Οδηγούμε το νέο Ducati Scrambler Icon

Το επόμενο βήμα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

26/9/2018

Τα Scrambler της Ducati απέκτησαν τη δική τους δαρβινική αλυσίδα εξέλιξης. Οι "σκραμπλεράνθρωποι" την ονόμασαν "Joyvolution" και το πρώτο… είδος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας είναι το Icon, καθόλου τυχαία επιλογή μιας και το Icon είναι και το πρώτο των Scrambler που είδε το φως της παραγωγής το 2015. Το Icon είναι και τώρα η πρώτη μοτοσυκλέτα που σηματοδοτεί τη νέα γενιά και αυτός δεν είναι ο μοναδικός συμβολισμός. Το ότι η παρουσίαση στην οποία ήμασταν προσκεκλημένοι ξεκινούσε από το Borgo Panigale, στο λίκνο της Ducati, είχε κι αυτό τη σημειολογία του.


Μετά λοιπόν την επίσκεψη στο Fisica In Moto Phisics Lab, εκεί όπου εκπαιδεύονται φοιτητές μηχανολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Bologna και που μέχρι πρότινος είχε κλειστές τις πόρτες του για το κοινό, μεταφερθήκαμε σε μια από τις ομορφότερες και πιο γραφικές περιοχές της Ιταλίας γενικότερα, στην Τοσκάνη λίγο έξω από την Siena και πιο συγκεκριμένα στο Borgo San Luigi, εκεί που είχε στηθεί μια μικρή "land of joy". Το έχουμε γράψει και θα το ξαναγράψουμε, αλλά η κάστα των ανθρώπων που ανήκουν στο "κράτος εν κράτει" των Scrambler, είναι μια πραγματική παρέα και φροντίζουν να δουλεύουν και να περνάνε ανάλογα.

Ο ενθουσιασμός τους, το πόσο προσιτοί είναι, μέχρι και ο χαβαλές που κάνουν μεταξύ τους, είναι πηγαία και αυθόρμητα κι αυτό είναι κάτι που αντανακλάται στο προϊόν της δουλειάς τους. Όλο το στήσιμο της παρουσίασης μπορεί μεν να γίνεται πάνω στους άξονες του lifestyle που πρεσβεύουν τα Scrambler, αλλά πέρα απ' αυτό και τις μαρκετινίστικες πρακτικές, το κάνουν γιατί γουστάρουν να διασκεδάζουν και μαζί μ' αυτούς κι εμείς οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι απ' όλο τον κόσμο.
Το πρώτο τέκνο λοιπόν της "Joyvolution" προέκυψε μέσω αυτής της μεγάλης κοινότητας που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι της εταιρείας με το κοινό τους. Σε κάθε νέο Scrambler, το input (όπως το ονομάζουν), οι πληροφορίες που συλλέγουν από τους ιδιοκτήτες και όσους ασχολούνται με το customizing τους, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τον εκάστοτε project manager που δίνει τις κατευθύνσεις. Ακούνε προσεκτικά και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Το ίδιο έγινε και με το ανανεωμένο Icon. Στόχος τους τρεις βασικές αρχές: να είναι πιο προσιτό, πιο άνετο και πιο ασφαλές. Σ' αυτά προστέθηκαν η αναβάθμιση –έστω και μικρή- της εμφάνισης και ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Το ρεζερβουάρ παρέμεινε ίδιο, όχι όμως τα διακοσμητικά καπάκια του που μεγάλωσαν και πλέον ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο ρεζερβουάρ χάρη στην τεχνοτροπία της βαφής. Ο προβολέας, όπως και η βάση του είναι διαφορετικά, θυμίζοντας πολύ τα αντίστοιχα του Scrambler 1100, ενώ πλέον το Icon διαθέτει αυτόματα φώτα ημέρας LED, όπως LED είναι και τα φλας που έχουν σύστημα αυτόματης ακύρωσης.

