MotoGP: Απομακρυσμένος τεχνικός έλεγχος και πάγωμα της εξέλιξης!

Επιδιώκεται η ισονομία μεταξύ των ομάδων
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

24/3/2020

Ένα απ’ τα διάφορα θέματα που έχουν δημιουργηθεί μέσα απ’ όλη κατάσταση με τον κορωνοϊό και μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω καθυστέρηση της διεξαγωγής των αγώνων, είναι το πώς θα πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος των μοτοσυκλετών. Στη μεγάλη κατηγορία του πρωταθλήματος, κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι επτά κινητήρες ανά σεζόν, ενώ τα εργοστάσια που έχουν πλεονέκτημα όπως η ΚΤΜ και Aprilia έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν δυο επιπλέον κινητήρες συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες, μέχρι να φτάσουν το επίπεδο του ανταγωνισμού. Ακόμη, κάθε αναβάτης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μέχρι δυο φαίρινγκ με διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα, εκ των οποίων το πρώτο πρέπει να κατοχυρωθεί πριν τον πρώτο αγώνα, ενώ το δεύτερο μπορεί να κατοχυρωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Υπό κανονικές συνθήκες, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων, κατά τον οποίο σφραγίζονται οι κινητήρες, πραγματοποιείται την Πέμπτη, πριν τον πρώτο αγώνα των Grand Prix, όπως αντίστοιχα και του ενός απ’ τα δύο φαίρινγκ. Λόγω της ακύρωσης του αγώνα των MotoGP στο Losail, ο τεχνικός έλεγχος των κινητήρων δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, το Qatar παραμένει επίσημα ο αγώνας με τον οποίο ξεκινά η σεζόν και που ομολογκάρονται οι μοτοσυκλέτες.

Επειδή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε στο Qatar, οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν απομακρυσμένα, ώστε να σφραγιστούν οι κινητήρες όλων των κατασκευαστών (εκτός από ΚΤΜ και Aprilia όπως αναφέρεται παραπάνω) για να μην αδικηθεί κανείς. Αντίστοιχα το ίδιο θα γίνει και με τα φαίρινγκ, ενώ η διαδικασία και για τις δύο περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Υπό κανονικές συνθήκες, κάθε εταιρεία θα είχε δύο επιλογές. Είτε να παρουσιάσει το δείγμα των εξαρτημάτων του κινητήρα που έχουν αλλάξει, παρέχοντας παράλληλα τα κατάλληλα στοιχεία ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κινητήρες που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος δεν θα έχουν διαφορές μεταξύ τους, είτε να προσφέρει στη διοργάνωση τα σχέδια του κινητήρα σε ψηφιακή μορφή. Συνήθως όλες οι εταιρείες επιλέγουν να παρουσιάσουν είτε έναν ολόκληρο κινητήρα είτε αρκετά απ’ τα εξαρτήματά του.

Αυτό σημαίνει πως αν μια εταιρεία έχει δύο ομάδες που χρησιμοποιούν κινητήρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως συμβαίνει συνήθως με μερικές εργοστασιακές και δορυφορικές ομάδες ή με μερικούς αναβάτες μεμονωμένα (όπως ο Fabio Quartararo που ήταν στην Petronas Yamaha SRT το 2019 και είχε spec B μοτοσυκλέτα, ενώ ο ομόσταβλός του Morbidelli είχε την εργοστασιακή Μ1, που χρησιμοποιούσαν οι αναβάτες της Monster Energy Yamaha MotoGP), που χρησιμοποιούν τον κινητήρα της προηγούμενης χρονιάς, τότε η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει ολόκληρο τον κινητήρα και μόνο τα εξαρτήματα που έχουν αλλαχτεί για τη νέα σεζόν.

Η Honda αποτελεί εξαίρεση καθώς ήταν η μοναδική εταιρεία που κατάφερε να παρουσιάσει τους κινητήρες της στο Qatar. Οι υπόλοιπες εταιρείες δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν τους κινητήρες τους λόγω των συνθηκών με τον κορωνοϊό, όμως τους έχουν ήδη στείλει στην οργάνωση και οι κινητήρες που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα της MotoGP του 2020 θα πρέπει να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Τα ψηφιακά σχέδια των φαίρινγκ του κάθε αναβάτη θα πρέπει επίσης να κατατεθούν και -όπως με τους κινητήρες- θα πρέπει να ταιριάζουν με τα φαίρινγκ που θα έχουν οι μοτοσυκλέτες στον πρώτο αγώνα, καθώς και να είναι εναρμονίζονται με τους κανονισμούς του πρωταθλήματος.

Οι FIM, IRTA, MSMA και Dorna προσπαθούν ώστε οι διαδικασίες του απομακρυσμένου τεχνικού ελέγχου να είναι εύκολες και παράλληλα να μην υπάρξουν παραβάσεις των κανονισμών. Οι άνθρωποι των MotoGP δεν είχαν αναλογιστεί ποτέ πως θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει περίοδος που όλες οι εταιρείες θα έρπεπε να σταματήσουν κάθε διαδικασία εξέλιξης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη σεζόν σεζόν, κυρίως επειδή είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ένα τέτοιος κανονισμός.

Η εξέλιξη οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος της μοτοσυκλέτας που δεν υπάγεται στις προδιαγραφές μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε όλες τις προηγούμενες σεζόν.

