο εύκολα τον Miller εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα της πόρτας από την KTM στην Κ8 και έφτασε γρήγορα τον ελαφρώς πιο αργό Binder. Στο τέλος του 9ου γύρου ο Marquez πέρασε τελικά τον Binder με πολλά χιλιόμετρα, έχοντας πλέον μία διαφορά 1,3 δευτερολέπτων από τον προπορευόμενο Acosta, μία απόσταση που μείωσε στο μισό μέσα σε έναν γύρο.

Στους τελευταίους δύο γύρους ο Bagnaia απλά αφέθηκε από κάθε προσπάθεια παραδεχόμενος πλέον την πραγματικότητα με τον Martin να ξεμακραίνει όμως έτσι βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τους Morbidelli και Bastianini. Δεν υπήρχε ο χρόνος για άλλες αλλαγές στο βάθρο όμως, για αυτό άλλωστε και ο Bagnaia αποφάσισε να μειώσει το ρίσκο μίας πτώσης, διαφορετικά δεν θα άφηνε τους δύο πίσω να πλησιάσουν τόσο. Ο Marquez δεν είχε περιθώριο για κάτι καλύτερο κρατώντας την 5η θέση με έναν Acosta μπροστά του που θα ήταν εύκολος στόχος αν δεν είχε φτάσει εκεί νωρίτερα ενώ ο Binder τερμάτισε τελικά μπροστά από τον Miller. Ο Quartararo πήρε έναν βαθμό κρατώντας τον Alex Marquez που μόνο στο τέλος ξύπνησε για να επιτεθεί.

Αύριο ο Bagnaia πρέπει να βρει μία απάντηση για την εκκίνηση του Martin, που νωρίτερα σήμερα είχαμε προβλέψει πως θα είναι πολύ δυναμική, αν και κανείς δεν περίμενε να είναι τόσο καλή, ούτε και ο ίδιος!

Θέση

Ν#

Αναβάτης

ΜΟΤΟ

Χρόνος/Διαφ.

1

89

Jorge Martin

Ducati

19:56.502

2

1

Francesco Bagnaia

Ducati

1.495

3

21

Franco Morbidelli

Ducati

1.832

4

23

Enea Bastianini

Ducati

2.041

5

93

Marc Marquez

Ducati

6.469

6

31

Pedro Acosta

KTM

6.796

7

33

Brad Binder

KTM

9.979

8

43

Jack Miller

KTM

10.726

9

20

Fabio Quartararo

Yamaha

11.015

10

73

Alex Marquez

Ducati

11.352

11

12

Maverick Viñales

Aprilia

11.658

12

41

Aleix Espargaro

Aprilia

12.083

13

5

Johann Zarco

Honda

21.119

14

44

Pol Espargaro

KTM

21.542

15

88

Miguel Oliveira

Aprilia

21.995

16

37

Augusto Fernandez

KTM

23.442

17

25

Raul Fernandez

Aprilia

24.280

18

10

Luca Marini

Honda

24.747

19

42

Alex Rins

Yamaha

24.873

20

30

Takaaki Nakagami

Honda

25.154

Πτώσεις

 

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

09:42.338

 

72

Marco Bezzecchi

Ducati

06:15.405

 

6

Stefan Bradl

Honda

03:20.418

 

Ετικέτες