Όταν είχαμε δει τις πρώτες φωτογραφίες δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε πως πρόκειται για εντελώς νέο μοντέλο. Η Honda όμως δηλώνει πως πάνω από το 90% των εξαρτημάτων του είναι διαφορετικά, με μόνο την διάμετρο επί διαδρομή του κινητήρα να έχει μείνει ίδια. Στην παρουσίασή της στην Intermot, με τους Nicky Hayden και Freddy Foray να ποζάρουν δίπλα στα δύο Fireblade, με παρόντες και τον πρόεδρο της Honda Motor, Tetsuo Suzuki (τι ειρωνεία, να σε λένε Suzuki και να είσαι πρόεδρος της Honda!), αλλά και τον επικεφαλής του τμήματος έρευνας και εξέλιξης Teishiro Goto, η Honda δήλωσε πως με το νέο CBR ανεβάζει την φιλοσοφία του Total Control στο επόμενο επίπεδο.
Ας δούμε συνοπτικά τις αλλαγές: Ο λόγος ισχύος προς βάρος βελτιώθηκε κατά 14%, χάρη στην αύξηση της ιπποδύναμης κατά 10,74 ίππους (189HP/13.000 τώρα) και την μείωση του βάρους κατά 15 κιλά (το βάρος είναι 195 κιλά, με βενζίνη και όλα τα υγρά). Το πλαίσιο είναι νέο, ελαφρύτερο, όπως και το ψαλίδι. Οι αναρτήσεις είναι οι ημιενεργητικές της Ohlins, S-EC, με mode λειτουργίας τόσο για τον δρόμο όσο και για την πίστα (συν manual ρυθμίσεις) ενώ πλέον διαθέτει πλήρη ηλεκτρονικά: Για πρώτη φορά ride by wire, traction control, wheelie control (ελεγχόμενη ανύψωση εμπρός τροχού...), ρυθμιζόμενο φρένο κινητήρα, νέο ABS με έλεγχο ανύψωσης του πίσω τροχού, quickshifter, downshift assist (για πιο ομαλά κατεβάσματα ταχυτήτων), ρυθμιζόμενα επίπεδα ισχύος και χάρτες απόδοσης, με τεχνολογία δανεισμένη από το RC213V-S. Κομβικό σημείο των ηλεκτρονικών είναι η νέα αδρανειακή μονάδα (IMU) των 5 αξόνων, που πληροφορεί την κεντρική μονάδα για την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας. Το νέο για την Honda ride by wire έχει και έναν αισθητήρα "επιτάχυνσης", το ανάλογο του TPS, όπως και στο RC213V-S. Ίδια με της εξωτικής V4 είναι και η οθόνη TFT, που έχει τρία διαφορετικά βασικά mode λειτουργίας. Συνολικά, η Honda υπόσχεται περισσότερη δύναμη παντού, και χαμηλά αλλά ειδικά ψηλά, χάρη στην αυξημένη συμπίεση και τον πιο άγριο χρονισμό, τόσο σε διάρκεια όσο και σε βύθισμα. Ο κινητήρας ζυγίζει 2 κιλά λιγότερα, και για περαιτέρω μείωση του βάρους τόσο η εξάτμιση όσο και το ρεζερβουάρ είναι από τιτάνιο (για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα δρόμου, γιατί ρεζερβουάρ από τιτάνιο έχει και το CRF450R του 2017).
Νέο είναι και το υποπλαίσιο, όπως και όλο το κουστούμι, που είναι πιο μικρών διαστάσεων, και πιο ελαφρύ, με στάνταρ μονόσελο. Tα φώτα είναι led παντού. Τα χρώματά του παραπέμπουν στην αγωνιστική ιστορία της Honda, και ειδικά στις μοτοσυκλέτες endurance που επιμελούνταν το RSC, ο πρόγονος του HRC.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα παραμείνει το μέχρι τώρα CBR1000RR στην γκάμα, αλλά το πιθανότερο είναι πως η Honda δεν θα μπει στον κόπο να το μετατρέψει σε Euro4. Aυτό αφήνει ένα κενό, που παραδοσιακά κάλυπτε το CBR, η αξιοποιήσιμη στο δρόμο superbike. Mε δεδομένο πως οι τιμές των νέων SP και SP II δεν θα είναι "καθημερινές" αλλά "αγωνιστικές", μένει να δούμε αν η Honda θα καλύψει αυτό το κενό με μια πιο οικονομική πρόταση, χωρίς ημιενεργητικές αναρτήσεις. Ή μήπως το κάνει με ένα V4;
Οι διαφορές του CBR1000RR SPII
Εξωτερικά, ξεχωρίζει από το βάψιμο και τις ζάντες της Marchesini. Εσωτερικά όμως είναι οι σημαντικές αλλαγές για αυτό το homologation special. Έχει διαφορετική κεφαλή με μεγαλύτερες βαλβίδες, που έχουν και άλλη περιεχόμενη γωνία. Διαφορετικές είναι και οι δίοδοι του ψυκτικού γύρω από τους επίσης αλλαγμένους θαλάμους καύσης, που συνεργάζονται με επίσης πιο ανθεκτικά και διαφορετικού σχήματος πιστόνια. Για τους αγώνες θα υπάρχει διαθέσιμο και racing kit, με εκκεντροφόρους που θα μπαίνουν μόνο σε αυτή την κεφαλή. Διαφορετικές είναι και οι ρυθμίσεις των ημι-ενεργητικών αναρτήσεων.