MotoGP 2024, Emilia Romagna GP, Q2 - O Francesco Bagnaia την pole με νέο ρεκόρ γύρου

Pecco και Jorge βρίσκονται στο δικό τους επίπεδο στο Misano - Πτώση και 7η θέση για Marc Marquez
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

21/9/2024

Οι χρόνοι στα Q2, όπως και στα προηγούμενα χρονομετρημένα αλλά και τα ρεκόρ πίστας που αντάλλαξαν οι δυο αναβάτες, έδειξαν ξεκάθαρα τη διαφορά που έχουν Pecco Bagnaia και Jorge Martin από τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους στο GP της Emigilia Romana, με τον Marc Marquez να μας χαρίζει ξανά στιγμές αγωνίας, αφού έπεσε και πάλι στα Q2 όπως είχε πέσει και πριν λίγες εβδομάδες στην ίδια πίστα, ενώ αν τότε είχε βρεθεί 9ος, τώρα ο Comeback King θα εκκινήσει από την 7η θέση της σχάρας εκκίνησης...

Στα Q1 βρίσκεται σύσσωμη η Honda, σχεδόν σύσσωμο το Pierer Group -πλην του Acosta-, και οι δυο αναβάτες της Trackhouse Aprilia, αλλά και ο Alex Rins που προέρχεται από τραυματτισμό. Τελικά ο Rins, που συμπλήρωσε μόλις 13 γύρους πριν τα Q1 δεν θα καταφέρει να συνεχίσει, και αποσύρεται από το GP της Emilia Romagna. Πτώση έχει ο Alex Marquez στα αρχικά στάδια των Q1, με τις πολλές πτώσεις μέχρι στιγμής να αποδίδονται στις χαμηλές θερμοκρασίες της πίστας και σε κρύα ελαστικά -10 βαθμοί κάτω από το προηγούμενο GP που πραγματοποιήθηκε στο Misano στις 6-8 Σεπτεμβρίου του 2024. Να πούμε εδώ πως στα FP2 πριν τα Q1 ανώδυνη πτώση είχε και ο Marc Marquez, μην ανησυχώντας όμως για τη θέση του, καθώς ήταν ταχύτατος σε όλα τα δοκιμαστικά μέχρι στιγμής. Στο τέλος των Q1 έχουμε μια ακόμη πτώση, αυτή τη φορά από τον Augusto Fernandez, χωρίς τραυματισμό ευτυχώς.

Binder

Οι δυο αναβάτες που καταφέρουν να περάσουν στα Q2 είναι οι Brad Binder και Miguel Oliveira, ενώ καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης για τη Honda είναι ο Luca Marini στην 5η θέση των πρώτων προκριματικών δοκιμαστικών (που σημαίνει πως θα ξεκινήσει 17ος στους 2 αγώνες της Emilia Romagna), 0.358 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Binder. Τελευταίος θα ξεκινήσει ο Alex Marquez, που λόγω και της πτώσης του δεν κατάφερε να “γράψει” καλό χρόνο.

Τα Q2 ξεκινούν με καλό καιρό, στεγνή την πίστα, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες -20 βαθμοί Κελσίου- απαιτούν προσοχή από τους αναβάτες, όπως είδαμε από τις αρκετές μέχρι στιγμής για Παρασκευή και πρωί Σαββάτου.

Vinales

Οι πρώτοι ταχύτεροι γύροι στο Q2 φέρνουν αρχικά τον Vinales πρώτο, για να αντικατασταθεί άμεσα από τον Marc Marquez, και κατόπιν με τον Jorge Martin, ο οποίος γίνεται ο πρώτος αναβάτης για σήμερα στο 1:30. Λίγα δευτερόλεπτα μόνο όμως κρατά η χαρά του Ισπανού καθώς ο Bagnaia γράφει 1:30.879 και περνά εκείνος πρώτος. Παντού βλέπουμε καλύτερους χρόνους, και είναι σχεδόν σίγουρα πως θα δούμε νέο ρεκόρ πίστας εδώ.

Acosta

Με 10 λεπτά να απομένουν ο Pedro Acosta δηλώνει παρών, και στο καπάκι τον περνά ο Martin, με νέο ρεκόρ γύρου 1:30.245!

Και το δράμα με τον Marc συνεχίζεται, αφού λίγο πριν βγει στην πίστα ο Ισπανός επιστρέφει πάλι στο box του, άγνωστο γιατί. Τελικά βγαίνει ξανά ένα λεπτό αργότερα. Έχει τώρα στη διάθεσή του 4 λεπτά για να γράψει 2 γρήγορους γύρους -αν είναι τυχερός- ώστε να καταφέρει να ξεκινήσει ψηλά στη σχάρα εκκίνησης.