Ετικέτες

MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!

Αν δεν τον είχαν αντιγράψει όλοι, θα είχε τιμωρηθεί
MotoGP COTA: Πλήρης αποκρυπτογράφηση στο σχέδιο Marquez! Mike Webb: Είπαμε να μην γίνει της Αργεντινής!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

31/3/2025

Στον αγώνα των ΗΠΑ και σε μία από τις πίστες που δεν γίνεται να χάσει την πρώτη θέση αν δεν πέσει, όπως και τελικά έγινε, ο Marc Marquez έγραψε άλλη μία επική σκηνή στην ιστορία των αγώνων, όταν ελάχιστα λεπτά πριν την εκκίνηση του αγώνα ξεκίνησε να τρέχει για να αλλάξει ελαστικά και να πάρει, όπως πίστευε εκείνη την στιγμή, μία ήπια τιμωρία ξεκινώντας τελευταίος.

Ήδη από το ρεπορτάζ του αγώνα είχαμε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία προσχεδιασμένη κίνηση και όχι για μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Μία κίνηση που είχε στόχο να πιάσει τους πάντες στον ύπνο και το τι ακολούθησε δικαιώνει τον Marc Marquez.

Αν δεν έτρεχαν όλοι μαζί να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, τότε δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εύκολα αυτό το κόλπο να τους πιάσει όλους στον ύπνο. Αντιθέτως τους ξεκουκούλωσε και απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως αν είχε αλλάξει σε slick ελαστικά πριν τον αγώνα θα το είχαν κάνει και οι υπόλοιποι.

Δίκαια εξοργισμένος και ο Davide Brivio της Trackhouse Racing που οι αναβάτες της, μαζί με τον Miller από την πλευρά της Yamaha, ήταν οι μόνοι με slick ελαστικά απέναντι σε όλους τους άλλους. Οι μόνοι δηλαδή που κάθισαν να σκεφτούν μόνοι τους τι ήταν το καλύτερο στις τρέχουσες συνθήκες και δεν ακολουθούσαν σαν μαγνητισμένοι το παράδειγμα του Marc Marquez. Αντί να κερδίσουν από αυτό, είτε γιατί είχαν το καλύτερο ελαστικό, είτε γιατί όλοι οι υπόλοιποι είχαν τιμωρηθεί, αντ’ αυτού βρέθηκαν χωρίς κανένα απολύτως πλεονέκτημα για την διαύγεια που απέδειξαν.

Η Dorna που καταγράφει όλα τα μικρόφωνα, έδωσε σήμερα και την πλήρη εικόνα αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο των συνεννοήσεων σε ένα στιγμιότυπο των τριών περίπου λεπτών όπου ξεκάθαρα φαίνεται το λάθος της επιλογής που έκανε ο Marc Marquez, βασιζόμενος ότι θα έχε πολύ μικρότερο αντίκτυπο.

Στο video της Dorna ο Marc Marquez δίνει εντολή στον «Riga» τον crew chief Marco Rigamonti να ετοιμάζεται η δεύτερη μοτοσυκλέτα και τον ρωτά για τις επιπτώσεις που θα έχει αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης και φύγει. Εκεί ο Riga του απαντά ξεκάθαρα ότι δεν είναι σίγουρος για την τιμωρία αλλά συνεχίζει να απαντά στον Marc Marquez που πιστεύει ότι απλά θα ξεκινήσει τελευταίος χωρίς ποινή μακρύτερου γύρου ενώ στην πράξη είναι χειρότερο, θα πρέπει να εκτελέσει ποινή διέλευσης από τα pit.

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι αυτή εδώ η παραδοχή του Marc Marquez πως αν αφήσει την γραμμή εκκίνησης τότε οι άλλοι θα ακολουθήσουν, ουσιαστικά αναγκάζοντας την διοργάνωση να δώσει παράταση στην εκκίνηση, όπως και τελικά έγινε.

Αυτή η γνώση πως οι άλλοι θα τον αντιγράψουν, είναι η μεγαλύτερη ίσως εξήγηση για το τι συμβαίνει -ξανά- στα MotoGP.

Δείτε το σχετικό VIDEO:

 

Όπως παραδέχτηκε ο Mike Webb, αν δεν είχε πέσει ο Marc Marquez και αν οι άλλοι δεν τον είχαν ακολουθήσει τότε θα τιμωρούνταν με διέλευση που ελάχιστα διαφέρει από αλλαγή μοτοσυκλετών, ουσιαστικά μηδενίζοντας το πλεονέκτημα που θα είχε κερδίσει. Επειδή όμως δεν γίνεται να τιμωρήσεις όλους τους αναβάτες με διέλευση καθότι κάτι τέτοιο θα ήταν και επικίνδυνο, πήραν την απόφαση να δώσουν παράταση.

Στο VIDEO της Dorna φαίνεται να ρωτά ο Marc Marquez αν ο Bagnaia είναι σε μοτοσυκλέτα με βρόχινα ελαστικά και μόλις πήρε καταφατική απάντηση, ήθελε να γνωρίζει και για τον Alex Marquez, τους δύο δηλαδή αναβάτες που μπορούν -αυτή την στιγμή- να τον ακολουθήσουν.

 

 

Η στρατηγική του φάνηκε ότι απέδωσε πλήρως, το μόνο λάθος ήταν τελικά μέσα στον αγώνα, όταν πάτησε το βρεγμένο κερμπ…