KTM Factory Racing MotoGP - Στη θέση του Guidotti ο Aki Ajo

Βάζοντας πλώρη για τίτλο το 2025, με τους Pedro Acosta και Brad Binder
Aki Ajo, MotoGP
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/9/2024

Το νέο για την αποχώρηση του Francesco Cuidotti από τη θέση του Team Manager στην εργοστασιακή ομάδα της KTM για το MotoGP είχε κυκλοφορήσει εδώ και λίγες ημέρες, με την πληροφορία πως ο Dani Pedrosa θα τον αντικαθιστούσε να μην επιβεβαιώνεται τελικά. Αντί για τον γνωστό δοκιμαστή των “πορτοκαλί”, η Pierer Mobility επέλεξε να τοποθετήσει στη θέση του Guidotti τον έμπειρο Διευθυντή Ομάδων Φιλανδό Aki Ajo που είναι επικεφαλής της Ajo Motorsport για περισσότερες από δυο δεκαετίες.

Η κίνηση αλλαγής Team Manager στην εργοστασιακή ομάδα της KTM οφείλεται κυρίως στην αδυναμία επίτευξης των επιθυμητών αποτελεσμάτων στο MotoGP, από μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κατάκτηση τίτλων σε κάθε είδους Πρωταθλήματα Μοτοσυκλέτας.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η KTM αρχικά ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Francesco Guidotti, δείχνοντας του παράλληλα την έξοδο από την ομάδα, και μια ημέρα αργότερα ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του.

Ο Guidotti βρισκόταν στη θέση του Διευθυντή Ομάδας για σχεδόν τρία χρόνια, από το 2022, ενώ αυτή ήταν η δεύτερη φορά που αναλάμβανε υπεύθυνος με τα χρώματα της ΚΤΜ. Υπό την καθοδήγησή του η ΚΤΜ πήρε δυο νίκες στο MotoGP και 11 βάθρα, με τον Brad Binder να τερματίζει 4ος το 2023, και με την εταιρεία του Mattighofen δεύτερη στους κατασκευαστές.

Για το 2025 η Red Bull KTM Factory Racing ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, στην 9η σεζόν της στο MotoGP, λίγο πριν τη σαρωτική ανανέωση κυβισμού και κανονισμών του 2027. Με τα στάνταρ της ΚΤΜ, οι πορτοκαλί έπρεπε ήδη να έχουν πάρει Πρωτάθλημα, όμως αυτό δεν έχει συμβεί. Παρόλα αυτά, η μεταγραφή του εξαιρετικά ταλαντούχου Pedro Acosta έχει δώσει νέα ώθηση στις πορτοκαλο-κόκκινες (αφού η RC16 του Acosta είναι βαμμένη στα κόκκινα χρώματα της GASGAS) προσπάθειες για συλλογή βάθρων, νικών και προσεχώς και τίτλων.

Όσον αφορά στον Aki Ajo, ο Φιλανδός έχει στο “ζωνάρι” του πολλές επιτυχίες για την ΚΤΜ στις μικρότερες κατηγορίες του MotoGP, αφού ήταν εκείνος που βοήθησε την εταιρεία να πάρει τον πρώτο Παγκόσμιο Τίτλο της στη Moto3 το 2012, κερδίζοντας δυο ακόμα τίτλους στην κατηγορία, το 2016 με τον Brad Binder και το 2021 με τον Pedro Acosta. Παράλληλα, ήταν υπεύθυνος για τον θεσμό του Red Bull MotoGP Rookies Cup, που αποτελεί το απόλυτο φυτώριο για τους αναβάτες που θέλουν να εισέλθουν στον χώρο των GP -στους οποίους εντάσσεται και ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος που συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του θεσμού για το 2025.

Οι προσπάθειες του Ajo στη Moto3 βοήθησαν 6 αναβάτες να ανέβουν στη μεγάλη κατηγορία MotoGP, ενώ από το 2017 ο Team Manager της KTM επέκτεινε την παρουσία της εταιρείας και στη Moto2, και ενίσχυσε την KTM GP Academy. Τρεις ακόμα από τους αναβάτες του στην ενδιάμεση κατηγορία ανέβηκαν στο MotoGP, ενώ η ομάδα πήρε 3 συνεχόμενους τίτλους μεταξύ 2021-2023.