Το πώς γίνεται αυτό είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει η νέα γενιά των Icon, καθώς τώρα είναι εφοδιασμένο με την μονάδα IMU που παίρνει δεδομένα από πέντε άξονες και συνεργάζεται με την ECU. Χάρη σ' αυτήν, το Icon προσφέρει και cornering ABS της Bosch, αναβαθμίζοντας σημαντικά το επίπεδο του ηλεκτρονικού του εξοπλισμού. Σ' αυτό βέβαια συμβάλλει και το καινούργιο όργανο, το οποίο αν και παρέμεινε στο ίδιο μέγεθος και σχήμα με το προηγούμενο, αναγράφει πλέον περισσότερες πληροφορίες ενώ η μοτοσυκλέτα μπορεί να δεχθεί και την multimedia πλατφόρμα της Ducati που δίνει την δυνατότητα στον αναβάτη του να συνδέσει το κινητό του τηλέφωνο και να διαχειρίζεται κλήσεις και μηνύματα, καθώς και να ακούει την αγαπημένη του μουσική. Η τεχνολογία πάντως LCD την οποία διατηρεί το Scrambler –μιας και η μεταπήδηση σε TFT θα ανέβαζε σημαντικά το κόστος παραγωγής- θέτει τους περιορισμούς στον όγκο και το μέγεθος των πληροφοριών.


Αισθητικά (αλλά και ουσιαστικά) διαφορετική είναι και η σέλα, η οποία είναι πιο επίπεδη και με περισσότερο αφρώδες προς όφελος της άνεσης και της θέσης οδήγησης, ενώ στην αναβάθμιση της άνεσης συμβάλλει και το εντελώς διαφορετικό σετάρισμα των αναρτήσεων με γνώμονα πάντα το τι ζήτησαν οι αναβάτες των Scrambler κι όχι τόσο η συμπεριφορά, αν και αυτό όπως θα διαβάσετε στην αναλυτική παρουσίαση στο τεύχος του ΜΟΤΟ σηκώνει αρκετή συζήτηση.
Το πακέτο της αναβάθμισης ολοκληρώνουν ο συμπλέκτης με την υδραυλική πλέον οδήγηση και την ρυθμιζόμενη μανέτα, οι νέοι διακόπτες, ίδιοι με του 1100 Scrambler, οι νέες ζάντες με τα δέκα "μπράτσα" και τις βουρτσισμένες λεπτομέρειες, και ο ελαφρώς μακρύτερος λεβιές του κιβωτίου.


Μετά από μια ολόκληρη μέρα πάνω στη σέλα του Icon μπορούμε να πούμε ότι η Ducati και πιο συγκεκριμένα η "συμμορία" των Scrambler κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση με τις λεπτομέρειες –και όχι μόνο- να είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Στο τεύχος Νοεμβρίου θα έχετε την δυνατότητα να διαβάσετε για το πώς μεταφράζονται όλα αυτά στην πράξη μέσα από μια αναλυτική μάτια αλλά και όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε συζητώντας με τους ανθρώπους της εταιρείας.


 

Ετικέτες

BMW R 12 G/S: Η R 80 G/S ζει ξανά! - H τιμή της στην Ελλάδα [VIDEO]

Επιστροφή στις ρίζες για τη next level νέο-ρετρό Adventure μοντέλο των Βαυαρών
BMW R 12 G/S
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/3/2025

Μετά την R 12 S που αποτίει φόρο τιμής στο R 90 S, τώρα η BMW παρουσιάζει την R 12 G/S που πατάει στην ίδια βάση αλλά με On-Off προσανατολισμό, και εμπνέεται από μια ακόμη θρυλική μοτοσυκλέτα, την R 80 G/S που ξεκίνησε την τρέλα με τα μεγάλα On-Off.

Κι αν το R 80 G/S φαινόταν τότε μεγάλο και βαρύ το 1980, τι να πούμε το 2025 για τα κτηνώδη Adventure μοντέλα που έχουν φτάσει σε τέτοιο βαθμό υπερβολής που πλέον δυσκολεύονται να πείσουν και τον πιο πιστό στον Θεό Marketing αναβάτη… και πώς να πας στο χώμα με μια μοτοσυκλέτα που πλησιάζει τα 300 κιλά (285 κιλά ζυγίσαμε το R 1300 GS Adventure), και πώς να κινηθείς στην πόλη όταν το πλάτος πλησιάζει αυτό μιας γουρούνας, και πώς να ελέγξεις κυβισμούς που φτάνουν και ξεπερνούν τα 1.300 κ.εκ. και ιπποδυνάμεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα 150 άλογα;!

