Honda PCX Hybrid

Μπαίνει εύκολα στην παραγωγή
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

16/10/2017

Με την τεχνολογία των μπαταριών να είναι ακόμα σε μη ικανοποιητικό επίπεδο για να προσφέρει μεγάλη αυτονομία και γρήγορη επαναφόρτιση, το ενδιάμεσο στάδιο που λέγεται Υβριδική Τεχνολογία, θα μπορούσε να έχει πιο άμεση εφαρμογή. Ήδη τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα, αφού ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που έχουν, τους επιτρέπει να κινούνται ακόμα κι όταν οι μπαταρίες δεν έχουν αποθέματα ενέργειας. Στους δύο τροχούς έχουμε ήδη αρκετές ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κάποια με υβριδική τεχνολογία. Κι αυτό είναι αρκετά παράξενο για να πούμε την αλήθεια, διότι η υβριδική τεχνολογία έχει μια σειρά πλεονεκτήματα που θα ήταν χρήσιμα σε κάποιες κατηγορίες δικύκλων. Οπότε το γεγονός ότι η Honda έχει σε μορφή concept ένα PCX με τεχνολογία Hybrid, μάλλον δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση. Το λογικό θα ήταν να υπήρχε ήδη στην παραγωγή μια ολόκληρη κατηγορία υβριδικών scooter, από όλες τις εταιρείες.

Αυτή τη στιγμή τα υβριδικά αυτοκίνητα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Τα light-hybrid με τους μικρούς ηλεκτροκινητήρες και τις μικρές, ελαφριές μπαταρίες. Εδώ ο ηλεκτροκινητήρας επεμβαίνει στις επιταχύνσεις και βοηθάει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης να επιταχύνει το όχημα χωρίς να χρειάζεται να πατήσεις τέρμα το γκάζι. Η φόρτιση των μπαταριών γίνεται κατά το φρενάρισμα και όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ηλεκτροκινητήρας κάνει την δουλειά ενός μικρού turbo, αλλά αντί να αυξάνει την κατανάλωση, την μειώνει.

Τα full-hybrid έχουν ισχυρότερους ηλεκτροκινητήρες και μεγάλες μπαταρίες. Μπορούν να κινήσουν το αυτοκίνητο χωρίς να είναι σε λειτουργία ο κινητήρας εσωτερικής καύσης έως και τα 50km/h. Οι μπαταρίες τους φορτίζονται αποκλειστικά από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και όποτε το όχημα επιβραδύνει.

Τα Plug-In Hybrid που έχουν πάρα πολύ ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες και οι μπαταρίες τους χρειάζονται εξωτερική φόρτιση για να γεμίσουν. Μπορούν να κινούνται αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα έως και τα 140km/h και να διανύουν απόσταση έως και τα 90 χιλιόμετρα. Τις περισσότερες φορές, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που διαθέτουν χρησιμεύει ως γεννήτρια ή για να βελτιώσει τις επιταχύνσεις και για μεγάλα διαστήματα παραμένει σβηστός.  

Στην περίπτωση των δίκυκλων, η πρώτη κατηγορία των Light-hybrid θα ήταν ιδανική για τα scooter. Το επιπλέον βάρος είναι μικρό και θα μπορούσε να αντικαταστήσει πλήρως το σύστημα αυτόματης μετάδοσης CVT. Στα αυτοκίνητά της η Honda ακολουθεί περισσότερο τη φιλοσοφία των Light-Hybrid και στο πιο εξελιγμένο δημιούργημά της που αποκαλεί NSX, ο κύριος ηλεκτροκινητήρας (διαθέτει συνολικά τρεις) είναι ουσιαστικά “ενσωματωμένος” στο στρόφαλο του κινητήρα εσωτερικής καύσης και έχει ταυτόχρονα το ρόλο γεννήτριας στις επιβραδύνσεις. Αυτός ο διπλός ρόλος, απλοποιεί την κατασκευή, μειώνει το βάρος, μειώνει τις απώλειες ενέργειας και φυσικά μειώνει τον όγκο, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την εφαρμογή της υβριδικής τεχνολογίας στα δίκυκλα.

Ετικέτες

BMW R 12 G/S: Βγήκε το πρώτο από την γραμμή παραγωγής! [VIDEO]: Ο CEO Markus Flasch στην 1η βόλτα!

