MotoGP 2024, Assen, FP1 - Ο Pecco ξύπνησε νωρίς αυτή την Παρασκευή

Δεύτερος ο Marc Marquez, 4ος ο Fabio Quartararo, μόλις 14ος ο Pedro Acosta
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2024

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022 και 2023 Francesco Bagnaia δεν μας έχει συνηθίσει στις καλές εμφανίσεις τις Παρασκευές, κι έτσι είναι σχετικά ασυνήθιστο να τον βλέπουμε να ηγείται των FP1, όπως έγινε στο Assen. Καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμαστικών η μάχη του Ιταλού για την πρωτιά ήταν με τον Marc Marquez, ενώ ενθαρρυντική ήταν η επίδοση του Quartararo με τη Yamaha. Αργά ξεκίνησαν ο Jorge Martin, η KTM και ο Pedro Acosta, ενώ για μια ακόμη φορά η Honda δεν δείχνει ικανή να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους.

Δεν προλαβαίνουν να ξεκινήσουν τα FP1, και ο Aleix Espargaro πέφτει μέσα στα pits, καθώς ενώ περίμενε να τον σπρώξουν αυτό δεν έγινε, και ακούμπησε απαλά την Aprilia του στο έδαφος. Οι δυσκολίες για τον Ισπανό δεν σταματούν εκεί καθώς στον πρώτο κιόλας γύρο αντιμετωπίζει μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να επιστρέψει στα pits με τη βοήθεια ενός μηχανικού που τον σπρώχνει πάνω σε ένα scooter!

Jorge Martin

Πρώτος ταχύτερος χρόνος είναι από τον Jorge Martin στο 1:35.391, ενώ τον διαδέχονται οι Raul Fernandez, και στο καπάκι ο Marc Marquez με τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή να γράφει 1:34.286. Επόμενος αναβάτης που ηγείται των χρόνων είναι ο Pecco Bagnaia με 1:34.225, ενώ λίγα δευτερόλεπτα πιο μετά ο Marc παίρνει ξανά την πρώτη θέση, ο πρώτος που σταματά το χρονόμετρο στο 1:33, με 1:33.693. Δέκα λεπτά μετά την έναρξη των FP1 ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2022-2023 ανταπαντά με 1:32.820, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται αυτή τη στιγμή από τους Bagnaia, Marc Marquez, Alex Marquez, Fabio Quartararo και Raul Fernandez.

Στο παιχνίδι μπαίνει και ο Maverick Vinales που πέφτει και αυτός στο 1:33, ενώ ο Marc Marquez ανεβαίνει και πάλι πρώτος με 1:32.980.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ γύρου στο Assen κατέχει ο Marco Bezzecchi από το 2023, με 1:31.472.

Οι αναβάτες ζέσταναν τα ελαστικά τους, και οι χρόνοι ξεκινούν να πέφτουν ξανά. Ο Alex Marquez σκαρφαλώνει στην κουφή για λίγο, όμως τον διαδέχεται άμεσα ο Bagnaia με 1:32.625.

Marc Marquez

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος ο Marc επιστρέφει, σημειώνοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο πίσω από τον Pecco, ενώ τρίτος είναι ο Vinales, τέταρτος ο Alex Marquez και η πρώτη πεντάδα κλείνει με τον Jorge Martin. Ένατος είναι ο Quartararo, και... 15ος ο Pedro Acosta!

Έχουμε μπεί στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τους αναβάτες να έχουν κάνει και δεύτερο pit-stop και να επιστρέφουν στην πίστα για την τελευταία προσπάθεια των FP1.

Ο Bagnaia, που μας έχει συνηθίσει σε χλιαρές εμφανίσεις κάθε Παρασκευή, στο Assen δείχνει να έχει... ξυπνήσει νωρίς, και συνεχίζει να βελτιώνει τον χρόνο του στα επιμέρους τμήματα της πίστας, αν και συνολικά παραμένει στο 1:32.401 και στην πρώτη θέση. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει κανείς να ξεπεράσει τον χρόνο του στα επόμενα 3-4 λεπτά που απομένουν.

Παρά τρίχα να γράψει ταχύτερο γύρο ο Raul Fernandez, που χάνει την πρωτιά μόνο στο τελευταίο τμήμα της πίστας, όμως η έκπληξη έρχεται από τον Fabio Di Giannantonio που με 1:32.314 παίρνει αυτός την πρωτιά στα FP1!

Όμως δεν ήταν γραφτό για τον Digia, καθώς οι κριτές έκριναν πως ο Ιταλός είχε υπερβεί τα όρια της πίστας στο τελευταίο εσάκι, κι έτσι ο χρόνος του δεν μετράει, με αποτέλεσμα ο αναβάτης της VR46 Team να πέσει στην 7η θέση.

Η καρό σημαία έχει πέσει και η πρώτη δεκάδα των FP1 έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, Ducati

2. Marc Marquez, Ducati

3. Raul Fernandez, Aprilia

4. Fabio Quaratararo, Yamaha

5. Maverick Vinales, Aprilia

6. Aleix Espargararo, Aprilia

7. Fabio Di Giannantonio, Ducati

8. Alex Marquez, Ducati

9. Brad Binder, KTM

10. Jorge Martin, Ducati

Ο Pedro Acosta τερμάτισε 14ος, ενώ ταχύτερος αναβάτης με Honda ήταν ο Takaaki Nakagami στην 18η θέση.

Μετά τα FP1 οι αναβάτες είχαν χρόνο να εξασκηθούν στις εκκινήσεις, ενώ σειρά τώρα για τη μεγάλη κατηγορία έχουν τα P1 στις 16.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.

Ετικέτες

Yamaha, MotoGP - Νέος προμηθευτής καυσίμων η TotalEnergies

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία των Ιαπώνων με την ENEOS - Στους στόχους και η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων
Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

1/7/2024

Η Monster Energy Yamaha MotoGP έχει πλέον ως προμηθευτή καυσίμων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP τη γαλλική Totalenergies με την οποία και έφτασε σε πολυετή συμφωνία.

Παρελθόν αποτελεί η συνεργασία της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha στο MotoGP με την ιαπωνική ENEOS, ως προμηθευτή καυσίμων, με τη γαλλική TotalEnergies να παίρνει τη θέση της σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται το πρωτάθλημα με τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες να χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα.

Η αρχή γίνεται από την ερχόμενη σεζόν με τις ομάδες να υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν καύσιμο, το οποίο θα είναι κατά 40% (το λιγότερο) μη ορυκτό και το υπόλοιπο ορυκτό. Έως το 2027 το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στις πρωτότυπες αγωνιστικές θα είναι 100% μη ορυκτό.

Monster Energy Yamaha MotoGP και Totalenergies 2024

Σύμφωνα και με τα όσα ανακοίνωσαν οι δυο πλευρές, το καύσιμο που θα προέρχεται από τον γαλλικό κολοσσό θα είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της YZR-M1 με την εξέλιξή του να γίνεται από κοινού ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση του κινητήρα και να μειωθεί η κατανάλωση. Να θυμίσουμε ότι μικρότερα θα είναι και τα ρεζερβουάρ των MotoGP μοτοσυκλετών με τη χωρητικότητά τους να μειώνεται από τα 22 στα 20 λίτρα.

Το αγωνιστικό καύσιμο της γαλλικής εταιρείας θα έχει και τα πρόσθετα "Excellium" που χρησιμοποιεί η TotalEnergies στα καύσιμά της, τα οποία προστατεύουν το μοτέρ από φθορές και βελτιώνουν την καύση.

Ετικέτες