KTM 1390 Super Duke GT 2025 - Με 190 ίππους ο μεγάλος ταξιδιώτης Δούκας

Επιβεβαιώθηκε η ισχύς του V2 όπως και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά
KTM 1390 Super Duke GT 2025 τεχνικά χαρακτηριστικά
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2024

Άνεση στο ταξίδι αλλά και τις επιδόσεις του 1390 Super Duke R EVO θα συνδυάζει η ερχόμενη έκδοση GT της μοτοσυκλέτας των Αυστριακών σύμφωνα και με τα στοιχεία από την έγκριση τύπου της μοτοσυκλέτας.

Σύμφωνα και με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η KTM, για την αντεπίθεσή της με 22 νέα μοντέλα το 2025, το 1390 Super Duke GT θα αποκαλυφθεί επίσημα σε έναν περίπου μήνα στην ερχόμενη EICMA, στις 5 Νοεμβρίου.

Η νέα μοτοσυκλέτα θα χρησιμοποιεί ως βάση της το 1390 Super Duke R EVO και θα "πατά" πάνω σε αυτή την πλατφόρμα, κάτι που σας είναι ήδη γνωστό από τις αρχές σχεδόν της φετινής χρονιάς.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν αν η απόδοση του μεγάλου V2 με την περιεχόμενη γωνία των 75 μοιρών θα παρέμενε στα επίπεδα του super naked, ακολουθώντας έτσι και τον ανταγωνισμό, ή αν οι Αυστριακοί θα έβαζαν νερό στο κρασί τους με μείωση της ισχύος προς χάρη της φιλικότητας.

Τελικά η KTM επέλεξε τον πρώτο δρόμο με την ισχύ του 1390 Super Duke GT να βρίσκεται στους 190 ίππους και τα 14,8 κιλά ροπής στις 10.000 και 8.000 σ.α.λ. αντίστοιχα, ενώ στην έγκριση τύπου φαίνεται ότι η πραγματική τελική ταχύτητα περιορίζεται, λογικά ηλεκτρονικά, στα 250 χλμ./ώρα.

Έναντι της μοτοσυκλέτας με τον μικρότερης χωρητικότητας κινητήρα που θα αντικαταστήσει στην γκάμα της KTM, το 1390 Super Duke GT θα ζυγίζει τρία κιλά λιγότερα, τη στιγμή που το μέγιστο φορτίο παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 13 κιλά για να φτάσει συνολικά στα 472 κιλά. 

Το μήκος της μοτοσυκλέτας θα είναι ελαφρώς μικρότερο στα 2.139 χλστ. ωστόσο το πλάτος έχει αυξηθεί στα 929 χλστ. προσφέροντας καλύτερη προστασία στον αναβάτη σε σχέση με το απερχόμενο 1290 Super Duke GT, όπως και η νέα και μεγαλύτερη σε διαστάσεις ζελατίνα που ρυθμίζεται σε ύψος σε ένα εύρος 100 χλστ. Τέλος, το βάρος, με το ρεζερβουάρ γεμάτο, βρίσκεται στα 228 κιλά, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή η χωρητικότητα του ρεζερβουάρ που δεν αποκλείεται να παραμείνει στα 23 λίτρα -έναντι των 17,5 του γυμνού- ευνοώντας την αυτονομία.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν το νέο Super Duke GT θα φέρει το αυτόματο κιβώτιο της KTM όπως και τη νέα TFT οθόνη των 8,9 ιντσών που θα παρουσιαστούν επίσημα στις 8 και 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

KTM 390 SMC R 2025 - Η supermoto έκδοση με το μοτέρ των 399 κ.εκ.

Οδηγείται και με δίπλωμα κατηγορίας Α2
KTM 390 SMC R 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2024

Ένα από τα 22 νέα μοντέλα που θα παρουσιάσει η ΚΤΜ την ερχόμενη χρονιά είναι και το 390 SMC R με αισθητική τυπική για τα δεδομένα της κατηγορίας και χυτούς αλουμινένιους τροχούς.

Το KTM 390 SMC R δεν θα είναι ένα 390 Duke με διαφορετικά πλαστικά αλλά μια μοτοσυκλέτα με τον δικό της χαρακτήρα παρόλο που αξιοποιεί το μοτέρ και το πλαίσιο του μικρού Δούκα και αναμένεται να δώσει το "παρών" στην EICMA μαζί με τα νέα 390 Adventure και 390 Endurο.

Οι αλλαγές ξεκινούν από την εργονομία και τη θέση οδήγησης, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες της μοτοσυκλέτας που "πιάστηκε" σε δοκιμές εξέλιξης με το διαφορετικό υποπλαίσιο να φέρνει μαζί του και μια νέα ενιαία σέλα και εντελώς διαφορετική ουρά που δίνει πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης στον αναβάτη, ενώ διαφορετική αναμένεται να είναι και η απόστασή της σέλας τόσο από το τιμόνι όσο και τα μαρσπιέ. 

KTM 390 SMC R 2025

Αλλαγές έχουμε επίσης και στα μαρσπιέ του συνεπιβάτη με νέες αλουμινένιες βάσεις χαμηλά τοποθετημένες που δεν "κρέμονται" από το υποπλαίσιο όπως στο 390 Duke.

Εντελώς διαφορετικό σε σχεδίαση είναι το αλουμινένιο ψαλίδι, ίδιο με εκείνο που θα φέρει το 390 Enduro, με τις αναρτήσεις να έχουν μεγαλύτερες διαδρομές και διαφορετικό set up, θα διατηρούν όμως τις ρυθμίσεις της απόσβεσης συμπίεσης και αναφοράς για το πιρούνι, όπως και της προφόρτισης του ελατηρίου και της απόσβεσης επαναφοράς για το αμορτισέρ.

Διαφορές στον τομέα των φρένων δεν φαίνεται να υπάρχουν με τον δίσκο των 320 χλστ. και την ακτινικά τοποθετημένη δαγκάνα της Bybre να διατηρούνται μπροστά αλλά δεν αποκλείεται το φρένο να αποδίδει με διαφορετικό τρόπο τη δύναμή του στο πλαίσιο της supermoto κατηγορίας.

Ο δυνατός υγρόψυκτος κινητήρας δεν αναμένεται να έχει διαφορές στην μέγιστη ισχύ που αποδίδει ώστε το 390 SMC R να μπορεί να οδηγηθεί και από αναβάτες που έχουν στα χέρια τους δίπλωμα κατηγορίας Α2, ωστόσο δεν θα ήταν άτοπη μια νέα χαρτογράφηση για τον ψεκασμό που θα άλλαζε την απόκριση του μονοκύλινδρου προς το πιο άμεσο και επιθετικό.