Το 2014, κάποιοι σωστά σκεπτόμενοι άνθρωποι μέσα στην BMW αποφάσισαν να παρουσιάσουν μια εναλλακτική πρόταση στο κυνήγι του Ολυμπιακού συνθήματος Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά) που μας έφερνε συνεχώς πιο κοντά σε μοτοσυκλέτες που οδηγούνται μόνο από γίγαντες και όταν πέσουν κάτω θέλουν μια περιουσία για να φτιαχτούν, για να παρουσιάσουν το υπέροχο R NineT. Μια πολύ πιο εύκολη, ελαφριά, μαζεμένη μοτοσυκλέτα, με έμφαση στην απλότητα και σχεδιαστική έμπνευση από το παρελθόν της εταιρείας με τον έλικα.

R 1300 GS, R 80 GS

Κι αν τα R 1250 και πλέον R 1300 GS, αλλά και τα R 1250 R και R 1250 RT συνεχίζουν να χαράζουν εξαιρετική εμπορική πορεία, ένα μέρος του αγοραστικού κοινού ξεκίνησε να πιστεύει πως μπορεί να υπάρχει κι άλλος δρόμος, και οι πωλήσεις των σύγχρονων ρετρό μοντέλων της BMW έπεισαν και τους σχεδιαστές της εταιρείας να συνεχίσουν και αυτό το μονοπάτι.

R 12 S

Κάπως έτσι στα τέλη του 2024 παρουσιάστηκε το υπέροχο R 12 S, η σύγχρονη εκδοχή του εμβληματικού R 90 S, κομπλέ με παρόμοιο πορτοκαλί χρώμα, και τώρα σειρά έχει το R 12 G/S, με τον αριθμό του τίτλου του να χαρακτηρίζει τον κυβισμό του δικύλινδρου boxer κινητήρα με τα 1.200 ονομαστικά και τα 1.170 πραγματικά κυβικά, και με τα αρχικά G/S να αφορούν στις λέξεις Gelände / Straße, που σημαίνουν Off-Road / Street.

BMW R 12 G/S

Πριν καταπιαστούμε με το νέο R 12 G/S, να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά στην ιστορία -τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε άλλη περίπτωση- η BMW λανσάρει το νέο της μοντέλο με φωτογραφίες που έχουν ρετουσαριστεί ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ μέσω τεχνητής νοημοσύνης, σε σημείο που να ξεφεύγουν εντελώς από τον ρεαλισμό -ένα πιο δειλό πρώτο βήμα είχε γίνει στη φωτογράφηση του R 12 S!

AI get out of here!

Σημάδια των καιρών, άποψη που φέρνει στο μυαλό κόμικ, ίσως παράλληλα και περιορισμός του budget -φωτογράφοι, φώτα, κλπ.

Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει η νέα γερμανική συνταγή για ένα G/S “εποχής”.

R 12 G/S

Η R 12 G/S έχει όλα τα κλασικά δομικά στοιχεία με τα οποία άφησε εποχή η R 80 G/S. Ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου χωροδικτύωμα, άξονας τελικής μετάδοσης που παίζει τον ρόλο και του -μονόμπρατσου- ψαλιδιού, Boxer δικύλινδρος κινητήρας, μεγάλος τροχός 21 ιντσών μπροστά, τροχοί με ακτίνες που στο νέο μοντέλο πιάνουν στο γείσο της ζάντας, tubeless ελαστικά, ίσια σέλα, ψηλό φτερό, και στρογγυλό προβολέα με μασκούλα.

BMW R 12 G/S

Χρωματικά η BMW παρέχει τη μοτοσυκλέτα σε τρεις εκδόσεις, την πιο φθηνή έκδοση σε μαύρο ματ χρώμα, και τις πιο ακριβές σε δυο εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Ο ένας είναι ο κλασικός της R 80 G/S, σε λευκό, κόκκινο και μπλε με τις ίδιες ρίγες στο ρεζερβουάρ και την ίδια κόκκινη σέλα και ο άλλος περιλαμβάνει τριχρωμία χρυσού, κόκκινου και μαύρου.

