Πολύ μεγάλες θα είναι οι διαφορές στην νέα γενιά των 990 Adventure και 990 SMT της KTM που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της στην παραγωγή ως μοντέλο του 2025. Μάλιστα σύμφωνα με το γερμανικό 1000PS, την επόμενη χρονιά, δηλαδή ως μοντέλο του 2026, θα δούμε και την GASGAS να έχει στην γκάμα της μια μοτοσυκλέτα βασισμένη στα μηχανικά μέρη του 990 SMT, που ήδη δοκιμάζεται στους δρόμους της Αυστρίας με τα ρούχα του 890 SMT. Μέχρι τότε όμως προηγούνται τα μοντέλα της KTM, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο δοκιμών των πρώτων πρωτότυπων στο δρόμο και τα οποία έχουν εντελώς νέο σχεδιασμό πλαισίου, αναρτήσεων και χωροταξίας των μηχανικών μερών τους σε σχέση με τα 790/890 Adventure.
Η μεγαλύτερη αλλαγή απ’ όλες εντοπίζεται στο ρεζερβουάρ, το οποίο πλέον δεν αγκαλιάζει το πλαίσιο και δεν φτάνει έως τα κάρτερ του κινητήρα. Αντιθέτως, ο κύριος όγκος του καυσίμου θα βρίσκεται ακριβώς κάτω από την σέλα του αναβάτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις μοτοσυκλέτες των MotoGP. Μέχρι σήμερα η KTM έχει δοκιμάσει όλες τις πιθανές σχεδιαστικές λύσεις που υπάρχουν για τα ρεζερβουάρ μοτοσυκλέτας. Έχει ρεζερβουάρ πίσω στην ουρά που είναι ταυτόχρονα και υποπλαίσιο στα μονοκύλινδρα 690/700/701, έχει διπλά ρεζερβουάρ στα 790/890 Adventure, έχει ρεζερβουάρ πίσω από το φιλτροκούτι στα πρώτης και δεύτερης γενιά 390 Duke/RC και τώρα αντέστρεψε τις θέσεις τους και έβαλε εμπρός το ρεζερβουάρ και πίσω το φιλτροκούτι στα 390 RC… Γενικά τα έχει δοκιμάσει όλα, αναζητώντας κάθε φορά την ιδανική κατανομή βάρους, αλλά ταυτόχρονα και τον ιδανικό όγκο στο φιλτροκούτι για την μέγιστη δυνατή απόδοση του κινητήρα και την χρήση που προορίζεται η μοτοσυκλέτα.
Στις φωτογραφίες των πρωτότυπων 990 Adventure/SMT που βλέπετε, ο νέος δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από το 990 Duke του 2024 και φιλοξενίται σε ένα ατσάλινο, ανοιχτό πλαίσιο, αποτελώντας ενεργό δομικό στοιχείο του. Το υποπλαίσιο είναι ατσάλινο δικτύωμα, όμως δεν αποκλείεται στις μοτοσυκλέτες παραγωγής να δούμε ένα χυτό αλουμινίου όπως στο νέο 990 Duke.
Λόγω του νέου ρεζερβουάρ που εκτείνεται κάτω από τη σέλα, δεν υπάρχει χώρος για την πίσω ανάρτηση, οπότε έχουν σχεδιάσει ένα εντελώς διαφορετικού σχήματος ψαλίδι με έντονη καμπυλότητα και τοποθέτησαν παράκεντρα το αμορτισέρ σε σχεδόν οριζόντια θέση με το έδαφος. Το σχήμα του ψαλιδιού βοηθάει και την σχεδίαση της εξάτμισης, που και αυτή έχει τοποθετηθεί δίπλα από τα κάρτερ ώστε να αυξηθεί η απόσταση από το έδαφος.