Jorge Martin - “Αισθάνομαι πως μου έκλεψαν τον τίτλο. Το ελαστικό ήταν σκληρό σαν πέτρα!”

Τι κι αν οι αναβάτες του MotoGP απαγορεύεται να κριτικάρουν τα ελαστικά της Michelin, ο Ισπανός ήταν χείμαρρος
Jorge Martin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/11/2023

Όπως είδαμε όλοι, στον αγώνα της Κυριακής, ο θριαμβευτής του αγώνα Sprint του Σαββάτου, Jorge Martin, αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα με το πίσω ελαστικό του, από την εκκίνηση κιόλας μέχρι και τον τερματισμό. Κι όταν ο αγώνας τελείωσε, μετά από κάποιες βρισιές στα ισπανικά, ο Martin είχε πολλά να πει για το ελαστικό της Michelin…

Κι εκεί που περιμέναμε να δούμε την επανάληψη του συναρπαστικού αγώνα Sprint, με μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Pecco και Jorge, βλέπουμε στην εκκίνηση τον αναβάτη της Prima Pramac να κάνει… “παντιλίκια”, μια δεξιά, μια αριστερά, χάνοντας πολλές θέσεις για να ξεκινήσει έτσι το μαρτύριο του Ισπανού, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα στο πίσω ελαστικό του, μέχρι και τον τερματισμό.

Εκκίνηση Qatar

“Είδατε την εκκίνηση, με την τρελή πλαγιολίσθηση του πίσω ελαστικού μου”, δήλωσε αμέσως μετά τις βρισιές στον τερματισμό ο Martin. “Το ελαστικό ήταν σκληρό σαν πέτρα!” Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: “Οι θεατές ίσως πίστεψαν πως σε μια νύχτα ξέχασα να οδηγώ. Συνήθως τέτοιο σπινάρισμα συμβαίνει μετά από 30 γύρους σε βρώμικη και σκονισμένη άσφαλτο, όχι στην εκκίνηση, με ολοκαίνουργιο ελαστικό. Μπορείτε να μαντέψετε τι συνέβη. Προσπάθησα απελπισμένα να διαχειριστώ την κατάσταση, αλλά έφτανα κοντά στην πτώση σε κάθε στροφή. Είναι κρίμα που ένα Πρωτάθλημα κρίνεται με αυτό τον τρόπο, μετά από μια σπουδαία σεζόν κατά την οποία εργάστηκα πολύ σκληρά. Αισθάνομαι πως μου έκλεψαν τον τίτλο! Πριν τον αγώνα της Κυριακής ήμουν βέβαιος πως θα μπορούσα να γίνω Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Αλλά αυτός ο στόχος είναι πλέον πολύ δύσκολος. Τέλος πάντων… είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Εντωμεταξύ ήμουν ο μόνος αναβάτης σε 3 κατηγορίες που συνέβη αυτό. Οπότε κάτι έτρεχε με το ελαστικό. Το Σάββατο είχα ταχύτερο ρυθμό απ’ όλους, ενώ την Κυριακή γύριζα 1,3-1,5 δευτερόλεπτα πιο αργά από τον πρώτο! Η Michelin σίγουρα δεν θέλει να αποφασίζει εκείνη ποιος θα πάρει τον τίτλο, εσκεμμένα. Τουλάχιστον αυτό ελπίζω… αλλά πρέπει να βελτιωθούν, δεν θέλω να έχω ποτέ ξανά αντίστοιχη εμπειρία.”

Martin

Φυσικά το παραπάνω γεγονός φούντωσε τις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας, ενώ σε πιο ρεαλιστικό επίπεδο το πιθανότερο είναι το πίσω ελαστικό να ήταν προβληματικό, να είχε διαφορετική γόμα από ότι νόμιζε η ομάδα, ή να είχε ζεσταθεί πολλές φορές και έτσι να είχε “καεί / πετρώσει”. Όλα αυτά είναι που ακούγονται από εχθές, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να μην προσπαθεί κανείς από το κεφάλι του μέσα, να καταλάβει τι έχει συμβεί. Ο Taramasso ήταν ξεκάθαρος πως το ελαστικό του Martin ήταν ολοκαίνουριο και δεν είχε ζεσταθεί ξανά. Δεν θα ρίσκαρε άλλωστε ποτέ η Michelin ένα τέτοιο λάθος. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός πως ο Martin αισθάνεται άτυχος και κατηγορεί το ελαστικό για την απόδοσή του.

