MotoGP 2024, Assen, P1 - Άνετα πρώτος ο Bagnaia και με νέο ρεκόρ πίστας

Από τα Q1 θα πρέπει να περάσουν οι Fabio Quartararo και Pedro Acosta
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2024

Κυρίαρχος στα FP1, κυρίαρχος και στα P1 / PR της Παρασκευής στο Assen o Pecco Bagnaia της εργοστασιακής Ducati, με τον Ιταλό να πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο, που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας. Pedro Acosta και Fabio Quartararo θα πρέπει να παλέψουν στα Q1 για μια θέση στα Q2, ενώ τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά στην Ολλανδία σημαδεύτηκαν και μια άσχημη πτώση από τον Aleix Espargaro.

Μετά τα FP1 του πρωινού της Παρασκευής στην ολλανδική πίστα, σειρά έχουν για τη μεγάλη κατηγορία τα P1, που διεξάγονται και αυτά με ηλιόλουστο καιρό.

Ούτε πέντε λεπτά δεν έχουν περάσει από την αρχή των P1 και ο Jorge Martin έχει ανεβάσει τον ρυθμό στο 1:33, με τον Alex Marquez να σημειώνει αμέσως μετά 1:33.001. Πλησιάζουμε το 1:32 από την αρχή κιόλας των P1 -να θυμίσουμε πως ταχύτερος χρόνος στα FP1 ήταν το 1:32.401 του Pecco Bagnaia.

Έξοδο χωρίς πτώση έχει ο Aleix Espargaro οκτώ λεπτά μετά την έναρξη των P1, ενώ στη συνέχεια στην κορυφή τον Alex Marquez διαδέχεται ο Jorge Martin με χρόνο 1:32.326 και έχουμε ακόμα... 50 λεπτά δράσης!

Jorge Martin

Πενήντα λεπτά πριν το τέλος των P1, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Martin, Bagnaia, Alex Marquez, Marc Marquez και Raul Fernandez.

Πέντα λεπτά αργότερα, ο Pecco έχει περάσει αυτός πρώτος με 1:32.229, ενώ ο Marco Bezzecchi έχει μια τρομακτική έξοδο με πολλά στα χαλίκια, κι όμως καταφέρενει να μην πέσει, με άψογο enduro στιλ.

Pedro Acosta

Ο Pedro Acosta δείχνει να έχει βρει κάτι, καθώς έχει περάσει 4ος 40 λεπτά πριν το τέλος, ενώ στο Top-5 έχουμε και τους εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia, με τον Vinales 3o και τον Espargaro 5ο.

Δεύτερη έξοδο στα χαλίκια σε αυτά τα δοκιμαστικά για τον Aleix, ο οποίος δείχνει την ίδια στιγμή γρήγορος αλλά και επιρρεπής σε λάθη.

Ένα ακραία θεαματικό γλίστρημα του Bastianini παραλίγο να εξελιχθεί σε highside, αλλά ο Ιταλός καταφέρνει να το σώσει χαρίζοντάς μας ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο.

Στους πρώτους "χώνεται" και ο Digia, που είχε δείξει ανάλογα σημάδια και στα FP1 όπου πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο για να τον δει όμως να ακυρώνεται αφού είχε περάσει τα όρια της πίστας -για ελάχιστα εκατοστά.

Μισή ώρα ακόμα για να τελειώσει και αυτή η έξοδος στην πίστα για τους αγωνιζόμενους του MotoGP, και ο Bagnaia δείχνει τα δόντια του, βελτιώνοντας τον χρόνο του, για να γίνει ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:31, με 1:31.901. Ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati λατρεύει το Assen, έχει κάνει μάλιστα τατουάζ με την πίστα, ενώ έχει 4 νίκες, 4 βάθρα και 2 pole positions στην Ολλανδία.

Fabio Quartararo

Στα μισά των P1 οι αναβάτες ιαπωνικών μοτοσυκλετών έχουν μείνει αρκετά πίσω, με ταχύτερο όλων τον Fabio Quartararo στην 13η θέση, και ταχύτερο αναβάτη με Honda στον Joan Mir στην 17η θέση.

Marc Marquez

Κι ενώ οι αναβάτες στην κορυφή ρίχνουν τους χρόνους τους, ο Marc Marquez που ήταν 2ος το πρωί έχει μείνει στάσιμος στα P1, και για την ώρα βρίσκεται στην 9η θέση... λέτε να έχουμε πάλι παρατράγουδα με τον Ισπανό να πρέπει να περάσει από τα Q1; Πρν προλάβουμε να ανησυχήσουμε, ο Marc σκαρφαλώνει στη 2η θέση, μόλις 0,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Bagnaia.

Δεκατέσσερα λεπτά πριν το τέλος, και ξεκινούν τα λεγόμενα time attacks, με την πλειονότητα των αναβατών να βρίσκεται στην πίστα, προσπαθώντας να "κλέψουν" τον αέρα κάποιου γρήγορου για να επωφεληθούν εκείνοι γράφοντας ταχύτερο χρόνο.

