MotoGP Assen: Σαρωτική νίκη Bagnaia – Ισοφαρίζει τις νίκες του Stoner με Ducati

Bagnaia και Martin σε άλλο επίπεδο εμπρός
Σαρωτική νίκη bagnaia
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/6/2024

Αγώνας χωρίς έντονες μάχες στο μεγαλύτερο μέρος του και με την ξεκάθαρη επικράτηση του Bagnaia που δεν είχε αντίπαλο στην Ολλανδική πίστα φέτος, ξεκινώντας από την κατάκτηση της pole position με νέο ρεκόρ πολύ κάτω από πέρσι. Η καλύτερη στιγμή του αγώνα από πλευράς προσπεράσεων ήταν οι μάχες για την 4η, 5η και 6η θέση στο τέλος του αγώνα. Για τους δύο εμπρός είχαμε μία επανάληψη του Sprint όπου ο Bagnaia γυρνούσε μόνος του σε απόσταση με τον Martin επίσης σε μοναχικό αγώνα στην 2η θέση χωρίς να τον ενοχλεί κανείς από την 3η που σήμερα άλλαζε συνεχώς καθότι δεν είχαμε μόνο του τον Vinales χωρίς ανταγωνισμό.

Για αρχή όμως η παντοδύναμια των δύο πρώτων πρέπει να τονιστεί, καθώς αν επικεντρωθείς στη μάχες πίσω, παραβλέπεις την κορυφαία οδήγηση του Bagnaia και του Martin με τον Bagnaia σήμερα να ισοφαρίζει το ρεκόρ του Stoner σε νίκες. Στον 12ο γύρο ο Bagnaia είχε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα ο οποίος ήταν μόλις 0,4 πάνω από την περσινή pole position. Δηλαδή στην μέση -σχεδόν- του αγώνα ο Bagnaia ήταν δίπλα στο περσινό απόλυτο όριο που έγινε με νέα ελαστικά. Αντίστοιχα ο Martin σε ένα δικό του αγώνα με τεράστιο κενό οι δυο τους από όλους τους υπόλοιπους.

Ο Martin έκανε και μία φοβερή εκκίνηση για να ξεφύγει της ποινής που του επιβλήθηκε εξαιτίας καθυστέρησης αναβάτη στην Q2 με τον Vinales να βρίσκεται για λίγο στην δεύτερη θέση. Ο Bagnaia πρώτος, ο Martin τρίτος και πίσω του οι αδερφοί Marquez. Το οποίο δεν θα κρατούσε φυσικά παρά ελάχιστες στροφές με τον Martin να μπαίνει δεύτερος και από εκείνη την ώρα οι δύο εμπρός να είναι άπιαστοι.

 Μία εύκολη προσπέραση του Marc Marquez στον Vinales που άφησε ανοικτή την πόρτα θα άλλαζε και αυτή τη θέση. Εδώ φάνηκε αυτό που λέγαμε στον Sprint ότι έλειψε εχθές αυτή η μάχη μετά από το λάθος του Marquez που η ίδια η ομάδα χαρακτήρισε rookie, από εκείνα που απλά τα προσπερνάς, μία άτυχη στιγμή που μπορεί να συμβεί και στους καλύτερους. Αντίστοιχα άτυχη στιγμή είχε ο Rins στην εκκίνηση όταν βρέθηκε πολύ έξω στην πρώτη στροφή και ανοίγοντας το γκάζι είχε ένα άσχημο highside με συνολικά όμως την εικόνα των δύο Ιαπώνων να είναι άσχημη. Ο Marini που εχθές είχε μηχανικό πρόβλημα σημείωσε αργότερα και αυτός έξοδο και πτώση είχε και ο Mir με τον Quartararo εκτός δεκάδας.

Σήμερα τα πράγματα θα ήταν λοιπόν διαφορετικά έναντι του Sprint για την 3η θέση, όπου παράλληλα με τον Marc που περνούσε εμπρός, ο Alex έχανε μία θέση έναντι του Acosta. Θα υπήρχε αναταραχή στην αρχή και στο τέλος του αγώνα για αυτές τις θέσεις. Πιο περίεργη προσπέραση ήταν του Di Giannantonio στον Marquez καθώς ο Marc κυριολεκτικά του άνοιξε την πόρτα και τον άφησε να περάσει κοιτώντας πίσω και σηκώνοντας το χέρι. Είχε προηγηθεί μία πολύ καλή οδήγηση από τον Di Giannantonio που ανέβηκε πολλές θέσεις την στιγμή που ο ομόσταυλός του είχε πτώση από την οποία συνέχισε αλλά με λευκό καπνό να βγαίνει από την κίτρινη Ducati.