Για την 9η σεζόν της ΚΤΜ στο MotoGP το 2025, ο Aki Ajo θα έχει υπό την επίβλεψή του τους Brad Binder και Pedro Acosta, με τους πορτοκαλί να πιστεύουν πως μετά την προσαρμογή του Acosta στη μεγάλη κατηγορία φέτος -όπου στο ντεμπούτο του βρίσκεται ήδη στην 5η θέση, έχοντας αφήσει 6ο τον Binder-, του χρόνου ο τίτλος τους καλεί.

Η KTM αναφέρει πως η δομή της Red Bull KTM Ajo σε Moto3 & Moto2 θα διατηρήσει την ίδια εστίαση στην εξέλιξη των νέων ταλέντων με στόχο την τελική τους μετάβαση στη μεγάλη MotoGP κατηγορία.

Ετικέτες

Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος - Υποψήφιος για το Red Bull MotoGP Rookies Cup 2025

Ανάμεσα στους 120 ταλαντούχους νέους αναβάτες στη διαδικασία επιλογής του θεσμού
Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/9/2024

Εκατόν είκοσι νέα ταλέντα στους αγώνες μοτοσυκλέτας από 36 Έθνη θα διαγωνιστούν από τις 30/9 έως και τις 2/10/2024 για μια θέση στον θεσμό Red Bull MotoGP Rookies Cup 2025 που αποτελεί φυτώριο για το MotoGP, ενώ ανάμεσα στους παραπάνω αθλητές βρίσκεται κι ο “δικός μας” Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος!

Η έναρξη του Red Bull MotoGP Rookies Cup 2025 απέχει έξι μήνες ακόμα, όμως στις πρώτες ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε ξεκινά η διαδικασία επιλογής των αναβατών που θα συμμετέχουν στο Κύπελο. Η διαδικασία θα λάβει χώρα στην πίστα του Guadix στη νότια Ισπανία, με τους μισούς περίπου αναβάτες να γράφουν χρόνους στην πίστα τη Δευτέρα και τους άλλους μισούς την Τρίτη. Κατόπιν, κάποιοι θα προσκληθούν να οδηγήσουν ξανά την Τετάρτη, και τέλος η Επιτροπή Επιλογής θα ανακοινώσει τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Οι 120 συμμετέχοντες προέρχονται από όλο τον κόσμο, από τη Νέα Ζηλανδία στη Δανία, από την Ιαπωνία στη Βραζιλία, και από τη Νότια Αφρική μέχρι το Κιργιστάν. Ανάμεσά τους υπάρχει και ένας Έλληνας αναβάτης, ο Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος της ARP Team, τον οποίο έχουμε γνωρίσει από τους τίτλους του σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα BMU, στην κατηγορία SSP300.

Μέχρι σήμερα, στους 224 αγώνες που έχουν διεξαχθεί στον θεσμό του Rookies Cup έχουμε δει να συμμετέχουν 252 αναβάτες από 39 έθνη. Αξιοσημείωτο είναι το ότι το 50% των αναβατών που πέρασαν από το Κύπελο, έκαναν τη μετάβαση στα GP, για να πάρουν εκεί 216 νίκες και να ανέβουν 656 φορές στο βάθρο!

Κλείνουμε με την υποσημείωση πως αν και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του Red Bull MotoGP Rookies Cup ως τον κορυφαίο θεσμό για την είσοδο στο MotoGP, εντούτοις η διαδικασία επιλογής του είναι ιδιαίτερα αδιαφανής, και πέρα από τους χρόνους των αναβατών ρόλο θα μπορούσαν να παίζουν πολλοί ακόμα παράγοντες, όπως η χώρα προέλευσης και οι χορηγοί που βρίσκονται πίσω από τον κάθε συμμετέχοντα.

Καλή επιτυχία στον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο!