MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα

Για ακόμη μία φορά οι αμμοπαγίδες της Αυστριακής πίστας "φιλοξένησαν" αρκετούς αναβάτες
motomag MotoGP Austria Practice: Ο Bagnaia ταχύτερος με την Ducati στο νήμα
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/8/2024

H απογευματινή διαδικασία της προπόνησης στο GP της Αυστρίας είχε ως πρωταγωνιστές τους αναβάτες της Ducati, με τους Bagnaia, Morbidelli, Martin και Marquez να παλεύουν μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ωστόσο αυτός που τελικά χαμογέλασε ήταν ο Bagnaia που είδε να γράφει τον ταχύτερο χρόνο με την GP24.

Έχοντας μάθει αρκετά ή και όχι από το FP1, οι αναβάτες "όρμησαν" από νωρίς στην πίστα Red Bull Ring της Αυστρίας. Είδαμε αρκετούς στα πρώτα λεπτά της διαδικασίας να χρησιμοποιούν εμπρός το Medium ελαστικό και πίσω είτε το Soft είτε το Medium ελαστικό της Michelin χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα εκείνη τη στιγμή ποια είναι η σωστή επιλογή.

MotoGP

Ταχύτερος έχοντας ολοκληρώσει 10 λεπτά στην διαδικασία ήταν για ακόμη μία φορά ο Jorge Martin (Prima Pramac Racing), ωστόσο αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ καθώς ο Marc Marquez (Gresini Racing) θα περνούσε στην κορυφή των χρόνων.

Η χαρά του Marc Marquez δεν κράτησε όμως περισσότερο από μερικά λεπτά καθώς με χρόνο 1:29.280 ο Pecco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), βρέθηκε στην πρώτη θέση.

Με τους περισσότερους αναβάτες να βρίσκονται στα pits, ο κόσμος στην πίστα επικεντρώθηκε στις δύο πτώσεις των αναβατών της Pertamina Enduro VR46 Racing Team. Πρώτος έπεσε στη στροφή 3 ο Marco Bezzecchi, με τον teammate του Fabio Di Giannantonio να πέφτει λίγο αργότερα στη στροφή 8. Καταστροφή για την ομάδα του Rossi, ο οποίος βρίσκεται στην αυστριακή πίστα για να παρακολουθήσει την πορεία της ομάδας του.

MotoGP

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος νέα πτώση για τον Acosta που βρέθηκε να είναι για ακόμη μία φορά, δυστυχώς, ο πρωταγωνιστής. Ο αναβάτης της Red Bull GASGAS Tech3 μετά τις δύο πτώσεις στο FP1 "θα τρίτωνε το κακό" με τον ίδιο να σερφάρει στα χαλίκια και να καταστρέφει ακόμη μία RC-16 χωρίς ευτυχώς ο ίδιος να πάθει το παραμικρό.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος θα είχαμε μία ευχάριστη έκπληξη με τον Johann Zarco (Castrol LCR Honda), να γράφει τον έκτο χρόνο φέρνοντας χαμόγελα στους Ιάπωνες της Honda.

Μπαίνοντας στα τελευταία δέκα λεπτά της διαδικασίας, ξεκίνησε το κυνήγι των χρόνων. O Jorge Martin είχε περάσει στην κορυφή, με τον Marc Marquez στον γρήγορο γύρο του να μένει στη δεύτερη θέση για μόλις 25 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Στα τελευταία πέντε λεπτά της διαδικασίας έγινε ο κακός χαμός καθώς όλοι προσπαθούσαν να βελτιώσουν τους χρόνους τους και να παίζουν το παιχνίδι "τράβα με να σε τραβώ". Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως αυτός που βελτίωσε αρχικά τον χρόνο του ήταν ο Marc Marquez ο οποίος είχε στο κατόπι του αρκετούς αναβάτες.