Marc Marquez

Αμέσως μετά έχουμε δράμα, καθώς πέφτει ο Marc Marquez (που πρέπει να μας κρατά πάντα σε αγωνία), χάνοντας το μπροστινό στην 3... καταφέρνει όμως να καβαλήσει την πεσμένη μοτοσυκλέτα του και να επιστρέψει γρήγορα στα pits για να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του.

Martin

Λίγο πριν την τελευταία προσπάθεια στα 5 τελικά λεπτά των Q2, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Martin, Bagnaia, Acosta, Marc Marquez και Bastianini.

Και το δράμα με τον Marc συνεχίζεται, αφού λίγο πριν βγει στην πίστα ο Ισπανός καθώς προχωρά να καβαλήσει τη μοτοσυκλέτα του... αλλάζει γνώμη (!) και επιστρέφει πάλι στο box του, άγνωστο γιατί. Τελικά βγαίνει ξανά ένα λεπτό αργότερα. Έχει τώρα στη διάθεσή του 4 λεπτά για να γράψει 2 γρήγορους γύρους -αν είναι τυχερός- ώστε να καταφέρει να ξεκινήσει ψηλά στη σχάρα εκκίνησης.

Martin και Bagnaia βρίσκονται στο δικό τους επίπεδο, πιέζοντας πολύ, και γράφοντας ταχύτερους χρόνους σε κάθε χρονομετρημένο τμήμα της πίστας.

Bagnaia

Κι ενώ όλοι περιμένουν να δουν το πρώτο 1:29 στο Misano, ο Pecco φτάνει πολύ κοντά για να γράψει 1:30.031, παίρνοντας πίσω το ρεκόρ από τον Martin και παίρνοντας μια θριαμβευτική pole position.

Τελικά ο Marc Marquez παρατά την προσπάθεια για να γράψει κάποιον καλό χρόνο, αρκούμενος στην 7η θέση, κα θα εκκινήσει από την 3η σειρά στη σχάρα εκκίνησης, έχοντας πάλι δύσκολη αποστολή, τη στιγμή που οι 2 κύριοι ανταγωνιστές του εκκινούν από τις θέσεις 1-2.

Η πρώτη δεκάδα στη σχάρα εκκίνησης για τους αγώνες του Σαββάτου και της Κυριακής έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, Ducati, 1:30.031

2. Jorge Martin, Ducati, +0.214

3. Enea Bastianini, Ducati, +0533

4. Brad Binder, KTM, +0.605

5. Pedro Acosta, GASGAS, +0.700

6. Marco Bezzecchi, Ducati, +0.806

7. Marc Marquez, Ducati, +0.849

8. Maverick Vinales, Aprilia, +0.878

9. Fabio Quartararo, Yamaha, +0.890

10. Franco Morbidelli, Ducati, +0.901

Ετικέτες

MotoGP 2024, Emilia Romagna GP, P1 - Στην κορυφή ο Pecco με νέο ρεκόρ γύρου

Δεύτερος ο Jorge Martin και τρίτος ο Marc Marquez, με ανέλπιστα καλή επίδοση Quartararo
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/9/2024

Το απόγευμα της Παρασκευής, στη δεύτερη επίσκεψη στην πίστα του Misano αυτή τη σεζόν από το MotoGP, στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά της μεγάλης κατηγορίας ξεχώρισαν οι τρεις πρωταγωνιστές του τίτλου, με τον Pecco Bagnaia να είναι στο 100ο του GP ταχύτερος όλων και με νέο ρεκόρ πίστας, με δεύτερο τον Jorge Martin και τρίτο τον Marc Marquez. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι πολλές πτώσεις.

Τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά ξεκινούν με την πίστα στεγνή, ενώ δέκα λεπτά μετά την έναρξή τους έχουμε την πρώτη πτώση, με τον Pedro Acosta να χάνει το μπροστινό και να πέφτει από lowside, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει. Πτώση έχει και ο Jack Miller, ενώ αργότερα θα πέσει και ο Miguel Oliveira.

Όσον αφορά στους χρόνους, ο Jorge Martin είναι ο πρώτος αναβάτης που σταματά το χρονόμετρο στο 1:30 (1.30.994), ενώ αμέσως μετά τον καλύτερο χρόνο βελτιώνει ο Bagnaia με 1:30.924. Ο Marc Marquez κάνει την εμφάνισή του στην πίστα λίγο αργοπορημένος, ενώ είμαστε περίεργοι να δούμε τους χρόνους του. Θυμίζουμε πως ο Ισπανός ήταν ταχύτερος όλων στα FP1 σήμερα το πρωί, με χρόνο 1:32.082, όταν η πίστα στέγνωνε ακόμα. Θυμίζουμε πως το ρεκόρ γύρου στο Misano είναι 1:30.304, χρόνο που πέτυχε φέτος στην πίστα ο Bagnaia.