Ήδη στον 6ο γύρο ο Di Giannantonio είχε βάλει πλώρη να περάσει τον Vinales έχοντας ήδη καθαρίσει με τον Acosta. Πέρασε τον Vinales και όπως είπαμε δεν χρειάστηκε να παλέψει για τον Marc Marquez.

Από την μέση του αγώνα και ο Bastianini έδειξε καλύτερα γιατί βρίσκεται σχετικά ψηλά στην βαθμολογία του πρωταθλήματος και πλησίασε την τριάδα που διεκδικούσε την τελευταία θέση στο βάθρο. Πέρασε και από Binder και από Acosta για να το κάνει αυτό και στον 19ο γύρο ήταν έτοιμος για την επίθεσή του. Εκεί είχαμε άλλο ένα περίεργο προσπέρασμα καθώς ο Di Giannantonio άνοιξε τη γραμμή του, ο Marc Marquez πήγε να περάσει αλλά καλύτερα βρέθηκε ο Vinales που μπήκε εμπρός και πήρε πίσω την τρίτη θέση. Παράλληλα ο Bastianini πέρασε τον Di Giannantonio ενώ λίγο αργότερα έπεσε και ο Acosta τερματίζοντας έτσι τον όποιο κίνδυνο υπήρχε από πίσω.

Τώρα η τελευταία θέση του βάθρου ήταν μία εσωτερική υπόθεση ανάμεσα σε 4 αναβάτες από τους οποίους ο Bastianini είχε τον καλύτερο ρυθμό και ταυτόχρονα το περισσότερο πάθος κάνοντας μία πολύ επιθετική προσπέραση στον 21ο γύρο στον Marc Marquez ακουμπώντας τον και ουσιαστικά ωθώντας τον εκτός γραμμής με τον Marquez ξεκάθαρα να δείχνει τον εκνευρισμό του.

Η προσπέραση του Bastianini στον Vinales στην αρχή του 23ου γύρου ήταν πολύ πιο ευγενική ενώ στον τελευταίο γύρο ένα λάθος του Vinales άνοιξε την πόρτα στον Marc Marquez ο οποίος βρέθηκε έτσι στην τρίτη θέση λίγο πριν τον τερματισμό, παράλληλα με την πτώση του Acosta όπως είπαμε νωρίτερα. Παραλίγο να περάσει και ο Di Giannantonio όμως τελικά ο Vinales δεν έχασε άλλη θέση.

Επόμενος αγώνας στη Γερμανία, μία πίστα που ο Marc Marquez έχει υπάρξει αήττητος με ανταγωνιστική μοτοσυκλέτα και αναμένουμε να δούμε εντονότερες μάχες από ότι στο Assen.

UPDATE:
MotoGP: Στην 10η θέση ο Marc Marquez με ποινή – Εξηγεί και γιατί άφησε τον Di Giannantonio

Θέση

Βαθιμοί

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος / Διαφ.

1

25

1F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

40:07.214

2

20

89J. Martin

Prima Pramac Racing

+3.676

3

16

23E. Bastianini

Ducati Lenovo Team

+7.073

4

13

93M. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+7.868

5

11

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+8.299

6

10

12M. Viñales

Aprilia Racing

+8.258

7

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+16.005

8

8

73A. Marquez

Gresini Racing MotoGP

+21.095

9

7

25R. Fernandez

Trackhouse Racing

+22.368

10

6

21F. Morbidelli

Prima Pramac Racing

+23.413

11

5

43J. Miller

Red Bull KTM Factory Racing

+24.004

12

4

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+24.057

13

3

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+42.767

14

2

37A. Fernandez

Red Bull GASGAS Tech3

+42.871

15

1

88M. Oliveira

Trackhouse Racing

+44.429

16

 

30T. Nakagami

IDEMITSU Honda LCR

+46.246

17

 