Κάπως έτσι βλέπουμε τον Joan Mir στην ουρά του Marc Marquez, αν και ο αναβάτης της Gresini τον βλέπει και κόβει ταχύτητα.

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος, και ο Maverick Vinales γράφει 1:31.561 ανεβαίνοντας στην 1η θέση, ενώ στην προσπάθειά του να πετύχει γρήγορο γύρο ο Marc Marquez χάνει το μπροστινό, αλλά ευτυχώς σώζει την πτώση.

Δεν περνά ούτε λεπτό και ο Pecco Bagnaia απαντά στην πρόκληση του Vinales, σημειώνοντας 1:31.340, για να βρεθεί ξανά στην κορυφή, γράφοντας και νέο ρεκόρ γύρου για την πίστα του Assen (προηγούμενο 1:31.472 από τον Bezzecchi).

Joan Mir

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο δύσμοιρος Joan Mir έχει μια ακόμα πτώση, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει, για να κατευθυνθεί με τα πόδια προς τα pits.

Ο χρόνος δείχνει επτά λεπτά ακόμα, και οι αναβάτες που έχουν μπει στα pits για να αλλάξουν ελαστικά, βγαίνουν ξανά στην πίστα για την τελική μάχη των P1. Θα παραμείνει πρώτος ο Pecco; Ποιοι θα είναι οι άτυχοι που θα πρέπει να περάσουν από τα Q1;

Martin-Miller

Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Martin φρενάρει αναίτια μετά από μια στροφή και παραλίγο να τον εμβολίσει ο Miller που τον περνά "φίλερ" ξυρίζοντας και το φτερό της RC16!

Bastianini

Πτώση στην τελική προσπάθεια έχουμε από τον Bastianini που βρίσκεται 7ος, κινδυνεύνοντας να πρέπει να περάσει από τα Q1.

Ενάμισι δευτερόλεπτο πριν την καρό σημαία ο Bagnaia αποσύρεται στα pits καθώς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ή να πιέσει άλλο.

Aleix Espargaro

Οι υπόλοιποι βελτιώνουν τους χρόνους τους, ενώ την ίδια ώρα που ο Aleix Espargaro έχει μια πολύ άσχημη πτώση όπου σε highsiding σπάει με το κεφάλι τη ζελατίνα της μοτοσυκλέτας του και προσγειώνεται από ψηλά στον κόκκυγα του, ο ομόσταυλός του Maverick Vinales σημειώνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο.

Η κίτρινη σημαία από το συμβάν του Aleix σημαίνει πως οι γύροι των Bezzecchi και Marc Marquez ακυρώνονται, ενώ από τα Q1 θα πρέπει να περάσουν οι Quartararo, Bezzecchi, Digia, και Acosta.

Η πρώτη δεκάδα των P1 / PR έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, Ducati

2. Maverick Vinales, Aprilia

3. Alex Marquez, Ducati

4. Aleix Espargaro, Aprilia

5. Jorge Martin, Ducati

6. Marc Marquez, Ducati

7. Brad Binder, KTM

8. Enea Bastianini, Ducati

9. Raul Fernandez, Aprilia

10. Franco Morbidelli

Ετικέτες

Yamaha, MotoGP - Νέος προμηθευτής καυσίμων η TotalEnergies

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία των Ιαπώνων με την ENEOS - Στους στόχους και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2024

Η Monster Energy Yamaha MotoGP έχει πλέον ως προμηθευτή καυσίμων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP τη γαλλική Totalenergies με την οποία και έφτασε σε πολυετή συμφωνία.

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha στο MotoGP με την ιαπωνική ENEOS, ως προμηθευτή καυσίμων, με τη γαλλική TotalEnergies να παίρνει τη θέση της σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται το πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα.

Η αρχή γίνεται από την ερχόμενη σεζόν με τις ομάδες να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν καύσιμο, το οποίο θα είναι κατά 40% (το λιγότερο) μη ορυκτό και το υπόλοιπο ορυκτό. Έως το 2027 το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στις πρωτότυπες αγωνιστικές θα είναι 100% μη ορυκτό.

Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσαν οι δυο πλευρές, το καύσιμο που θα προέρχεται από τον γαλλικό κολοσσό θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της YZR-M1 με την εξέλιξή του να γίνεται από κοινού ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του κινητήρα και να μειωθεί η κατανάλωση. Να θυμίσουμε ότι μικρότερα θα είναι και τα ρεζερβουάρ των MotoGP μοτοσυκλετών με τη χωρητικότητά τους να μειώνεται από τα 22 στα 20 λίτρα.

Το αγωνιστικό καύσιμο της γαλλικής εταιρείας θα έχει και τα πρόσθετα "Excellium" που χρησιμοποιεί η TotalEnergies στα καύσιμά της, τα οποία προστατεύουν το μοτέρ από φθορές και βελτιώνουν την καύση.

Ετικέτες