Michelin

Μην ξεχνάμε όμως πως προβλήματα με τα ελαστικά της Michelin δεν είχε μόνο ο Martin, αλλά και ο Bagnaia σε προηγούμενο αγώνα, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ισπανός: “Ο Pecco είχε δηλώσει πως το ίδιο είχε συμβεί και σε εκείνον, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που συνέβη σε εμένα. Και είναι κρίμα που έγινε ειδικά τώρα. Είμαι περήφανος που έφερα τη μοτοσυκλέτα στον τερματισμό, καθώς η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα περίπλοκη.” Θυμίζουμε πως μόλις ο Martin πέρασε τη γραμμή του τερματισμού το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να γυρίσει να κοιτάξει το πίσω ελαστικό, κουνώντας απογοητευμένος δεξιά-αριστερά το κεφάλι του.

Μετά από τις ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις Martin, μένει τώρα να δούμε αν θα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν από τη γαλλική εταιρεία ελαστικών για το συμβάν.

Ετικέτες

MotoGP - Ανανέωσε με το Le Mans για πέντε ακόμη χρόνια

To Le Mans Bugatti Grand Prix race circuit στο πρόγραμμα έως το 2031
Moto|GP - Le Mans 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

2/4/2025

Μια ακόμη σημαντική επέκταση συνεργασίας ανακοίνωσε η Dorna για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τον γαλλικό γύρο να παραμένει στο Le Mans έως το 2031.

Η ιστορική πίστα που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα μακριά από την ομώνυμη πόλη και 200 περίπου χιλιόμετρα από το Παρίσι φιλοξενεί αγώνες Grand Prix από τα τέλη της 10ετίας του '60, ενώ βγήκε από το καλεντάρι έπειτα από το σοβαρό ατύχημα που είχε εκεί ο Alberto Puig το 1995. 

Moto|GP - Le Mans 2025

Το Le Mans, που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 100.000 θεατές, επέστρεψε το 2000 αφότου ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες που ήταν απαραίτητες για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων και τα τελευταία χρόνια πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο αναφορικά με τα πλήθη που προσελκύει χάρη και στο promotion που κάνουν οι διοργανωτές και η Dorna. 

Μάλιστα, το 2023 είχαμε ιστορικό ρερόρ προσέλευσης με τον αγώνα να το ξεπερνά ξανά το 2024 και αυτό έκανε την επιλογή της Dorna για ανανέωση της συνεργασία μονόδρομο.

Το υπάρχον συμβόλαιο της πίστας με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας έληγε την ερχόμενη σεζόν και η επέκταση της συνεργασίας θα το δει να παραμένει στο αγωνιστικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως και το 2031.

Moto|GP - Le Mans 2025

Η πίστα που Le Mans που έχει κατασκευαστεί γύρω από το Circuit de la Sarth, όπου πραγματοποιείται ο 24ωρος αγώνας, έχει μήκος 4,19 χλμ. και μέγιστο πλάτος 13 μέτρων, με τη μεγαλύτερη ευθεία της πίστας να φτάνει τα 674 μέτρα. Έχει εννέα δεξιές και πέντε αριστερές στροφές και είναι μια σφιχτή πίστα που απαιτεί από τους αναβάτες να φρενάρουν όσο πιο αργά γίνεται και να επιταχύνουν δυνατά στις εξόδους οπότε η πρόσφυση του πίσω τροχού παίζει τον δικό της μεγάλο ρόλο στην επίτευξη χρόνου.

Ως ο 6ος γύρος του πρωταθλήματος το Michelin Grand Prix de France θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 9-11 Μαΐου. Το ρεκόρ γύρου το έχει ο Jorge Martin από πέρσι με 01:29.919.

Ετικέτες