Ο rookie του MotoGP Ai Ogura, της Aprilia Trackhouse MotoGP, έκανε μια πολύ καλή εμφάνιση στο GP της Αργεντινής την Κυριακή 16/3, όπου από 15ος τελικά τερμάτισε 8ος. Όμως, λίγο μετά τον αγώνα ανακοινώθηκε η ακύρωσή του από την Dorna, καθώς οι τεχνικοί του διοργανωτή έκριναν πως η RS-GP του Ιάπωνα χρησιμοποιούσε μια μη εγκεκριμένη έκδοση λογισμικού!
Θυμίζουμε πως όλες οι μοτοσυκλέτες της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP αγωνίζονται με ΤΗΝ ΙΔΙΑ ECU (Electronic Control Unit), και πάμε να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η ECU (Electronic Control Unit) είναι ουσιαστικά ο "εγκέφαλος" της μοτοσυκλέτας. Συλλέγει δεδομένα από διάφορους αισθητήρες στη μοτοσικλέτα, τα επεξεργάζεται μέσω ενός ενοποιημένου λογισμικού και στη συνέχεια επεμβαίνει σε στρατηγικές όπως το traction control και το anti-wheelie για να διατηρήσει τον έλεγχο της μοτοσικλέτας. Στο MotoGP, η ECU σχεδιάζεται από τη Marelli και αποτελεί ένα ενιαίο κομμάτι υλικού που χρησιμοποιείται από όλες τις ομάδες και μοτοσυκλέτες. Στο παρελθόν, η ECU αποτελούσε ένα τεράστιο πεδίο επένδυσης για τις εργοστασιακές ομάδες του MotoGP. Πλέον, με την υιοθέτηση μιας ενιαίας μονάδας για όλους, διασφαλίζεται ότι το κόστος δεν εκτοξεύεται και ότι ο ανταγωνισμός παραμένει ισορροπημένος, καθώς όλοι έχουν την ίδια τεχνολογία στη διάθεσή τους. Ο συνήθης κύκλος ζωής μιας ECU είναι περίπου τρία έως πέντε χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, εισάγεται συνήθως ένα νέο μοντέλο, καθώς οι προμηθευτές των εξαρτημάτων αντικαθιστούν τα παλαιότερα. Ωστόσο, με τη βοήθεια της Marelli, η προηγούμενη ECU στο MotoGP παρέμεινε σε χρήση για ένα διάστημα 10 ετών!

Επιστρέφοντας στον αγώνα της Αργεντινής, η συγκεκριμένη έκδοση του λογισμικού που χρησιμοποίησε η Trackhouse MotoGP στη μοτοσυκλέτα του Ogura ήταν σύμφωνα με τους τεχνικούς της Dorna μη εγκεκριμένη, κι έτσι απέκλεισαν τον Ιάπωνα, ακυρώνοντας το αποτέλεσμά του στον αγώνα της Κυριακής.
Στη συνέχεια ήρθε η απάντηση της Trackhouse MotoGP, με την ομάδα να αναφέρει τα εξής: “Ένα τεχνικό λάθος οδήγησε στην εγκατάσταση της λάθος ECU, στη μοτοσυκλέτα με το #79 που χρησιμοποιήθηκε στο GP της Αργεντινής, με τους κριτές να χαρακτηρίζουν μετά τον αγώνα το συμβάν αυτό ως παραβίαση των κανόνων έγκρισης τύπου, και να ακυρώνουν τον Ai από τα αποτελέσματα. Είναι δεκτό πως το λάθος δεν έδωσε κάποιο πλεονέκτημα επιδόσεων στον Ai, καθώς οι ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών ήταν σωστές, αλλά είχαν φορτωθεί με το λάθος firmware / υλικολογισμικό (σσ. Το υλικολογισμικό είναι ένα είδος λογισμικού το οποίο είναι γραμμένο σε γλώσσα μηχανής ή σε συμβολική γλώσσα, και είναι φτιαγμένο αποκλειστικά και μόνο για ένα μοντέλο συσκευής, φανταστείτε το ως το operating system της ECU, σαν τα Windows, το Android, κλπ. το οποίο κατόπιν τρέχει το software της μονάδας).”
Κρίμα για τον Ogura, αν και είμαστε σίγουροι πως στο άμεσο μέλλον ο νεαρός Ιάπωνας θα πάρει το αίμα του πίσω στις πίστες -με το σωστό firmware αυτή τη φορά.

Όπως και να έχει, μετά την απόφαση τα αποτελέσματα του GP της Κυριακής αλλάζουν ως εξής:
1. Marc Márquez (E), Ducati, 25 laps in 41:11.100 min
2. Alex Márquez (E), Ducati, +1.362 sec
3. Franco Morbidelli (I), Ducati, +4.695
4. Francesco Bagnaia (I), Ducati, +5.536
5. Fabio Di Giannantonio (I), Ducati, +7.138
6. Johann Zarco (F), Honda, +7.487
7. Brad Binder (ZA), KTM, +14.294
8. Pedro Acosta (E), KTM, +15.646
9. Joan Mir (E), Honda, +15.787
10. Luca Marini (I), Honda, +16.025
11. Alex Rins (E), Yamaha, +21.663
12. Maverick Viñales (E), KTM, +22.319
13. Jack Miller (AUS), Yamaha, +23.486
14. Fabio Quartararo (F), Yamaha, +25.148
15. Raul Fernandez (E), Aprilia, +26.914
16. Fermin Aldeguer (E), Ducati, +27.661
17. Enea Bastianini (I), KTM, +40.179
18. Somkiat Chantra (T), Honda, +41.693 –
Marco Bezzecchi (I), Aprilia, 25 laps back –
Disqualified: Ai Ogura (J)