Στη συνέχεια είδαμε παντού στην οθόνη μας κόκκινες ενδείξεις για ταχύτερους χρόνους, αρχικά ήταν ο Martin που πέρασε μπροστά, στη συνέχεια ήταν ο Franco Morbidelli (Prima Pramac Racing), με τον Bagnaia να είναι αυτός που στο τέλος χαμογέλασε καθώς σημείωσε τον ταχύτερο γύρο στην διαδικασία της προπόνησης.

MotoGP

Στη δεύτερη θέση πίσω από τον Bagnaia ολοκλήρωσε την προσπάθεια του ο Morbidelli, με τους Martin και Marc Marquez να τερματίζουν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον Brad Binder (Red Bull KTM), με τον Alex Marquez να βρίσκεται μία θέση πιο πίσω στην έκτη. Στις θέσεις επτά και οκτώ συναντάμε τους δύο αναβάτες της Aprilia Racing, με τον Aleix Espargaro να τερματίζει σε αυτή την διαδικασία εμπρός από τον teammate του Maverick Vinales.

Στην ένατη θέση τερμάτισε ο Marco Bezzechi, με τον Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team), ο οποίος είχε μια πτώση πριν το φινάλε να κλείνει την δεκάδα.

MotoGP
Αποτελέσματα προπόνησης GP Αυστρίας
Θέση Αναβάτης Nat Ομάδα Χρόνοι Γύροι Τελική
1 Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo (GP24) 1'28.508s 21/22 310χλμ.
2 Franco Morbidelli ITA Pramac Ducati (GP24) +0.281s 21/23 310χλμ.
3 Jorge Martin SPA Pramac Ducati (GP24) +0.319s 25/27 310χλμ.
4 Marc Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.350s 25/26 309χλμ.
5 Brad Binder RSA Red Bull KTM (RC16) +0.461s 25/25 314χλμ.
6 Alex Marquez SPA Gresini Ducati (GP23) +0.548s 26/27 308χλμ.
7 Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.599s 16/20 312χλμ.
8 Maverick Viñales SPA Aprilia Racing (RS-GP24) +0.609s 21/22 309χλμ.
9 Marco Bezzecchi ITA VR46 Ducati (GP23) +0.725s 19/24 309χλμ.
10 Enea Bastianini ITA Ducati Lenovo (GP24) +0.773s 21/24 312χλμ.
11 Pedro Acosta SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16)* +0.800s 16/21 314χλμ.
12 Jack Miller AUS Red Bull KTM (RC16) +0.821s 27/28 312χλμ.
13 Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha (YZR-M1) +0.872s 24/26 308χλμ.
14 Johann Zarco FRA LCR Honda (RC213V) +1.098s 26/26 310χλμ.
15 Augusto Fernandez SPA Red Bull GASGAS Tech3 (RC16) +1.254s 24/24 310χλμ.
16 Luca Marini ITA Repsol Honda (RC213V) +1.301s 26/27 308χλμ.
17 Alex Rins SPA Monster Yamaha (YZR-M1) +1.314s 17/22 312χλμ.
18 Miguel Oliveira POR Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.373s 23/23 313χλμ.
19 Raul Fernandez SPA Trackhouse Aprilia (RS-GP24) +1.444s 26/26 309χλμ.
20 Fabio Di Giannantonio ITA VR46 Ducati (GP23) +1.550s 6/8 305χλμ.
21 Pol Espargaro SPA Red Bull KTM (RC16) +1.675s 10/12 312χλμ.
22 Takaaki Nakagami JPN LCR Honda (RC213V) +1.913s 23/23 306χλμ.
23 Lorenzo Savadori ITA Aprilia Racing (RS-GP24) +2.037s 18/23 312χλμ.
24 Joan Mir SPA Repsol Honda (RC213V) +2.149s 14/23 310χλμ.
25 Stefan Bradl GER HRC Test Team (RC213V) +2.387s 13/21 312χλμ.

MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…