Το ύψος σέλας κυμαίνεται ανάμεσα στα 860 και τα 895 ανάλογα τη σέλα και το πακέτο αξεσουάρ (βλ. Enduro Package Pro), ενώ ο στάνταρ τροχός πίσω είναι 17 ιντσών με δυνατότητα αλλαγής του στις 18 ίντσες.

BMW R 12 G/S

Ο αεροελαιόψυκτος boxer κινητήρας των 1.170 κ.εκ. αποδίδει 109 hp / 7.000 rpm με ροπή 11,72 kgm / 6.500 rpm, ενώ η 2 σε 1 εξάτμιση βγαίνει στα αριστερά της μοτοσυκλέτας, με κλίση προς τα πάνω.

Στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα riding modes “Rain”, “Road” και “Enduro”, όπως επίσης και το Dynamic Traction Control (DTC), το οποίο μπορεί να απενεργοποιηθεί για εκτός δρόμου χρήση. Επίσης, η 12 G/S είναι στάνταρ εξοπλισμένη με το σύστημα engine drag torque control (MSR). Το Shift Assistant Pro, που διατίθεται ως προαιρετικός εξοπλισμός από το εργοστάσιο για τη νέα BMW R 12 G/S, επιτρέπει τις αλλαγές ταχυτήτων χωρίς τη χρήση της μανέτας του συμπλέκτη. Σωστή η κίνηση να είναι βιδωτό το υποπλαίσιο, τα μαρσπιέ έχουν ελαστικά παρεμβύσματα που αφαιρούνται για εκτός δρόμου χρήση, ενώ στο πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας υπάρχουν δυο άγκιστρα για να δέσετε κάποια αποσκευή.

BMW R 12 G/S

Οι ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Marzocchi, εύκολα και με το χέρι με ρυθμιστές έργα-τέχνης στο πιρούνι, απαρτίζονται από ένα ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 45 mm διαδρομής 210 mm (πλήρως ρυθμιζόμενο), και από μονό αμορτισέρ πίσω με σύστημα Paralever διαδρομής 200 mm με ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτισης.

BMW R 12 G/S

Για την πέδηση έχουμε δυο δίσκους 310 mm μπροστά με δαγκάνες δυο εμβόλων της Brembo και έναν ακόμα δίσκο πίσω 265 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το δικάναλο ABS Pro με cornering χαρακτηριστικά απόδοσης ανήκει στον στάνταρ εξοπλισμό.

BMW R 12 G/S

Στα όργανα βρίσκουμε ένα στρογγυλό κοντέρ αναλογικών ενδείξεων με μια μικρή ένθετη LCD ψηφιακή οθόνη για τα υπόλοιπα, ενώ δίπλα στην οθόνη υπάρχει και θύρα 12 V για μικροσυσκευές.

BMW R 12 G/S

Εντυπωσιακή είναι η DRL LED “υπογραφή” σε σχήμα Χ του στρογγυλού προβολέα μπροστά, ενώ τα φώτα είναι full-LED.

Το ρεζερβουάρ χωράει 15,5 λίτρα καυσίμου, ενώ το βάρος της R 12 G/S ανακοινώνεται στα 229 κιλά έτοιμη για βόλτα.

BMW R 12 G/S

Φυσικά όταν κάναμε λόγο για απλές και λιτές μοτοσυκλέτες, αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα και σε χαμηλές τιμές, άλλωστε για την BMW μιλάμε, και η R 12 G/S είναι ένα status-symbol μοντέλο με κορυφαίο εξοπλισμό και τρομερή προσοχή στη λεπτομέρεια, με την τιμή της να ξεκινά από τα 12.289,96 ευρώ στην Ελλάδα. Εμείς παίξαμε με το configurator, προσθέτοντας όλα τα αξεσουάρ της εταιρείας, αλλά και 5 χρόνια service, και το πακέτο έφτασε τα 25.315,52 ευρώ.

Ετικέτες