Επιτέλους σε φυσική μορφή το νέο G/S
BMW R 12 G/S: Βγήκε το πρώτο από την γραμμή παραγωγής! [VIDEO]: Ο CEO Markus Flasch στην 1η βόλτα!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/4/2025

Το πείραμα της BMW με το λανσάρισμα νέου μοντέλου χωρίς πραγματικές φωτογραφίες, μονάχα με βαριά επεξεργασμένες από τεχνητή νοημοσύνη, είχε αρχίσει να κουράζει.

Επιτέλους τώρα το βλέπουμε σε μία ξεκάθαρα φυσική μορφή από το πρώτο που βγαίνει από την γραμμή παραγωγής και το αναλαμβάνει κατευθείαν ο CEO της BMW Motorrad, κος Markus Flasch.

Για καλύτερο μάλιστα εφέ, οδηγεί μέσα στο εργοστάσιο τον πρόγονο αυτής της μοτοσυκλέτας το R 80 G/S.

Στο μεταξύ αυτός είναι ο πρόγονος όλων των Adventure μοτοσυκλετών και μία εποχή θεωρούνταν υπερβολικά μεγάλο και υπερβολικά βαρύ. Ήταν επίσης και ένα πείραμα για το monolever πίσω ανάρτηση, τον πρόγονο του σημερινού Paralever που αρχικά ούτε η ίδια η BMW δεν ήθελε να βγάλει στην παραγωγή και μαζί και ολόκληρο το R 80 G/S!

Όπως μπορείτε να διαβάσετε στην Ιστορία του G/S, ένα κείμενο στην έντυπη έκδοση του MOTO που έχει αντιγραφτεί και αναπαραχθεί με διάφορους βαθμούς επιτυχίας, στην προσπάθειά τους να το διαφοροποιήσουν λίγο.

Ιστορία: 40 χρόνια BMW GS!

Από το 1980 έως το 1987, το R 80 G/S άλλαξε την ιστορία των Adventure, σημειώνοντας εμπορική πορεία με την διαγώνιο στην μέση και όχι όπως γράφεται τώρα, με το όνομα να σημαίνει Gelände/Straße δηλαδή Χώμα/Άσφαλτος τονίζοντας τον διττό χαρακτήρα με πρώτο το χώμα.

Από τότε οι Adventure έγιναν τριπλάσιες σε μέγεθος και πολλαπλάσιες σε κιλά και αυτό σημάδεψε και την BMW που με το R GS Adventure σε όλες του τις μορφές, από το 1200 έως το 1300, έχει δημιουργήσει το δικό της στερεότυπο.

Για να ξεφύγει από αυτό και ως μία καλή ευκαιρία να δηλώσει πιστή στις ρίζες της, η BMW βγάζει το R 12 G/S που μοιάζει, αλλά και είναι συγκριτικά με το νέο μοντέλο, πιο κοντά στο παρελθόν της εταιρίας, βασιζόμενο σε προηγούμενη μορφή του κινητήρα, τον αεροελαιόψυκτο boxer των 1.170 κυβικών με απόδοση 109 ίππων στις 7.000 στροφές και 21 εμπρός τροχό.

 

@motopewee

BMW MOTORRAD CEO Markus Flasch Test Drive New R 12 GS BMW Factory Munich Germany

♬ original sound - MotoPewee

 

Φυσικά είναι γεμάτο ηλεκτρονικά, φυσικά και έχει ένα σωρό αξεσουάρ και έξτρα πακέτα, κατά την προσφιλή μέθοδο της BMW με το συνολικό βάρος να συγκεντρώνεται στα 229 κιλά χωρίς όλα τα καλούδια που μπορείς να της φορτώσεις.

Αυτό σημαίνει πως τα 12.289,96 Ευρώ που κοστίζει στην Ελλάδα αφορούν το σπαρτιάτικο μοντέλο που αν το φορτώσεις με όλα τα πακέτα εξοπλισμού και μαζί και 5 χρόνια service, όπως σου δίνει το περιθώριο η BMW, τότε διπλασιάζεις την τιμή της καταλήγοντας στα 25.315,52 Ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες και τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας BMW R 12 G/S

Ετικέτες