10L. Marini

Repsol Honda Team

+70.937

Πτωσεισ

   

31P. Acosta

Red Bull GASGAS Tech3

25 laps

   

36J. Mir

Repsol Honda Team

6 laps

   

72M. Bezzecchi

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

5 laps

χωρισ 1ο γυρο

   

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

 

 

Pecco Bagnaia - Ισοφάρισε τον Casey Stoner όσον αφορά στις νίκες με Ducati

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα σταματήσει εκεί ο δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής
Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/7/2024

Με πέντε μέχρι στιγμής νίκες τη φετινή σεζόν σε οχτώ αγώνες του MotoGP, ο Pecco Bagnaia ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του Casey Stoner με την εργοστασιακή ομάδα της Ducati!

Με τέσσερις αναβάτες πάνω στις μοτοσυκλέτες της ιταλικής εταιρείας να καταλαμβάνουν τους τέσσερεις πρώτες θέσεις της γενικήγς βαθμολογίας στο Πρωτάθλημα των αναβατών MotoGP αυτή τη στιγμή, η ανωτερότητα της Desmosedici είναι φέτος κάτι παραπάνω από εμφανής.

Τελευταία απόδειξη η κυριαρχική εμφάνιση του Bagnaia (Ducati Lenovo Team) στον ολλανδικό αγώνα με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να οδηγεί εξαιρετικά, να είναι ταχύτερος σε όλα τα δοκιμαστικά, να πετυχαίνει ρεκόρ γύρου, να παίρνει την pole position και να κερδίζει και τους δυο αγώνες του ολλανδικού γύρου χωρίς να απειληθεί από κανένα, πλησιάζοντας έτσι στους 10 βαθμούς τον Martin (Prima Pramac Racing) που προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα του 24. 

Η νίκη του Bagnaia στην Ολλανδία τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με τον θρύλο Casey Stoner, τον αναβάτη που έδωσε στην Ducati το 2007 το πρώτο της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο MotoGP και το... τελευταίο μέχρι το 2022, όταν ο Pecco στέφθηκε για πρώτη φορά πρωταθλητής στην κορυφαία κατηγορία.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Stoner και Bagnaia έφτασαν σε αυτό τον αριθμό νικών σε ηλικία 25 ετών, ωστόσο ο Ιταλός έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να τελειώσει η σεζόν καθώς ο αγώνας στο Assen ήταν μόλις ο όγδοος από τους 20 συνολικά που έχουν προγραμματιστεί για φέτος.

Ένα ακόμη ρεκόρ του Stoner με την Ducati που απειλείται άμεσα από τον Bagnaia είναι ο αριθμός βάθρων που έχει ο μεγάλος Αυστραλός αναβάτης με το ιταλικό εργοστάσιο. Έχοντας φτάσει ήδη στα 41 ο Bagnaia βρίσκεται μόλις ένα βάθρο πίσω από τον Stoner και αυτό, όπως και ο αριθμός των νικών, θα μπορούσαν να αλλάξουν στον επόμενο κιόλας αγώνα την ερχόμενη Κυριακή στο Sachsenring, πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Πρωταθλήματος.

Με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή να βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, υπό απειλή θα μπορούσε να βρίσκεται και το ρεκόρ των 10 νικών σε μία σεζόν με Ducati που έχει πετύχει επίσης ο Stoner, τη χρονιά που κατέκτησε το Πρωτάθλημα.

Pecco Bagnaia ισοφάρισε Casey Stoner στην Ducati σε νίκες

Παρόλο που οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες και τα κατορθώματα του Bagnaia δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους... άθλους του Αυστραλού στη σέλα της Ducati. Ο Stoner είχε στα χέρια του μια μοτοσυκλέτα κατώτερη του ανταγωνισμού όσο καιρό έμεινε με τους Ιταλούς. Αυτό είναι που κάνει τις δικές του 23 νίκες με την Ducati πιο εντυπωσιακές αφού ο μόνος τρόπος για να ισοσκελίσει τη διαφορά και να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές του τότε ήταν να αξιοποιήσει στο μέγιστο το μοναδικό ταλέντο του. Και ειδικά το 2007 το έκανε με θρυλική συνέπεια.

Ετικέτες