Δεκαπέντε λεπτά έχουν περάσει από την έναρξη των P1, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από τους Pecco Bagnaia, Jorge Martin, Pedro Acosta, Fabio Quartararo και Maverick Vinales.

Quartararo

Δυο γύρους μετά την πρώτη επαφή του με την πίστα στα P1, ο Marc Marquez σημειώνει τον 6ο ταχύτερο χρόνο -και λίγο αργότερα τον 4ο-, ενώ εντυπωσιακός είναι ο Quartararo που συνεχίζει να βρίσκεται 4ος -και λίγο αργότερα 5ος. Δύσκολα τα πράγματα για τη Honda, με τους αναβάτες της να καταλαμβάνουν για την ώρα τις θέσεις 17, 18, 19 και 20!

Jorge Martin

Έχουμε φτάσει στα μισά των πρώτων χρονομετρημένων, και η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Jorge Martin (1:30.844), Pecco Bagnaia, Pedro Acosta, Marc Marquez και Marco Bezzecchi. Λίγα λεπτά αργότερα, ο τοπικός Bez ανεβαίνει δύο ακόμα θέσεις για να βρεθεί 3ος

Πτώση έχει ο Alex Marquez με 20 λεπτά να απομένουν, χωρίς να τραυματιστεί κι αυτός. Κάπου εδώ ο Marc Marquez μπαίνει ξανά στην πίστα με φρέσκα ελαστικά, δείχνοντας έτοιμος να πιέσει αρκετά πριν το κλασικό τελευταίο 5λεπτο, ενώ τον ακολουθεί και ο Jorge Martin. Άδοξα όμως τελειώνουν οι δυο γύροι του Marc, αφού κάτι δεν δείχνει να του αρέσει, και ο Ισπανός σταματά νωρίς να πιέζει, και βγαίνει ξανά στα pits.

Δεκατρία λεπτά πριν το τέλος μία ακόμη πτώση, με τον Augusto Fernandez να πέφτει με τη GASGAS του, χωρίς να τραυματιστεί.

Marc Marquez

Λίγο πριν φτάσουμε στο τελευταίο δεκάλεπτο, ο Marc Marquez σημειώνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο, ελάχιστα πίσω από τον Martin (0.054 δευτερόλεπτα), με τον 3ο Bagnaia να βρίσκεται πιο μακριά, 0.371 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin.

Δυο λεπτά αργότερα, ο Bagnaia βρίσκει τα εκατοστά που του έλειπαν, για να περάσει εκείνος πρώτος με 1:30.286 που είναι και νέο ρεκόρ πίστας.

Πέντε λεπτά πριν το τέλος, και η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Bagania, Martin, Marc Marquez, Bastianini και Vinales.

Κι εκεί που ο Martin πίεζε για να ξαναπάρει εκείνος την πρωτιά, πέφτει στην 8 ευτυχώς χωρίς παραταράγουδα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Morbidelli.

Digia

Εκείνος που δεν είχε όμως "καλή" πτώση ήταν ο Fabio di Giannantonio, που ήταν ήδη τραυματίας, και έπεσε πολύ απότομα, παίρνοντας και αρκετές τούμπες για να σηκωθεί δείχνοντας να πονάει αρκετά...

Οι πτώσεις συνεχίζονται, με τον Binder να πέφτει χωρίς να καταφέρνει να γράψει καλό χρόνο, και θα πρέπει να περάσει από τα FP1, ενώ μετά τη λήξη του χρόνου ο Aleix Espargaro πετά έξω από την πρώτη δεκάδα τον Miller, κι έτσι κι οι 2 αναβάτες της Red Bull KTM οδεύουν στα P1.

Πέφτει και ο Bastianini, που όμως έχει καταφέρει ήδη να σημειώσει τον 4ο χρόνο.

Pecco Bagnaia

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα είναι η ακόλουθη.

1. Pecco Bagnaia, Ducati 1:30.286

2. Jorge Martin, Ducati +0.198

3. Marc Marquez, Ducati +0.299

4. Enea Bastianini, Ducati +0.321

5. Fabio Quartararo, Yamaha +0.600

6. Franco Morbidelli, Ducati +0.646

7. Marco Bezzecchi, Ducati +0.678

8. Maverick Vinales, Aprilia +0.704

9. Pedro Acosta, GASGAS +0.705

10. Aleix Espargaro, Aprilia +0.881

Zarco

Ταχύτερος αναβάτης με Honda ήταν ο Johann Zarco στη 12η θέση, 0.964 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Bagnaia, ενώ οι δυο αναβάτες της εργοστασιακής ομάδας του HRC τερμάτισαν στις θέσεις 18 (Marini) και 19 (Mir). Ο Nakagami ήταν 21ος και τελευταίος.

Ετικέτες